Отидете към основна версия

8 090 90

Азерската карта в газовия гамбит с "Газпром"

  • газпром-
  • азерски газ-
  • кирил петков

Премиерът Кирил Петков направи първия ход

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Премиерът на България Кирил Петков направи първия ход в газовия гамбит с "Газпром". След правителственото заседание в понеделник за приемането на държавния бюджет високите цени на газа за българската индустрия и потребители станаха основна тема на пресконференцията.

Това беше очаквано, след като няколко дни по-рано беше сменено цялото ръководство на "Булгаргаз".

Има възможност да получаваме азерски газ.

Това ще стане през съществуващата връзка при Неа Месемврия. Това обяви на брифинг Кирил Петков. Той даде да се разбере, че това е една от причините за смяна на борда на "Булгаргаз".

ФАКТИ припомня, че „Неа Месемврия" е точката на свързване на газопровода TAP с гръцката газопреносна система на DESFA. България беше договорила връзка IGB (Комотини - Стара Загора), а нейното строителство беше забавено заради пандемията от коронавируса.

Премиерът Кирил Петков посочи, че вече е получена нотификация, че азерският газ ще влиза в България
през газопреносна система през "Кулата - Сидирокастро". Припомняме, че преди две години тя беше модернизирана - обемът ù беше разширен, а потокът - обърнат.

"Уволнението на съществуващото управление на „Булгаргаз“ е функция на факта, че хората там не са си изпълнили задачата по правилния начин. В момента водим разследване и сме сигурни в голяма степен, че част от решенията, които те са взели резултират за високите цени на газа", посочи Петков.

„ Трябва да се види какъв процент идва от „Газпром“

и какъв от азерския газ и дали това е предопределило повишаването на цените“, допълни Кирил Петков.

Така премиерът обвини „Булгаргаз“ за високата цена на газа на пресконференция след извънредното правителствено заседание. По думите на Петков се очаква службите да повдигнат и обвинения. Премиерът поясни, че сегашните назначения в Борда на „Булгаргаз“ са временни, а постоянните ще станат факт след публични конкурси, които ще се проведат по най-прозрачния начин.

От "Газпром" годишно България купува рекордните за Балканите около 3 млрд. куб. метра природен газ. В момента получаваме газ от Русия през "Турски поток" и входната точка "Странджа".

Кабинетът "Борисов - 3" се отказа от транзита през Украйна за сметка на Турция.

България има договор за внос на 1 млрд. куб. метра природен газ годишно от находището "Шах Денис II" в Каспийско море. Той не се изпълняваше заради забавянето на пускането на връзката Комотини-Стара Загора.

Четирите национално представени работодателски организации са готови да сезират Главна дирекция „Конкуренция“ на ЕК (DG COMP) заради намеренията на правителството да промени политиката на ценообразуване на „Булгаргаз“ ЕАД. Бизнесът се притеснява от анонсираните този месец намерения за изменение на начина на функциониране на пазара на природен газ.

България в лицето на БЕХ, „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“ веднъж беше осъдена от Европейската комисия да заплати сериозна глоба по антимонополното дело AT.39849 – BEH Gas, припомня econmic.bg.

"Бихме искали да Ви призовем ясно да представите намеренията на правителството, които да бъдат подложени на необходимото обществено обсъждане и градивен диалог. Нека в диалога, за който настояваме, се има предвид, че поносимостта на цената на природния газ за индустриалните предприятия е определяща за нашата жизнеспособност и конкурентоспособност“, се посочва в позицията на бизнеса.

Те напомнят, че

невъзможността за индустриалната част на икономиката да произвежда добавена стойност

ще има неблагоприятни последици за обществото като цяло.

Направените в публичното пространство изявления създават внушението, че индустрията не е част от обществото, а действа в негов ущърб. Създава се невярното внушение, че индустрията се облагодетелства за сметка на останалите потребители.

На база на това се прокарва идеята, че е необходимо количествата от договорите на най-ниски цени да отиват максимално за удовлетворяване на нуждите на потребителите, снабдявани по регулирани цени, докато за индустрията ще се продава на значително по-високи. Искаме да обърнем внимание, че постигането на максимално ниски цени за битовите потребители е невъзможно без миксирането на доставките им с тези на индустриалните потребители.

Премиерът Кирил Петков направи първия ход в газовия гамбит с Кремъл.

Важно е България да задържи инициативата и да се отърси от усещането, че е филиал на "Газпром", съветват експерти.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 50 гласа.

Свързани новини