Last news in Fakti

21 Февруари, 2013 08:01 6 573 31

БББ: Безотговорно, Бойко, Борисов

  • оставка
БББ: Безотговорно, Бойко, Борисов - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Последният ход от трагикомедията, наречена оставка, още не е изигран. Последователен в непоследователността си, Бойко Борисов създава условия за евентуалното си завръщане във властта. Само че през задния вход, коментира Иван Бедров за Дойче веле.

"Оттук насетне българите да си избират - Станишев, Доган, господин Костов, който искат", почти се скара на депутатите премиерът (вече в оставка) Бойко Борисов. Последователен както винаги: и след протестите, и след управленския хаос, и след икономическата стагнация - отново други са виновни. Непоследователен като самия себе си: ден по-рано Борисов се закани: "аз няма да подам оставка заради Станишев и Доган, а ще се боря с тях".

Припомнянето на фриволното му говорене има само една функция - да не забравяме с кого си имаме работа. Иначе отдавна нито е новина, нито е важно. Също толкова фриволно Борисов се опита да ни убеди, че правителството може да си отиде заради двайсетина ултраси с черни качулки, които предизвикват сблъсъците по улиците на София: "Нито искам да виждам кръв по улиците. Нито искам да виждам полицаите на България, които ги имам не като колеги, а като братя, да се бият с когото и да е било".

С очите си видях как полиция и жандармерия търпеливо наблюдаваха изстъпленията на тази групичка младежи. Вместо да ги изолират навреме, те ги наблюдаваха, наблюдаваха и накрая започнаха да удрят наред. Не обичам теориите на конспирацията, но двайсетина човека могат да свалят правителството, само ако получат съдействие от... правителството.

Когато оставката е изгодна...

В поредицата спорни действия на Бойко Борисов едва ли можем да открием по-безотговорно от последното - да подаде оставка 4 месеца преди редовните парламентарни избори. И той мисли така. Ден по-рано получихме откровения до цинизъм отговор на въпроса защо подава оставка: „На нас ни е изгодно да подадем оставка веднага, но ако го направим, последиците ще бъдат катастрофални“.

Можем да се надяваме, че последиците няма да са чак катастрофални, но пък не можем да не вярваме на премиера в оставка - все пак той има повече информация от нас за истинското състояние на държавата. България остава с критично изпразнена хазна, с неработещи ключови институции и с липсата на ясно очертана алтернатива за след изборите.

Бойко Борисов обяви поредица от мерки срещу монополите в енергетиката. Няма значение дали е бил принуден от протестите и дали е възнамерявал наистина да води тази битка. Все пак започна нещо, което няма да довърши. Сега статуквото остава непроменено, хората и бизнесите от тъмната страна на енергетиката могат да почерпят. Няма кой да изисква от контролните органи резултати, администрацията минава в предизборен режим - седим и чакаме, а ДКЕВР на практика не работи и дори няма кой да намали цената на тока с 8%, както обеща Борисов. Безотговорно.

В държавата няма никакви пари освен трансферите от ЕС, призна бившият и отново настоящ финансов министър Симеон Дянков. Точно днес е емисията на държавни ценни книжа за 800 млн .лв., с които правителството да плати на зърнопроизводителите, за да си спести поне един протест. След оставката държавата ще вземе този заем много по-скъпо от очакваното и след 6 месеца новото правителство ще трябва да върне повече пари. Това да не е по-малко безотговорно?

Парламентът все още не е излъчил последния член на Конституционния съд. След неуспешния опит на Венета Марковска да се закълне и на Галя Гугушева изобщо да бъде избрана, този най-висш орган в държавата на практика не работи. Сега България отива към избори, чийто резултат не може да бъде оспорван, защото по закон това се прави пред Конституционния съд. Отново много отговорно!

Какво беше обещал?

Ако забравим всички тези детайли, поведението на Борисов изглежда логично и отговорно. След като доверието е накърнено, време е избирателите отново да решат кой да ги управлява. Очевидно в плановете на ГЕРБ влиза отново идеята да спечелят най-много гласове и да търсят партньори за следващо правителство.

Затова беше отправен и апел към антикомунистическите избиратели - "да не допуснем БСП да се върне отново във властта!". Нищо чудно утре да го видим заедно с протестиращите пред централата на „Позитано“. Само едно нещо е пропуснал в тази игра - хората го избраха, защото излъчваше мъжество и не бягаше от проблемите. Днес показа точно обратното.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 вожда

    1 0 Отговор
    Прост народ, слаба държава!

