Last news in Fakti

12 Март, 2013 16:03 4 173 18

Марин Райков е служебният премиeр

  • марин райков-
  • росен плевнелиев

Разпускам парламента на 15 март. Правителството започва работа от утре. Изборите насрочвам за 12 май, заяви Росен Плевнелиев

Посланикът ни във Франция Марин Райков е премиерът на служебното правителство на президента Росен Плевнелиев.  Той беше обявен днес на нарочна пресконференция от държавния глава. Райков ще е външен министър.

Това е третото служебно правителство в демократичната история на България. До служебно правителство се прибягва за успокояване на нацията, надяваме се и сега да бъде така, каза Плевнелиев. Той припомни, че до служебно правителство се е стигнало след като е потърсил подкрепа в рамките на правителството, на Народното събрание, провел е консултации с първите политически сили, но се е оказало, че лимитът е изчерпан.

Разпускам парламента на 15 март. Правителството започва работа от утре. Изборите насрочвам за 12 май, заяви Росен Плевнелиев.

При сформирането на служебното правителство не съм допускал влияние и не съм гледал партийната принадлежност, каза Плевнелиев. Той подчерта, че е потърсил дипломат за премиер, тъй като е било необходимо той да бъде умерен, разумен, компетентен, който да защити българските интереси в Брюксел.

Ще бъде назначен специален заместник-министър към малките и средни предприятия в МИЕТ. Това каза президентът Росен Плевнелиев. Нека се обърнем с разбиране и подкрепа към малките и средни предприятия. Служебното правителство трябва да направи необходимото, за да им бъдат изплатени задълженията, каза Плевнелиев.

Служебното правителство ще подготви законодателни промени за силен и независим регулатор, избран от парламента. Ще започне веднага с обществените съвети, каза Плевнелиев. Държавната администрация в момент на преход винаги намалява активността си, това не трябва да се допуска от служебното правителство, каза Плевнелиев.

Ще бъде създаден граждански борд за честни избори към министър-председателя. Това каза президентът на Република България Росен Плевнелиев при представянето на служебния кабинет в Гербова зала. Служебното правителство ще служи на хората, а не на партийни елити, каза Плевнелиев. То ще подготви изборите, но няма да участва в тях, ще прави политики, но няма да политизира. Необходима е пълна проверка от А до Я по веригата за сметките на тока.

Основните проблеми за решаване в енергетиката са тоталната непрозрачност и ниската ефективност.

Служебното правителство ще вземе важни социални и икономически мерки. Пенсиите ще бъдат увеличени от 1 април. Правителството ще подготви антимонополно законодателство в областта на енергетиката, законодателни промени за силен и независим регулатор, избран от парламента. Ще бъде назначен специален заместник-министър за малките и средни предприятия към Министерство на икономиката. Имаме възможност да свършим сериозен обем. Приоритетите и задачите са ясни.

Кризата е социално-политическа, нека не допуснем тя да стане и икономическа. Нека бизнесът работи спокойно. Основният проблем е в ниските доходи, но да си беден не е диагноза. За да я преборим, трябва да се създадат нови работни места - чрез инвестиции, добро образование, каза още Плевнелиев. Искам политическите партии да са честни и да поемат ясни ангажименти към посочените проблеми от хората. Най-важна е победата на обикновения човек, каза Плевнелиев.

Различни доброжелатели ще търсят навсякъде негативи, нека сме наясно, че голямото деление е на едните, които застават зад България и другите, които застават зад собствения си интерес. Тези министри идват с ограничен във времето мандат - вероятно около три месеца. Нека им дадем шанс да си свършат работата и след това да ги съдим, каза още президентът.

Служебното правителство, назначено от президента Росен Плевнелиев, разполага с пълния обем от правомощия, които Конституцията и законите предвиждат за Министерски съвет, излъчен от Народно събрание, но с ограничения в неговите правомощия, които произтичат от невъзможността на този кабинет да предприема действия, за които е необходим акт на парламента, уточни Росен Плевнелиев.

Той припомни, че служебното правителство не може да променя Закона за държавния бюджет на Република България, както и данъчната политика. Ако не е налице предварително съгласие, дадено от настоящото Народното събрание, служебното правителство не може да взема държавни заеми.

Служебният кабинет не може да изпраща български въоръжени сили извън страната или да разрешава пребиваването на чужди на българска територия, тъй като това е от компетентността на Народното събрание. Правителството, назначено от държавния глава, не може да сключва също така международни договори или да денонсира сключени договори, за които чл. 85 от Конституцията изисква ратификация.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хита на сезона

    1 2 Отговор
    На бас че няма нищо общо с ДС :)

    ПС: пак ни оставиха в ръцете на комунистите
  • 2 СтарТИРаджия

    1 2 Отговор
    Пак БКП... Няма отърване!!!
    Нишката не се прекъсва и т'ва е!
    Как няма един изучен човек, гражданин на тази държава, който да е в управлението и да няма стабилно свързано минало с "партията майка"...
    П.ее.а.а ни отново! Ама така е, като няма Революция(от френски тип)...
  • 3 FAKT

    4 1 Отговор
    Пак б....к си имаме за премиер.Отново човек на хората,които ограбиха България.
    Едно голямо БРАВО и един голям СРЕДЕН ПРЪСТ на Плевнелиев.
    "Марин Райков се добра на финала в надпреварата да служебен премиер. Той е посланик в Париж, беше зам-външен министър на Надежда Михайлова в правителството на Иван Костов. При Сакскобурготски Райков работеше и със Соломон Паси. Минава за човек от кръга на Цветелина Бориславова и Иво Прокопиев. "

    Коментиран от #8

  • 4 Сульо

    5 1 Отговор
    Добър избор, браво на президента! България за пореден път е пример за стабилност в Европа!
  • 5 дудук

    1 0 Отговор
    Тоя лондонски б....к Юлиан Попов (на МОСВ) има десетки статии против българщината, патриотити, Батак, историята ни и т.н. Тоя е от тея , дето отричат руското робство. М....умен блогър, който си мисли, че разбира от всичко, но навсякъде по форумите го плюят след всяка негова анти-българска статия. Вижте му блога, чийто домейн е имената му.
  • 6 Дудук

    0 0 Отговор
    Извинете , в коментар 5 ставаше дума за турското , а не руското робство. Моя грешка.
  • 7 Бай хой

    3 1 Отговор
    Върхът, Франция на два пъти бави акредитациите му заради Държавна сигурност.
    Тия не спряха с калинките. А министрите ще са чудо на чудесата.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Христо Ковачев

    1 2 Отговор
    БРАВО РОСЕНЧО НАПРАВО МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ Е ГЕРБ 2
  • 10 Владимир

    1 2 Отговор
    ГЕРБ-2 ДОЙДЕ ,ГОСПОД ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ .
  • 11 фалиджан

    1 2 Отговор


    Преди да дойде на влас Борисов освен всичко друго обещаваше доходи а ни даде градинки,пейки,чешмички,катерушки,люлки и други .Сега гладни седиме на тези пейки и се люшкаме на люлките и катерушките.Борисов се оказа долен лъжец,който не изпълни поне 10% от предизборната си платформа.А за учителя по физическо Цветанов нема какво въобще да се коментира,той е абсолютно зле.Този от ГЕРБ-2 сигурно ще направи -беседки,спирки,табелки ,пътеки и други такива !!!!
  • 12 муспи

    1 2 Отговор
    За пореден път чифутите се погавриха с България, и за пореден път народа вместо да прави възтание след като всичко друго се е изчерпало, а възтанието е свързано с даване на жертви и обезателно убиване на окупаторите, предпочита за се въмущава, че и да се двуоми за кои предлажени ни канибали ще гласува!
  • 13 Иван Иванов

    1 1 Отговор
    Тоя не ми вдъхва доверие.
  • 14 кик

    1 1 Отговор
    ром пом пом пом пооооооооооооооооом

    защо не туриха ген любен гоцев?направо
  • 15 Бай хой

    1 2 Отговор
    Познайте кои министри идват директно от ТИМ.
  • 16 гост

    1 2 Отговор
    не знам,даи жокер....тея са абсолютно неизвестни...
  • 17 Трибал

    0 0 Отговор
    „Аферата Ерню”

    http://www.glasove.com/aferata-ernyu-bashtata-na-marin-raykov-verbuval-ministura-na-otbranata-na-frantsiya-25997
  • 18 еньо сачманлиев

    0 0 Отговор
    Разузнавач е бил баща ми, разузнавач съм и аз ........
    Най лесно е баща ти да бачка в 1 во главно, после ти почваш в 1 главно, намират ти една синекурна длъжност в някое посолство и си гледаш кефа. Уредил си е човека живота до 10 то коляно!
    Явно всички трябва да станем агенти на ДС за да сме добре.
    Кукловодите се изгавриха за пореден път с хората в България, показаха, че НЯМА да сложат други освен техни хора!
    Много нагло, защото НАГЛИТЕ ни управляват вече 23 години.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове