Last news in Fakti

14 Октомври, 2021 09:00 5 000 61

Разиграва ли си коня руското разузнаване в България

  • русия-
  • българия-
  • шпионаж-
  • вмз сопот

И ВМЗ "Арсенал" на прицела на Кремъл

Разиграва ли си коня руското разузнаване в България - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Руските специални служби се държат в Европа като у дома си. Например на 9 октомври стана известно, че на 5 октомври, на границата с Гърция, при опит да напусне България, са задържани руснак и двама литовски граждани по подозрение в шпионаж във военния завод "Арсенал". В колата на задържаните са били открити предмети и документация, които преди това са изчезнали от завода. Това са „изключително важни за компанията и представляващи интерес за чуждестранните конкуренти“ документи, обявиха българските служби.

Задържани са 60-годишният руски механик, експерт по теорията на експлозиите Сергей Зоненко, както и съпругата и сина му.

Ученият живеел в България от осем години. Той работил в предприятие, произвеждащо артилерийски системи, огнестрелни оръжия и боеприпаси и отговарял за кумулативните боеприпаси.

През 2020 г. се случи експлозия в склада на завода, където той работеше. По-рано българската прокуратура съобщи, че там може да е имало саботаж, организиран от руското военно разузнаване (ГРУ).

Това не е първият случай, в който руските специални служби се намесват в българските дела. Например през април българската прокуратура обяви, че подозира шестима руснаци за организиране на експлозиите във военни съоръжения, станали в период между 2010 и 2020 г.

Целта може би са били боеприпаси, предназначени за доставки в Грузия и Украйна.

По-рано беше съобщено, че руснаците са замесени в атентата срещу българския бизнесмен Емилиян Гебрев, който търгува основно с оръжия.

България не е единствената цел. Припомняме, че българската прокуратура публикува изявление за експлозиите, след като Чехия обвини руското военно разузнаване в експлозията на военни складове през октомври 2014 г. Според чешките специални служби в спецоперацията може да са участвали високопоставени офицери от ГРУ.

Генерал Андрей Аверянов може би лично еа ръководил операцията, за предполагаеми изпълнители бяха посочени офицерите от ГРУ Александър Мишкин и Анатолий Чепига, които са заподозрени в отравянето на Сергей и Юлия Скрипал във Великобритания.

На 9 октомври в Лондон се проведе малък протест срещу президента на Украйна. Руските медии писаха, че то е проведено от "украински активисти". И по някаква причина гражданин на България стана лице на тези активисти?

Като представител на European Democrat Students в проявата е участвал Иван Ботучаров, който е роден в София, но живее в Лондон.

Той е експерт по медии, дигитален маркетинг и връзки с обществеността. Учил е в Обединеното кралство и САЩ.

Но най-интересното е, че той многократно е забелязван на събитията на Росотрудничество, което е прикритие за дейността на руските специални служби по света.

Иван Ботучаров участва и в други пропагандни дейности на Русия в чужбина, всеки път хвърляйки сянка върху България.

Какво общо има обаче Иван Ботучаров с "украинските активисти"?

Всички още помнят случая, когато Николай Малинов и бившият главен редактор на българския вестник „Дума“ Юрий Борисов бяха задържани като част от дело за шпионаж.

Бившият главен прокурор Сотир Цацаров твърдеше, че Малинов е събирал данни за външната политика на България за обществото "Двуглав орел" на руския бизнесмен Констатин Малофеев, който е със забрана за влизане в България. Освен това Малинов е събирал информация от България за интересите на Руския институт за стратегически изследвания.

По време на разследването срещу Малинов правоохранителните органи са установили схема за изпиране на пари, която е била предназначена за финансиране на различни дейности в България, които са застрашавали националната сигурност на страната.

Владимир Ростоцкий, политолог, Русия


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Потурко

    37 60 Отговор
    Сега Родните ни Продажни Русофили от който няма отърване ще започнат да вият на умряло с хиляди платени коментара!

    Коментиран от #3, #14, #45

  • 2 хубави хора

    27 4 Отговор
    Не продават кексчета на племето на винету
  • 3 Платен русофил

    16 14 Отговор

    До коментар #1 от "Потурко":

    Мислех да не пиша нищо, ама добре че ме подсети.
  • 4 Фффффф

    17 35 Отговор
    Не,не си разиграва коня в България руското разузнаване ръководи България чрез тиквата и Доган...
  • 5 Бели конци

    62 18 Отговор
    Какво искате да ми кажете !? Може би Русия шпионира Арсенал ? Смях ! Там над 99% е по руски технологии. Или може би руснаците са си загубили документацията и искат да я възстановят !? :))
    Сигурно е така, защото САЩ с технологии от средата на миналия век "кацнаха" на Луната, а днес с технологиите на 21 век все още не са готови да се върнат !!!
    Не нам !!!

