Отидете към основна версия

6 366 98

Защо един британски миноносец край Севастопол изплаши Русия

  • крим-
  • дифендър-
  • великобритания-
  • кораб

Неоимперската политика на Кремъл е агресивна към неговите съседи

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Горещата точка на конфронтация между Украйна и нейните партньори, от една страна, и Русия (но без партньори), от друга, в наши дни е Черно море. Там от 28 юни до 10 юли се провеждат мащабни украинско-американски учения Sea Breeze-2021.

Ученията са многонационални и включват около 30 участващи държави, което е рекорд в цялата история на тяхното провеждане от 1997 г. до наши дни.

Министерството на отбраната на Украйна съобщи, че темата на многонационалните учения е провеждането на международна операция по морска сигурност в кризисния регион на Черно море в съответствие със стандартите на НАТО за поддържане на мира и сигурността. В ученията участват около 30 кораба, лодки и плавателни съдове, над 30 самолети и хеликоптери и до 5000 души военни и друг персонал.

„Те са представители на почти всички континенти по света, което е знак, че Украйна е подкрепена от целия цивилизован свят. Нашата цел е да направим Черно море безопасно за страни от всички континенти “, каза командващият военноморските сили на Украйна контраадмирал Алексий Неижпапа при откриването на учението.

Русия преследва абсолютно противоположни цели. На думи Москва постоянно говори за сигурност в региона, но в действителност, след окупацията на полуостров Крим през 2014 г., с агресивните си действия руснаците се опитват да приложат стратегия за лишаване на Украйна от статута на морска сила в Черно море . Имперската мечта на Кремъл изглежда, разбира се, доста дръзка, но нереалистична предвид потенциала на такива черноморски държави - членки от НАТО като Румъния, България и най-важното - Турция, която е в състояние спокойно да се справи с Черноморския флот на Руската федерация сама.

Щатни „журналисти“ и „експерти“ се опитват да докажат по руските телевизионни канали силата и мощта на Кремъл.

Но тук е лошият късмет. Първо, никой не отговори на „заплахата“ и на призива на руското посолство във Вашингтон към САЩ и техните съюзници от НАТО да се откажат от ученията Sea Breeze.

Въз основа на наличната до момента информация, преминаването на миноносеца Defender от Кралския флот на Великобритания край Кримския нос Фиолент на 23 юни беше сложна стъпка на британската дипломация и имаше няколко задачи.
Първата е да покаже подкрепа за Украйна. Припомняме, че Defender се движеше към Грузия от украинското пристанище Одеса, където беше подписано много важно споразумение между Обединеното кралство и Украйна за съвместното изграждане на военни кораби за украинските военноморски сили, както и участието на Великобритания в изграждането на две бази за украинския флот.

Втората е да се демонстрира на Русия, че Великобритания действа в рамките на международното право, следователно техният кораб, движещ се от териториалните води на Украйна, не е нарушил нищо. Това специално посочи британският премиер Борис Джонсън: „Ние не признаваме анексирането на Крим от Русия - това беше незаконно. Това са украински води и беше напълно правилно да ги използваме по пътя от точка А до точка Б ”. В този случай руската идентичност на Крим не само се поставя под съмнение, но и решително се опровергава.

Трето, след напускането на Европейския съюз, Великобритания реализира нови цели в сложните геополитически оформления на света. Очевидно Лондон има сериозни амбиции - да си върне познатата роля на владетел на моретата и океаните. Не напразно през последните години британците отделиха огромни средства за изграждането на модернизиран флот. Следователно пътувания като това, което Defender е предприел, могат да станат постоянни.

И Москва, независимо дали го иска или не, ще трябва да се съобрази с това, особено когато е окупатор и агресор.
Действията на британския миноносец край Севастопол толкова нараниха гордите руски генерали и адмирали, че решиха набързо да излязат с „отговор Чембърлейн“. Само не в Черно море, а в Източното Средиземноморие, където британската ударна група, водена от най-новия самолетоносач „Кралица Елизабет“, извършваше маневри.

Както съобщи руското министерство на отбраната, „корабите на руския флот в ученията в Средиземно море се обучават в противовъздушна отбрана и в отблъскване на атака от фалшив враг. Освен това изтребители МиГ-31К и бомбардировачи с голям обсег Ту-22М3 извършили „електронни изстрелвания” на ракети, придружени от Су-35 и Су -34 ”.

В съобщението има много подробности, но всичко това изглежда страховито до момента, в който руските сили се сравняват с гореспоменатата британска авиационна ударна група, да не говорим за американския Шести флот. Москва само „изплаши котката с наденица“ .

Междувременно учението Sea Breeze 2021 набира скорост. Основните задачи са цялостната подготовка на военния персонал, щабовете и частите на украинските военноморски сили за съвместни действия с военните формирования на въоръжените сили на държавите-членки на НАТО, натрупване на опит в оперативното планиране, водене на военни действия по стандартите и процедурите на НАТО, повишаване нивото на съвместимост и междуведомствено сътрудничество между въоръжените сили Украйна и военните формирования на държавите-членки и партньорите на Северноатлантическия алианс.

Накратко, Украйна възприема опита на НАТО, подобрява съвместимостта, като взема предвид собствения си боен опит и става все по-силна. Традиционно от устните на руските пропагандисти може да се чуе, че всички тези действия в Черно море са преднамерена политика на Запада, който използва Украйна, за да отслаби Русия.

Но всички здравомислещи хора отдавна знаят, че не Украйна е нападнала Русия, не Украйна е окупирала руската територия и не Украйна води война срещу Русия за осма година, убивайки над 14 хиляди души.

Всичко е по вина на неоимперската политика на кремълския режим, който не е в състояние да осигури цивилизованото развитие на собствената си страна, но тероризира съседите си от години. Да, Западът подкрепя Украйна, но не войските на НАТО спряха офанзивата на руските войски в Източна Украйна през 2014-2015 г., а украинските войници и доброволци.

Украйна е независима държава, която има право сама да решава с кого да бъде приятел и как да развива собствените си въоръжени сили.
Ученията Sea Breeze са поредната стъпка към развитието и укрепването на украинския флот, който със сигурност ще върне контрола върху териториите и териториалните води, пленени от руснаците в Черно и Азовско море.

Марк Олшевски
Политически анализатор

*Заглавието е на ФАКТИ

Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 96 гласа.

Свързани новини