Last news in Fakti

2 Юли, 2021 09:17 6 355 98

Защо един британски миноносец край Севастопол изплаши Русия

  • крим-
  • дифендър-
  • великобритания-
  • кораб

Неоимперската политика на Кремъл е агресивна към неговите съседи

Защо един британски миноносец край Севастопол изплаши Русия - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Горещата точка на конфронтация между Украйна и нейните партньори, от една страна, и Русия (но без партньори), от друга, в наши дни е Черно море. Там от 28 юни до 10 юли се провеждат мащабни украинско-американски учения Sea Breeze-2021.

Ученията са многонационални и включват около 30 участващи държави, което е рекорд в цялата история на тяхното провеждане от 1997 г. до наши дни.

Министерството на отбраната на Украйна съобщи, че темата на многонационалните учения е провеждането на международна операция по морска сигурност в кризисния регион на Черно море в съответствие със стандартите на НАТО за поддържане на мира и сигурността. В ученията участват около 30 кораба, лодки и плавателни съдове, над 30 самолети и хеликоптери и до 5000 души военни и друг персонал.

„Те са представители на почти всички континенти по света, което е знак, че Украйна е подкрепена от целия цивилизован свят. Нашата цел е да направим Черно море безопасно за страни от всички континенти “, каза командващият военноморските сили на Украйна контраадмирал Алексий Неижпапа при откриването на учението.

Русия преследва абсолютно противоположни цели. На думи Москва постоянно говори за сигурност в региона, но в действителност, след окупацията на полуостров Крим през 2014 г., с агресивните си действия руснаците се опитват да приложат стратегия за лишаване на Украйна от статута на морска сила в Черно море . Имперската мечта на Кремъл изглежда, разбира се, доста дръзка, но нереалистична предвид потенциала на такива черноморски държави - членки от НАТО като Румъния, България и най-важното - Турция, която е в състояние спокойно да се справи с Черноморския флот на Руската федерация сама.

Щатни „журналисти“ и „експерти“ се опитват да докажат по руските телевизионни канали силата и мощта на Кремъл.

Но тук е лошият късмет. Първо, никой не отговори на „заплахата“ и на призива на руското посолство във Вашингтон към САЩ и техните съюзници от НАТО да се откажат от ученията Sea Breeze.

Въз основа на наличната до момента информация, преминаването на миноносеца Defender от Кралския флот на Великобритания край Кримския нос Фиолент на 23 юни беше сложна стъпка на британската дипломация и имаше няколко задачи.
Първата е да покаже подкрепа за Украйна. Припомняме, че Defender се движеше към Грузия от украинското пристанище Одеса, където беше подписано много важно споразумение между Обединеното кралство и Украйна за съвместното изграждане на военни кораби за украинските военноморски сили, както и участието на Великобритания в изграждането на две бази за украинския флот.

Втората е да се демонстрира на Русия, че Великобритания действа в рамките на международното право, следователно техният кораб, движещ се от териториалните води на Украйна, не е нарушил нищо. Това специално посочи британският премиер Борис Джонсън: „Ние не признаваме анексирането на Крим от Русия - това беше незаконно. Това са украински води и беше напълно правилно да ги използваме по пътя от точка А до точка Б ”. В този случай руската идентичност на Крим не само се поставя под съмнение, но и решително се опровергава.

Трето, след напускането на Европейския съюз, Великобритания реализира нови цели в сложните геополитически оформления на света. Очевидно Лондон има сериозни амбиции - да си върне познатата роля на владетел на моретата и океаните. Не напразно през последните години британците отделиха огромни средства за изграждането на модернизиран флот. Следователно пътувания като това, което Defender е предприел, могат да станат постоянни.

И Москва, независимо дали го иска или не, ще трябва да се съобрази с това, особено когато е окупатор и агресор.
Действията на британския миноносец край Севастопол толкова нараниха гордите руски генерали и адмирали, че решиха набързо да излязат с „отговор Чембърлейн“. Само не в Черно море, а в Източното Средиземноморие, където британската ударна група, водена от най-новия самолетоносач „Кралица Елизабет“, извършваше маневри.

Както съобщи руското министерство на отбраната, „корабите на руския флот в ученията в Средиземно море се обучават в противовъздушна отбрана и в отблъскване на атака от фалшив враг. Освен това изтребители МиГ-31К и бомбардировачи с голям обсег Ту-22М3 извършили „електронни изстрелвания” на ракети, придружени от Су-35 и Су -34 ”.

