Last news in Fakti

13 Март, 2013 14:23 2 094 4

Световните медии: България с нов кабинет след протестите

  • марин райков
Световните медии: България с нов кабинет след протестите - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Новият служебен кабинет на България, оглавяван от дипломата от кариерата Марин Райков, е поставен пред две сериозни изпитания: да запази доверието на пазарите и да успокои протестиращите пред изборите на 12 май.

С назначаването на Марин Райков българският президент Росен Плевнелиев се опитва да увери Европейският съюз и чуждестранните инвеститори, че България ще следва строгата си фискална политика, отбелязва Ройтерс.

В същото време новите министри трябва да изпратят ясен сигнал, че протестите на улицата са чути.

АП акцентира също върху обещанието на Марин Райков стриктно да спазва бюджетната рамка за 2013 г., както и да предприеме стъпки за повишаването на доходите на пенсионерите и най-бедните.

Руската държавна агенция ИТАР-ТАСС отбелязва, че служебният кабинет е безпартиен с основна цел да подготви и проведе честни избори.

Френските медии акцентират на факта, че посланикът на София в Париж Марин Райков ще е новият премиер. „Файненшъл таймс“ отбелязва, че голяма част от служебния кабинет е с дясна ориентация като се започне с премиера, чиято кариера е свързана с десницата.

Служебното правителство в София ще стори всичко възможно да стабилизира положението преди извънредните избори през май и след седмиците на протести, които свалиха предишната администрация и хвърлиха България в политическа несигурност. Но никой не знае какво ще се случи след изборите, коментира водещото делово издание.

 

Дипломат ще вади България от кризата. Така германските медии коментираха назначаването на Марин Райков за служебен премиер в България. Три седмици след оставката на консервативното правителство в София, президентът Росен Плевнелиев състави служебен кабинет от експерти по подобие на правителството на Марио Монти в Италия. Сред министрите има много безпартийни, както и българи, живели дълго в чужбина.

Според германските вестници 52-годишният Райков е бил единственият, който се е съгласил да поеме работата на правителството насред кризата. Той е силно прозападно и проевропейски настроен, отбелязват всички германски медии.

Съобщението на Франс прес за новия български служебен премиер Марин Райков бе подето от основните френски национални всекидневници "Фигаро", "Монд", "Либерасион", които свързват името му с продължителната му дипломатическа мисия във Франция и в последно време даваха отзвук на политическото напрежение в страната ни. "Фигаро" уточнява, че настоящият посланик на България в Париж ще оглавява експертното правителство до предварителните избори през май. Припомня се, че новият премиер и едновременно дипломат номер едно на България е бил заместник-министър на антикомунистическо правителство и винаги е подкрепял евроатлантическата политика на София. Според Франс прес, той трябва да се опира на дипломатическия си талант, за да успокои общественото напрежение. Временното правителство трябва да задържи крехката политическа и финансова стабилност на страната, се казва още в публикацията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Трибал

    1 0 Отговор
    Новите Кулаци на България!
  • 2 Трибал

    1 0 Отговор

    ЕКСКЛУЗИВНО! СЛУЖЕБНИЯТ ПРЕМИЕР И ФРЕНСКИ ПОСЛАНИК ДА ОТГОВОРИ КОЛКО ПАРИ СА ПОЛУЧИЛИ „ФРЕНСКИТЕ” ВЕЦ-ОВЕ В БЪЛГАРИЯ ЗА ДА НЕ РАБОТЯТ
    Публикувано на 13.03.2013 от admin

    На улица „Узунджовска” 1 в идеалния център на София се е разположил спретнат офис с шеф Пепи Трайчев. Ако попиташ на коя фирма е офиса, ще те заболи главата от увъртания. Но ако си упорит ще научиш, че това е българският офис на френската държавна фирма „ЕДФ – Електрисите дьо Франс”. Така пише и на визитките на работещите в офиса: след името е изписано @edf-en.com. Но фактически всичко е потопено в най-дълбока конспирация. Най-грижливо опазваната тайна е: колко български лева са получили през 2011 година „френските” ВЕЦове за да не работят.
  • 3 Карл Маркс

    0 0 Отговор
    Искрено и лично за Марин Райков




    Георги Готев


    14. Март 2013,
    Желая на служебния премиер Марин Райков успех. Няма да му е лесно. Имам и някои съмнения, които ще споделя.
    Познаваме се отдавна, без да сме приятели. Познават се и семействата ни. Баща ми Горан Готев му е поръчител в БКП, едно време в тази партия не се влизаше лесно. Баща ми много харесваше Марин, защото тогавашният младеж познаваше добре историята, имаше много патриотични възгледи и идеите им за отношенията ни със съседите съвпадаха. Аз пък много уважавам баща му Райко Николов, един от най-блестящите български дипломати, които съм имал честта да познавам лично. Но Марин може би разочарова баща си, защото бързо се преориентира към СДС. Ставайки премиер, Иван Костов знаеше, че има верен човек във Външно. Марин Райков получи поста заместник-министър, дясна ръка на Надежда Михайлова, която определено имаше нужда да й се помага.
    Помагах и аз, защото по стечение на обстоятелствата тогава бях единственият български дипломат, когото в секретариата на Шенген познаваха лично. Бях подготвил стратегия, според която България щеше бързо да получи безвизов режим, при напълно изпълними условия. Михайлова много хареса тази моя стратегия, даже съм единственият служител на Външно, когото тя похвали поименно от трибуната на Народното събрание. Но нещо й стана, защото дни по-късно ме уволни. Преди да си тръгна, отидох при Марин Райков. Той ми каза, че се е опитал да ме "спаси", но не е успял. Аз му казах - нали знаеш какво следва, ще стана журналист, ще започна да пиша статии и ще те критикувам, драги мой управляващ. "Можеш да пишеш срещу мен колкото си искаш", ми отговори Марин Райков с блестящата си усмивка. Тогава мислеше, че СДС вечно ще е на власт и моите статии само ще му вдигат рейтинга.
    Минути по-късно две лица от охраната ме изхвърлиха като мръсно коте от Външно. Беше им казано да бързат, за да не унищожа данни в компютрите. Какъв абсурд: тогава основната ми мотивация беше да предам всичко, което беше в главата ми, на колегите си от Консулския отдел, за да продължат да изпълняват стратегията. Мисля, че успях, защото две години по-късно визите паднаха.
    Но политическата палачинка се обърна и Марин Райков започна да се оплаква на общи познати, съветници на президента Първанов, че много го критикувам в медиите. Наистина, многократно съм писал, че Марин Райков е виновен за либийското дело. Интернет е велико нещо - и сега проверих, че има десетки публикации с ключови думи Либия и нашите две имена. Известно ми е, че на Марин Райков този грях му тежи. Което всъщност говори добре за него, значи не е гьонсурат.
    Георги Димитров, посланик във Външно и мой добър приятел, веднъж се върна от командировка и ми предаде оплакването на нашия общ познат. Казах му - адаш, Марин ми е разрешил да го критикувам лично, колкото си искам. Така ли, ами тогава ще му го припомня, много се развесели Георги Димитров.
    Дните на служебния кабинет са преброени. Бих апелирал за това кратко време Марин Райков да не доразнебити окончателно Външно министерство. Николай Младенов му е оставил куп проектоправилници, отнемащи всякаква перспектива на кариерни дипломати в полза на всякакви калинки, готови да прииждат на пълчища. Не е работа на служебния премиер да изпълнява мръсни поръчки на предшественика си.
    Но не съм сигурен как ще постъпи. За мен няма капка съмнение, че това правителство е изцяло съгласувано с Бойко Борисов, и в този смисъл Марин Райков е негова, как да го кажа по-меко, марионетка.
    Формулировката на президента Плевнелиев, че "няма политически фигури" в служебното правителство, за мен е трудно защитима в лицето на Марин Райков. Подобно на Николай Младенов, Райков олицетворява отричаната връзка между Синята коалиция и ГЕРБ. Връзка, от която ГЕРБ само е печелил, а Синята коалиция само е губила, ако това има значение.
    Но отново желая успех на служебния премиер Марин Райков. На брюкселска сцена, в сравнение с Бойко Борисов, той ще свети като слънце. Сигурен съм, че ще му се радват, нежели защото много добре ще говори на чужди езици и няма да има нужда да си играе с мобилния телефон, за да избягва контакти. Готов съм да се обзаложа, че ще говори точно това, което се очаква от него, така че удоволствието от тази комуникация в Брюксел ще бъде пълно.
    Но Марин Райков ще има нужда от успех в родината. Пожелавам му тази лекота в общуването да му бъде по силите и в България. Пожелавам му дипломатичния език, който той без съмнение владее, да намери отклик на разгневената улица.
    Служебният премиер би трябвало да знае, че основната му работа не е да изпълнява нечии поръчки, а да осигури спокойна обстановка за провеждане на изборите на 12 май. Отклонява ли се от целта, всеки четвъртък ще му го посочвам. Ако си върши работата достойно, няма да съм единственият, който ще го похвали.
  • 4 гет

    0 0 Отговор
    Важен въпрос който има само един отговор. Как ще познаем,кога даден премиер започва да работи за освобождението на колония-България? Отговор: Когато бъде убит(както Кенеди),инсценировка с покушение,цел-вдигане на рейтинг не се брои.