Отидете към основна версия

1 543 10

Нужен е тристълбов модел на здравното осигуряване по подобие на пенсионното

  • румен гълъбинов-
  • пенсионно осигуряване-
  • здравно осигуряване

Този модел ще създаде конкуренция между здравноосигурителните дружества, ще доведе до повишаване на качеството на здравните услуги и до регулиране на цените им

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Нужен ни е тристълбов модел на здравното осигуряване по подобие на пенсионното.

Този модел ще създаде конкуренция между здравноосигурителните дружества, ще доведе до повишаване на качеството на здравните услуги и до регулиране на цените им.

Така в здравноосигурителната система ще се оформят три стълба:

Първият е задължителното здравно осигуряване. Той гарантира ползването на основен пакет от здравноосигурителни услуги. Организацията и финансирането се извършват от структурите на НЗОК по сега действащата система. НЗОК продължава да бъде главен гарант на здравното осигуряване на населението и запазва своята водеща роля в системата на здравното осигуряване.

Вторият стълб е допълнителното задължително здравно осигуряване. Той има надграждащ характер и се осъществява чрез предоставяне на допълнителен пакет от здравни услуги. Организацията и финансирането се извършват от лицензирани здравноосигурителни дружества. Въвеждането на втори стълб в задължителното осигуряване е гаранция, че допълнителната задължителна осигурителна вноска ще покрива допълнителен пакет от здравни услуги, а не просто механично увеличение на осигурителната тежест.

Третият стълб е доброволното здравно осигуряване.

Най-важните обществени ползи от гореспоменатия модел са следните: конкуренцията между здравноосигурителните дружества ще доведе до повишаване на качеството на здравните услуги и регулиране на цените им; ще се упражнява много по-строг контрол върху разходите за здравни услуги; ще се оптимизира мрежата от лечебни заведения, които работят по линия на задължителното здравно осигуряване; и най-важното - всички ние, осигурените лица, ще можем пряко да въздействаме върху политиката и пазарното поведение на здравноосигурителните дружества поради факта, че ще можем да избираме, съответно да се прехвърляме в здравноосигурително дружество, което предлага и гарантира най-добро обслужване.

Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 9 гласа.

Свързани новини