Last news in Fakti

7 Февруари, 2022 19:00 5 334 20

"Булгаргаз", руският газ и високите цени: какво се случва в България

  • булгаргаз-
  • русия-
  • българия-
  • газ-
  • руски газ-
  • цени-
  • високи цени-
  • газпром-
  • азербайджан

Януарските сметки за газ разгневиха битовите абонати в България

"Булгаргаз", руският газ и високите цени: какво се случва в България - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

От времената, когато "Мултигруп" искаше да уреди "Газпром" с газопреносната мрежа на България, сътресенията в сектора обикновено са буревестник. Сега ги предизвика смяната на борда на държавната компания "Булгаргаз". Правителството аргументира рокадата не просто с несвършена работа, а с действия против националните интереси, довели до поскъпване на газа и 1,5 милиона лева щети на ден (по изчисления на енергийния министър Александър Николов). Бившето ръководство е "сдържало" доставките на по-евтиния през 2021 година азерски газ и така е дало приоритет на руския, от който България е силно зависима. Не е тайна, че ако Азербайджан развали договора с "Булгаргаз", частни компании имат интерес да поемат доставките.

Какво се случи през последните дни?

Последва размяна на удари между засегнати и управляващи. Така например бившият шеф на "Булгаргаз" Николай Павлов може да се окаже с обвинение след разследването, което тече. Но и около новото ръководство на "Булгаргаз" не е спокойно: бе съобщено, че то е продало 37 400 мегаватчаса чрез държавната газова борса на частни фирми, изнесли синьото гориво в Румъния. В подобни продажби беше уличен отстраненият борд на компанията - наскоро вицепремиерът Асен Василев заяви, че "Булгаргаз" е продавал евтино газ от хранилището в Чирен, който впоследствие е изнасян в Румъния. Съмненията, че "Булгаргаз" продава на купувачи, договорени предварително, не са отсега.

Но след новината за продадените 37 400 мегаватчаса, съобщена от газовото "острие" на БСП Румен Овчаров, се вдигна голяма гюрултия. В продължение на два дни в най-рейтинговите предавания на bTV, Nova, БНТ и БНР, се чуваха обвинения за "мащабна корупционна схема", "умишлен фалит на "Булгаргаз"" и "нови посредници на пазара", лансирани от Овчаров, бившия му съпартиец Румен Петков, бившите енергийни министри на ГЕРБ Делян Добрев и Теменужка Петкова и, разбира се, отстранените от борда на "Булгаргаз". Чрез Facebook се включи и Бойко Борисов - от родопското село Кирково. На фона на тази кавалкада министърът на енергетиката даде пресконференция в ранни зори в неделя. Едва се чу коментарът му за "координирана атака срещу националния интерес".

И така, вместо правителството да инициира разговор за либерализацията на газовия пазар в България, която е на бавен ход от три години, то влиза в оправдателен режим, че няма користни и лобистки интереси към този бизнес. ГЕРБ иззеха инициативата с пресилени твърдения, че някой искал да извади "Булгаргаз" от пазара - на практика невъзможно за монополист, който държи 95% от пазара. Но те си имат помощници като Овчаров и Петков, които при това са от коалиционния партньор в управлението - "БСП за България". Тезата им е същата - връщат посредниците на газовия пазар, което прави доставките нестабилни. Договорът за азерския газ е балон, а този с "Газпром" ни гарантира доставки, казва Румен Овчаров, привърженик на дългосрочните контракти с руснаците. За него подобно решение е стратегическо, за други обаче - васално.

Какви възможности има България?

Тази активност и рекламата на стабилните руски доставки произтича от предстоящите преговори за нов договор за доставки с "Газпром". Настоящият приключва тази година и тепърва ще се договарят нови срокове и количества, нови клаузи, защото има опции и за други източници на синьо гориво. Годишното потребление на природен газ в България е около 3 млрд. куб. метра, почти толкова е и вносът от Русия. Експерти като Овчаров съветват и бъдещият договор да е дългосрочен (за което напътства и Москва), изтъквайки като аргумент ценовата стабилност. Но България има 25-годишен договор за доставка на 1 млрд. куб. метра азерски газ и наред с това се проучват възможностите за осигуряване на по-големи количества.

За да се получи пълният обем на договорените количества, а и на по-големи, трябва да е готова газовата връзка с Гърция. Не е сигурно дали интерконекторът ще заработи от 1 юли, въпреки че от компанията ICGB увериха, че над 80% от строителните дейности са изпълнени, хидротестовете на територията на Гърция - завършени, а процедурата напредва и по българското трасе. Капацитетът на тръбата е 3 млрд. куб. метра годишно, с възможност да се повиши до 5 милиарда. "Булгаргаз" е резервирал 1 млрд. куб. метра, но други над 500 милиона куб. метра са "заети" от гръцката ДЕПА, италианската "Едисон" и американската "Линден Енерджи", която притежава 50% от българската "Овергаз". Интерконекторът не просто ще диверсифицира газовите доставки, но и ще намали господстващото положение на "Булгаргаз", следователно и цените. Втечнен газ - американски или от Катар, азерско синьо гориво - това означава и нови доставчици на пазара, каквито вече се появиха от няколко години, макар и с малки количества. Впрочем, Европейската комисия отдавна настоява да бъде намален монополът на "Булгаргаз".

Каква е задачата на управляващите?

Наскоро правителството удължи с две години разрешението за търсене и проучване на нефт и природен газ в "Блок 1-21 Хан Аспарух". Това решение оставя надежди за собствен добив, особено след залежите, открити в румънски и турски води. Задачата на управляващите е да направят по-прозрачен газовия пазар и да насърчат конкуренцията, която ще даде сигурност на доставките и стабилност на цените. Засега обаче те не са особено убедителни.

Автор Емилия Милчева


Поставете оценка:
Оценка 3 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Овъргаз

    19 4 Отговор
    Е американска компания с руски собственик.

    Коментиран от #19

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 АНТИКОМУНИСТ

    9 16 Отговор
    БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ ОТ КОМУНИ$ТИТ€ Г€РБ, Б$П и ДП$!
    ДОЛУ "РОЗОВИТ€ ПОНИТА",
    ДОЛУ З€Л€НИЯТ $€РТИФИКАТ И Ч€РВ€НИЯ ФАТМАК!
    77г. КОМУНИЗЪМ СТИГАТ! СТИГАТ! СТИГАТ!
  • 4 А бе

    16 9 Отговор
    Сами си го направихме, кирето и фатмака се възползваха от простите хора!
  • 5 Философ

    19 6 Отговор
    Соросоидна пропаганда раздухвана от соросоидни сайтове
  • 6 иван

    10 0 Отговор
    Глупости на търкалета
  • 7 !!!?

    12 14 Отговор
    България е обект на мощна кремълска атака - след чадъра на Радев за руския шпионаж на трен, пристигането на генерала от КГБ Метрофанова и влизането на русофилската секта на Костя Копейкин "вызраждане" в Парламента, сега зрялата кремълска пропаганда е насочена към пълното дискредитиране на младото и неопитно Правителство на Кирил Пеков, чрез руските енергийни клещи и демонизиране на опитите за цивилизовано решаване на умишлено раздуваната антимакедонска истерия от Радев и Зайчарник, неглижирайки надвисналата заплаха от руска инвазия в суверенна Украйна и отвличайки вниманието на българина със "зеления сертификат" !!!?
  • 8 Ххххх

    26 3 Отговор
    Не Русия спря газта за България , Дойче веле САЩ и ЕС ,спряха " Южен поток" ,същите спряха реактори на АЕЦ Козлодуй , спряха изграждането на АЕЦ " Белене" .Идването на американските " гости " ще ни спрат въздуха ,ще ни насъскват срещу Русия. Щом спим малко ни е този хал на,който се намираме. Мутрата ни докара до там да се ядем един друг ,а този негодник се радва !
  • 9 !!!?

    14 13 Отговор
    България е обект на мощна кремълска атака - след чадъра на Радев за руския шпионаж на трен, пристигането на генерала от КГБ Метрофанова и влизането на русофилската секта на Костя Копейкин "вызраждане" в Парламента, сега цялата кремълска пропаганда е насочена към пълното дискредитиране на младото и неопитно Правителство на Кирил Пеков, чрез руските енергийни клещи и демонизиране на опитите за цивилизовано решаване на умишлено раздуваната антимакедонска истерия от Радев и Зайчарник, неглижирайки надвисналата заплаха от руска инвазия в суверенна Украйна и отвличайки вниманието на българина със "зеления сертификат" !!!?
  • 10 Бойко в затвора

    7 2 Отговор
    Някой помни ли писмото което бе изпратено от Валентин Димитров (Вальо топлото) в което се съдържаха инициалите Р.Овч.? А сега същия Р.Овч., който и бе осъден на 2 години затвор е тръгнал да напада министъра на енергетиката за Булгаргаз!
  • 11 В.В.П

    9 2 Отговор
    ДВ,, вечно пита,,Какво по дяво.ите,се случва ,В Украйна,в България,В Казахстан В,Казанлък .И винаги има отговор .Без да чета..България е робска колония ,Един телефон и В България ще дойде и газ и нефт на подборсови ,цени .Обаче Играчите ,по веригата са много,Стотици..И ,Мустафата е там ,Иска си дялът.И няма ,кой да проведе този важен разговор..И всичко е в страшни машинации и корупции..Колонията да си чака по реда .
  • 12 elin

    9 0 Отговор
    Ако ( това ако го нямаше) България щеше да бъде Хаб на Южният поток и годишно 420 милиона Евро приходи от транспортиране ( тогава на 1 км при транспортиране на 1000м3 газ беше 1,57 долара проектната стойност е може да проверите ) но " приятелят на България" ни посети и на убеди , че Руският газ е " Заплаха за Националната ни Безопасност" тоя престъпник тоя Виетнамски убиец на не вини хора Д.Маккейн .Сега щяхме да имаме дългосрочен контракт като за 15 или 20 години тогава 1000 м3 природен газ беше 150-160 долара!. Сега ли ще отидем на гроба на тоя изрод за да му кажем, че ни е излъгал.
  • 13 Тъп

    7 0 Отговор
    О,Дойче Зеле?
  • 14 ХАХАХАХАХАХАХАХА

    9 0 Отговор
    Някой разбра ли какво искат да кажат болните либерастки мозъци?! Руският и всеки друг газ е три пъти по-скъп в европа, защото евро гешефтарите го оскъпяват, за да печелят 200% отгоре за сметка на всички евро дебили. От Русия газът влиза на цена от 300 долара за единица. Всичко друго е измама и нагла лъжа.

    Коментиран от #20

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Факт

    3 1 Отговор
    Извода е че трябва да се проведат нови извънредни избори за президент. Да се въдвори настоящия в изправителна институция и народа да поеме нещата в свои ръце.
  • 17 Факт

    6 0 Отговор
    Какво се случва ли? Каквото се прави по цял свят - далавери! На германски му се вика "гешефт"!
  • 18 Watchdog

    3 0 Отговор
    Цената на газа от Газпром се определя от виртуални борси в Холандия и Германия. Газпром се е съгласил с това условие за ценообразуване за 8 източно европейски държави сред които и България. Договорът е подписан от европейската комисия, която представлява и води преговорите от страна на тези държави. Договорът е подписан 2018г и има срок 8 години.
  • 19 Тончо

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Овъргаз":

    Имаше едно предаване някога, куку мисля че беше виж спонсора на това предаване и можеш да навържеш нещата
  • 20 Тъпчо

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "ХАХАХАХАХАХАХАХА":

    Справка - Сърбия. Ама друго си е да си европеец.