В съобщението има много подробности, но всичко това изглежда страховито до момента, в който руските сили се сравняват с гореспоменатата британска авиационна ударна група, да не говорим за американския Шести флот. Москва само „изплаши котката с наденица“ .

Междувременно учението Sea Breeze 2021 набира скорост. Основните задачи са цялостната подготовка на военния персонал, щабовете и частите на украинските военноморски сили за съвместни действия с военните формирования на въоръжените сили на държавите-членки на НАТО, натрупване на опит в оперативното планиране, водене на военни действия по стандартите и процедурите на НАТО, повишаване нивото на съвместимост и междуведомствено сътрудничество между въоръжените сили Украйна и военните формирования на държавите-членки и партньорите на Северноатлантическия алианс.

Накратко, Украйна възприема опита на НАТО, подобрява съвместимостта, като взема предвид собствения си боен опит и става все по-силна. Традиционно от устните на руските пропагандисти може да се чуе, че всички тези действия в Черно море са преднамерена политика на Запада, който използва Украйна, за да отслаби Русия.

Но всички здравомислещи хора отдавна знаят, че не Украйна е нападнала Русия, не Украйна е окупирала руската територия и не Украйна води война срещу Русия за осма година, убивайки над 14 хиляди души.

Всичко е по вина на неоимперската политика на кремълския режим, който не е в състояние да осигури цивилизованото развитие на собствената си страна, но тероризира съседите си от години. Да, Западът подкрепя Украйна, но не войските на НАТО спряха офанзивата на руските войски в Източна Украйна през 2014-2015 г., а украинските войници и доброволци.

Украйна е независима държава, която има право сама да решава с кого да бъде приятел и как да развива собствените си въоръжени сили.
Ученията Sea Breeze са поредната стъпка към развитието и укрепването на украинския флот, който със сигурност ще върне контрола върху териториите и териториалните води, пленени от руснаците в Черно и Азовско море.

Марк Олшевски
Политически анализатор

*Заглавието е на ФАКТИ


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 96 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хохоли

    141 19 Отговор
    ""Изплаши"!? Неправилно употребена дума по-скоро- Издразни!

    Коментиран от #6

  • 2 нахални сте

    27 150 Отговор
    Украйна, Грузия, Турция, България и Румъния са с НАТО. Тогава Русия какви претенции има?

    Коментиран от #18, #30

  • 3 kvy

    166 22 Отговор
    Безмислени разсъждения на един подплатен от западняците украинец!

    Коментиран от #35

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 меги

    58 5 Отговор

    До коментар #1 от "Хохоли":

    Подразни, а не издразни.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 КЕРВАНА НА НАТО СИ ПЛАВА,А

    19 94 Отговор
    РУССКАЯ СОБАКА СИ ЛАЕ😀

    Коментиран от #21

  • 9 Ама наистина ли я изплаши?!

    67 13 Отговор
    Щото Напито от Корсика и Адолфина от Браунау на Ин не успяха.Пък британското корито успяло.А дано,а дано,ама надали..
  • 10 МОДЕРАТОРИТЕ

    27 3 Отговор
    ЕЙ - защо автоматиката ви ме трие?
    ПО КАКВА ПРИЧИНА?
    Я си оправете логиката на коментарите?

    Коментиран от #13

  • 11 Глупости на търкалета!

    74 6 Отговор
    След заглавието гледам кой е автора и ми е ясно!
  • 12 БАЙ Х@Й ‼️

    101 7 Отговор
    😀😀😀 Украйна е независима , в смисъл че от нея нищо независи ‼️‼️‼️
  • 13 мнение

    85 6 Отговор

    До коментар #10 от "МОДЕРАТОРИТЕ":

    "Бeзприcтрaнcтнa" cтaтия oт укрaинcки 'пoлитичecки aнaлизaтoр'.
    Хубaвo e (пoнe oт врeмe нa врeмe) дa cи вaдим глaвaтa oт задните части и дa пoглeднeн кaквo ce cлучвa oкoлoнac. Пoнe aкo ни клeцaт, дa знaeм кoй гo прaви. A в cлучaя c укрaинcкитe ни брaтя, тoвa ca зaдoкeaнcкитe ни oбщи гocпoдaри.
  • 14 Софиянец

    13 88 Отговор
    Най точно ще е не изплаши, а се присмя и се подигра с целия руски Флот и имперските амбиции на полуръста

    Коментиран от #17, #27, #29, #36

  • 15 меги

    72 7 Отговор
    Защо публикувате изказвания на този украинец? Той анализира баба си.
  • 16 Черно море

    51 9 Отговор
    е Русское Озеро.Който не го е разбрал,ще го разбере.И то традиционно,по трудния начин..

    Коментиран от #20

  • 17 Чърчил

    27 5 Отговор

    До коментар #14 от "Софиянец":

    Още ли шаваш бе,картоф?!
  • 18 Кой

    64 11 Отговор

    До коментар #2 от "нахални сте":

    ни е питал дали искаме да сме в НАТО? Нека да се проведе референдум и без да съм социолог ще предвидя резултата-70% ще гласуват за напускане.

    Коментиран от #39, #43

  • 19 JEFF

    11 63 Отговор
    Русия няма място в Средиземно море. Вън агресорите !

    Коментиран от #46, #51

  • 20 гост

    76 4 Отговор

    До коментар #16 от "Черно море":

    Статията е хумористично-забавна,нямаща нищо общо с реалноста. Толкова глупости на едно място скоро не бяха изписвани.
  • 21 байдън

    58 7 Отговор

    До коментар #8 от "КЕРВАНА НА НАТО СИ ПЛАВА,А":

    Нато си плава.... ама Крим си остава руски и така ще си остане!
  • 22 ТИР

    55 10 Отговор
    Заглавието трябва да е " Защо Русия не Изпържи Миноносеца Който Няма работа Там "
  • 23 ТаУмВзе

    47 8 Отговор
    Бандеровец! Малко ви драха зелените човечета за Крим. Следват Донецк и Луганск. За Гиви и Моторола.

    Коментиран от #89

  • 24 На черното бяло

    43 7 Отговор
    Изплашените бяха англетата, дори нахлузиха бели пр.......ви на главите си и си духа под опашката . А с холандците още по-голям смях, сами си признаха, че са ги наритали.
  • 25 Диверсант

    43 7 Отговор
    Едва ли има по щастливи от руските пилоти тия дни. Да ти дойдат пред врата, да си летиш на воля, да имитираш атаки, запуск на ракети и пускане на бомби. . И то не на симулатор, а така на живо.
  • 26 Гост

    12 41 Отговор
    Русофилчетата пикаят газ

    Коментиран от #80

  • 27 ТИР

    22 5 Отговор

    До коментар #14 от "Софиянец":

    Цената на Скраба е Висока,Така че Следващият път Не се Знае,,,,
  • 28 Тя змията

    40 7 Отговор
    Се умирисва откъм главата,не са виновни нормалните украинци за политиката на шепа продажни мекерета, не са виновнии НОРМАЛНИТЕ Българи, че и тук шепа измекяри и башибозуци дерибействат и продават народ и родина за шепа жълтици,америка подкокоросва бившите страни от варшавския договор да провокират Русия и си мислят,че ще им се размине.Що се отнася до автора...-платен и зомбиран провокатор,целящ дезинформация на простолюдието,потдържащ пронацистки възгеди...просто бОКЛУК!!!
  • 29 Виктор

    30 5 Отговор

    До коментар #14 от "Софиянец":

    Един път стомна за водичка, втори път стомна за водичка, на третия път се счупила.
  • 30 пешо

    25 6 Отговор

    До коментар #2 от "нахални сте":

    а ти, или си глупав, или живееш в паралелна вселена. пиши пак тук, когато 404 и грузия влязат в нато.
    по-скоро, русия ще влезе. и в брюксел, ако е необходимо ще влезе.
    капиш?

    Коментиран от #32

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 пешо

    4 1 Отговор

    До коментар #30 от "пешо":

    чакай, че пропуснах да ти поясня. че като те гледам...
    няма такъв юридически термин "с". в случая "с нато". както няма полубременна, полуудавен и пр.
  • 33 mi6osp

    25 7 Отговор
    Толкова я изплаши, че сега никакъв натовски кораб или самолет не смее да припари край Крим. Украинските писания са отражение в криво огледало на отражение в криво огледало.
  • 34 Муахаха

    31 5 Отговор
    "Турция, която е в състояние спокойно да се справи с Черноморския флот на Руската федерация сама"
    Бе вия тая Русия за нищо я немате бе?

    Коментиран от #41

  • 35 Антон

    19 3 Отговор

    До коментар #3 от "kvy":

    То не са и разсъждения ами дявол знае какво!
    Статията е нещо от рода на: ами станала е грешка, то не били компютри ами компоти и не сме ги изнасяли ами са ни ги връщали :)
  • 36 mi6osp

    17 6 Отговор

    До коментар #14 от "Софиянец":

    Да, изхвърлили са пълните си памперси веднага, щом са избягали от 12 милната зона.
  • 37 Истината

    24 5 Отговор
    Тези от кораба трябва да са благодарни на руснаците, че ги пощадиха. Спестиха и международния скандал, и квиченето после от Запад. Да не забравяме и жертвените агънца на кораба, пратен с провокационна цел...все пак и те имат близки и приятели.
  • 38 Жан Клод ( с двата ножа)

    25 3 Отговор
    Руснаците били окупатори, казаха англичаните.....
  • 39 умен си

    9 1 Отговор

    До коментар #18 от "Кой":

    Сред простолюдието процентът може да е над 90%.

    Коментиран от #56

  • 40 100pera

    33 4 Отговор
    Г-н Олшевски, който според нуждата се явявате като политически анализатор, историк и какво ли не още, но винаги си оставате украински пропагандист от яростно комунистически тип, АКО
    имахте поне малко уважение към българите, щяхте да знаете, че ние сме доста добре информирани.
    Напр. Украйна е страна окупатор на Крим. На 20 януари 1991 г. там се провежда референдум с който Крим се отделя от Украйна и става автономна република в състава на СССР, с правителство, конституция, парламент. Така е чак до разпадането на СССР на 26 декември 1991 г. След това е независима република, докато през 1992 г. Украйна вкарва войски в Крим, окупира го, а украинската Рада го анексира със свое решение, като разпуска парламента му и отменя конституцията му. Украйна с окупация и без референдум анексира Крим със сила. Какво не е ясно?
  • 41 100pera

    19 5 Отговор

    До коментар #34 от "Муахаха":

    Точно Турция, дето може сама да се справи с Черноморския флот на Русия, от съображения за сигурност държи базите на флота си извън Черно море. Да, прави учения в Черно море, има там полигони, малки пунктове за базиране, но нищо повече. Щото ... страх лозе пази.

    Коментиран от #83

  • 42 Изобилие от тъпи мнения

    30 6 Отговор
    Ядрена сила, която в ситуация може да затрие света (не без друга помощ, САЩ Китай и т.н) да "трепири", може да го измисли само обременен с ограничени умствени възможности. В исторически времена Хуни, Авари, Татари, Шведи, Поляци, Французи, Германци и сателити (слва на Бога и Цар Борис III, без Бълтария) са гризали дръвчето. Трепери?
  • 43 Ами супер,

    8 16 Отговор

    До коментар #18 от "Кой":

    обградени сме от държави-членки на НАТО, ти говориш за напускане. И какво се случва по твоя сценарий в, не дай си Боже, случай на война? Ще плаваш през Черно море, да бягаш към Русията ли?
  • 44 Гай Турий

    25 6 Отговор
    Тоя украинец е платен промит мозък. Ами следващият път две 8-метрови наденици ще надянат тоя Дефендър така че, няма да могат да го отрият на 1 км дълбочина, гмурнал се завинаги. Изобщо развалът на СССР стана по един международно диверсионнен начин, който няма законова основа. Това са държавни преврати в 10 страни от Източния блок. Кой от тях е законен? Връщайки се в истоирята е видно, че няма независима държава Украйна в световната история. Никога не е съществувала. Още повече подаръкът Крим за УССР на Хрушчов е също незаконен и е по икономичедски причини, а не по някакви етнически или политически причини. Като се прескочат 1000 години разни османски и венециански мераци към Крим, най-напред в историята следва да се съобразяват с българските спомени, че Криме изконна българска земя от времената на Велика България и Хон-Българската империя и Стара Велика България преди това, което протича в течение на хиляди години. JТака, че днес и Радев може да с еобади, че и българите милеем за нашата Джалда (Ялта), днес наречена Крим.
  • 45 Димитров

    26 5 Отговор
    Много наивна статия,желанията и фантазиите огромни!
    Крим законно е в състава на
    Р
    Ф,
    Великобритания може да си мисли каквото си иска,но реалността е съвсем друга!
    Не е лошо да не повтарят опита за самоубийство!
  • 46 И аз това се чудя,

    6 7 Отговор

    До коментар #19 от "JEFF":

    какви претенции има Русия пък към Средиземно море. Или и то ѝ влиза в акваторията?!
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Бесен Язовец

    13 7 Отговор
    Смешна соросняи смешните и драсканици!
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Метлата

    13 4 Отговор
    Някой е спал на течение...и после е написал статия.
  • 51 mi6osp

    10 5 Отговор

    До коментар #19 от "JEFF":

    Това не зависи от мнението ти по Въпроса. Свиква, че Русия е достатъчно силна, за да си направи място навсякъде, където то ѝ е необхомо.

    Коментиран от #55

  • 52 Бамбука

    6 6 Отговор
    Много войнствени изказвания - ще потопи, ще изпържи и т.н. Явно "Международното морско право" е поредното знание което липсва на малките драскачи.
  • 53 Гост

    9 6 Отговор
    В Украина няма политически анализатори, а американскианаллизатори, които се включват само с копче, което стартира програмата в кухината на върха на тялото им.

    Коментиран от #57

  • 54 НЯКОЙ

    8 4 Отговор
    Когато трябва да се провокира Русия, Украйна е партньор, когато Украйна иска покана за членство в ЕС и НАТО, трябва да почака. Много удобна политика на "загрижените партньори".Истината е че Украйна е безпардонно и грозно използвана в геополитическите игри на големи, и най вероятно тя ще плати и сметката. На никой не му пука за Украйна, целта е богатата на изчрпващи се природни ресурси Русия и най вече Сибир, и затова се разиграват всичките тези сценарии в Черно море- " за каквото и да ти говорят , знай че става дума за пари"- вилик цитат. За жалост и ние ще сме от страната на плащащите защото Черно море е и нашит дом.
  • 55 От друга страна

    6 1 Отговор

    До коментар #51 от "mi6osp":

    Русия има една друга особеност, която може да е както предимство, така и недостатък - огромната ѝ територия. Все пак и нея трябва да охранява.

    Коментиран от #71

  • 56 Хъмчо

    13 6 Отговор

    До коментар #39 от "умен си":

    И аз съм за референдум относно НАТО и чуждите военни бази в страната. В момента се чувствам както по времето на СССР. Никой за нищо не ни пита и изпълняваме чужди заповеди. Просто сменихме един "голям брат" с друг

    Коментиран от #58

  • 57 Твоето копче

    5 0 Отговор

    До коментар #53 от "Гост":

    откъде го натискат? Странното ти е украинец да пише "за" Украйна и "против" Русия?! На мен пък ми е странно българи да пишат "за/против" държави, на които не са граждани (без значение дали Русия или САЩ).
  • 58 Какво предлагаш?

    4 4 Отговор

    До коментар #56 от "Хъмчо":

    Нали България е толкова стабилна държава, със стабилна армия и военно оборудване, та може да стои сама на краката си. Все някой ще ни "лапне" за закуска.

    Коментиран от #59

  • 59 Хъмчо

    10 6 Отговор

    До коментар #58 от "Какво предлагаш?":

    А нали точно НАТО превърна армията ни в това... Дори не знам точно коя дума да използвам за тъй наречената ни армия

    Коментиран от #61

  • 60 ПО ГЛУПАВО

    10 3 Отговор
    Мнение , не бях чувал…Руснаците, трябвало да се съобразяват с новите реалности- дрънта- прънта , как ли пък не. Другия път ще си помислят дали да го направят отново, защото мечката ще изреве и от миненосеца за минута, нямаше да остане нищо.
    Глупости на търкалета е че Крим е украински.
    Истината е че британците се опитаха , да изпробват руснаците докъде могат да отидат.
    И ВИДЯХА- ПРЕДУПРЕДИХА ГИ СЕРИОЗНО- ЗА ДА ЗНАЯТ, ЧЕ ДРУГИЯ ПЪТ - ПРОШКА НЯМА ДА ИМА!!!!!
    И НАТОВЦИТЕ СИ ВЗЕХА ПОУКА!
    БЪДЕТЕ СИГОРНИ, ЧЕ ПОВЕЧЕ НЯМА , ДА СЕ ПРОБВАТ , ДА ДРАЗНЯТ МЕЧКАТА, ЗАЩОТО, ЩЕ ВИДЯТ КРИМ В УКРАЙНА В СВОИТЕ СЪНИЩА И ФАНТАЗИИ
  • 61 Не отговори на въпроса ми.

    3 4 Отговор

    До коментар #59 от "Хъмчо":

    Искаш референдум относно НАТО - каква алтернатива предлагаш?

    Коментиран от #73

  • 62 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    8 3 Отговор
    След манипулативната статия от този украинец, дайте право на отговор на някой руски анализатор! Повдига ми се от глупостите писани в тази тенденциозна статия.
  • 63 Kcaniba

    4 2 Отговор
    Империята на злото е на колене!
  • 64 ежко

    5 1 Отговор
    Ако се смени Русия със САЩ и Украйна с Куба, анализите верни ли ще бъдат?

    Коментиран от #66

  • 65 Шаран БГ

    6 1 Отговор
    Че ги е страх - страх ги е англичаните ! Да ги пита човек, кой океан им се вижда малък, че са се нахайкали с военен кораб миноносец в този нашия гьол - Черно море ??
    Историята познава много случаи, когато англичани и французи / под различни предлози/ са се облизвали край Крим, а-ха да го захапят и им догарча. "Страхливите" руснаци нали ги предупредиха ? Нека продължават да се въртят все по-близо и по близо до руска територия. Земята е близко - няма и километър право надолу !!
    Това да не им е Ирак ? Тя ще стане една, ама ние ще го отнесем най-здраво!!! Нали щабът на НАТО е във Варна. Тя е близо, Лондон е по-надалеч.........
  • 66 В Куба не е ли

    0 0 Отговор

    До коментар #64 от "ежко":

    комунизъм?!
  • 67 хахахахахах

    3 1 Отговор
    Толкова много глупости на едно място, отдавна не бях чел!
  • 68 ЛЮБЯ ШАКЕЛОВ DW

    1 1 Отговор
    КАТО ИНДИВИД С ФЛУИДНА СЕКСУАЛНОСТ
    ПОНЯКОГА СИ МЕЧТАЯ ДА СПЯ С МЕЧОК
  • 69 кучето месар

    2 3 Отговор
    Никой не ни е питал за НАТО, но и за Варшавския договор, никой не ни беше питал! Варшавския договор, който се предаде на НАТО и престана да съществува! Противопоказано е да се правят референфдуми по въпроси на националната сигурност, в сферата на която работят множество експерти запознати с аспекти, за които обикновенните гласоподаватели нямат необходимата експертиза и не мога да вземат най правилното решение. Да решиш да правиш такъв референдум, е все едно, да дадеш на пътниците да пилотират самолета!
  • 70 другарят

    4 1 Отговор
    Ало мисирките от сайта! Вие гаврите ли се с нас!??.."" Импeрcкaтa мeчтa нa Крeмъл изглeждa, рaзбирa ce, дocтa дръзкa, нo нeрeaлиcтичнa прeдвид пoтeнциaлa нa тaкивa чeрнoмoрcки държaви - члeнки oт НAТO кaтo Румъния, Бългaрия и нaй-вaжнoтo - Турция, кoятo e в cъcтoяниe cпoкoйнo дa ce cпрaви c Чeрнoмoрcкия флoт нa Руcкaтa фeдeрaция caмa."..

    Коментиран от #72

  • 71 mi6osp

    4 2 Отговор

    До коментар #55 от "От друга страна":

    Огромна територия като Сибир трудно се охранява, но и трудно се завладява. Защото пътищата и ж. п. линийте са рядкост, летищата още повече. Ако завоевателя тръгне по пътищата, ще бъде унищожен, защото се знае точното му положение. Ако тръгне без път, сам ще се унищожи из тайгата. А европейската част на Русия е добре защитена. Един любопитен факт: когато САЩ обявяват доктрината си за бърз глобален удар срещу Русия, 4000 американски военни пилоти подават заявление за напускане на армията. Това са тези, които трябва да навлязат в дълбочина в Русия през БУК С300, С350, С400. За да не останат без авиация, САЩ преработват доктрината за навлизане не със самолети, а с крилати ракети.
  • 72 mi6osp

    5 2 Отговор

    До коментар #70 от "другарят":

    Турция е проблемен член на НатО, който при война с Русия ще е пас. А в Европа НатО без Турция е нула, Колкото до идиотската идея Турция да унищожи руския черноморски флот, при наличието на ядрено оръжие в Русия, цената ще е унищожаване на Турция. Т. е идеята си е твоя, но не е турска.
  • 73 Хъмчо

    0 1 Отговор

    До коментар #61 от "Не отговори на въпроса ми.":

    Швейцарски вариант.
  • 74 Световна война

    2 6 Отговор
    няма да има, защото всички извън Западната цивилизация се държат доста прилично. Китай има проблеми с Тайван и Израел (заради Иран) и това кара Америка да обтегне отношенията си с Пекин.
    Русия пък има чудесни отношения с Израел, но води пропагандни и терористични войни, за да запази влияние в държави, които не касаят Запада и единствено хуманитарните катастрофи предизвикани от диктаторите и бежанския поток от тия държави привличат негативното внимание на Запада. Русия си продава ресурсите на доста благоприятни цени, подчинени на борсата и това напълно задоволява развитите държави. Путин и олигарсите му са щастливи от това положение и едва ли ще направят нещо да се промени със световна война, която всъщност ще донесе големи проблеми и сътресения за елита в Русия. От друга страна никой в съвременния свят не е толкова тъп, че да напада Русия - тях природата ги пази и една атака към тях е обречена на неуспех. Същото важи с пълна сила за руснаците - ако атакуват НАТО или някой член на НАТО, това означава загуба за тях. Руснаците не са силни в атаката, само в отбраната. Всичко друго са пълни глупости.

    Коментиран от #98

  • 75 майтапчии

    4 1 Отговор
    Ама наистина има много дебили като теб в България както казва Сороския възпитаник Иво Христов
  • 76 Марк Олшевски?? Трябва да е Поляк,

    9 1 Отговор
    Пише Украинец, знаци на Запад, от Лвов!! Там е Полско? За какво сервирате тази Боза на някакъв Украинец или Поляк??? Едни и същи са, стане ли дума за Русия!!
  • 77 САЩ

    9 3 Отговор
    Слава на Русия!
    Да живее България!
  • 78 Аз Негодника

    9 3 Отговор
    НАТО в момента е един ГЕЙ който е изпаднал в будна КОМА...Абсолютната НУЛА...Никаква нова техника,никакъв боен потенциал,пълно е с войници емигранти,и ЛГБТ джендъри...Никакъв ред...всичките им мисии са Провал, след Провала...Единственото което могат да направя,е отвреме на време,страхливо да правят учения...При директен сблъсак с Русия...Това ще е ЕПИЧЕН ПРОВАЛ...
  • 79 Gen Gurko

    7 2 Отговор
    не и трябват партнъори на Русия, за да нарита муцуните на умишлените нарушители на териториалните и води.
  • 80 Каква газ?

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "Гост":

    От СП-2 ли?
  • 81 ВЕЛИЧКО

    4 2 Отговор
    Дааа... ! Дедя Вова сигурно много се е уплашил ... Така де , ще похарчи цяла ракета за някакъв си там британски кораб ! Но аз все пак щях да я прежаля тази ракета ! Време е скапаняците да разберат , че Украйна е РУСКА територия ! АГОН !

    Коментиран от #90

  • 82 тъй де

    2 3 Отговор
    Ако наистина руснаците го бяха потопили тоя Дефендер, не мога да си представя какъв рев каква какафония щеше да е от джендър страните щеше да е.
  • 83 КАСАПИНА

    1 3 Отговор

    До коментар #41 от "100pera":

    Турчолята имат вроден страх от ушанките, и знаят че са един бракуван варел платиха висока цена.
  • 84 Не само се уплашиха,

    1 1 Отговор
    ами цял Крим беше залят от кафяви реки, уж буря имало. Айде, моля ти се, усетихме миризмата чак във Варна.
  • 85 браво

    1 4 Отговор
    Сума ти думи изписани, но същността размита. Като искаха да им натрият носовете на руснаците, що смениха курса на дифендър, ами не продължиха?! Сама Турция щяла да натупа руския флот в черно море?! А в другите морета флота ще седи и ще гледа?! Ракетите ще си дремят в силозите?!

    Коментиран от #94

  • 86 Альошка

    2 2 Отговор
    Олшевски, ама много си "нaдyпен" на "големия брат" отвъд океана, бе!!! Само не забравяй, че който е тръгнал да се бие с Матушка Русь, горчиво е съжалявал!!!!!

    Коментиран от #88

  • 87 Педерусите са терористи

    3 3 Отговор
    Руските получовеци напълниха памперсите от страх и то само от един кораб на британците.Няма и как да е иначе.С какво могат да отговорят руските изостанали сиромаси ?! Армията им е една от най старите и изостанали в света.Ще отговорят с оня летящ москвич Су-24 или с някой от ръждасалите им кораби ли ?!Руските мизерници ни авиация имат ,нито военноморски сили.Британците могат да заличат целия руски ВМФ само с един кораб.Педерусия е гост в Черно море и това трябва да им е ясно.
  • 88 интертурист

    0 0 Отговор

    До коментар #86 от "Альошка":

    а льоха соси далше
  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Цусима 1905

    0 0 Отговор
    рибите от японско море благодарят на адм.Того
    за богатата трапеза.
    Банзай!Тенно Банзай !
  • 92 СусБе

    0 0 Отговор
    Време е някое корито да поеме към дъното та повече да не се вясват там дето не са поканени!
  • 93 Дан

    0 0 Отговор
    А някой знае ли, защо Крим е «де юре» руски?
    Не е само заради Легитимно проведеният Референдум за самоопределяне.
    Обяснявам : през далечната 1991 г., когато се разпадаше СССР и държавите/ републиките/ в състава му получаваха своята относителна независимост, УССР чрез държавното си ръководство трябваше да подаде заявление в ООН за денонсиране на границите си.
    Управляващите я тогава, обаче, НЕ направиха това.
    Такъв акт, за определяне на територията на днешна Украйна Не съществува в правния международен мир!
    Де Юре, цялата й територия и до днес принадлежи на правоприемника на СССР, т.е. — днешна Русия — РФ.
    Но Русия нито за миг не е претендирала за това.!!!
  • 94 Ннн

    0 0 Отговор

    До коментар #85 от "браво":

    Това със смяната на курса само руснаците го виждат! Кораба си продължава по маршрута без никакви корекции, можеш да го видиш публикуван е на много места? Руснаците да го бяха потопили и поне да се бяха опитали, ама досега освен инцидентно срещу турци нямат спечелени морски сражения и много добре си знаят хала!
  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 Леонид

    0 0 Отговор
    Они сами распределяют цели, передают друг другу команды, одну из ракет делают ведущей, есть ракеты которые отвлекают средства противоракетной обороны противника и эти ракеты специально подставляют себя под удар. Если одну из ракет сбивают, то весь рой меняет алгоритм атаки. В паре с Ониксами работают ракеты комплекса БАЛ. Они тоже имеют искусственный интеллект, но они дозвуковые. Их скорость ниже скорости звука. Но они летят по очень сложной траектории и все по-разному. В составе своего строя и алгоритма. И в паре с Ониксами, это создает эффект синергии. Теперь об авиации черноморского флота. Самолеты оснащены гиперзвуковыми ракетами Кинжал. Такая ракета летит на дальность до 1000 км (но по факту значительно дальше, западные эксперты оценивают её дальность полета от 1500 км до 2000 км). Скорость ракеты равна 9 скоростям звука. Самые современные противоракетные комплексы оснащены противоракетами с максимальной скоростью 4,5 скоростей звука. Поэтому нет ни единого шанса перехватить Кинжал. Россия в отличии от Америки имеет свою доктрину развития флота. Россия не строит авианосцы, но на своих фрегатах, корветах и даже на катерах устанавливает новейшие крылатые ракеты Калибр, теже самые Ониксы, а теперь и новейшие Циркон. Циркон это 9 скоростей звука и дальность 1500 км. Почему именно такая концепция развития флота у России? Потому что пока ни одна страна мира не обладает таким набором самых современных видов вооружения. Чего стоит авианосец против небольшого
  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Леонид

    1 0 Отговор

    До коментар #74 от "Световна война":

    Не сильны в атаке? Учи историю. Кто разбил Гитлера? Кто освободил Болгарию от турок? Память короткая? А Наполеона кто разбил? Кто праздновал над ним победу в Париже? Учи историю.