20 Февруари, 2013 14:49 11 202 30

Експерти: Идва хаос

  • оставка
Експерти: Идва хаос - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

След обявената оставка на правителството на ГЕРБ политолози и социолози се обединиха около тезата, че идва период на политическа нестабилност и хаос през следващите няколко седмици.

След оставката на правителството остава вакуум във властта и следват 3-4 седмици хаос. Това прогнозира пред БНТ политологът Антоний Гълъбов. По думите му трудностите пред служебното правителство произлизат от това, че няма вътрешно съгласие за това какво трябва да се случи през следващите четири години с България.

Уличните протести не може да са причина за оставката на правителството, каза политологът. Най-неприятното сега е, че поне един-два месеца ще са загубени и в страната ще цари тотален хаос. За мен този ход е отказ от поемане на отговорност, а не разумен политически ход. Смятам, че партиите оттук нататък ще се дистанцират от управлението и ще се върви към служебно правителство, назначено от президента. На практика поне за четири седмици държавата ще спре да работи, което е негативно за проблемите на хората. Оставката е бягство от отговорност.

За разлика от служебното правителство на г-н Софиянски, когато беше ясно в каква посока трябва да върви страната, сегашното служебното правителство ще бъде изправено пред много сериозни проблеми, посочи Гълъбов. Той смята, че президентът Плевнелиев ще използва подхода, по който е подбрал досегашните си съветници. Най-вероятно това ще е чисто експертен подход, където няма да имаме ясно изразено партийно присъствие, каза още Гълъбов.

Михаил Константинов също смята, че навлизаме в период на политическа нестабилност.

"И да беше останало това правителство, хаосът нямаше да спадне", посочи от своя страна посочи социологът Живко Георгиев. Според него постъпката на Борисов не може да се нарече мъжество. "Може би проявен здрав политически разум на оцеляване, но в никакъв случай на мъжество. ГЕРБ най-сетне влезе в час и разбра, че ако протестите продължат ще бъдат принудено прогонени от властта. Това е начин да се спаси частично от тази отговорност, с която се самонатовари по време на своя мандат", коментира още Георгиев.

Юлий Павлов, директор на Център за анализи и маркетинг, беше категоричен пред камерите на националната телевизия, че една оставка няма да реши проблемите. Не беше редно да се подава оставка под натиска на една малцинство от стотина хиляди души. Никой не печели от тази ситуация. Виждали сме много по-големи протести в други държави, които не водят до оставки. Има процедура за провеждането на предсрочни избори и най-ранната възможност е края на април – началото на май. Струва ли си да се изтеглят месец-два по-рано и да работи правителство, което няма контрол от парламента? Сегашната ситуация няма нищо общо с финансовия срив от 1997 г., когато инфлацията беше изключително висока, а пенсиите и заплатите достигнаха 4 долара, подчерта Павлов.

Политологът Огнян Минчев предупреди българските избиратели, че, за разлика от 1997-а година, сега няма алтернатива на управлението, предаде  БНР. Оттук нататък, за да се решат проблемите, довели до демонстрациите, ще се наложи да бъдат положени много усилия както от институциите, така и от обществото, каза той.

Много тежка ще бъде отговорността на президента за съставяне на служебно правителство, за умиротворяване на ситуацията в страната и за провеждането на честни и почтени демократични избори. Не виждам как ще се реализират дори минималните и наистина много справедливи искания на протестиращите, как ще бъдат реализирани и от кого, като управленски решения. Страната е в състояние на практическа неуправляемост, обобщи той.

Бойко Борисов е запазил своето влияние, заяви Андрей Райчев по БНТ. Според социолога премиерът е загубил връзката с хората, която е много важна той загуби доверието. Ние не сме Сирия, коментира Райчев изкарването на военни коли на улицата. Десните критици Яне Янев, СДС, няма да могат да влязат в парламента, защото нямат време да се подготвят, посочи Райчев. По думите му българите не трябва да се радват. Хората излязоха заради болката. След това идват исканията, но хората не поставят искания, защото не знаят както точно искат. Държавата влезе в дестабилизация, която ще продължи до края на изборите и след това.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Геша

    1 0 Отговор
    Да, идва хаос - добре организиран хаос !

    Коментиран от #13

  • 2 иван

    2 1 Отговор
    Браво на бОЙКО Ще ги бием на изборите
  • 3 Манго Джери

    1 1 Отговор
    Ние циганите ше краднем де що има.Да даваше на нас бате гойко некой лев де не краднем шахти махти жилеза всекакви.
  • 4 КОЛЕВ

    1 0 Отговор
    ГОЛЯМА ГРЕШКА ! ПРОТЕСТА НЕ Е САМО СРЕЩУ НЕПОСИЛНИТЕ СМЕТКИ А И СРЕЩУ ВСИЧКИ ПАРЛАМЕНТАРНИ ПАРТИИ КОЙТО 23 г. КРАДЪТ И СЕ ГАВРЯТ С ГОЛИЯ НАРОД ! ВЪН НЯМАТЕ МЯСТО В БГ....ЗАСЛУЖАВАТ СЪЩОТО КОЕТО СПОЛЕТЯ КАДАФИ...ПУБЛИЧНА ЛИКВИДАЦИЯ !
  • 5 те продадоха България

    5 1 Отговор
    http://postimage.org/image/6oaiwve7j/
  • 6 Прас тряс

    1 0 Отговор
    Смяна на системата иде
    А част от смяната е ориването на продажни социолози
  • 7 beawinner

    1 0 Отговор
    Баѝ манго коментара ти е нелеп достатъчно ни крадат отгоре затова хората са по улиците и площадите .Достатъчно привилегии имате в държавата.Добър повод за оправдание-не мислиш ли!Кражбите и вандалствата в м...лия!!!
  • 8 abc

    1 0 Отговор
    М....вците в Индия, да ги натоварят на един кораб и ако много натежат или най-вероятно ще изпокраднат оборудването на кораба, така че да се изсипят някъде ама да е много дълбоко!!!
  • 9 експерт

    1 0 Отговор
    Аман от експерти(социолози, политолози ) и всякакви измислени палячовци. Празни приказки, като са такива експерти да поемат отговорност и да участват в управлението. Всички до един са на хранилка при една или друга партия, а някои са толкова безпринципни че се продават на всеки който е готов да плаща.
  • 10 Simo

    0 1 Отговор
    Браво,сега сринахте Бг,браво обидени българи,въобще не ви разбирам и не ми пука.Сега комунисти и какви ли още не ще ни **** м...та.Постарайте се повече,винаги може и повече...
  • 11 Христо Ковачев

    1 1 Отговор
    САМО ХАОСЪТ МОЖЕ ДА ДОВЕДЕ ДО НЯКАКВА ПРОМЯНА В ПАРЛАМЕНТА,СМЕЛО НАПРЕД БРАТЯ БЪЛГАРИ
  • 12 Пловдив

    1 0 Отговор
    Просто,ясно и точно: Трябва да се промени конституцията чрез ВНС и изборите да са на базата на 100% мажоритарни вотове - да се гласува не за тая или оная мафиотска организация,наричана партия,движение и пр. - а за Иван или Иванка,За Драган или Драганка,за да е ясно кой влиза във властта. Това е! Повече никакви станишевци и други подобни!!!
  • 13 prizrak

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Геша":

    1. Бойко Борисов - комунист, син на полковник от МВР.
    2. Цветан Цветанов -син на шофьора и най-доверено лице на началника на ДС Григор Шопов.
    3. Цецка Цачева - партиен секретар на Окръжния народен съвет в Плевен.
    4. Николай Младенов - син на служител на ДС от високо засекретено ниво.
    5. Сергей Игнатов - син на секретар на ОК на БКП Видин по идеологическите въпроси.
    6. Росен Плевнелиев - платен първи секретар на общински комитет на ДКМС.
    7. Симеон Дянков - стипендиант на фондация Людмила... още Живкова.
    8. Нона Караджова - дъщера на завеждащ отдел в ЦК на БКП.
    9. Лиляна Павлова - внучка на заместник завеждащ отдел в ЦК на БКП,
    10. Вежди Рашидов - удостоен лично от Илия Павлов със званието Главен Мултак на РБ,
    11. Ивайло Московски - първа щатна работа в Мултигруп.
    12. Веднага след президентските избори Бойко Борисов побърза да назначи за заместник кмет на София по финансите сина на генерала от ДС Николай Барбалов, а за нов правосъден министър Диана Ковачева дъщеря на завеждащ отдел в ЦК на БКП. А като капак на всичко същата госпожа Диана Ковачева е съпруга на настоящ лидер от БСП...
  • 14 twin

    1 0 Отговор
    толкова е просто -депутатите без депутатски имунитет
  • 15 Борис Асенов

    1 0 Отговор
    Малко ми е жал за Бойко-оставката му прилича на действията на сърдито дете.Но промяна трябва да има.Дано да е за добро.
  • 16 Ryszard Ewiak

    0 0 Отговор
    Къде отиваме? В Библията се казва: "И [северният цар = Русия] ще се върне в своята земя с голямо богатство [1945] и ще насочи сърцето си срещу светия договор [атеистична държава]. И ще действа [висока активност на международната сцена] и ще се върне в своята земя [разпадането на Съветския съюз и Варшавския договор. Руски войски се завърнаха в страната си]. В определеното време ще се върне [финансово-икономическо и геополитическо земетресение, разпадането на Европейския съюз и НАТО. Много страни от бившия Източен блок ще се върнат в зоната на влияние на Русия]. И ще влезе на юг [Грузия], но няма да бъде както първия път [1921], или като втори път [2008]." (Даниил 11:28,29)

    Тогава САЩ ще нападнат Русия. (Даниил 11:30а) Мойсей пише: " И кораби [ще дойдат] от посоката на Китим [Военноморските сили на САЩ], и ще смирят Асура [Русия], и ще смирят Евера [останали врагове, включително Иран и Китай], но и то [тази армада] ще погине завинаги." (Числа 24:24)

    Това ще бъде ядрена война. (Откровение 6:4) "Голяма сабя" = ядрено оръжие. Това ще бъде "начало на родилни болки". (Матей 24:7,8)
  • 17 Христо Ковачев

    1 0 Отговор
    КОЛЕГА БЪРЗО ВЗИМАЙ НЯКАКВИ АНТИДЕПРЕСАНТИ
  • 18 на Гюро капата

    1 0 Отговор
    Ива хаос ли??? Интересно,а до сега какво беше!?! РАЙ ЛИ!?!?! Умник Гюро!
  • 19 шефа ИМ

    1 0 Отговор
    Социолози,политолози ипрочее клоуни-всички в цирка.Най-големият клоун-Андрей Райчев ще им дирижира или ще им жонглира.
  • 20 A ma mu

    0 0 Отговор
    Be za haus 4ak ne znam, ama zaboksuvahme o6te pove4e. Boiko postupi neblagorodno, praveiki se na blagoroden i bqgayki ot otgovornost, destabilizirayki stranata. Trqbva6e da go iztraem o6te 4 meseca i tva e. A taka se polu4i: ni taka, ni taka. Sega toi moje da izleze kato blagorodnik v o4ite na horata, a durjavata ni 4 meseca 6e stoi na edno mesto... Kvo se pravi na u6tipan. Ma to i natiska mu doide v pove4e. To na6to solene nqma krai.
  • 21 ТРОШАЧА

    1 0 Отговор
    НАЧАЛОТО НА КРАЯ ... МНОГО ВРЕМЕ НА КРАЖБИ И ИЗТОЧВАНЕ МИНА И ВСИЧКИ ПОЛИТИЦИ МИСЛЕХА ЧЕ НИКОГА НЯМА ДА ДОЙДЕ НО ... НЕИЗБЕЖНО ДОИДЕ ... НАЧАЛОТО НА КРАЯ ...
  • 22 вожда

    6 1 Отговор
    Къв край? Глупости.
    Връщане на Търновската конституция и мажоритарна система на избор.
    Нека да знаем за кой гласуваме.
    Партиите са най голямото ЗЛО, компроментирани са, крадат и източват пари безнаказано.
    България има нужда от интелигентни и можещи личности, които да направят нещо за страната.
    В момента партиите са само средство за забогатяване!
  • 23 гет

    0 1 Отговор
    Хора молете се за истински патриот,за втори-Васил Левски. До такава степен сме затънали в колониална помия,че единствено-СМЪРТА(покушението) на следващият нов оправляващ България (не политик) човек ще е доказателство за освободителното му дело на страната.
  • 24 гет

    1 0 Отговор
    Не е важно кой ще дойде на власт след сегашното правителство,важното е да си носи отговорността,а това може да стане единствено след като се потърси отговорност на господата министри от 90г. до сега.Непосилно задължение за корумпираната ни съдебна система и елементарна задача за озверелия вече народ.
  • 25 атака

    3 1 Отговор
    Не лъжете хората какъв хаос бе досега какво беше. Истината е че на 20 процента от хората тази система им харесва но всичко свърши. Колко са жалки и си мислят че ще има избори но истината е друга .ВЪСТАНИЕ
  • 26 диан

    13 1 Отговор
    как да не е под натиск на протестите?
    ами те тъкмо редяха листите за втори мандат
    и за 1 седмица се сринаха
    все пак не може цялата власт да е у теб
    и да кършиш ръце че нищо не може да се направи
  • 27 ne znam

    1 0 Отговор
    Пък много разбирачи се навъдиха брей, до вчера лаеха едно, сега хаос щяло да бъде, щели сме да изгубим 2 месеца, все едно, че последните 23 години сме ги спечелили! Кой ги е спечелил - ето колегата по-долу ги е изброил - от старите, та до децата и внуците и снахите барабар. Избори ли?! Метла!
  • 28 станева

    0 1 Отговор
    проблемите са не в правителството,а в 240 лапачи които даже и на работа не ходят,замислили ли сте се колко ни струва 1 депутат
  • 29 tost

    0 0 Отговор
    Всяко чудо за три дни.Борисов подаде оставка,парламента се разпусна и на следващите избори пак ще гледаме старите МУЦУНИ.
  • 30 да бе да

    0 0 Отговор
    ами че той векът на лудите е дошъл отдавна