Отидете към основна версия

4 878 81

Христо Иванов за ФАКТИ: Ще има комисия, чрез която ще настояваме за пълно разкриване на подслушването

  • христо иванов-
  • демократична българия-
  • 46-то народно събрание-
  • подслушване-
  • срс-
  • подслушване на журналисти

"Ще преценим дали ще бъде в рамките на предвидената по правилник Комисия за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специалните разузнавателни средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения или ще направим специална анкетна комисия", каза Иванов

Снимка: ФАКТИ
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Очевидно е, че в България има вкоренена практика на злоупотреба с възможността за използване на специални разузнавателни средства по отношение на журналисти, граждански активисти и опозиционни политици. Това е част от режима на мачкане, на страхуване, на елиминиране на опозицията и възможността за някаква опозиционна и критична позиция спрямо управляващите“.

Това каза пред ФАКТИ председателят на „Да, България“ и съпредседател на коалиция „Демократична България“ Христо Иванов. Свързахме се с него за коментар на случаите с подслушване на журналисти, активисти и политици.

Припомняме, че вчера Георги Георгиев от гражданско сдружение БОЕЦ публикува документи с доказателства за собственото си подслушването и за подслушване на разговори между него и журналистите Люба Кулезич, Димитър Стоянов от Bird.bg, Мирослав Митков от „Евроком“, Весела Сетова и Николай Дойчинов от Агенция „Франс прес“. Сред подслушваните журналисти и е нашият колега от ФАКТИ Петър Здравков. Същите документи Люба Кулезич показа в ефира на предаването си „Честно казано с Люба Кулезич“.

„Ние ще продължаваме да настояваме за разкриване на цялата истина, за понасяне на отговорност и за дълбока промяна в службите, които досега са били във форма на един репресивен режим“, категоричен беше Христо Иванов.

Той поясни и как би могло да стане това след започване на работата на 46-тото Народно събрание: „Ще има комисия, чрез която ние ще настояваме за пълно разкриване и няма да позволим на Прокуратурата и другите служби да прикриват нищо. Ще преценим дали ще бъде в рамките на предвидената по правилник Комисия за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специалните разузнавателни средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения или ще направим специална анкетна комисия. Въпрос на дебат е. Със сигурност обаче „Демократична България“ ще работи за това цялата истина да излезе в следващото Народно събрание“.

На въпроса защо според него се подслушват журналисти, граждани и политици, той отговори: „Защото режимът на Бойко Борисов се беше превърнал в една мека форма на корупционен авторитаризъм. Имаме всички видове злоупотреба с власт, включително и с възможността за използването на СРС-та“.

Тези СРС-та обаче се прилагат след разрешение на Специализирания наказателен съд. „Специализираният съд се превърна в съд за обслужване на властта и мачкане на тези, които по един или друг начин са неугодни на властта. Това, само по себе си, не ги прави невинни, но когато някой е виновен, той трябва да отговаря пред реално независим съд, за да можем да говорим за правосъдие в тази страна“, каза Христо Иванов.

Нашата цел не е да избегнем правосъдието, а да има реално правосъдие от независим съд, който прилага европейски закони“, категоричен беше той.

„Цялата истина още изобщо не е излязла. Според мен това, което виждаме, е само върха на айсберга. Нашата задача е цялата картина да излезе на бял свят“, каза в края на разговора съпредседателят на „Демократична България“.

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 32 гласа.

Свързани новини