Last news in Fakti

16 Февруари, 2022 09:05 7 839 22

Допинг за свои

  • олимпиада-
  • пекин-
  • допинг

Западните скиори винаги са невинни

Допинг за свои - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Олимпийските игри – този път в Китай – отново придобиха политически оттенък, разделяйки света на два противоборстващи и далеч не спортсменски лагера. На Запад априори подозират, че всеки руски атлет ползва допинг, а своите минуси не виждат.

Най-големият скандал днес по темата е свързан с двойната победа на руските скиори (Александър Болшунов спечели злато, а Денис Спицов уверено финишира втори). В Норвегия, която се смята за ковачницата на олимпийските шампиони по ски бягане, изпаднаха в истинска истерия. Така, известният в Осло спортен журналист Ян Петер Салтведт, заяви, че Болшунов, както и всички руски спортисти, не трябва да участват на Олимпиадата в Пекин. Норвежкият колега неоснователно намекна за „възможен допинг“ при руските скиори. Но всички тестове са им чисти. А относно реалния допинг скандал с участието на норвежки известни спортисти Салтведт деликатно подминава с мълчание.

Да припомним, норвежката скиорка Марит Бьорген в своята автобиографична книга признава, че след световното в Лахти през 2017 г. тя е била с положителен допинг тест. На теория под заплаха автоматично се оказаха 4 медала, завоювани във Финландия, но шампионката беше оправдана, а делото за по-просто засекретиха. Имаше и още шампионка на Олимпиадата във Ванкувър Тереза Йохауг, обвинена в употреба на клостебол – препарат, уголемяващ мускулната маса (спортистката уверяваше, че „не знаейки“ е мазала устните си с лечебен крем, съдържащ анаболитик). Да си припомним и скиорката Мартина Сундбю, в чиято кръв беше открито повишено съдържание на салбутамол. И отново спортните чиновници се опитваха да измислят изключение от правилата, казвайки, че това е лекарство за астма.

В САЩ триковете за укриване ползването на незаконни вещества се превърна в нещо обичайно. Така например, американската свободна скиорка Девин Логан, която по време на Олимпиадата в Сочи спечели сребърен медал, участва и на световното спортно събитие в Пекин. Но през 2018 г. в кръвта на Логан бяха открити следи от канабис, и по всичко личеше, че трябваше да се раздели с олимпийския медал, но тя беше само дисквалифицирана за половин година. Американската лекоатлетка Шакари Ричардсън през лятото на 2021 г. също беше хваната, че е употребявала марихуана, а фигуристката Джесика Калаланг, в чиято кръв беше открито забраненото вещество 4-CPA, както и у норвежката Йохауг, заяви, че за всичко са виновни козметичните средства. В последствие Калаланг беше напълно оправдана от Световната антидопингова агенция (WADA), и така стана кандидат за участие на Олимпиадата в Пекин.

… През Античността по време на Олимпийски игри са се спирали войни. Така че, помислете си кои днес са дивите.

За ФАКТИ
Андрей Исмагамбетов


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 68 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Павел Николаев

    108 15 Отговор
    Поздравявам факти за добрата и безпристрастна статия.

    Коментиран от #2, #10

  • 2 ГУМЕН КРАДЕВ

    20 46 Отговор

    До коментар #1 от "Павел Николаев":

    Не използвай тези сравнения за тази медия !
  • 3 един от многото

    55 3 Отговор
    На следващата зимна олимпиада , всички отличия ще грабнат олимпийците от Африка!
  • 4 фАНТОМасс

    107 9 Отговор
    За съжаление САЩ и техните слуги-съюзници , превърнаха спорта в политика. Омразата им към Русия надминава границите и опита им да налагат тяхната правда и демокрация е отблъскващ и агресивен !
  • 5 Надал

    41 3 Отговор
    Да се накажат щом не са от нашите хора
  • 6 гост

    74 3 Отговор
    Според официални изявления от норвежкия отбор те били ощетени защото китайците им забранили да вземат ЛЕКАРСТВАТА СИ ПРОТИВ АСТМА! Представете си астматици да бягат 15 или 50 км при 10 градусов студ!
  • 7 mi6osp

    57 3 Отговор
    Високите постижения в съвременния спорт са невъзможни без намеса на допинг.
    Американците прилагат прост и ефикасен номер. Фармацевтичните им компании масово изследват какви новосинтезирани вещества стават за допинг и продават за прилагане в спорта най-ефективните от тях. Тези субстанции се включват в списъка на допингите на антидопинговата агенция, едва след като други държави съумее да ги синтезира и приложи, а в САЩ вече са преминали на нови. Така спортистите на САЩ са винаги Идопингирани, но винаги чисти , а техните съперници са винаги само допингирани.

    Коментиран от #15

  • 8 йокин

    15 0 Отговор
    Малееееееееееееееееей,Олимпиада,ли има
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Прост О'Киро

    7 32 Отговор

    До коментар #1 от "Павел Николаев":

    Това ли е безпристрастна статия бе мурзилко? как па един червен цървул няма с акъл в главата, все едно с конкурс са ви избирали...
  • 11 Кмета

    39 4 Отговор
    За руснаците допинга е забранен,а за янките и останалите западняци всичко може да зобят..Двойният стандарт си е нещо "нормално" за МОК.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 хахаха

    5 0 Отговор
    откога думата пушка стана мръсна?!

    Коментиран от #16

  • 14 Дългият

    7 1 Отговор
    Браво Факти...държите здраво курса.....традицията си е традиция.....
  • 15 костадинов

    15 2 Отговор

    До коментар #7 от "mi6osp":

    абсолютно и не е тайна и че половината от антидопинговите полицай са отнорвегия където националните състави на ски бягане,биатлон и лека атлетика съставите са им от 92% болни с тежки форми на аснатизам затова скиорите им всемаха по 8 медала от ЗОИ ,че дори и в две дисциплини -биатлона политика на САЩ е това те са болни мозъци
  • 16 Гочо

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "хахаха":

    Аааа...става ,става,...когато зад кулисите е някой дечко,който не знае за какво е сложен там...
  • 17 е да

    13 1 Отговор
    като има двоен стандарт в спорта заради руснаците и едните са винаги напред защото знает ,че това с което се зобят още го няма в листата ,а други като норвежците и други скандинавци са тежко болни асматици в ски бягането и биатлона как припкат тия с такова заболяване много странно , парите какво ли не са направили ,да ама им е позволено да вземат всякакъв вид забранени медикаменти,които им повишавт кислородното потребление и увеличават аеробната им мощ сега китайците малко ги п-ха всички медикаменти до митницата и сега ходят като купени кози милите....са съжаление това е спорта -политика
  • 18 Голям праз

    7 2 Отговор
    За какво ги поздравяваш?
    За скиорката Мартина Сундбю ли?
    Аз на първо четене се сещам за Мартин Сундбю или както е известен в България, Сундби. Толкова неграмотно написана статия не бях чел отдавна.
    Не, че не съм съгласен с част от написаното
    Междудругото, точно норвежките ски бегачи и биатлонисти бяха срещу наказанията и изваждането на техните руски колеги, начело с със Сундби.
  • 19 Е-е-е-егати мотивите!

    0 4 Отговор
    а бе автора, марихуаната не е допинг, бе! Тя не дава нито сила, нито издръжливост, нито концентрация, даже те прави по флегматичен и разсеян!
  • 20 НОМЕР2

    2 2 Отговор
    Андрей Исмагамбетов? ТРОЛСКА РАБОТА! Русия или Руски олимпийски комитет!? СЛЕД ДОКАЗВАНЕТО, ЧЕ ДОПИНГИРАНЕТО Е ДЪРЖАВНА ПОЛИТИКА В РУСИЯ!
  • 21 Нищо не знаете

    2 2 Отговор
    Факти, как може да не проверявате какви глупости пишете? Няма такава скиорка Мартина Сундбю, защото това е ски бегач (МЪЖ) и се казва Мартин Сундби. Ама така е като и езици толкова знаете и ползвате автоматичния преводач на Гугъл за да си списвате статиите.
  • 22 Поздравления за Факти

    2 0 Отговор
    Правилно е да се публикуват различни позиции, въпреки че има още какво да се желае по отношение на количествените съотношения. Хората вече са абсолютно наясно, че едностранно поднесената информация е обикновено нереална и по-късно сама се опровергава.