Отидете към основна версия

3 649 96

Калоян Стайков пред ФАКТИ: Русия откровено манипулира цената на газа

  • калоян стайков-
  • газ-
  • криза-
  • русия-
  • газпром

Нашите съседи Турция, Румъния и Гърция са опция да ни помогнат, но не знам дали водим разговори с тях, казва експертът

Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Газовата криза е тема №1 в последните седмици. Какво се случва на пазара за природен газ, каква е цената, в каква позиция сме ние. По темата пред ФАКТИ говори Калоян Стайков от Института за енергиен мениджмънт.

- Г-н Стайков, намираме се в деликатна ситуация с доставките на природен газ, предвид кризата в Украйна, и реално не знаем дали ще имаме газ през зимата. Какви решения виждате вие на ситуацията?
- Решения има твърде много, за да ги изброим, но е работа на правителството в синхрон с „Булгаргаз“ да отсее тези, които биха били от най-голяма полза за обществото. Ситуацията през май месец беше по-скоро инцидент и очевидно тогава нямаше как се търсят най-добрите решения. Причината бе, че доставките бяха спрени от днес за утре в края на април. При форсмажорни обстоятелства не може да се очаква да се вземат най-добрите решения. От тогава обаче мина доста време и би трябвало правителството и „Булгаргаз“ да изготви списък с опциите и да се види как ще се работи.

- Имаме сигурна доставка от Азербайджан. Когато тръгне връзката с Гърция и цената ще падне. Но къде трябва да гледаме за още газ?
- Цяла Европа гледа към доставки на втечнен природен газ и на леки увеличения на добива. Доставки от Алжир, от Норвегия са алтернативи. Естествено, че могат да се търсят и алтернативи на газа, когато говорим за енергийно потребление и неенергийно такова. През миналата година се случи нещо такова, когато цената на газа бе толкова висока, че

производството на електроенергия от газ намаля, но се увеличи това от въглища.

Трябва се търси общо решение на проблема с руския газ, а не да гледаме за краткосрочни алтернативи. Заедно с мерките, които са насочени към потреблението, трябва да се постигне един такъв баланс.

- Вече виждате ли доставчици, които искат да изместят „Газпром“ от Европа?
- Такива доставчици винаги има. Вижда се, че

доставките втечнен газ за тази година са повече като обем от вноса от Русия.

Нещо, което изглеждаше немислимо само преди няколко месеца. Разбира се, има и много търговци в ЕС, които продължават да работят с „Газпром“ и съответно в техния микс има и руски газ.

Винаги в бизнеса има т.н. „отчупване на пазарен дял“.

Още повече, че цената, на която „Газпром“ продава на ЕС, не е толкова ниска, колкото беше. И това е не защото суровината е поскъпнала, а просто защото руската страна откровено манипулира пазара. В момента, в който борсовите цени се успокоят,

Русия решава, че едностранно ще смени условията по договорите.

Бум, цената скача. Мина време и цените пак се успокоиха, защото се видя, че няма някакъв сериозен проблем. Тогава Русия започна да спира доставките за страните, които не изпълняват техните условия – както стана с България и Полша, цените пак скочиха. После руснаците решиха, че ще намалят доставките и на страни, които се съгласиха с техните условия. Намалиха капацитета на „Северен поток“ 1 първо с 20%, после станаха 40%, после 60%, а в момента само 20% от капацитета се използва. Пак се вдигна цената.

Това се отразява не само в Европа, а в цял свят.

Когато Русия започне да ограничава доставките, другите страни в света се опасяват дали и за тях ще има газ. Причината е, че ЕС ще иска повече втечнен газ, а той се превръща в дефицитна стока. Става един ефект на доминото, който се разлива по всички пазари. Затова е важно да се търсят стабилни алтернативни доставчици. Независимо дали става въпрос за Саудитска Арабия, за САЩ или друго място, от което може да се вземат количества.

- Ако съвсем много закъсаме, то можем ли да разчитаме на нашите съседи Турция, Румъния и Гърция. Нашето потребление не се измерва в някакво свръхколичество. Това опция ли е пред нас?
- Трите страни са реална опция за нас да ни помогнат, но не знам вече дали сме започнали да водим разговори. До момента обаче служебното правителство, както и предходното, не дават информация в тази посока. По-скоро дебатът е залят с политическа информация, а недостатъчно с техническа и финансова информация какво се прави.

Водят ли се преговори с Турция за подписване на междусистемно споразумение, Румъния има много сериозен собствен добив.

Това скриване зад търговска тайна работи в спокойни времена. При екстремни обстоятелства, в каквито се намираме, трябва да се пренебрегне в някаква степен тази тайна и да се даде малко повече информация. Точно това видяхме в последната седмица на кабинета „Петков“, когато бе обяснено за танкерите от САЩ колко са, кога се планира да дойдат и на каква цена.

- Каква е цената на газта в момента?
- На холандската борса се търгува в рамките на 190-200 евро на мегаватчас, а вчера поскъпна до 204 евро .

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 37 гласа.

Свързани новини