    Коментиран от #61

  • 6 коняра

    7 6 Отговор
    А не Фе, лъжИм сА.
  • 7 смех

    48 16 Отговор
    В България има най-много турски шпиони.Искат откъсване на територии.Доказано.За натовските не говорим.Що само за руските се говори?Да не би да има руска етническа партия?Има турска,ромска етническа партия,които са си открито анти БГ....Ама...КАКВО не знае Русия за нас????Или имаме в Арсенал някоя космическа технология?
  • 8 Реалист 2

    60 14 Отговор
    Не случайно статията не е подписана ! Нито от DW, нито от Джамбазов . 😜
    Първо - защото задържаното семейсрво в Арсенал е литовско (натовско),
    Второ, - защото черновите, които руския взривен експерт е носил са вероятно негови - той е член на Руската академия на науките.
    Трето - взривовете в България се дължат на :
    - неподготвени, нископлатени кадри
    - лоша организация на трудовия процес и съхранение на боеприпаси
    - амортизирана материална база.

    Така че е смешно да се обвинява Русия, която дори не си иска парите за лицензи от нас българите!

    Коментиран от #40

  • 9 Факти факти

    7 30 Отговор
    Руското разузнаване си позволява да води необявена война извън границите си и умират хора..друг е въпроса какви са им отношенията с "натовците" от герб и дпс..съмнително добри най-вероятно
  • 10 Некой си

    41 5 Отговор
    Абе, някак не ми се вижда много възможно ВМЗ, които произвеждат само по съветски/руски патенти, да представляват интерес за руското разузнаване.
    По-скоро за турското.
    Отделно - споменавайки инцидентите във военните заводи, защо се пропуска, че винаги са с участието на щатски и канадски лица?
  • 11 пешо

    42 5 Отговор
    за руското незнам , но американското на 100%
  • 12 Вова император

    5 27 Отговор
    Няма такова нещо, ние, алкашите, обичаме Ганю и само в негов интерес работим. Не лъжем, не крадем и не отравяме хора, ние сме от добрите комунисти. Хайде, чао от мен, връщам се в бункера, че байрактарите не мога да ги засега все още.
  • 13 политолог, САЩ

    39 9 Отговор
    Незнам дали си разиграва коня руското разузнаване в България, но със сигурност знаем и е факт, че американците си разиграват коня в България- три милиарда за най-скъпите снимки на самилетче.
  • 14 пешо

    14 4 Отговор

    До коментар #1 от "Потурко":

    цървулко
  • 15 САМО ИСТИНАТА

    8 32 Отговор
    Трябва да се изгонят всички руснаци от България.Да се изгони и всеки заподозрян че работи за руско разузнаване.Тогава ще може да си поемем малко въздух и махнем руския гнет,ядем,ботиш,руските поробители

    Коментиран от #51

  • 16 Да бе да 😜

    37 6 Отговор
    Който чете медиите знае, че в оръжейните ни заводи има я пожар, я взрив на Всеки 2 - 3 месеца ! И все Русия ли ви е вуновна ? Точно тя, дето ни е дала технологиите ?
    Я се лекувайте !
  • 17 gosho

    33 6 Отговор
    Propaganda. Какво правят руските граждани във военните заводи на демократична Б-я? - Ами поканени са като Експерти! Това се вижда от статията. Благодарение на тези руснаци, в завода А са усвоени и произвеждани оръжия. Когато ги набеждават, че са шпиони и терористи, те си тръгват от завода, вземайки със себе си, това, което са донесли - Документацията. Така че, по-кротко с преписването на статия обвинения от руски либерасти, живеещи в Лондон.
  • 18 Лицензрай трудно

    8 31 Отговор
    Руснаците няма какви пари за лицензи да чакат защото калашника е красен от немците както и другите им технологии..те нямат една собствена технология във военното дело за 300 години
  • 19 Точен

    35 5 Отговор
    Руснак ще краде руски технологии отпреди 40 г в България? Приказка за бебета.

    Коментиран от #20

  • 20 Землянин

    8 18 Отговор

    До коментар #19 от "Точен":

    Не мужикът е проблема, а продажни българи-русороби...
  • 21 Сесесере

    7 22 Отговор
    Просажната русофилня пак започна да квичи на умряло!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 САМО ИСТИНАТА

    5 26 Отговор
    Трябва да се изгонят всички руснаци от България.Да се изгони и всеки заподозрян че работи за руско разузнаване.Тогава ще може да си поемем малко въздух и махнем руския гнет,ядем,ботиш,руските поробители

    Коментиран от #25, #55

  • 24 СССР София Световна Столица Русии

    3 13 Отговор
    СС Стара София
    КПСС Кадастралний План Столицей Софии
    БКП Български Кадастрален План София не е България а е цялата вселена
  • 25 Соросняк

    24 3 Отговор

    До коментар #23 от "САМО ИСТИНАТА":

    Хайде ела до Козяк, да си получиш хонорара, краварска фъшкио...

    Коментиран от #30

  • 26 Механик

    20 5 Отговор
    Оффф... Какво има да ни разузнват на нас? Ние не сме интересни за никое разузнаване . Всичко ни е на ачик. Да не говорим, че за 10000 лева всеки ще изнесе всяка информация на всеки.
  • 27 Предатели

    7 15 Отговор
    Тези територии са населени предимно с предатели още от времето на Ботев и Левски.
  • 28 Шпионин

    6 20 Отговор
    Тука е пълно с руски шпиони.
  • 29 ХАН КРУМ

    16 2 Отговор
    оказа се през годините че ,всеки хашлак може да бъде военен министър,а всеки сопол министър на икономиката.а като почне да се шуми из службите ,като на женския пазар , националната сигурност колкото е останала и тя си заминава. държава управлявана от лъжливо ,крадливи политици и p.R боклуците им, винаги ще е на дъното.
  • 30 ДРАГАН ЦАНКОВ 28

    3 9 Отговор

    До коментар #25 от "Соросняк":

    А ВИЕ ЕЛАТЕ ПРИ НАС....ДА СИ ВЗЕМЕТЕ ПАРИТЕ
  • 31 БСП...ЗЛО КОМУНДЕ

    6 15 Отговор
    ДРУГАРИТЕ ДА КАЖАТ ЗА РУСКОТО РАЗУЗНАВАНЕ...ТЕ СА ВЪТРЕ В НЕЩАТА
  • 32 Стефан Петров

    24 4 Отговор
    Благодарение и от подобни неумни статии интереса към руския език в България намалява. Вчера ми се обадиха в Русе от Търново да ходя там, за превод по дело- не можели да намерят преводач. С подобни статии потвърждаваме статута си на колония на САЩ, а като се има пред вид,че САЩ залязват питам се след 10-15г. дали няма да се обърнем за закрила към Русия и как ще се отнесат към нас. Турция си има партия у нас. В турските СМИ и социални мрежи открито се говори за превземане на българска територия, но у нас Турция не е враг, а Русия.

    Коментиран от #34, #36, #38

  • 33 123

    23 4 Отговор
    Хахахахахаха! Малеее! Присъединявам се към № 5. Толкова сте смешни когато публикувате платени съобщения от Козяк :) Дерзайте Факти и си погледнете статията колко ви е изтъкана от противоречия :) А истината е проста! Колкото и да се опитвате да демонизирате Русия, все по-жалки и смешни изглеждате, но пък сте подходящи за лектори на соросоидни сбирки, където интелектулната недостатъчност е масово заболяване :)
  • 34 Соросняк

    18 4 Отговор

    До коментар #32 от "Стефан Петров":

    👍👍Точно така. Кажи го на американските мекерета, соросоиди... Дали господарите им, които им плащат за русофобията, ще ни се притечат на помощ, както Русия някога? НИКОГА! Наглосаксите, знаят само да лапат и крадат!!!
  • 35 Айдаааа

    5 14 Отговор
    Пак разлютихте нашите ошанки ... Но има една народна мъдрост - Щом мърда бъзето , значи там има нещо ...

    Коментиран от #41

  • 36 БСП...ЗЛО КОМУНДЕ

    3 10 Отговор

    До коментар #32 от "Стефан Петров":

    КОЙ ЗАЛЯЗВА...ЧЕ НЕ СЕ РАЗБРА.....СЛЕД 250 ГОДИНИ....МОЖЕ

    Коментиран от #39

  • 37 БСП...ПЪРВИЧНА ПАРТИЙНА ОРГАНИЗАЦИЯ

    5 14 Отговор
    НИЕ СИ ЗНАЕМ ЗА РУСКИТЕ ШПИОНИ, АМА СИ ТРАЕМ...ПАРТИЙНА ТАЙНА СА
  • 38 Абе ,

    4 15 Отговор

    До коментар #32 от "Стефан Петров":

    То и долара "залязва" вече над сто години ...
  • 39 Соросняк

    16 5 Отговор

    До коментар #36 от "БСП...ЗЛО КОМУНДЕ":

    Отиди до психиатъра, син лумпен, защото си застопорил в 1989г. И все ти се привиждат червени бабички и КГБ агенти...😁😁
  • 40 Хубуу си

    5 8 Отговор

    До коментар #8 от "Реалист 2":

    го написал, ама автора е Владимир Ростоцкий, политолог, Русия.
    Пише го накрая.