    Коментиран от #20

  • 2 Boj`o

    1 4 Отговор
    бате Бойко е пич и юе спечели изборите отново
  • 3 хаана

    1 1 Отговор
    Безотговорност и мръсна игра с хората, да това е явно Борисов. Нищо и не постигна от това което беше обещал в годините на управление, само стана още по лошо за хората. Ако спечели пак изборите, значи действител много прост народ!
  • 4 ПИНОКИО

    2 1 Отговор
    Г-н Иван Бедров, опитвате се да ни убедите че ББ не е бил , не е и няма да бъде фактор в българската политика? Независимо от скромните Ви риторични опити и интелектуално инсуфициентни напъни на платен драскач не можете да " олекотите " направеното през последните години. А какво направихте Вие през тези години за България? Нищо: Плюхте и продавахте перото си за да се изхранвате, нали ? И макар че долавяте стила на Дойче веле, и копи-пействате някой похвати не сте на нивото на медията за която се подписвате..
  • 5 АЗ

    1 1 Отговор
    който си мисли че бойко обрисов е направил нещо за тазъ държава, жестоко се лъже, всички построени магистрали, спортни зали и тем подобно строежи са построени с фирми който борисов има не прчко участие, знаиете ли как герб ограби държавата?
    когато шепа мутри като борисов и неговите хора който не разбират от бизнес а само от натрупване на пари в чуждостранни банки, така парите вместо да се въртят в българския пазар и да има растеж в икономиката , то пазара почва да умира за недостиг на рисурси , така много фирми фалират от средния и малък бизнес, както когато караш колата която харчи много масло , ако не долееш скоро ще тръгнеш пеша. и това вече се доказва , народа е беден, балгодарение на кой според вас?
    проблема че от всички политици няма един свестен който да води тази държава, без да има задни мисли и да търси облаги и то огромно , всеки само за това мисли , и не е чудно от каде идва това, ако всеки за запитва, "и аз ако стана примиер ще си нправя далавери"
  • 6 krassimir

    1 1 Отговор
    БатБойко е в луда паника и безизходица. Не може да се оправи с нищо: протестиге, икономиката, енергетиката и тока, с Белене и Путин. Просто избяга позорно преди протестиращите да го отнесат на далеко. Най наглото е, че с оставката искат да се правят на герои. Те не били виновни?! За какво, някой друг ли управляваше? Въобще тъжна картинка и поредното безмозъчно поведение.
  • 7 йоцко

    5 1 Отговор
    Мутрата току що ви ограби, само където ще научите години по късно, защо според вас Кака Цвети си направи банка, а?????
    Щото и е тесен дюшека :)

    "Както се и очакваше, контролираното от Васил Божков дружество "Пътностроителна техника" спечели и двете допълнителни поръчки за изграждането на най-дългата отсечка на магистрала "Тракия" от Ямбол до Карнобат. То ще вземе още 25.4 млн. лв., става ясно от регистъра за обществените поръчки."

    Мутрата е богат, има доста пари за харчене и ако не барне Йоцата ще живее дълго и охолно.
  • 8 бо9898

    1 0 Отговор
    жалки напъни на платени драскачи, че и се крият зад Deutsche Welle

    Коментиран от #9

  • 9 дойче веле

    1 3 Отговор

    До коментар #8 от "бо9898":

    Всички са платени драскачи, а протестиращите са от БСП......, най вероятно интелекта ти е на ниво мутра.
  • 10 JOE

    5 1 Отговор
    Ами това беше добър ход за Борисов, иначе щеше да има безкрайни протести и събития като 1997г.
  • 11 pall mall

    1 5 Отговор
    Бат Бойко не е виновен! Пазвантин и момче за поръчка, какво искате от него? А кой го докара във властта? Кой му даде банка и защо? Кой му кичеше звезди на генералските пагони и всякакви отличия и за какви заслуги? Кой му посочи този финансов министър ? и т.н. Да не изброяваме повече. ЗА ТОВА ГОВОРЕТЕ! Сега всички, които го бутаха напред пред себеси, искат пак да са в сянка и да поставят нова пешка на негово място. И всичко да е както е било. а размият нещата, той само да е виновен. Това е изходната точка за коментари! Проблемът е в поръчителите, а не в случая Бойко Борисов. Иначе само си дърдорим като празноглави. Препоръчвам да гледате филма " Мефисто"на унгарския режисьор Ищван Сабо. Днес да не забравите да сте на протеста.
  • 12 хаана

    4 1 Отговор
    Намирам много добре написано, единбезотговорен политик, които се държи като разглезено, недорасло дете.
  • 13 хаана

    6 1 Отговор
    pall mall
    също доста добре го е казал! Браво!
  • 14 звездоброец

    1 1 Отговор
    Марсианците взе да ги обзема паника - техния сценарий не предвиждаше, че може да има политик и министър, който доброволно, да си подаде оставката/ при тях власт с кръв се взема и с кръв се дава/ ... сега червени мишоци идват избори ... после ... сещайте се ... ще хващате пътя към дома :) :) :)
  • 15 40 +

    1 0 Отговор
    Напред-назад, назад-напред ... вече му изгубих ритъма и посоката.
  • 16 кик

    7 1 Отговор
    махай се м..... престъпни4еска

    Коментиран от #17

  • 17 Адам Смит

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "кик":

    А, кой от управляващите не е? Няма как да си на власт и да не си замесен в.....тъмни сделки! Всички партии ни се изредиха, така че всички са виновни малко или много за помията в която живеем.
    Ти комунист или турчин, повече искаш да те управлява?
    Чети повече за това как са идвали на власт комунистите и как са управлявали в различните държави.
    А турците са пичове, нищо против тях, но нека не се бъркат в голямата политика на България.
  • 18 бд

    1 0 Отговор
    Подаването на оставка е единственото лично решение на борисов,като премиер.През цялото време така и не разбра какво става..Самата оставка недвусмислено показва,че пари няма и става страшно.Изключително посредствен кабинет.И отново има ясно разграничение, Борисов носи отговорноста/гарантирано от ГЕРБ/ а за нас,хората остават последствията от поредния *успешен* кабинет.Е това според мен е цинизъм.
  • 19 pacoran

    1 6 Отговор
    Браво на Борисов да си подаде оставката и да остави народа на тия лишей от ДПС и БСП и тогава да ги видиме ще ревът за Борисов ма няма ще ви е гадно незнаете кво напрайхте с тия измислени протести
  • 20 никои

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "вожда":

    Много коментари .................тоз онзи които да оправлява все щее лошо дори и по лошо,българина трябжа да е командван тои сам не го може ...............доказателство са по предните години...............

    Коментиран от #21

  • 21 митко

    3 1 Отговор

    До коментар #20 от "никои":

    Ми да това следва тез ТУРЧАЛЯТА чакат и гледат отстрани..протестите трябваше да са преди много години не сега Борисов направи доста за държавата как и по кои начин направил е,как ще се оправят нещата сега ................положението е плачевно
  • 22 pacoran

    0 1 Отговор
    Ама кой е тоя Иван Бедров некъв платен драскач айде бегай да си играеш ние сами можеме да си вадиме изводи за Бойко!!
  • 23 туто

    4 1 Отговор
    ХОРА НЕ СЕ СМЕЙТЕ .ТОЗИ ЧОВЕК НАРЦИС -БОИКО ИМА НУЖДА ОТ Професионално лечение .Така ,че не е смешно.ТРЯБВА ДА ГО СЪЖАЛИМ И ИЗПРАТИМ В Професионална клиника за хоспитализация и дълго продължително лечение.ДА НЕ ДАВА ГОСПОД И НИЕ ДА СТАНЕМ КАТО НЕГО.
  • 24 силен

    1 7 Отговор
    хубав лош все е по-добре от Станишев и Догана така че в момента няма по добър
  • 25 веско алексиев

    1 6 Отговор
    Това беше единственият човек който направи нещо в тая държава.Ако магистралите,детцките градини,спортните зали,метрото, музеите,пречиствателните станций,залавянето на наглите,завирането на братя галеви в кучи г.з и още много неща са ви малко.То ми посочете един поне който е направил поне половината на това.

    Коментиран от #27, #28

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 woody

    1 2 Отговор

    До коментар #25 от "веско алексиев":

    Не,че няма някаква заслуга,но когато резнеш лентичката на даден обект не значи,че ти си го направил,макар да се изразяваш така,сякаш плащаш от джоба си-повечето от изброените обекти са започнати доста преди Бойко....Проблемът е,че покрай многото откривания с гръмки речи,фанфари и рязане на лентички,тихомълком,без речи и фанфари закри българската икономика....Е тва досега никой не беше успял да направи.....Дори половината.....
  • 28 Бай хой

    0 1 Отговор

    До коментар #25 от "веско алексиев":

    Върви в детската градина да се научиш да пишеш и тогава рекламирай престъпното управление на мутрите.
  • 29 Бай хой

    1 1 Отговор
    Бойко комуниста да върви в Банкя и да не се показва. Провали държавата и съсипа икономиката.
    Да връща парите че доган ще му се види като момиченце.
  • 30 Дядо поп

    1 1 Отговор
    Аре стига сме се оправдавали с Бойко.Какво направи ТИ БЪЛГАРИНО за собственото си благополучие?
  • 31 сергей

    1 1 Отговор
    Всички видяхме колко много направи Герб за страната!!! Започнаха да строят, както не се строеше от времето на Бай Тошо! ЗАТОВА ВСИЧКИ НИЕ ЩЕ ИЗБЕРЕМ ПАК ГЕРБ!!! За да живеят децата ни в една развиваща се страна!