Отидете към основна версия

11 250 30

Експерти: Идва хаос

  • оставка
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

След обявената оставка на правителството на ГЕРБ политолози и социолози се обединиха около тезата, че идва период на политическа нестабилност и хаос през следващите няколко седмици.

След оставката на правителството остава вакуум във властта и следват 3-4 седмици хаос. Това прогнозира пред БНТ политологът Антоний Гълъбов. По думите му трудностите пред служебното правителство произлизат от това, че няма вътрешно съгласие за това какво трябва да се случи през следващите четири години с България.

Уличните протести не може да са причина за оставката на правителството, каза политологът. Най-неприятното сега е, че поне един-два месеца ще са загубени и в страната ще цари тотален хаос. За мен този ход е отказ от поемане на отговорност, а не разумен политически ход. Смятам, че партиите оттук нататък ще се дистанцират от управлението и ще се върви към служебно правителство, назначено от президента. На практика поне за четири седмици държавата ще спре да работи, което е негативно за проблемите на хората. Оставката е бягство от отговорност.

За разлика от служебното правителство на г-н Софиянски, когато беше ясно в каква посока трябва да върви страната, сегашното служебното правителство ще бъде изправено пред много сериозни проблеми, посочи Гълъбов. Той смята, че президентът Плевнелиев ще използва подхода, по който е подбрал досегашните си съветници. Най-вероятно това ще е чисто експертен подход, където няма да имаме ясно изразено партийно присъствие, каза още Гълъбов.

Михаил Константинов също смята, че навлизаме в период на политическа нестабилност.

"И да беше останало това правителство, хаосът нямаше да спадне", посочи от своя страна посочи социологът Живко Георгиев. Според него постъпката на Борисов не може да се нарече мъжество. "Може би проявен здрав политически разум на оцеляване, но в никакъв случай на мъжество. ГЕРБ най-сетне влезе в час и разбра, че ако протестите продължат ще бъдат принудено прогонени от властта. Това е начин да се спаси частично от тази отговорност, с която се самонатовари по време на своя мандат", коментира още Георгиев.

Юлий Павлов, директор на Център за анализи и маркетинг, беше категоричен пред камерите на националната телевизия, че една оставка няма да реши проблемите. Не беше редно да се подава оставка под натиска на една малцинство от стотина хиляди души. Никой не печели от тази ситуация. Виждали сме много по-големи протести в други държави, които не водят до оставки. Има процедура за провеждането на предсрочни избори и най-ранната възможност е края на април – началото на май. Струва ли си да се изтеглят месец-два по-рано и да работи правителство, което няма контрол от парламента? Сегашната ситуация няма нищо общо с финансовия срив от 1997 г., когато инфлацията беше изключително висока, а пенсиите и заплатите достигнаха 4 долара, подчерта Павлов.

Политологът Огнян Минчев предупреди българските избиратели, че, за разлика от 1997-а година, сега няма алтернатива на управлението, предаде  БНР. Оттук нататък, за да се решат проблемите, довели до демонстрациите, ще се наложи да бъдат положени много усилия както от институциите, така и от обществото, каза той.

Много тежка ще бъде отговорността на президента за съставяне на служебно правителство, за умиротворяване на ситуацията в страната и за провеждането на честни и почтени демократични избори. Не виждам как ще се реализират дори минималните и наистина много справедливи искания на протестиращите, как ще бъдат реализирани и от кого, като управленски решения. Страната е в състояние на практическа неуправляемост, обобщи той.

Бойко Борисов е запазил своето влияние, заяви Андрей Райчев по БНТ. Според социолога премиерът е загубил връзката с хората, която е много важна той загуби доверието. Ние не сме Сирия, коментира Райчев изкарването на военни коли на улицата. Десните критици Яне Янев, СДС, няма да могат да влязат в парламента, защото нямат време да се подготвят, посочи Райчев. По думите му българите не трябва да се радват. Хората излязоха заради болката. След това идват исканията, но хората не поставят искания, защото не знаят както точно искат. Държавата влезе в дестабилизация, която ще продължи до края на изборите и след това.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини