Last news in Fakti

1 Февруари, 2022 08:00 8 076 90

Азерската карта в газовия гамбит с "Газпром"

  • газпром-
  • азерски газ-
  • кирил петков

Премиерът Кирил Петков направи първия ход

Азерската карта в газовия гамбит с "Газпром" - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Премиерът на България Кирил Петков направи първия ход в газовия гамбит с "Газпром". След правителственото заседание в понеделник за приемането на държавния бюджет високите цени на газа за българската индустрия и потребители станаха основна тема на пресконференцията.

Това беше очаквано, след като няколко дни по-рано беше сменено цялото ръководство на "Булгаргаз".

Има възможност да получаваме азерски газ.

Това ще стане през съществуващата връзка при Неа Месемврия. Това обяви на брифинг Кирил Петков. Той даде да се разбере, че това е една от причините за смяна на борда на "Булгаргаз".

ФАКТИ припомня, че „Неа Месемврия" е точката на свързване на газопровода TAP с гръцката газопреносна система на DESFA. България беше договорила връзка IGB (Комотини - Стара Загора), а нейното строителство беше забавено заради пандемията от коронавируса.

Премиерът Кирил Петков посочи, че вече е получена нотификация, че азерският газ ще влиза в България
през газопреносна система през "Кулата - Сидирокастро". Припомняме, че преди две години тя беше модернизирана - обемът ù беше разширен, а потокът - обърнат.

"Уволнението на съществуващото управление на „Булгаргаз“ е функция на факта, че хората там не са си изпълнили задачата по правилния начин. В момента водим разследване и сме сигурни в голяма степен, че част от решенията, които те са взели резултират за високите цени на газа", посочи Петков.

„ Трябва да се види какъв процент идва от „Газпром“

и какъв от азерския газ и дали това е предопределило повишаването на цените“, допълни Кирил Петков.

Така премиерът обвини „Булгаргаз“ за високата цена на газа на пресконференция след извънредното правителствено заседание. По думите на Петков се очаква службите да повдигнат и обвинения. Премиерът поясни, че сегашните назначения в Борда на „Булгаргаз“ са временни, а постоянните ще станат факт след публични конкурси, които ще се проведат по най-прозрачния начин.

От "Газпром" годишно България купува рекордните за Балканите около 3 млрд. куб. метра природен газ. В момента получаваме газ от Русия през "Турски поток" и входната точка "Странджа".

Кабинетът "Борисов - 3" се отказа от транзита през Украйна за сметка на Турция.

България има договор за внос на 1 млрд. куб. метра природен газ годишно от находището "Шах Денис II" в Каспийско море. Той не се изпълняваше заради забавянето на пускането на връзката Комотини-Стара Загора.

Четирите национално представени работодателски организации са готови да сезират Главна дирекция „Конкуренция“ на ЕК (DG COMP) заради намеренията на правителството да промени политиката на ценообразуване на „Булгаргаз“ ЕАД. Бизнесът се притеснява от анонсираните този месец намерения за изменение на начина на функциониране на пазара на природен газ.

България в лицето на БЕХ, „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“ веднъж беше осъдена от Европейската комисия да заплати сериозна глоба по антимонополното дело AT.39849 – BEH Gas, припомня econmic.bg.

"Бихме искали да Ви призовем ясно да представите намеренията на правителството, които да бъдат подложени на необходимото обществено обсъждане и градивен диалог. Нека в диалога, за който настояваме, се има предвид, че поносимостта на цената на природния газ за индустриалните предприятия е определяща за нашата жизнеспособност и конкурентоспособност“, се посочва в позицията на бизнеса.

Те напомнят, че

невъзможността за индустриалната част на икономиката да произвежда добавена стойност

ще има неблагоприятни последици за обществото като цяло.

Направените в публичното пространство изявления създават внушението, че индустрията не е част от обществото, а действа в негов ущърб. Създава се невярното внушение, че индустрията се облагодетелства за сметка на останалите потребители.

На база на това се прокарва идеята, че е необходимо количествата от договорите на най-ниски цени да отиват максимално за удовлетворяване на нуждите на потребителите, снабдявани по регулирани цени, докато за индустрията ще се продава на значително по-високи. Искаме да обърнем внимание, че постигането на максимално ниски цени за битовите потребители е невъзможно без миксирането на доставките им с тези на индустриалните потребители.

Премиерът Кирил Петков направи първия ход в газовия гамбит с Кремъл.

Важно е България да задържи инициативата и да се отърси от усещането, че е филиал на "Газпром", съветват експерти.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 50 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 САТЪРА НА ХАНА

    78 13 Отговор
    ГЕРМАНЦИТЕ ИМАТ СЕВЕРЕН ПОТОК 1 И 2, А РОБИТЕ ТУРСКИ ПОТОК :)))
    ..ЗАРАДИ АХМЕД БОРИСОВ :))

    Коментиран от #22, #88

  • 2 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    52 9 Отговор
    И за какво друго служи добавената стойност (ДДС) освен за поддържане комфорта на управляващите - заплати, бонуси, служебни автомобили, командировки и прочее?
    Действително ли е страшно, ако фирмите не произвеждат добавена стойност?

    Коментиран от #61, #69

  • 3 Истината

    39 54 Отговор
    Кирето просто е един лаладжоя и мошеник и не знам защо още се подхранва мита колко голям професионалист е. Досега освен чегъртане и смяна на ръководствата на бюджетни институции не сме видели някакви смислени политики. Харчи се като за последна и ке назначават близки, роднини и познати. Но може би това е целта на Кирчовото управление, както каза Лорер водим с 2:0, защото сменихме ръководството на Булгаргаз а Цацаров подаде оставка. Нищо добро не очаква български с тези клоуни.

    Коментиран от #9, #11

  • 4 Е сега

    24 30 Отговор
    Един премиер от Канада , пак ще го спукаме от музика , за поредните надрънкани глупости !
  • 5 Българин

    46 23 Отговор
    Да не се окаже че сега ще купуваме още по-скъп газ от "скъпия" руски газ.

    Коментиран от #7, #45, #67

  • 6 Ами ...

    19 8 Отговор
    Много добре.
  • 7 Ами ...

    46 31 Отговор

    До коментар #5 от "Българин":

    Няма да се окаже. Но вече се оказа, че сме купували много скъп газ от РФ, но не сме купували евтин от Азербайджан. Ще има хора в затвора.

    Коментиран от #14, #23

  • 8 жжжжжж

    28 5 Отговор
    нали високите цени бяха поради международните пазари? смешни и жалки сте. сталин разтрелваше дори . рашката не е далеч от това.

    Коментиран от #25

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 mi6osp

    46 17 Отговор
    Пълна глупост е да разчиташ, че някой ще ти продава газ на цена в пъти по евтино от Газпром..

    Коментиран от #12, #17, #20

  • 11 Ами ...

    37 16 Отговор

    До коментар #3 от "Истината":

    Кирчо пипна газа и се разпищяхте. 😀
  • 12 Ами ...

    10 7 Отговор

    До коментар #10 от "mi6osp":

    Така ли? 😀

    Коментиран от #42

  • 13 Антон Павлович Толстой

    9 15 Отговор
    Кики от ПП и ГГ (газовия гамбит) - гросмайстор Кики и нЕкаквиси рюшначета в битка за газа ! Ще ме уморите от смях .
  • 14 Българин

    43 2 Отговор

    До коментар #7 от "Ами ...":

    Ти четеш ли статиите преди да коментираш или просто защитаваш нечии интереси:

    "Бизнесът се притеснява от анонсираните този месец намерения за изменение на начина на функциониране на пазара на природен газ."

    И защо ли бизнеса се притеснява щом според теб азерския газ е много по-евтин. Защо ли никой никъде не казва на колко купуваме руски газ, на колко ще е азерския, и на колко ще е американския втечнен газ. Защо всичко е тайна - мен не ме интересува от къде е газа стига да е най-евтиния. А ти от къде знаеш на какви цени купуваме.

    Коментиран от #26

  • 15 тежка артилерия

    25 12 Отговор
    Факт бе ,факт ! Володката Владимирович , в мига в който е разбрал че (най накрая) и ОКиро се включва в битката срещу високата цена на руския газ - се е разтреперал , вдигнал високо кръвно и пулса му скочил над 200 ,в резултата на големият му уплах - България от утре получава газ БЕЗПЛАТНО ! Честно ,вЕрвайте ми.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Кремък

    28 2 Отговор
    Няма никакво значение дали газът се казва руски,азерски,задокеански.Важното е газ-цена и дългосрочните договори.

    Коментиран от #21

  • 19 Немо

    33 13 Отговор
    Много е смешно и жалко , че някои придворни шпакладжии се опитват да изкарат пародийна фигура , като Петков ,като някакъв фактор от който нещо зависи. От този нещастен палячо - абсолютно нищо не зависи.

    Коментиран от #41, #74

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Газаджия

    29 1 Отговор

    До коментар #18 от "Кремък":

    Е ама за теб няма значение но за някои соросоиди има голямо значение - едните молекули са по-демократични от другите а третите отвъд океана са върхът на демокрацията и цената няма никакво значение - те аборигените от колонията ще плащат.

    Коментиран от #34

  • 22 наблюдател

    15 3 Отговор

    До коментар #1 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Да не забравяме и трансбалканския , само дето през него руснаците не искат да доставят газ защото минава през Украйна и Румъния.
  • 23 Хахаха

    22 1 Отговор

    До коментар #7 от "Ами ...":

    Това са глупости. Навечни времена сте свързани и ще зависите от Газпром. Това са дадености. Не, разбира се, може и през космоса да получавате газ, стига сте достатъчно богати и да можете да го платите.

    Коментиран от #36

  • 24 Театър

    22 4 Отговор
    Държи се като пудел, а "експертите" погубват и остатъците на промишленост. Кой ще пълни бюджета, чиновниците лапачи?
  • 25 Хахаха

    4 1 Отговор

    До коментар #8 от "жжжжжж":

    По скоро мозъкът ти е много близо до това. Развивай се....
  • 26 Ясно е

    11 20 Отговор

    До коментар #14 от "Българин":

    Бизнеса, са всъщност всички компании свързани с газовата и енергийната индуструя, оплетени като свински черва с ГЕРБ, ДПС, Лукойл и Газпром. Те реват, като боги, че сегашните печалби са им дюшеш. Разследване до дупка, конфискация и в затвора! Браво на Кирил Петков! Започва да ми харесва!

    Коментиран от #27, #40

  • 27 съвет

    25 6 Отговор

    До коментар #26 от "Ясно е":

    Ми щом Кики толкова е започнал да ти харесва - намери го в ГРИНДР и станете дружки .

    Коментиран от #33

  • 28 Пламен Станчев

    14 2 Отговор
    Разсъждения без кръчмаря!

    Коментиран от #31

  • 29 Кики и Газови Гамбит

    10 5 Отговор
    СмЕх , смЕЕЕх ! Сега се сещам , че той се е учил да играе шах от гросмайстор Остап Бендер .
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Ами ...

    3 2 Отговор

    До коментар #28 от "Пламен Станчев":

    Кой е кръчмаря?

    Коментиран от #35

  • 32 възпитателка

    16 5 Отговор
    Детската градина (за дечица с ментални проблеми) МС и лично най увреденото детенце Кирчо си играят на "има газ - нЕма газ". Миличките.
  • 33 Чак дружки

    6 13 Отговор

    До коментар #27 от "съвет":

    Няма да станем, но ако я кара така, на следващите избори ще гласувам за него и като гледам няма да му трябват коалиции. Но, да видим, да не бързаме със заключенията!

    Коментиран от #37

  • 34 Ами ...

    2 14 Отговор

    До коментар #21 от "Газаджия":

    Това сам ли го измисли? 😀 В предходна статия изнесоха цената на руския газ за България. Трябва да сме луди, за да продължим да зависим от него.

    Коментиран от #43

  • 35 развеселен

    9 3 Отговор

    До коментар #31 от "Ами ...":

    Володя се казва , сещаш ли се ?

    Коментиран от #38

  • 36 Ами ...

    5 5 Отговор

    До коментар #23 от "Хахаха":

    И като се събуди, краката ти отвити ... 😀
  • 37 съвет

    13 6 Отговор

    До коментар #33 от "Чак дружки":

    Ми добре , значи Март месец ще гласуваш за тях - разбрах . И си прав - коалиции ,нЕма да му трЕбват - щото ПП ПП е абсурд да прескочи 4-те процента.
  • 38 Ами ...

    0 6 Отговор

    До коментар #35 от "развеселен":

    Не може да бъде. 😀
  • 39 за да има мир

    4 18 Отговор
    русофилите в сибир !

    Коментиран от #50

  • 40 Българин

    20 3 Отговор

    До коментар #26 от "Ясно е":

    Тези компании които си изброил за тях няма значение каква е цената на газа който купуваме - те само го препродават а не го ползват - те винаги ще имат печалба даже и американски втечнен газ да продават защото са монополисти.

    Другите фирми са притеснени на които им трябва газ за производството. Пак казвам да не се окаже че азерския "евтин" газ е по-скъп и от "скъпия" руски газ. Защо ми се струва че ако е по-евтин наистина мисирките ще ни залеят с цифри а сега договорите били секретни.

    Коментиран от #47

  • 41 Хохохо

    8 2 Отговор

    До коментар #19 от "Немо":

    Искаш да кажеш, че от предишния щастлив палячо нещо зависеше ли?
  • 42 mi6osp

    15 1 Отговор

    До коментар #12 от "Ами ...":

    Така. Азербайджан е след 15 място в света по запаси на газ . Равни са на консумацията на газ в ЕС за 4 години .
  • 43 Газаджия

    20 1 Отговор

    До коментар #34 от "Ами ...":

    То за руския газ е ясно но каква е цената на азерския газ можеш ли ми каза защото е секретна - та ти от къде разбра каква е и от къде си сигурен че азерския е по-евтин.
  • 44 Матей преображенски

    16 7 Отговор
    Все заслуги на кирцата и неговия кабинет.Изнасят евтиния ток и хоп--двойна цена на тока,внасят скъп газ от азерия и хоп-скъп газ,лъжат за съдебна реформа и хоп--гешевска диктатура.Изпускат цените на стоките от първа необходимост и те литват нагоре,горивата тоже,раздават новогодишни бонуси и опаткаха 9 милиарда лв. без никаква файда за народа.Разстрел,и след разстрела --червей,това е толкоз просто и логично.

    Коментиран от #54

  • 45 Хоп

    6 16 Отговор

    До коментар #5 от "Българин":

    За Сърбия-170$
    За България-510$!!!
    Я пак ?Друга опорка нещо?Да благодарим на "братския" Газпром и неговите приятели от Банкя.

    Коментиран от #48

  • 46 герб на съд за екстремизъм бързо

    14 3 Отговор
    и кво тез булгаргаз не знаят възможностите на собствената им инфраструктура ли..или май целта е да държат цената висока за да свалят правителството..я проучете там въпроса и като почнат да излизат имена ги давайте на съд за противодържавна дейност
  • 47 Руският газ

    16 1 Отговор

    До коментар #40 от "Българин":

    ще е много по-евтин, ако се сключи дългосрочен договор с Газпром. Обаче ЕС не дава, защото е под опекунството на американския интерес - по логиката "има ли евтин руски газ, американският става непродаваем". Опитите на К.Петков да намери приемливо за България уравнение, в което не най-евтиният газ води до най-евтини резултати е обречен, макар и да е с добри намерения. В този смисъл азерският газ може да даде някаква начална позитивност, но за нещо по-дългосрочно не може да става и дума -дори и защото азерският газ е също под доста голяма зависимост от Газпром . За газ от Катар може само да се проектира визия в доста бъдещо време. Ами това е пазарната икономика - купуваш това, което ти казвам, и получаваш процент от това, което печеля от крайния потребител. Резултат - и вълкът гладен, и агнето изядено...
  • 48 Нещо не си наясно

    16 3 Отговор

    До коментар #45 от "Хоп":

    опитваш се да манипулираш - съзнателно или не. Сърбия има ДЪЛГОСРОЧЕН договор с Газпром, такъв е предложен и на нас, но ЕС не дава под американско давление. Ако България сключи такъв договор, и нашите цени ще са не по-високи /справка - Унгария/. Но ние сме европейци и пазарноориентирани...

    Коментиран от #51

  • 49 Какво ли става

    2 1 Отговор
    В тази България след като няма тръба. Една година да я завършат и нищо щото е най лесно. Кажеш някоя лъжа и готово. Сложиш някой роднина и готово. И пак неща да питам ако нещете вашата половина от проект обявете я за продан. Бързо дискретно ще намеря купувач от Аз,Q, СА,
    САЩ , Русия Катар , Турция, Румъния Сърбия , Македония и други страни. Ако сте некъдърни да правите пари продайте на някой който го може. Иначе има още места за роднини от Канада. Око ли €270-€300 Газпром , Гн президент на Азербеджан не съм го питал но доста добре настроен към БЪЛГАСКИЯ пазар. Но е доста внимателен с долната ценова граница на природния газ, международните пазари и Руския доставчик на газ ГАЗПром. Всеки може да смята
    Изход от България 66-110 миларда кубични метра на година. Вход към България около 10-20 милиарда кубични метра на година природна газ. 0 нови консуматори нищо за инфраструктура ако нещо стане.
  • 50 Малка подробност

    18 0 Отговор

    До коментар #39 от "за да има мир":

    в Сибир температурите падат и до минус 50 градуса. В домовете обаче е топло. А у нас има проблеми с отоплението - и при минус 5 например в домовете ни не е по-топло, отколкото в Сибир. Предчувствам репликата ти "Ами иди тогава там"- стандартно първорефлексионна - знаеш, че няма как да стане. Ти сигурно искаш да живееш в най-луксозния квартал на еди-къде си, но няма как да си там. Затова - да се вгледаме в нас си и да видим кое е най-добре за нас. Ясно е, че слугуването на американците не е най-добрият избор.

    Коментиран от #53

  • 51 Ами ...

    5 10 Отговор

    До коментар #48 от "Нещо не си наясно":

    А, спомням си ги дългосрочните договори. Започнаха с уж изгодни цени, но после ... 😀 Докато сме с един монополна доставчик, така ще е. Скоро няма да е така, но въпроса е ЗАЩО ГО ДОПУСНАХМЕ?!

    Коментиран от #55, #89

  • 52 НЯКОЙ

    11 9 Отговор
    В статия от специалист беше посочено, че връзката "Комотини - Стара Загора" е забавена от правителството на Борисов, в услуга на Газпром и както се вижда, за сметка на българския народ /както и тръбата за 3 милиарда! Стига с това "заради пандемията от коронавируса", смешно е!
  • 53 Ами ...

    5 13 Отговор

    До коментар #50 от "Малка подробност":

    Затова да слугуваме на руснаците, така ли? 😀 Клоун 😀 В моя дом е топло. И в офиса ми. Научете се да уважавате българите и не им излизате с подобни плоски опити за манипулация. Цирк 😀

    Коментиран от #56

  • 54 Смесваш някои неща

    10 0 Отговор

    До коментар #44 от "Матей преображенски":

    включително и ненадживяното убеждение, че държавното управление решава всичко, дори и цените. Така беше до 1989г Износът, вносът не се регулират от правителството. Препоръчвам ти да поразмислиш кога цените се вдигнаха - и случайно ли е, че това стана непосредствено след широко акламираното преминаване към свободен енергиен пазар. А този пазар не се регулира от правителството. /виж отначало/.
  • 55 Хайде посочи

    9 0 Отговор

    До коментар #51 от "Ами ...":

    какво значи "и после" ? Кога изтече последният дългосрочен договор с Газпром, на какви цени беше и защо няма друг след този договор?

    Коментиран от #57

  • 56 Къде видя слугуване?

    14 2 Отговор

    До коментар #53 от "Ами ...":

    Слугуване в случая е приемането на забраната на ЕС да се сключват дългосрочни договори с Газпром. И не е въпросът, че в твоя дом е топло - а че икономиката ,производството на енергоползващите структури е затормозено - и у нас, и в Европа. Ще подмина опита ти за квалификация, ще го приема за проява на лош вкус - случва се...

    Коментиран от #58

  • 57 Ами ...

    2 10 Отговор

    До коментар #55 от "Хайде посочи":

    Какво да ти посочвам? Няколко дългосрочни договора имахме с "Газпром". Единствен доставчик, означава монопол и извиване на ръце.

    Коментиран от #82

  • 58 Ами ...

    4 8 Отговор

    До коментар #56 от "Къде видя слугуване?":

    Приемай го както щеш. Доставчици бол. Но България е вързана за един монополно. И той ни извива ръцете. Защото може. Това е причината за негативните ефекти, които посочваш. Впрочем това ти е пределно ясно. Демагогия. Което направо си е израз на лош вкус. Меко казано. 😀 Въпроса е КОЙ допусна това да се случи. Че и ни убеждаваше как не могло да бъде по друг начин. Което означава, че създадената ситуация, не е резултат на некадърност.
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Ами всъщност

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️":

    Страшно си е за самите фирми, тоест за собствениците им.......просто печалбата им ще е по-малка, това е! Но така е при капитализма, където основната цел е колкото се може по-голяма печалба (често без значение на използваните начини за постигането й).......за работниците и служителите няма никакво значение каква е печалбата на фирмата, стига те да си получават договорените заплати и осигуровки. Проблемът е, ако положението стане толкова зле, че фирмата вече работи на загуба........тогава повечето собственици предпочитат да закрият дейността си и да съкратят работниците, което се отразява негативно на всички, включително и на държавата която ще престане да взима данъци от тази фирма, а ще трябва и да изплаща обезщетенията за безработица на съкратените работници!
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 черния

    2 6 Отговор
    Или България ще се подчини незабавно на всички искания на Газпром, или ще остане на студено. Руснаците не шегуват с Газпром и няма да оставят никой да им разваля бизнеса!

    Коментиран от #68

  • 65 Диоген

    5 2 Отговор
    Всички добри новини са в бъдеще време,а лошите в сегашно.
  • 66 Буха ха

    8 2 Отговор
    Не е ли редно изпълнителната власт да очаква от службите да установят ФАКТИТЕ и на тяхна база евентуално да се повдигнат обвинения? Защото в момента Кирчо е установил нарушения и праща службите да търсят доказателства в подкрепа на заключенията му. Така трудно ще станем правова държава. Написаното тук не означава че съм фен на Тулупа, просто чакам промяната.
  • 67 Всъщност

    7 3 Отговор

    До коментар #5 от "Българин":

    Ще ти подскажа : Договора ни и цената на азерcкия газ са били заекретени , а поcле изтекли в интернет . Явно евро-атлантиеските управници в София доста се срамуват от високата цена за азерски газ, защото пратили ДАНС да дебне кой е пуснал цената в интернет !

    Коментиран от #70

  • 68 Ами ...

    2 2 Отговор

    До коментар #64 от "черния":

    Значи няма да имат бизнес в България. 😀
  • 69 Aбе пъпеш

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️":

    ДДС не е добавена стойност, а данък върху нея.
  • 70 Ами ...

    1 8 Отговор

    До коментар #67 от "Всъщност":

    Секретни са договорите с "Газпром". От край време. Защо ли? 😀
  • 71 Иванов

    3 2 Отговор
    Ужас, тези са решили да си го мерят с ГАЗПРОМ.
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Нова дума

    4 1 Отговор
    от извора на Киро: Резултирам!!!
  • 74 честито

    5 3 Отговор

    До коментар #19 от "Немо":

    ГЛАСУВАХ ЗА НЕГО, НО ВЕЧЕ ГИ СМАТАМ ЗА ВЪЗДУХ ПОД НАЛЯГАНЕ.
  • 75 Доуточнение

    4 2 Отговор
    Турция се съгласи да транзитира азерски газ , при едно условие . 40% от количеството транзитиран газ остава собственост на Турция . Това беше много тежък удар . Но Турция остана непреклонна , и в крайна сметка спечели от това , въпреки , че беше притискана от европейската комисия . Сега азерският газ който излиза от Турция , включва добавена стойност за преките клиенти и цена в която начислени тези загуби . И естествено всички клиенти по веригата трябва да ги платят. Просто държавите от които зависи доставките на газ за Европа играят в един отбор .

    Коментиран от #81

  • 76 Лиса

    8 1 Отговор
    България е на пазара за газ на свободен принцип. Това предишното правителство го гласува под натиск от САЩ за да не сме на пряко договаряне на цената и сключване на дългосрочен договор на занижена цена спрямо други държави от ЕС. Ето затова днес пазара определя цената ,а докато политиците са ни наведени на запад цената ще е такава. Пазарна икономика нали това искаха демократите.
  • 77 Watchdog

    6 4 Отговор
    Цената на газта от Газпром се определя от борсовите котировки на една борса в Холандия по решение на европейската комисия в специално споразумение одобрено от съда на Европейския съюз. Цената на газта от Азърбайджан е директно договорена с Булгаргаз с договор за 25години и базирана на индексация с петролни продукти.
    Няма никакви "гамбити" тук. Всичко е пределно ясно. Цените на холандската борса са непредвидими и от там голямата волатилност на цените в микса на Булгаргаз. Кое не е ясно и какво има да решават тук на местно ниво колониалните администратори наречени българско правителство.
  • 78 не може да бъде

    4 1 Отговор
    Всички тези новини свъзани с газа не показват ли ,че нещо е сбъркано с нашите енергийни ИксперДи?Разбира се ,основната вина е на управляващите,защото те са взели грешните решения!Но аз помня много добре какво говореха тези лъжеексперти още от времето на Син поток!Да не говорих,че всичките им препоръки от този пелиод нататък се оказаха лъжливи -особено за Южен поток и Белене/!Вече може да подозраме,че са умишлено лъжливи заради лична изгода,но страгични без преувеличение последствия за нашата енергетика и не само за това!оОсега нататък и токът и газът ще бъдат скъпи,и това ще се отрази и на промишлеността и на производстното на оранжериани зеленчуци,и на цените на торовете,и но цените на храните,в т.ч. и на хляба!На печелившите и на глупаците ,които ги поддържаха- честито!

    Коментиран от #80

  • 79 не може да бъде

    2 1 Отговор
    Извинявам се за правописните грешки ...изглежда трябва да си сменя клавиатурата...
  • 80 Ами ...

    1 1 Отговор

    До коментар #78 от "не може да бъде":

    Напълно подкрепям мнението ви.
  • 81 Ами ...

    1 1 Отговор

    До коментар #75 от "Доуточнение":

    Играят в един отбор трънки. Турция се стреми да реализира каквато може. Турция няма какво да прави с 40% от газа по Южния газов коридоридор.
  • 82 Мимч

    6 1 Отговор

    До коментар #57 от "Ами ...":

    Ами сърбите с кого друг имат договор, а нямат извиване на ръце.Май нещо се бъркаш или само за нас за оправдание.
  • 83 Никой

    4 4 Отговор
    Венци освен ,че не си завършил журналистика си и голям манипулатор.България няма разклонение за вътрешността и за получаване на газ от Турски поток. Той директно пътува за Сърбия. За 12 годишното управление , Борисов умишлено обслужи Русия / в нейна полза / да не изгради газовата връзка Комотини - Ст. Загора за азерския газ който е два пъти по евтин. Тук му помогна и 5 тата колона у нас.Ние купуваме руски газ на 520 долара за 1000 куб. метра газ.Турция за 250 ,Сърбия за 270, Германия за 230-270,Китай за 170. Братска обич за наивници.
  • 84 джим

    3 3 Отговор
    Полъчка от Козяк - родения Киро да пълзи, цял живот ще си е слуга
  • 85 джим

    1 3 Отговор
    Поръчка от Козяк - родения Киро да пълзи, цял живот ще си е слуга
  • 86 хехеххе блаженни са верващите

    2 1 Отговор
    след тоя цирк ням ад аме учуди ако вземем да внасяме газ на 10 по високи цени от сега и пак ще е виновен Газпром!!
  • 87 а дано ама надали

    1 0 Отговор
    Скоро ми се струва ,че ще доставяме газ с камили от Катар !Волът ринел и хвърлял на гърба си ......дано канадския пудел осъзнава какви ги върши , не че за Газпром ние сме някакъв капацитет но по добре е да наблегнем на дългосрочните договори а не на на вързване на гащи с 4 годишния мандат .
  • 88 хехеххе блаженни са верващите

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Южен поток не стана заради Орешарски забрави ли!
    А Борисов явно за да компенсира цялата ситуация взе че направи Турски поток от който все пак падат пари!!
    Иначе драги щяхме да платим много много пари заради страхът на Орешарски от САЩ!!
  • 89 kkk

    0 0 Отговор

    До коментар #51 от "Ами ...":

    Какво "помниш" бе, нещастник миризлив? Давай, говори ми в цифри колко е струвал природният газ преди 20 години и как се е променяла цената му после, че аз имам едни много хубави копия от документи (с мокър печат "Вярно с оригинала") където всичко си го пише и за всяка изречена от теб лъжа ще ти вадя 3 зъба и ще ти чупя 2 пръста... Давай, почвай да лъжеш. И не- у нета НЕ си анонимен, а си много лесно откриваем и поне 10 като теб вече реваха и се молеха да не ги пускам на ма на фите...
  • 90 Азерски газ

    0 0 Отговор
    Така и не разбрах кой е собственик на таканаречената азерски газ, да не се окаже, че е газпром?