Отидете към основна версия

14 999 71

Стефан Гамизов за ФАКТИ: Предупреждават Радев и Петков да не закачат големите руски енергийни грабежи

  • стефан гамизов-
  • енергетика-
  • булгаргаз-
  • кирил петков-
  • румен радев-
  • руски енергийни грабежи

"Времето на тежки санкции за Русия наближава и тези, които атакуват Радев и Петков са в истерия, защото всичките са свързани с Русия и предварително нанасят удари", каза енергийният експерт

Стефан Гамизов, кадър: bTV
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Вербалната атака срещу българското правителство заради само едно смело действие в енергетиката е с мащабни размери и не спира. От дни из големите медии шестват "българските" служители на руските енергийни интереси и сипят какви ли не обвинения срещу изпълнителната власт. Забелязва се абсолютна обединеност между партии, които традиционно се преструват на опоненти за пред хората, по темата "Булгаргаз" и конкретно за освободеното му вече бивше ръководство.

За да поговорим за случващото се в България и конкретно в родната енергетика, от ФАКТИ потърсихме енергийния експерт Стефан Гамизов.

Интервюто ни с него можете да прочетете в следващите редове:

- Г-н Гамизов, можем ли да считаме уволняването на доскорошното ръководство на "Булгаргаз" за старт на реформата в енергетиката?

- Не. Енергетиката се нуждае от много и драматично дълбоки технологични, повтарям технологични промени. Този случай е изолиран и неясен за мен, което ме кара да не взимам отношение към него. Имаме проблеми в АЕЦ “Козлодуй” с ниската му ефективност и зависимост от Русия. Трагедията на ПАВЕЦ “Чаира” е в разгара си. Планът за възстановяване и развитие в частта енергетика е само пожелания и не стъпва на реални документи за проектна готовност. Истинските инвестиционни предложения с полза за обществото са с неясна съдба в този план. Хората на ГЕРБ и ДПС управляват енергетиката все още. Все още няма с кого да говориш за нещо смислено, умно и обществено полезно в този сектор

- Как да си обясни читателят координираната атака на ГЕРБ, ДПС, хора около БСП и и други срещу правителството и лично срещу премиера Петков по темата "промени в "Булгаргаз"?

- Предполагам искате честен отговор, а не йезуитски. Времето на тежки санкции за Русия наближава и тези, които атакуват Радев и Петков са в истерия, защото всичките са свързани с Русия и предварително нанасят удари, за да предпазват позициите си в енергийната корупция. Това е предупреждение да не бъдат закачани големите руски енергийни грабежи.

- Като добавим и факта, че след уволнението си, а и непосредствено преди него вече бившият изпълнителен директор на "Булгаргаз" Николай Павлов безспирно шества из всички големи медии, можем ли да констатираме, че руският енергиен интерес в България е настъпен жестоко?

- Не мисля, че има такъв краен сценарий. Николай Павлов се опитва да оцелее някак, а медиите търсят скандал и да създадат разкол между президент и премиер, което е по-важното. Това е позната за мен игра на ГЕРБ, ДПС, санкционираните от САЩ и олигарсите. За тях пръв приоритет сега е да се създаде конфликт между президент и премиер. Само така те ще оцелеят и руската диктатура ще запази позиции в България. Разделяй и владей! Затова аз за себе си плътно подкрепям президент и премиер без да ги деля. Те са държавата и така подкрепям нея.

- Очаквате ли защитниците на руския енергиен интерес, които често обслужват и други руски интереси от национално значение за Москва, да стигнат по-далеч в действията си срещу кабинета Петков, например да опитат да го свалят чрез преврат включително отвътре?

- Дните на този кабинет наистина започват да изглеждат преброени, ако се окажат в президентско-премиерски конфликт, създаден от гореописаните. Към това прибавете, че още нищо не се прави в сектор “Енергетика” - там властват ГЕРБ и ДПС. Инфлацията “фучи” в резултат на енергийните цени на първо място, а още не е започнала истинската работа в този сектор, пак казвам. Само погледнете, че шеф на НЕК е Иван Йончев и дясната ръка на Илко Желязков управлява "Марица Изток 2". Какво Ви говори това? Че президент и премиер са “лоши”? Не, 12 години диктатура и корупция по времето на Борисов са натрупали такъв финансов ресурс, че задушават всеки опит за промяна доста успешно, а и хайде да си кажем истината - Трифонов е проекция на интересите на ГЕРБ и ДПС.

- Вие преди няколко дни адмирирахте действията на правителството по отношение на ПАВЕЦ "Чаира". Каква към момента е ситуацията с този обект, който можеше да ни отърве от високите сметки за електроенергия?

- Пълна трагедия. Днес разбрах, че поради корупция или да набавят повече облага на фирмата работеща там, са подменили материалите на основно оборудване с нискокачествени, което означава още около 3 месеца забавяне на пускане само на един блок. Само един от четири. Централата скоро ще е за скрап в някои части. Все още отказват категорично да ни допуснат до машините ни, за да разберем реалното им състояние. Но това е обяснимо. Шеф на НЕК е човек, назначен от ГЕРБ и близък с ДПС. Той има интерес цените на електроенергията да са високи, да има още по-голяма криза с инфлацията и да се стигне до протести и сваляне на правителството. Всъщност това ми прилича на нещо като подготовка на условия за държавен преврат сред народни вълнения и да се завърнат Борисов, Доган, санкционираните от САЩ и олигарсите на бял кон във властта.

- Оптимист ли сте все пак, че Александър Николов ще свърши добра работа като министър на енергетиката?

- Не. Разговарях с него като служебен министър и казаното от него ме разочарова напълно. А и ние в този бизнес сме една махала хора и знаем в реално време какво става по всяко време. Ако Александър Николов искаше да е нещо различно, щеше да се вижда често с мен и още няколко души не в лично, а в корпоративно качество да търси технически решения на проблемите. Щеше да е уволнил всички и подменил всички в енергетиката: Но всичко това само ако искаше да е нещо различно.

Засега нещата са така. Уверявам Ви, че поиска ли, ще ме намери след секунди, но мисля, че не иска да знае това, което ще научи, защото няма да може да каже после, че не е знаел. Далеч по-лесно е да вярва на неуволнените от него хора от ГЕРБ и ДПС - лесно и безконфликтно се живее, ако не си против хората с милиардите в България. А народа, е, народа кучета го яли! Жалко и за тези свестни президент и премиер!

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 151 гласа.

Свързани новини