Last news in Fakti

17 Декември, 2021 12:03 5 005 29

Голям вой, голямо реване...

  • пенсионно осигуряване-
  • доходи-
  • пенсии

Размишления около пенсионното осигуряване

Голям вой, голямо реване... - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

И аз се имам за десен човек, но се изненАдах от воя и рИването "отдясно" за едни 75 плюс 55 лева...

Даммм, за пенсионното осигуряване става дума. Доколкото схващам, идеята на новия финансов министър е да се обвърже средната заплата с тавана на осигурителен доход в пропорция 2,3. Добра или лоша, не пропорцията е важна, а принципът, да има яснота как се формира този фалшив "таван" за пенсионно осигуряване, да има предвидимост, яснота и възможност за дългосрочно планиране за бизнеса. Или приемате досегашната 12-годишна практика, "Квото си реша от днеска за утре"?

Аз също не съм съгласен. Но - не съм съгласен да има таван на осигурителния доход. Ако приемем, че Георги Ганев е прав в тезата си, че пенсията не е "доход за висок стандарт", а осигураване от обществото на нормален живот на хората извън работоспособна възраст, а средната класа би трябвало да си осигури, отделяйки част от високия си доход за инвестиции, едни по-богати старини, за да не ѝ се налага да разчита само на пенсията, Та не разбирам противоречието в собствената му теза - за средната класа не е необходима по-висока пенсия, а същевременно ако тези работещи плащат повече, трябва да имат претенцията за по-висока пенсия?! Отгоре на всичкото, пенсионната система е изградена на принципа - сегашните работещи плащат за вече пенсионираните.

И пак, ако Ганев е прав, за сегашните пенсионери са нужни средства, не за да живеят богато, а за да достигнат пенсиите им поне прага на бедността, изчислен на 600 или повече лева...

Та да се върнем на точните сметки - с колко се увеличава осигурителното плащане при таван 3500 лв 75 лв плюс 55 лева са 3,7 % (три цяло и седем %) от заплата 3500 лв. Ужас!!! Пада им дохода на пичовете!!! Но... 75 лв плюс 55 лв са 37% (тридесет и седем %) от минималната пенсия!!!
Не е морално да получаваш заплата с три, четири или повече нули отзад, а да ривеш за 130 лв, които, хмм, би могло да са точно парите, от които твоите родители имат нужда.

Да не пропускаме, че идеята за 2,3 пропорция средна заплата спрямо максимален осигурителен доход е за постоянно, ако се приеме ще има дългосрочна предвидимост при повишаване на средната заплата. а не решаване от типа "днеска има, утре нЕма", на каквито се нагледахме повече от 10 години...

Автор: Ивайло МИХАЙЛОВ


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 38 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 енсионер

    38 19 Отговор
    Абсолютно подкрепям написаното .!!!!

    Коментиран от #2

  • 2 Гост

    30 15 Отговор

    До коментар #1 от "енсионер":

    Още един плюс от мен!
  • 3 ХАХАХАХАХАХ

    26 28 Отговор
    Къф десен си ти и останалите селски цървули дето работите на заплата, бе, и чакате на пенсия ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХ
  • 4 CaizerSoze

    15 21 Отговор
    При бруто 1600 , осигуровки и данъци са ми 550 лв. Взимам по фиш заплата, не мога да скрия нито лев данък и осигуровки. Кой ще ме защити и на кой да се оплача!

    Коментиран от #6

  • 5 Информиран

    30 15 Отговор
    Проблемът, драги ми мислещ че е десен, не е за твоите 60 лева, а за това което трябва да плати работодателят ти. В случая - минимум 120 на човек, но понеже са планирани увеличения на заплатите така или иначе - по-скоро по 200 и нагоре на човек на месец.

    За инвеститор като най-големият работодател в София - HP, това са 2500 лева на година на човек, или три милиона и половина НЕПЛАНИРАНИ пари.

    За тях 3 милиона и половина не са кой знае какво, но бюджетирането за следващата година започва от есента. Сметнали са си всяка стотинка. И в послседните седмици на годината някакви к3леши, които никога не са плащали заплати на никого, но представящи се за успешни бизнесмени, решават че ще им съсипят всичките сметки.

    В Гърция и Румъния данъкът е дори по-висок. Но не им го вдигат последната седмица, и за това Майкрософт ходят там. Защото има усещане за отговорно държавничество и предсказуемост. И за някакви си няколко милиона отгоре в бюджета сега двамата гении ще изгонят инвестиции за милиарди.

    На никой не му дреме колко нямало да ти се отрази на заплатката в колцентъра, защото не става въпрос за това. Дори не трябва да е десен човек за да се изуми от глупостта. Дори и хората, които настояват за по-високи данъци, ако не са глупави, поне не биха го правили в последната седмица на годината.

    Коментиран от #24

  • 6 Информиран

    28 8 Отговор

    До коментар #4 от "CaizerSoze":

    Оплакването никога не е помогнало на никого.

    Почни да изкарваш повече, и после мисли как да оптимизираш данъци.

    Възможности има навсякъде и във всяка професия.

    Хората, които ми почистиха апартамента след като се изнасях, изкарват по 10 бона на месец. Иначе хлапаците от концентровете на 2 хикни на месец ги гледат надменно и се имат за по-умни и успели от тях ... Търси хората за пример и не се повлиявай от хорската глупост и всичко можеш да постигнеш.

    Коментиран от #16

  • 7 Информиран

    22 11 Отговор
    И последно - няма десни хора, които да се осигуряват на повече от 700-800 лева, на толкова се осигурявам и аз (и то законно).

    Критиката не е задето някой е щял да ни вземе паричките.

    Искаме на помогнем на харвардските умници да не изгонят инвестиции за милиарди с кражба за няколко милиона. Но колкото са глупави, толкова и нагли, а явно и малцината потърпевши работници им пригласят, така че ще си носим бремето.

    Коментиран от #9

  • 8 Пеньо Десния

    21 9 Отговор
    "Не е морално да получаваш заплата с три, четири или повече нули отзад, а да ривеш за 130 лв, които, хмм, би могло да са точно парите, от които твоите родители имат нужда."

    Също така не е нито морално, нито интелигентно, да не ти хрумне, че вместо да дадеш на държавата 130 лева, които да изчезнат в трета глуха, и от които евентуално трохите да стигнат до родителите ти, можеш просто да им помагаш ти. С повече от 130 лева всеки месец. И ако си размърдаш мозъка ще установиш че колкото повече ти взима държавата от заплатата, толкова по-малко ти остават да помагаш на родителите си.

    Но ти със сигурност не си им помагал никога.
  • 9 Глупаци,съе

    10 14 Отговор

    До коментар #7 от "Информиран":

    Гласувай за Боко тогава и си се кефи

    Коментиран от #10

  • 10 Информиран

    16 11 Отговор

    До коментар #9 от "Глупаци,съе":

    Боко също вдигаше максималния праг, и впрочем точно от неговите резултати можеха да се поучат харвардите. Звучиш ми като излъган от активните мероприятия, качили харвардите на власт. Измежду всички възможни управници си открил тези, които са дори по-зле от мутрата, поздравления. До няколко месеца ще гоните и тях с камъни, защото който няма глава, има ...
  • 11 БАЙ Х@Й‼

    18 1 Отговор
    Поредната лъжа ‼️‼️‼️ "Отгоре на всичкото, пенсионната система е изградена на принципа - сегашните работещи плащат за вече пенсионираните." ‼️‼️‼️ Чудно защо вече над ДВАДЕСЕТ години едни фондове събират доброЗОРно едни пари от работещите ‼️

    Коментиран от #21

  • 12 Има и винаги ще има ...

    12 1 Отговор
    ... по един, или група да кажат: "не е необходима по-висока пенсия, а същевременно ако тези работещи плащат повече, трябва да имат претенцията за по-висока пенсия". Лошо е да се ппавиш на "луд", когато си на 30, 40, 50. Нито ззаплатите, като заплата, нито осигурителната вноска, като такава, водят в една бедна и последна в ЕС по жизнени показатели страна, да имаш добра пенсия. Друг е въпросът за люде от правителство, съдии, прокурори, банкери и крадци. Те не искат, дава им се с "рог на изобилието".
  • 13 Баба яга

    12 4 Отговор
    Господин информиран , я спомени поименно , кои инвеститори изгониха от България ,като то няма никакви.Бате ти Боко ни докара до тук. Яж си кифтетата и не риви. То от такива умници, клавиатурни я докарахме до тука- бананова република.

    Коментиран от #15

  • 14 Ивайло, абе пич

    10 1 Отговор
    не искат живи пенсионери, баце, затова е всичкото това рИване! 🙂 По-малко пенсионери =по-малко пари за пенсии! Пенсионерите са нужни само като брой гласоподаватели по изборите!
  • 15 Информиран

    4 2 Отговор

    До коментар #13 от "Баба яга":

    И как ще ги знаем поименно, след като са ги изгонили? Идеята е, че когато тези корпорации заделят 2-3 милиарда за да открият нови офиси и работни места, преценят на база на доверието им към различни държави.

    Да, никой няма да каже "отказахте ме, тръгвам си". Но много фирми ще направят тези инвестиции в държави като Румъния и Гърция, които на пръв поглед са по-зле във всички отношения, и дори няма да разберем че са планирали да ги вложат в България. А само ще се чудим как пак ни заобикалят.

    Аз лично знам за един такъв случай с по-малък мащаб, на една компания, която впоследствие беше купена от HP, защото участвах в планирането. Отвориха нови офиси (инвестиция от почти милиард евро) в Полша.

    А това че няма инвеститори в България е обикновен хейт. Няма достатъчно, факт, но не е чак като да няма...
  • 16 ДАААААААААА

    5 1 Отговор

    До коментар #6 от "Информиран":

    Кайзер, а тези пичове дето ти помогнаха с апартамента, дали плащат данъци и ти дали пък не си им платил "на ръка" ????
    Хитри "ПРЕДПРИЕМАЧИ" в скромната ни родина много, НО докато гледаме да минем по-тънко, плащаме без да се интересуваме дали човека насреща ще си плати данъка от нашите пари, пенсионерите ще продължат да получават МИЗЕРНИ пенсии.
    Процента на пенсията спрямо последните заплати в западна Европа е около 65-70.
    Хайде сега го пресметни за България, при осигуряване на минимална от 640 лева, ще получиш 300-320 лева пенсия при 40 години трудов стаж.
    Точно такъв и случая с майка ми, 320 лева пенсия при 42 години трудов стаж, 32 от тях в БДЖ.
    Такова бъдеще ли искате за вас самите или предпочитате да ви плащат осигуровки на реалната заплата.
    Докато Сивият сектор съществува в над 30% от осигуряваните, не може да очаквате Светло бъдеще и заплати, съответно пенсии като в БЕЛИТЕ ДЪРЖАВИ.
    КАПИШ ????

    Коментиран от #17

  • 17 Информиран

    3 5 Отговор

    До коментар #16 от "ДАААААААААА":

    "Такова бъдеще ли искате за вас самите или предпочитате да ви плащат осигуровки на реалната заплата. "

    Най ми се иска да ме освободят от осигуровки и да не ме мислят за пенсия.

    И да платиш двойно, не очаквай двойна пенсия, парите се крадат. Прочети 1-2 книги и ги инвестирай сам.

    Ако майка ти вместо да внася на крадливата държава можеше тези осигуровки да ги вкара в американски индекс примерно, сега щеше да има по 2000 лева на месец до стотния си рожден ден.

    Коментиран от #20, #22, #29

  • 18 ттт

    1 2 Отговор
    Аз лично не разбрах нищо.
  • 19 Матей

    5 4 Отговор
    Така и не стана ясно минималните пенсии намаляват ли се или остават същите,защото нали се сещате ,че няма да ги увеличат,даже номинално.Щото от друга страна покупателната способност е заминала.сЕГА ПЕНСИИТЕ БИ ТРЯБВАЛИ ДА СЕ ИНДЕКСИРАТ СЪС 100 ЛВ, освен ония 120 от бойко.Другите не трябва да се пипат,даже максималните трябва да се намалят наполовина,тъй като това са службари,не са работили физически труд и са със запазено здраве,дежЕ могат и да работят,докато бачкаторите масово са осакатени от тежката работа и на стари години се мъчат като грешни дяволи.
  • 20 Послепис

    3 2 Отговор

    До коментар #17 от "Информиран":

    Сега направих сметката. 40 години трудов стаж по 100 лева инвестирани на месец ЧАСТНО прави 739129 лева в деня на пенсия. При средната за американски индекси доходност от 11% на година от 1970-те насам. При 150 лева на месец са над милион и сто хиляди. Сега си помисли струва ли се някой да се осигурява на по-високи пари, като си помислиш колко ще ти даде крадливата държава в замяна. Та не обвинявай хората, които си пазят парите от крадци, обвинявай държавата.
  • 21 ттт

    6 0 Отговор

    До коментар #11 от "БАЙ Х@Й‼":

    Ами защото никой не потърси сметка от онези, които ликвидираха активи за милиарди за по един лев парчето. Защото помня един нов (тогава) директор, как казваше за завода си "това е социалистически мастодонт, няма никаква възможност да оцелее в новите условия" Накара хората да работят по три дена в седмицата, защото нямаше идея, как да реализзира продукцията. Хората го търпяха осем месеца и го изгониха с ритници от завода си. Върна се старият директор, той бивш комунист и понеже не можеше да проумее, какво е това "социалистически мастодонт", взе, че реанимира завода и той и днес е една от най-мощните фирми в България с повече от 1000 работника и може би поне два пъти повече като подизпълнители. Та колко други унищожени "социалистически мастодонти" можеха да бъдат спасени с добър мениджмънт, никога няма да разберем.
  • 22 Да не забравим

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "Информиран":

    Инвестираното в пенсии преди 1999-та беше разделено на 1000.
  • 23 Майк Алън Патън

    1 3 Отговор
    Някой знае ли каква пенсия ще вземе бат Бойко и ще може ли с нея да покрива мераците си по млади и засукани моми ? Ще се наложи ли да бърка в чекмеджетата , ако не му стига ?
  • 24 Rendy

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "Информиран":

    Не са 120, а 130 - написано е по-горе. Щом в НР работят 1500 българи със заплата над 3000 лв - значи сме ОК!!! Какво значение имат 2 милиона пенсионери?!
  • 25 ПРОБЛЕМА Е ПРОСТ

    3 1 Отговор
    АЛО А ВОЕНИТЕ ЛЕШПЕРИ А ТИЯ ОТ ГРАНИЧНА ПОЛИЦИЯ И ОШЕ НЕ ЗНАМ КОЛКО ПОЛИЦИИ / ОБЩИНСКА ПОЛИЦИЯ /ОХРАНА НА СЪДЕБНАТА ВЛАСТ/ ПЪТНА ПОЛИЦИЯ/ КРИМИНАЛНА ПОЛИЦИЯ / НСО / ВКР /ДЖАНДАРМЕРИЯ / ПОНЕ ОЩЕ ТРИ ЗА КОЙТО НЕ СЕ СЕЩАМ Е ТИЯ СЕ ПЕНСИОНИРАТ НА 54 И С ДОБРИ ПАРИ ПОСЛЕ МАГИСТРАТИ БАЛЕРИНИ МИНЬОРИ И ВСЯКАКВА С...ЛЕЧ Е ОТ КЪДЕ ПАРИ
  • 26 Я БРОЙ

    3 0 Отговор
    АБЕ КАУН ЗНАЕШ ЛИ КОЛКО Е ПОСКЪПНАЛО ЗЛАТОТО ЗА 90 ГОДИНИ 99 ПЪТИ /ПЪТИ/ ПРОВЕРИ ЛЕСНО Е Е КОЙ Е ЛУД ДА ФИНАНСИРА КРАДЦИ /99 ПЪТИ ЗА 90 ГОДИНИ А ЗА 30 Я ПРОВЕРИ И КЛОКО ЗЛАТНИ ГРМЧЕТА СИ ВНЕСЪЛ КОГАТО СИ БИЛ НА 30 И КВО ЩЕ ВЗЕМЕШ БЕЗ ЛИХВИТЕ /АЙДЕ ЧИБА/
  • 27 Пенсионер

    0 1 Отговор
    Всички сте големи умници.Много от вас не се осигуряват и като стигнат до пенсия ревът,че държавата им е виновна.
  • 28 Комон Сенс

    2 0 Отговор
    Те тия "десни" дето решнаха не сда никакши десни, ами се дърват като политкомисари.
    Науюили са, юе трябва да дуднат за ниски данъци и осигуровки и го повтарят това като мантра беаз мнмого да мислят. Даже не им идва на акъла, че десните хора на запад - богата средна класа и милионери сами молят за по-високи данъци. А когато си ги платят дават и за благотворителност. И данъчните ставки в най-пазарните държави вървят така - колкото си по-богат, толкова по-висок процент плащаш. А у нас дори еднакъв процент е недопустим.
    Да сте видели роден десен крадец, пардон богаташ да е дава редовно за благотворителсност???
    Много са им обърканеи предатвите на родните политикани и от ляво и от дясно.
  • 29 Bur

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Информиран":

    А дали ако си ги инвестирал при Мадоф може нищо да не получиш.И колко обикновени хора могат да инвестират в американски индекс?Пълни глупости говорите.