    Коментиран от #42

  • 41 Землянин

    3 10 Отговор

    До коментар #35 от "Айдаааа":

    Те па наще кви ошанки са, по-скоро обикновени олиггоофрени 🤣
  • 42 Соросняк

    11 5 Отговор

    До коментар #40 от "Хубуу си":

    Руски предател, живеещ в Лондон с парите на ЦРУ и Соросните фондацийки...👎👎

    Коментиран от #43, #46

  • 43 Ама не е

    4 6 Отговор

    До коментар #42 от "Соросняк":

    българин, нали?
  • 44 Азззз

    4 5 Отговор
    Рашков, спри да влизаш в телефоните ни, защото ако ние започнем ще си промениш походката?!?!
  • 45 TROY

    4 13 Отговор

    До коментар #1 от "Потурко":

    Родния ти продажен русофил се е качвал няколко пъти на ШИПКА. Вие софийски мекерета се кланяйте на американските летци бомбандирали София. МОЧА да си го приберат болшевиците. На негово място мемориал за всеки народ, дал жертви за българската свобода.
  • 46 да питам

    3 8 Отговор

    До коментар #42 от "Соросняк":

    Ами , ти като живееш в България с рубли , какво да те правим ..

    Коментиран от #47

  • 47 Всички соросоиди...

    8 4 Отговор

    До коментар #46 от "да питам":

    платени агенти на краварите, като национални предатели, трябва да бъдат осъдени на смърт, както едно време осъдиха предателя Иван-Асен Георгиев, продал се на цру-то за 12 сребърника!!!

    Коментиран от #48

  • 48 А руските ,

    3 4 Отговор

    До коментар #47 от "Всички соросоиди...":

    как ще процедираме с тях ?
  • 49 Биби Кинг

    1 2 Отговор
    Я па да ви кажеме Мата Хари ни сподели каде Пембен Мразеф кога балновал го правел на руски : "Виноват товариш Гондяев"!
  • 50 деко

    4 1 Отговор
    Турското разузнаване ни е РАЗКОСТИЛО , както и всички други . Русия не е толкова страшна както Турция.
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Един

    2 1 Отговор
    Спорно е от къде е заплахата : от брато, от нато , от ес, от пес или всички ни играят театър с биг брадър!
  • 53 Абе

    3 2 Отговор
    Коня не знам, но магаретата си ги разиграва тука както си иска !
  • 54 ПЕНКО

    1 0 Отговор
    ЕХ РУСИЯ ИЕШЧО РАЗ -НАФЪРФОРИЛА ЕВРОПА , НО ЗЕ ЧЕМ И ЗАШЧО /ЗА КАКВО И ЗАЩО /--- И РУСИЯ Е ЕВРОПА ????? ЕХ РАЗ-И ЕШЧО РАЗ -ВСЕ РУСКИЕ ТРУБИ -ПАЛНИ ИЗ ТОПЛИВА ДЛЯ ЕВРОПА !!!!!!!!!!!
  • 55 РУСКИ ШПИОНИН

    1 1 Отговор

    До коментар #23 от "САМО ИСТИНАТА":

    АМИ ТОГАЗ ТРЕБЕ ДА ИЗГОНИМ И РАДЕВ И КОЙ ЩЕ НИ СПАСИ ТОГАВА ОТ ЛОШАВИЯ БОЙКО
  • 56 Кико

    1 1 Отговор
    Грешка! Не коньа, а коневръза е пуснат!
  • 57 ИСТИНАТА Е ЧЕ

    0 3 Отговор
    Тук е пълно с руски тролове,надпреварват се да пишат.Самозаблуждават се че някой ще им повярва.Радостно е че все по малко са русофилите,от тях трябва да се арестуват и вкарат в затвора предателите за шипиониране на родината си,защото сме суверенна държава а не тяхна република.Да се работи за неутрализиране и арестуване на руските резидент и разузнавачи.Така да се освободим от руския гнет ботуш
  • 58 КОЙ

    2 0 Отговор
    Добре написана статия в угода на ЦРU и нищо за множеството турски агенти работещи за същите.
  • 59 Бай Шиле

    0 1 Отговор
    Да изгоним руските шпиони! Те уредиха САЩ да ни лапнат три милиарда,а самолети на куково лято.
  • 60 Marinov

    1 0 Отговор
    Няма УСТАНОВЕНИ Никакви реални Факти и Доказателства а само мистериозни предположения на на БОЛНИ и РЕВЯЩИ ПСИХОПАТИ!
  • 61 Артилерист

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Бели конци":

    Може да намерите информация за специалиста арестуван от нашите служби в интернет. Тоя човек има 11 патента в областта на комулативните заряди!!! За какво му е нужно на тоя човек да изнася информация от Арсенал?! Цялата работа мирише, ама много лошо! Това че са задържали него под стража, как да е! Ама, това че са задържали жена му и сина му...?! Ще се чуе! Пак ще плащаме след като ни осъдят в Страстбург!