Last news in Fakti

18 Февруари, 2013 09:37 5 349 14

Социолози: Харизмата на премиера се срина

  • бойко борисов-
  • протести-
  • герб-
  • бсп

„Не БСП е надуло проценти, а ГЕРБ са се сринали”. Това заяви пред „Тази сутрин“ по бТВ социологът Кольо Колев по повод изследванията, които сочат, че рейтингът на социалистите вече е по-висок от този на управляващите.

„Сметките за ток запалиха други пожарчета, които можеше да бъдат пренебрегнати”, добави Колев, визирайки, стрелбата срещу Златомир Иванов-Баретата и нападението над Ахмед Доган. По думите на социолога подобни инциденти създават усещането, че нищо не върви.

„Протестиращите не желаят политическа намеса. Но в същото време БСП и дори „Атака” опитват да яхнат вълната”, подчерта социологът Емил Георгиев и допълни, че за положението с монополите в енергийния сектор няма политици, които да не са виновни.

„Хората демонстрират болка, нищо не искат. Формирани са искания, но главната реплика е „боли ме и викам”, добави пред „Тази сутрин“ по бТВ Андрей Райчев.

Според него е повърхностно причините за гражданското недоволство да се търсят само във факта, че премиерът Бойко Борисов е изчерпал възможността си да говори обаятелно. „Той има 2 реплики – „зали и магистрали” и „Станишев е виновен.” Няма какво трето да каже”, заяви Райчев.

По думите на социолога сривът на премиерската харизма е едната страна на медала, но по-маловажната. „Според мен 1млн. души се декласират пред очите ни. Отнемат се неща на хората. Не ни крадат, по-лошо е . Има свиреп капитализъм и ние не знаем да се съпротивляваме”, обясни Райчев.

Емил Георгиев изрази мнението си, че преходът все още продължава. „Не са се сринали само ГЕРБ. Призивите за предсрочни избори искат да предотвратят възможността за по-голямо гражданско участие в управлението”, заподозря той. По думите му от опозицията целят да не се овластят гражданите и да не минат исканите референдуми, един от които касае възможност за отзоваване на политици.

„На 7 юли Бойко Борисов ще остане като Самарското знаме”. Така Андрей Райчев прогнозира загуба за ГЕРБ на предстоящия парламентарен вот. Според него с масовите протести срещу солените сметки за ток не е настъпил краят на ГЕРБ, а началото на края.

Според социолозите е много важен фактът, че на шествията в страната е имало и много жени. Това говори, че протестът е нормален, не политически и не воден от агресия.

Трима от социолозите в студиото на „Тази сутрин“ по бТВ се обединиха около мнението, че до седмица протестите ще стихнат, но недоволството – не. Андрей Райчев беше на другата позиция – ситуацията в страната „ще гръмне”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 0321

    1 3 Отговор
    Ами нейсе.....да гръмне !
  • 2 ----------

    1 4 Отговор
    Спокойно мутро! Всички в цялата са зад теб с разкопчани дюкяни. От теб се иска да си измиеш ръчичките и да се хванеш за палците.Другото е работа за мъже с топки,каквито ти нямаш!
  • 3 AK 47

    1 3 Отговор
    Ифффф , как ми липсва АК 47..... 7,62
  • 4 испанец

    1 3 Отговор
    Мутро,идва ти реда!Ти ще си единствения политик отишъл на съд,защото точно с такива обещания взема власта!Щеше да ги съдиш.И какво стана?Ще ти кажа мутро.Същия червен б...к си и ти ама дано опереш пешкира,защото освен че си червен както се вижда от бестници и сайтове си и голям ПРЕСТЪПНИК.ДОЛУ МУТРИТЕ от власта че България стана за смях пред света.СРАМ си ти за честния народ МУТРО.и не пускай полицията срещу хората.Имайте малко срам и респект от тоя честен народ,МУТРО!
  • 5 Веско

    1 0 Отговор
    Конкретно Райчев, определено май знае как да се съпротивлява на капитализма :)
  • 6 хаана

    1 3 Отговор
    не е настъпил краят на ГЕРБ, а началото на края, но края е ясен. Хората са отчаяни, нищо не върви, престъпниците не са осъдени, както обещаваше а си правят стрелби по улиците и саморазправа, което показва че няма никаква власт и правосъдие. Хората са гладни, а дори и тези които нещо правят, имат среден бизнес се съсипват от разтяща бюрокрация. Дори пенсионерите вече не вярват на Бойко. ГЕРБ явно пак е едно друго име издънка на мутрите в България, борци, бодигардове, с една дума ДС хора на бай Тошовото време.
  • 7 Благослав Тангъров

    1 0 Отговор
    Блажени са вярващите, особено тия дето вярват че комунизма е изметен от тая държава!!! Ако беше така до сега трябваше да сме станали нормална държава, ега го и плавния преход, за който говорят още преди 1989 г! Сега синовете и внуците на "ония" още ни превеждат... Ако искате ме псувайте ама това е голата истина, да не се чудите защо НИЩО, ама абсолютно НИЩО не се оправя! Нямам предвид БСП, ГЕРБ... или която и да е друга партия, аз не съм партийно ангажиран по никакъв начин, нещата са цялостни и основни, ако ме разбирате... Не ангажирам никой с нищо, това са моите лични разсъждения, като страничен наблюдател живеещ (все още) в България. Просто няма друго логично обяснение, как така изцяло сринати (до основи) от война държави са се възстановявали напълно и са процъфтявали икономически за период по-малък от 20 години! А ние просто си правим плавен преход от един комунизъм към ... друг, и след още 20 години пак ще сме така, ако въобще някой е останал по-тези земи...
  • 8 льки

    1 0 Отговор
    харизма до време,ако икономика се управлява само така!!!политика за доходите на обикновените хора ,заетост,слабо управление!!
  • 9 ЛУД ЛЕР

    1 2 Отговор
    КАКВА ХАРИЗМА В ТЪЗ ТОРБА
  • 10 станишев

    1 1 Отговор
    да дойде пак Сергюна и Местана да ви ш...т да не би да дигнат заплатите и да ви платят тока.....мдааа може и да ги дигнат а инфлацията да е като виденовата зима ...ББ може да е всичко но поне се пъне да прави нещо за тая държава ..... макар че ако съм на негово място съм ви е...л м...та на всички и да съм на Малдивите да натискам парцалите хах
  • 11 танас

    1 0 Отговор
    От публикуваните отчети за 2012г на ЕРП става ясно, че те имат огромен ръст на показателите. При Енерго-Про Мрежи АД печалбата е с около 33% повече от предходната година, а при ЧЕЗ Разпределение България АД ръстът на печалбата е впечатляващ – 240%. Отчетът на ЕВН Електроразпределение АД не е публичен, но се предполага, че ръстът на финансовите показатели отново е трицифрен.

    Логичният въпрос е – на какво се дължи огромното повишение в числата и как то кореспондира с исканията на ЕВН и ЧЕЗ за увеличение в цената на тока?
  • 12 шпагин

    0 0 Отговор
    Тази Пеловска /Пелова/ нещо й е много съмнително!!!Много голям приятел на Борисов стана?!?!?!?!?
  • 13 осе

    1 0 Отговор
    Борисов плати 10 000 лв на Пеловска за да говори глупости
  • 14 Цани Цанев

    0 0 Отговор
    Какво ли би казал В.Левски ако някога срещне Сергей Станишев ,изпразнил църквите и унищожил вярата на българина в Бога и се прегърнал с турците ??? Нищо няма да му каже, ще му вземе главата !!!Дякона не е разговарял с такива !!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове