Отидете към основна версия

2 096 4

Световните медии: България с нов кабинет след протестите

  • марин райков
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Новият служебен кабинет на България, оглавяван от дипломата от кариерата Марин Райков, е поставен пред две сериозни изпитания: да запази доверието на пазарите и да успокои протестиращите пред изборите на 12 май.

С назначаването на Марин Райков българският президент Росен Плевнелиев се опитва да увери Европейският съюз и чуждестранните инвеститори, че България ще следва строгата си фискална политика, отбелязва Ройтерс.

В същото време новите министри трябва да изпратят ясен сигнал, че протестите на улицата са чути.

АП акцентира също върху обещанието на Марин Райков стриктно да спазва бюджетната рамка за 2013 г., както и да предприеме стъпки за повишаването на доходите на пенсионерите и най-бедните.

Руската държавна агенция ИТАР-ТАСС отбелязва, че служебният кабинет е безпартиен с основна цел да подготви и проведе честни избори.

Френските медии акцентират на факта, че посланикът на София в Париж Марин Райков ще е новият премиер. „Файненшъл таймс“ отбелязва, че голяма част от служебния кабинет е с дясна ориентация като се започне с премиера, чиято кариера е свързана с десницата.

Служебното правителство в София ще стори всичко възможно да стабилизира положението преди извънредните избори през май и след седмиците на протести, които свалиха предишната администрация и хвърлиха България в политическа несигурност. Но никой не знае какво ще се случи след изборите, коментира водещото делово издание.

 

Дипломат ще вади България от кризата. Така германските медии коментираха назначаването на Марин Райков за служебен премиер в България. Три седмици след оставката на консервативното правителство в София, президентът Росен Плевнелиев състави служебен кабинет от експерти по подобие на правителството на Марио Монти в Италия. Сред министрите има много безпартийни, както и българи, живели дълго в чужбина.

Според германските вестници 52-годишният Райков е бил единственият, който се е съгласил да поеме работата на правителството насред кризата. Той е силно прозападно и проевропейски настроен, отбелязват всички германски медии.

Съобщението на Франс прес за новия български служебен премиер Марин Райков бе подето от основните френски национални всекидневници "Фигаро", "Монд", "Либерасион", които свързват името му с продължителната му дипломатическа мисия във Франция и в последно време даваха отзвук на политическото напрежение в страната ни. "Фигаро" уточнява, че настоящият посланик на България в Париж ще оглавява експертното правителство до предварителните избори през май. Припомня се, че новият премиер и едновременно дипломат номер едно на България е бил заместник-министър на антикомунистическо правителство и винаги е подкрепял евроатлантическата политика на София. Според Франс прес, той трябва да се опира на дипломатическия си талант, за да успокои общественото напрежение. Временното правителство трябва да задържи крехката политическа и финансова стабилност на страната, се казва още в публикацията.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини