Отидете към основна версия

4 334 22

Върхът на раздора

  • сеща-
  • европийски лидери-
  • брюксел-
  • макрон-
  • меркел-
  • провал

Срещата на европейските лидери в Брюксел претърпя шумен провал

Снимка: БГНЕС/EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Това е единственото име, което подхожда най-добре на завършилата в 2 часа сутринта среща на европейските лидери в Брюксел. В дневния ред бяха записани две теми. Първата - зад дипломатическия шперц "диалог с Русия", Ангела Меркел и Еманюел Макрон се опитаха да приспят неизличимата полска ненавист към Москва. Затоплянето на отношенията между Вашингтон и Москва, благодарение на внука на руски емигранти и настоящ шеф на Държавния департамент Антъни Блинкен от една страна и роденият в Кавказ руския арменец Сергей Лавров от друга страна, не оставиха европейците безразлични.

Показателите за икономически растеж на Франция и Германия варират в зависимост от различните статистически проучвания, между 7 и 10% към края на годината. Чрез "диалога" с Русия, европейците се надяваха да намалят икономическите санкции и отново да се завърнат на пазара на страната-континент, ако е възможно преди американците. Номерът не мина! Полша, която вероятно никога няма да преглътне рогата, които ѝ заби Германия със "Северен поток 2", се изпречи срещу нов "диалог" с Путин. Полското противопоставяне изглежда насърчи другите участници, всеки да каже с какво не е съгласен, вместо обратното.

Така втората тема - Борбата с COVID-19 и възстановяването на икономическия просперитет, направо бе избутана на заден план, от желанието на всеки участник да каже с какво не е съгласен. В центъра на критиките по силата на обстоятелствата бе поставен Виктор Орбан. Първият унгарец току-що бе измислил закон, който никой не беше чел, но всички считаха за дискриминационен спрямо гражданите с обратна сексуална ориентация. На първо място с непримирими към Орбан упреци застанаха скандинавските страни. Шведският министър председател Стефан Льофен заяви, че Унгария няма да получи нито едно евро шведски пари. Холандският министър председател Марк Рюте отиде по-далеч като поиска към Унгария да се задейства член 50, който води до изключване на страната от Съюза. Същият член бе приложен в случая "Брекзит". Министърката на унгарското правосъдие - Джудита Варга - отвърна на атаките, декларирайки, че Унгария не съжалява за нищо, че няма намерение да напуска Европейския съюз, а да го спаси.

В общият хор от противоречиви реплики прозвуча и отказът на българският президент Румен Радев за преговори със Северна Македония. Той поне произнесе правилно името на новата балканска държава. Ако беше постъпил, както постъпи скопската федерация по футбол, да даде на националния си отбор името "Македония", гърците щяха да затворят всички гранични пунктове между Петрич и Промахон, между Гоце Делчев и Неврокопи, и между Флорина и Битоля.

Този публичен провал на "Върха" повдига множество въпроси. Кой е организаторът? Не беше ли много по-логично парещите въпроси, несъгласието и противопоставянето да бъдат обсъдени и изгладени предварително. За рестарта на икономиката Макрон и Меркел измислиха план, който би могъл да бъде сравнен с пускането на акции на името на Европейския съюз на финансовите пазари. За да привлекат бъдещите инвеститори, членовете на съюза с неговите 450 милиона потребители трябва да изглеждат не само обединени, но и сплотени. Лидерите им - единодушни. Успехът на идеята зависи от доверието на пазара. Колкото и брутално да звучи, става въпрос за продажба на ценни книжа с подписа на двадесет и седемте. След срещата на "Върха" в Брюксел от 24 юни 2021 г., вие бихте ли заложили и колко, на картата "Евросъюз".

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 38 гласа.

Свързани новини