Отидете към основна версия

5 012 61

Разиграва ли си коня руското разузнаване в България

  • русия-
  • българия-
  • шпионаж-
  • вмз сопот

И ВМЗ "Арсенал" на прицела на Кремъл

Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Руските специални служби се държат в Европа като у дома си. Например на 9 октомври стана известно, че на 5 октомври, на границата с Гърция, при опит да напусне България, са задържани руснак и двама литовски граждани по подозрение в шпионаж във военния завод "Арсенал". В колата на задържаните са били открити предмети и документация, които преди това са изчезнали от завода. Това са „изключително важни за компанията и представляващи интерес за чуждестранните конкуренти“ документи, обявиха българските служби.

Задържани са 60-годишният руски механик, експерт по теорията на експлозиите Сергей Зоненко, както и съпругата и сина му.

Ученият живеел в България от осем години. Той работил в предприятие, произвеждащо артилерийски системи, огнестрелни оръжия и боеприпаси и отговарял за кумулативните боеприпаси.

През 2020 г. се случи експлозия в склада на завода, където той работеше. По-рано българската прокуратура съобщи, че там може да е имало саботаж, организиран от руското военно разузнаване (ГРУ).

Това не е първият случай, в който руските специални служби се намесват в българските дела. Например през април българската прокуратура обяви, че подозира шестима руснаци за организиране на експлозиите във военни съоръжения, станали в период между 2010 и 2020 г.

Целта може би са били боеприпаси, предназначени за доставки в Грузия и Украйна.

По-рано беше съобщено, че руснаците са замесени в атентата срещу българския бизнесмен Емилиян Гебрев, който търгува основно с оръжия.

България не е единствената цел. Припомняме, че българската прокуратура публикува изявление за експлозиите, след като Чехия обвини руското военно разузнаване в експлозията на военни складове през октомври 2014 г. Според чешките специални служби в спецоперацията може да са участвали високопоставени офицери от ГРУ.

Генерал Андрей Аверянов може би лично еа ръководил операцията, за предполагаеми изпълнители бяха посочени офицерите от ГРУ Александър Мишкин и Анатолий Чепига, които са заподозрени в отравянето на Сергей и Юлия Скрипал във Великобритания.

На 9 октомври в Лондон се проведе малък протест срещу президента на Украйна. Руските медии писаха, че то е проведено от "украински активисти". И по някаква причина гражданин на България стана лице на тези активисти?

Като представител на European Democrat Students в проявата е участвал Иван Ботучаров, който е роден в София, но живее в Лондон.

Той е експерт по медии, дигитален маркетинг и връзки с обществеността. Учил е в Обединеното кралство и САЩ.

Но най-интересното е, че той многократно е забелязван на събитията на Росотрудничество, което е прикритие за дейността на руските специални служби по света.

Иван Ботучаров участва и в други пропагандни дейности на Русия в чужбина, всеки път хвърляйки сянка върху България.

Какво общо има обаче Иван Ботучаров с "украинските активисти"?

Всички още помнят случая, когато Николай Малинов и бившият главен редактор на българския вестник „Дума“ Юрий Борисов бяха задържани като част от дело за шпионаж.

Бившият главен прокурор Сотир Цацаров твърдеше, че Малинов е събирал данни за външната политика на България за обществото "Двуглав орел" на руския бизнесмен Констатин Малофеев, който е със забрана за влизане в България. Освен това Малинов е събирал информация от България за интересите на Руския институт за стратегически изследвания.

По време на разследването срещу Малинов правоохранителните органи са установили схема за изпиране на пари, която е била предназначена за финансиране на различни дейности в България, които са застрашавали националната сигурност на страната.

Владимир Ростоцкий, политолог, Русия

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 29 гласа.

Свързани новини