Отидете към основна версия

7 864 22

Допинг за свои

  • олимпиада-
  • пекин-
  • допинг

Западните скиори винаги са невинни

Снимка: ЕРА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Олимпийските игри – този път в Китай – отново придобиха политически оттенък, разделяйки света на два противоборстващи и далеч не спортсменски лагера. На Запад априори подозират, че всеки руски атлет ползва допинг, а своите минуси не виждат.

Най-големият скандал днес по темата е свързан с двойната победа на руските скиори (Александър Болшунов спечели злато, а Денис Спицов уверено финишира втори). В Норвегия, която се смята за ковачницата на олимпийските шампиони по ски бягане, изпаднаха в истинска истерия. Така, известният в Осло спортен журналист Ян Петер Салтведт, заяви, че Болшунов, както и всички руски спортисти, не трябва да участват на Олимпиадата в Пекин. Норвежкият колега неоснователно намекна за „възможен допинг“ при руските скиори. Но всички тестове са им чисти. А относно реалния допинг скандал с участието на норвежки известни спортисти Салтведт деликатно подминава с мълчание.

Да припомним, норвежката скиорка Марит Бьорген в своята автобиографична книга признава, че след световното в Лахти през 2017 г. тя е била с положителен допинг тест. На теория под заплаха автоматично се оказаха 4 медала, завоювани във Финландия, но шампионката беше оправдана, а делото за по-просто засекретиха. Имаше и още шампионка на Олимпиадата във Ванкувър Тереза Йохауг, обвинена в употреба на клостебол – препарат, уголемяващ мускулната маса (спортистката уверяваше, че „не знаейки“ е мазала устните си с лечебен крем, съдържащ анаболитик). Да си припомним и скиорката Мартина Сундбю, в чиято кръв беше открито повишено съдържание на салбутамол. И отново спортните чиновници се опитваха да измислят изключение от правилата, казвайки, че това е лекарство за астма.

В САЩ триковете за укриване ползването на незаконни вещества се превърна в нещо обичайно. Така например, американската свободна скиорка Девин Логан, която по време на Олимпиадата в Сочи спечели сребърен медал, участва и на световното спортно събитие в Пекин. Но през 2018 г. в кръвта на Логан бяха открити следи от канабис, и по всичко личеше, че трябваше да се раздели с олимпийския медал, но тя беше само дисквалифицирана за половин година. Американската лекоатлетка Шакари Ричардсън през лятото на 2021 г. също беше хваната, че е употребявала марихуана, а фигуристката Джесика Калаланг, в чиято кръв беше открито забраненото вещество 4-CPA, както и у норвежката Йохауг, заяви, че за всичко са виновни козметичните средства. В последствие Калаланг беше напълно оправдана от Световната антидопингова агенция (WADA), и така стана кандидат за участие на Олимпиадата в Пекин.

… През Античността по време на Олимпийски игри са се спирали войни. Така че, помислете си кои днес са дивите.

За ФАКТИ
Андрей Исмагамбетов

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 68 гласа.

Свързани новини