Отидете към основна версия

3 544 18

Политиците за изхода от ситуацията с протестите

  • протести-
  • изход
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Незабавна оставка на кабинета, съставяне на служебно правителство, експертно управление, промяна на Изборния кодекс – такива предложения очертаха пред bTV представители на различни политически сили като възможни решения на създалата се кризисна ситуация с масовите протести в цялата страна, превърнали се го голяма степен от антимонополни в антиправителствени.

Според лидера на „Атака” Волен Сидеров, ако кабинетът „Борисов” подаде оставка, по конституция президентът трябва да създаде служебен кабинет. Задължително участие в евентуален такъв обаче трябвало да има на представители от инициативните комитети, организирали демонстрациите. „Трябва да се проведе една кръгла маса между политиците и комитетите, да се види какво искат хората – ако трябва да се направят поправки в Изборния кодекс – и такива с мажоритарен елемент дори”, предложи политикът.

От ДПС и БСП също предложиха служебен кабинет като проява на „бързи мерки ситуацията да бъде удържана по един мирен път”. „Предлагаме избори и хората да кажат кой ще ги управлява. Смяната на системата и модела също става чрез избори – ако това искат гражданите”, изтъкна Йордан Цонев от ДПС.

Представителят на управляващите – Димитър Главчев, съвсем естествено защити кабинета като системно прехвърляше „топката” на отговорността в „двора” на събеседниците си. Той подчерта, че гражданското общество протестира преди всичко срещу монополите, а за да има резултат недоволството им – трябва да приключат започнатите от ГЕРБ проверки на ЕРП-тата и другите енергийни структури в страната.

Като своеобразна подкрепа на тази позиция се явиха мненията на депутатите от Синята коалиция - Веселин Методиев, и РЗС - Емил Василев. Според представителя на „сините”, за да има „нормален преход” в управлението е нужно изчакване на края на проверките и редовните избори. Народният представител от партията на Яне Янев пък опозицията „проповядва” към момента тезата „Станете да седнем ние” и иска да се върне енергийната мафия в управлението на сектора.

„Отдавна аз самият съм направил страница във Фейсбук срещу ЕРП-тата. Казва се „Мамка им на ЧЕЗ – който иска, да влезе и да види кога е направена”, допълни Василев и призова хората да протестират, но да не забравят, че може да се стигне до модела „Тройна коалиция”.

В студиото на bTV се чуха обвинения и срещу представителя на социалистите Антон Кутев - че е работел една година в ЧЕЗ, докато е бил депутат. Той пък хвърли „томахавката” към Главчев с обвинението, че ГЕРБ назначили министър на енергетиката от ЕВН.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини