Last news in Fakti

11 Август, 2022 13:12 3 636 96

Калоян Стайков пред ФАКТИ: Русия откровено манипулира цената на газа

  • калоян стайков-
  • газ-
  • криза-
  • русия-
  • газпром

Нашите съседи Турция, Румъния и Гърция са опция да ни помогнат, но не знам дали водим разговори с тях, казва експертът

Калоян Стайков пред ФАКТИ: Русия откровено манипулира цената на газа - 1
Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Газовата криза е тема №1 в последните седмици. Какво се случва на пазара за природен газ, каква е цената, в каква позиция сме ние. По темата пред ФАКТИ говори Калоян Стайков от Института за енергиен мениджмънт.

- Г-н Стайков, намираме се в деликатна ситуация с доставките на природен газ, предвид кризата в Украйна, и реално не знаем дали ще имаме газ през зимата. Какви решения виждате вие на ситуацията?
- Решения има твърде много, за да ги изброим, но е работа на правителството в синхрон с „Булгаргаз“ да отсее тези, които биха били от най-голяма полза за обществото. Ситуацията през май месец беше по-скоро инцидент и очевидно тогава нямаше как се търсят най-добрите решения. Причината бе, че доставките бяха спрени от днес за утре в края на април. При форсмажорни обстоятелства не може да се очаква да се вземат най-добрите решения. От тогава обаче мина доста време и би трябвало правителството и „Булгаргаз“ да изготви списък с опциите и да се види как ще се работи.

- Имаме сигурна доставка от Азербайджан. Когато тръгне връзката с Гърция и цената ще падне. Но къде трябва да гледаме за още газ?
- Цяла Европа гледа към доставки на втечнен природен газ и на леки увеличения на добива. Доставки от Алжир, от Норвегия са алтернативи. Естествено, че могат да се търсят и алтернативи на газа, когато говорим за енергийно потребление и неенергийно такова. През миналата година се случи нещо такова, когато цената на газа бе толкова висока, че

производството на електроенергия от газ намаля, но се увеличи това от въглища.

Трябва се търси общо решение на проблема с руския газ, а не да гледаме за краткосрочни алтернативи. Заедно с мерките, които са насочени към потреблението, трябва да се постигне един такъв баланс.

- Вече виждате ли доставчици, които искат да изместят „Газпром“ от Европа?
- Такива доставчици винаги има. Вижда се, че

доставките втечнен газ за тази година са повече като обем от вноса от Русия.

Нещо, което изглеждаше немислимо само преди няколко месеца. Разбира се, има и много търговци в ЕС, които продължават да работят с „Газпром“ и съответно в техния микс има и руски газ.

Винаги в бизнеса има т.н. „отчупване на пазарен дял“.

Още повече, че цената, на която „Газпром“ продава на ЕС, не е толкова ниска, колкото беше. И това е не защото суровината е поскъпнала, а просто защото руската страна откровено манипулира пазара. В момента, в който борсовите цени се успокоят,

Русия решава, че едностранно ще смени условията по договорите.

Бум, цената скача. Мина време и цените пак се успокоиха, защото се видя, че няма някакъв сериозен проблем. Тогава Русия започна да спира доставките за страните, които не изпълняват техните условия – както стана с България и Полша, цените пак скочиха. После руснаците решиха, че ще намалят доставките и на страни, които се съгласиха с техните условия. Намалиха капацитета на „Северен поток“ 1 първо с 20%, после станаха 40%, после 60%, а в момента само 20% от капацитета се използва. Пак се вдигна цената.

Това се отразява не само в Европа, а в цял свят.

Когато Русия започне да ограничава доставките, другите страни в света се опасяват дали и за тях ще има газ. Причината е, че ЕС ще иска повече втечнен газ, а той се превръща в дефицитна стока. Става един ефект на доминото, който се разлива по всички пазари. Затова е важно да се търсят стабилни алтернативни доставчици. Независимо дали става въпрос за Саудитска Арабия, за САЩ или друго място, от което може да се вземат количества.

- Ако съвсем много закъсаме, то можем ли да разчитаме на нашите съседи Турция, Румъния и Гърция. Нашето потребление не се измерва в някакво свръхколичество. Това опция ли е пред нас?
- Трите страни са реална опция за нас да ни помогнат, но не знам вече дали сме започнали да водим разговори. До момента обаче служебното правителство, както и предходното, не дават информация в тази посока. По-скоро дебатът е залят с политическа информация, а недостатъчно с техническа и финансова информация какво се прави.

Водят ли се преговори с Турция за подписване на междусистемно споразумение, Румъния има много сериозен собствен добив.

Това скриване зад търговска тайна работи в спокойни времена. При екстремни обстоятелства, в каквито се намираме, трябва да се пренебрегне в някаква степен тази тайна и да се даде малко повече информация. Точно това видяхме в последната седмица на кабинета „Петков“, когато бе обяснено за танкерите от САЩ колко са, кога се планира да дойдат и на каква цена.

- Каква е цената на газта в момента?
- На холандската борса се търгува в рамките на 190-200 евро на мегаватчас, а вчера поскъпна до 204 евро .


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Само питам

    89 4 Отговор
    Руснаците ли вдигнаха цената на газта на енергийната борса?

    Коментиран от #8

  • 2 Истината

    85 8 Отговор
    Брюксел направи газата дефицитна и вдигнаха цената с тхните санкции срещу Северен поток 2 и подкрепа на фашистите от Окрайнината.

    Коментиран от #87, #88

  • 3 КОНТРАТА

    84 5 Отговор
    Газовата криза в България я докараха козяшките слуги ПП-ДБ в Унгария и Гърция си плащат газта на Газпром и проблеми нямат.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Браво !

    73 4 Отговор
    Ама от къде ги намирате тия експерти? Мога да ви кажа, че на нашата улица, баба Гицка, разбира повече! Даже знае чужди езици, турлашки и гагаузки в оригинал!

    Коментиран от #9

  • 6 Адам Хилтън

    72 3 Отговор
    А в САЩ където горивото изобщо не зависи от Русия, и там ли "манипулират" те цените? Те много всемогъщи бе!
  • 7 пламен

    12 36 Отговор
    Нещата да много прости, вижте какво направи Румъния. Разработи си собствен добив и не им пука от Газпром. Заплатите и пенсиите са им двойни.
  • 8 Само ти отговарям

    50 4 Отговор

    До коментар #1 от "Само питам":

    Българите вдигнаха цената на руския газ.

    Коментиран от #58

  • 9 Не скромничи

    11 8 Отговор

    До коментар #5 от "Браво !":

    Признай си че си баба Гицка.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ...

    30 1 Отговор
    вЕрваме ти, споко... айде сега хапчетата и У лЕвО
  • 12 Бесен _Язовец

    33 2 Отговор
    Произвеждайте си сами газ бе мр.ши иначе по тихо да не ви замръзнал Октомври со.полите!
  • 13 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    24 6 Отговор
    Байгън от ИКСперти ‼️
    Путин може да иска пет пъти по-висока цена , но когато няма кой да му я даде - няма как да я получи ‼️
  • 14 оня

    53 4 Отговор
    Факти къде ги намирате тези соросоидни експерти
    1 газта по северен поток намаля защото се развалиха 5 от 6 компресора за нагнетяване
    2 Русия не е променяла условията по договора а само банковата сметка което не е промяна на условията на договора

    Коментиран от #16, #17, #34

  • 15 Истината

    4 37 Отговор
    Не е далеч времето когато руските zv.ине ще молят ЕС са купува руска нефт и газ. А европейците, понеже са хуманисти ще позволят сделки подобно на тези с Ирак "Петрол срещу храни".

    Коментиран от #46

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Истината

    4 42 Отговор

    До коментар #14 от "оня":

    Фашистка Русия промени условията на договора там никъде не пише, че се плаща в рубли!

    Коментиран от #33, #42, #43, #92

  • 18 Ми що да не

    40 2 Отговор
    Ние решихме и - бум, замразихме капитали, активи, кво ли не на руснаците, спряхме вноса в Русия на вече платени и договорирани стоки и услуги. Естествено в нарушение с всякакви договори. Опитваме се да манипулираме.
    Руснаците променят условията по договорите - естествено и те се опитват да манипулират. И успяват - за наша сметка.
    Каквото повикало, такова се и обадило, г-не Стайков. Не се опитвай да се изкараш девственица.
  • 19 Наблюдател

    3 39 Отговор
    Последният урок, който светът трябва да научи е, че Русия на Путин не живее по правилата на бизнеса, икономическата целесъобразност или простата логика. Невъзможно е да се влезе във връзка с нея като с разумен партньор. Този урок не трябва да се забравя, дори когато след поражението на Русия „помирителните“ гласове в Европа отново ще призовават за добросъседство.

    Коментиран от #48

  • 20 Истината

    2 39 Отговор
    Русофилите са по пристрастени към руските нефт и газ, отколкото наркозависимите към кокаин и хероин. При липсата им изпадат в абстиненция, стават раздразнителни, проявяват вербална агресия и са готови да приложат физическо насилие към всеки, който ги лиши от руските въглеводороди.
  • 21 Мошеници

    31 2 Отговор
    А такива като теб откровено манипулират и лъжат хората.
  • 22 Само питам

    5 36 Отговор
    Що за същество трябва да си, за да защитаваш една агресивна държава, която е враг на страната, в която си се родил. Държава, която напада и избива най-близките си съседи и им отнема територии, само защото не искат да бъдат руски васали, желаят да са свободни и да вървят по собствен път? Държава, която може единствено да разрушава и убива, а не да гради и да създава. Държава, в която лъжата и измамата са се превърнали във висша ценност? Държава, която се нарича Русия?
  • 23 Коалиция Газпром

    3 30 Отговор
    Истината излезе на бял свят, правителството беше свалено по заповед на Путлер!
  • 24 Аноним

    30 2 Отговор
    Ти очилатко виждал ли си карта на Европа да видиш поне от къде минава газта митата на уркоте не ги споменава и гаражната медия тук,защо заблуждавате хората мръзнете тая зима това заслужавате професори дървени
  • 25 Сандо

    18 3 Отговор
    И как става това в Европа,като тя не купува руски газ?Такива трябва да добиват знанията си основно чрез усилена трудотерапия!
  • 26 Интересно е заглавието

    34 2 Отговор
    Русия манипулира цената на газта! Че защо така? Нали пазар, невидимата ръка и тинтири минтири? А днес руски депутат пожела на България да и се сбъднат мечтите и да изкара зимата без руски газ. Честито на смелите променящи света
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Рубладжийче

    2 34 Отговор
    Договорът с Газпром е тъй нужен за продажните русофили както слънцето и въздуха за всяко живо същество!
  • 29 оня

    21 1 Отговор

    До коментар #16 от "Българин":

    не не са 7 а 10 и не 4 а 1 компресор е достатъчен другите са за красота къде ви намират толкова умни от сорос
  • 30 Компресора

    28 3 Отговор

    До коментар #16 от "Българин":

    И компресорите стигат, и газ има , и я доставят вече 70 години. А сега да свалим безумните санкзии, да поговорим и да се върнем на пътя на прогреса и благоденствието, иначе ше се къпем веднъж седмично

    Коментиран от #37

  • 31 сирене

    31 2 Отговор
    За този чичак, Американски и Европейски санкции не са се случвали.. Русия просто решила да промени договора от никъде, да ама не! Разберете го бе либерални джендъри-фашяги. Оф, вие пък и нищо не сте учили, с какво да осмислите целия обем информация, като имате концентрация от 1,4 секунди..
  • 32 Ото фон Бисмарк

    3 31 Отговор
    Договорите с Русия не струват дори хартията, върху която са написани.

    Коментиран от #70

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Руснако,

    1 25 Отговор

    До коментар #14 от "оня":

    Алкохола е шизофренирал цялата руска нация.

    Коментиран от #36, #39

  • 35 Дядо Гъдю

    31 1 Отговор
    Една малка забележка,че ние охотно се присъединихме към ,,колективните" санкции.
    Сега,когато ни ошамариха ,се сърдим,че ни пищят ушите.

    Коментиран от #38

  • 36 оня

    7 2 Отговор

    До коментар #34 от "Руснако,":

    по себе си ли съдиш
  • 37 Българин

    2 26 Отговор

    До коментар #30 от "Компресора":

    ........ А сега да свалим безумните санкзии, да........

    . Санкциите ще бъдат свалени няколко години след като Путин вече не е на власт. А за отказ от руските нефт и газ вече е взето стратегическо решение и са наети милиарди евро за необходимата инфраструктура. Русофилите не го ли разбрахте вече? Или все още имате илюзии, че руски подлоги като Орбан и Радев, ще сключат сделки с Газпром и целият ЕС ще се огъне и ще клекне пред Москва? От Германия, която е най-голямата икономика зависи а тя вече каза НЕ! на руският рекет

    Коментиран от #47, #94

  • 38 Българин

    1 16 Отговор

    До коментар #35 от "Дядо Гъдю":

    Сърдитие се руските подметки🤪
  • 39 Кремък

    26 1 Отговор

    До коментар #34 от "Руснако,":

    Не ми се търси,но ако се интересуваш,може да видиш таблицата, кои нации са най-алкохолизирани.Със сигурност мога да ти кажа,че Британия,Полша,Белгия и Франция са доста напред с ,,матриала" преди Русия.

    Коментиран от #45

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 КАЛОЯН Стой КУХ е поредната

    13 2 Отговор
    Лай кучка !
  • 42 бабата

    25 1 Отговор

    До коментар #17 от "Истината":

    А, да не би в договора да пише, че каквито и санкции да има срещу Русия,тя няма да променя нищо в него!!!
  • 43 Аноним

    8 2 Отговор

    До коментар #17 от "Истината":

    Колена в слепоочието бих ти ударил две да напълниш гащите с топла течност пък може да ти дойде акъла в празнотата
  • 44 За Унгария от ЕС - не е Манипулатор !

    16 0 Отговор
    За Турция от НАТО - не е Манипулатор ! А за нашите МАНИПУЛАТОРИ виваги всичко е АРКАРЪ и ЧОРЧИК ! Нуждаем се от ЯКО Пресяване на обществото фрашкано с Манипулатори .
  • 45 Ами потърси

    1 21 Отговор

    До коментар #39 от "Кремък":

    Ще се изненадаш, колко са наперд рушняците. И ако по случайност не са първи то е защото нямат пари за достатъчно алкохол и измират често от фалшив.

    Коментиран от #51, #74

  • 46 Мадам М-фа

    8 0 Отговор

    До коментар #15 от "Истината":

    Пак мечтаете ли мечтаете...
  • 47 Дядо Гъдю

    26 1 Отговор

    До коментар #37 от "Българин":

    ,,Стратегическите решения" си ги закачи на радиатора да те топлят през зимата.Мен не ме интересуват русофили,русофоби,нито вносни обяснения от рода на ,,евроатлантически ценности",,колективно мислене" и прочие. Ти сигурно си млад,имаш време да вярваш във всякакви врели некипели.
  • 48 факт

    18 1 Отговор

    До коментар #19 от "Наблюдател":

    Няма проста или сложна логика, има ТЪПА логика, като в случая.

    Коментиран от #69

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 пьешу

    22 1 Отговор
    "Нашите съседи Турция, Румъния и Гърция са опция да ни помогнат"
    от къде ги намират тия "експерти"? кой от кой по-по-най. и най-интересното - кой ги храни тия, те край нямат!

    Коментиран от #67

  • 51 Ето

    5 1 Отговор

    До коментар #45 от "Ами потърси":

    Люксембург 15,56 2003
    2 Ирландия 13,69 2003
    3 Унгария 13,60 2003
    4 Молдова 13,18 2003
    5 Чехия 12,99 2003
    6 Flag of Saint-Pierre and Miquelon.svg Сен Пиер и Микелон 12,77 2003
    7 Хърватия 12,25 2003
    8 Гренландия 12,10 2005
    9 Германия 11,99 2003
    10 Британски Вирджински острови 11,98 2003
    11 Великобритания 11,75 2003
    12 Испания 11,68 2003
    13 Нидерландски Антили 11,55 2003
    14 Португалия 11,54 2003
    15 Кипър 11,52 2003
    16 Сейнт Лусия 11,48 2003
    17 Франция 11,43 2003
    18 Бермудски острови 11,34 2003
    19 Австрия 11,08 2003
    20 Дания 11.00 2005
    21 Швейцария 10,83 2003
    22 Белгия 10,63 2003
    23 Нигерия 10,57 2003
    24 Финландия 10,45 2007
    25 Бахамски острови 10,40 2003
    26 Словакия 10,35 2003
    27 Русия 10,32 2003
    28 Френска Гвиана 10,13 2003
    29 Нова Каледония

    Коментиран от #85

  • 52 Охо-бохо

    22 0 Отговор
    Този е обикновен антируски пропагандатор! Ако имаше откъде да се вземе друг газ, отдавна да се е взел. Целият проблем с газът е заради зелената сделка и заради санкциите.

    Коментиран от #68

  • 53 МалкоЛогика

    19 1 Отговор
    Ако твоето замръзване през зимата зависи от някого, може би е добра идея да не го дразниш ? Колко мозъчни клетки трябват ?

    Коментиран от #62

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Сергей Брин

    2 23 Отговор
    Русия е Нигерия със сняг. Наистина ли искате банда криминални типове да контролират световните енергийни доставки?

    Коментиран от #63

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Азз

    19 0 Отговор
    Аман от спеСиалисти.....до вчера разбираха от ковид,после от война,сега от гАз....
    Май доста са те манипулирали по гАза....

    Коментиран от #64

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 БПФ

    21 0 Отговор
    Поредният анонимник, който е "експерт" само в това - да говори неистини, но ПОЛИТКОРЕКТНИ неистини. Не руснаците промениха условията, глyпи - ЕС ги промени !!! ЕС поиска от Газпром да продава газ на пазарни цени, определяни от газовите хъбове - а не на цени, обвързани с петрола. Ако не бяха се бъркали малoyмниците от еврокомисията, природният газ щеше да поскъпне два пъти, а не 8 пъти !!!

    На ЕС все руснаците са им дpисkaли в гaщите !!!

    Коментиран от #71

  • 60 Тома Неверни

    14 0 Отговор
    "Манипулира"... Ало-оу! Къде ви е пазарната икономика, бе? "Институт за енергиен мениджмънт"! Това пък що е? НПО някое пак?

    Коментиран от #73

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Ами

    4 0 Отговор

    До коментар #53 от "МалкоЛогика":

    Ти си замръзвай...без това нямаш мозъчни клетки.
  • 63 БПФ

    17 1 Отговор

    До коментар #55 от "Сергей Брин":

    Хахахаха, сергейчик - глyпаво момче със СОП - а че Русия си ги контролира !!! ЕС няма ресурси - Русия има - това е положението. Който не му отърва - да напада Русия и да пробва да и ги вземе. Ама нещо на никой не му стиска?

    Това за Нигерия със сняг се изтърка вече - видя се, че уж "великите" западни икономики се сринаха от собствените си санкции срещу Русия !!!

    Коментиран от #66, #75

  • 64 А ти....

    4 0 Отговор

    До коментар #57 от "Азз":

    Какво разбра от "газа"?
  • 65 На кого да вярвам?

    15 0 Отговор
    Шолц пред Билд - "В настоящия момент дори при максимално натоварване на наличните терминали за втечнен газ и максимално подаване от Норвегия газовият дефицит за Европа е около 64 млрд кубика, което поставя Европа пред сериозна енергийна криза - която чрез тези 15% икономии може да бъде преодоляна само в минимална степен".
  • 66 ??????????....

    0 4 Отговор

    До коментар #63 от "БПФ":

    Кога видя че се сринаха?
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Хм...

    0 7 Отговор

    До коментар #52 от "Охо-бохо":

    Проруски пропангадатори ли искаш?
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Ма не го е казал

    14 1 Отговор

    До коментар #32 от "Ото фон Бисмарк":

    Ама цитирай цялото, за да се види, че Бисмарк е казал точно обратното :
    Не се надявайте, че възползвайки се от слабостта и добронамереността на Русия ще получавате печалби вечно. Рано или късно руснаците идват за парите си ( за своето) , и когато те дойдат, вас няма да ви спасят подписаните от вас йезуитски съглашения , защото те не струват и хартията на която са написани. Затова с руснаците си струва да се играе само честно...или изобщо да не се играе."
    Отопление фон Бисмарк, 1862г.

    Коментиран от #72

  • 71 Тебе....

    0 5 Отговор

    До коментар #59 от "БПФ":

    Колко пъти като малък те изтърваха на главата?
  • 72 Генерал Де Гол

    3 10 Отговор

    До коментар #70 от "Ма не го е казал":

    "Руснаците никога няма да бъдат щастливи, ако знаят, че някой живее по-добре от тях. И понеже те не са способни на прогрес, злобата и фрустрацията са тяхно постоянно душевно състояние."

    Коментиран от #76

  • 73 Ало-оу

    5 0 Отговор

    До коментар #60 от "Тома Неверни":

    Къде изгуби пазарната икономика, кажи де?
  • 74 ами

    10 1 Отговор

    До коментар #45 от "Ами потърси":

    потърси ти и с изненада ще разбереш, че българите са преди руснаците по употреба на твърд алкохол на глава от населението...и то без да се взема под внимание домашнярката...

    Коментиран от #77, #80

  • 75 Само питам

    3 8 Отговор

    До коментар #63 от "БПФ":

    .......... Който не му отърва - да напада Русия и да пробва да и ги вземе........... Ама ти наистина ли мислиш, че някой иска да нападне Русия и да вземе ресурсите и? Посочи ми една държава, която през 21 век да е нападната заради ресурсите и. Мало умните руски опорки май са те повредили тотално!

    Коментиран от #83

  • 76 Генерале...

    1 10 Отговор

    До коментар #72 от "Генерал Де Гол":

    Ей сега подлогите ще ти насвяткат минуси, защото ти си написъл истината, но тя не се приема от низшите, нали си чувал за Стокхомският синдром, тук наистина можеш да прочетеш вълненията и стремленията на тези 80% на онзи професор.
  • 77 А ти....

    0 8 Отговор

    До коментар #74 от "ами":

    Знаеш ли по какъв метод в русия се извършват проучванията, вярваш ли на руските хибридни лъжи?

    Коментиран от #82, #84

  • 78 Котировки

    9 0 Отговор
    В медиите давате дума само на неграмотни хора. Вижте цифрите. Манипулирате хората с явни лъжи.
  • 79 Ами сега

    10 1 Отговор
    МЕЖДУНАРОДНИЯТ НАКАЗАТЕЛЕН СЪД В ХАГА ОТКАЗА ДА ПРИЗНАЕ РУСИЯ КАТО АГРЕСОР
    В интервю за украинското издание "Укринформ" външният министър Дмитрий Кулеба направи тъжни съобщения. Международният наказателен съд в Хага счита за невъзможно да изпълни искането на Украйна за определянето на руската специална военна операция като "агресия". ЕС също отказва създаването на спецтрибунал за руските действия в Украйна. В резултат командирите на украинските въоръжени сили в Харковска област отказват да изпълняват заповедите на висшето ръководство и заедно с личния състав се оттеглят през река Северский Донецк в пункт за временна дислокация.
    Пита се какво ще кажат сега нашите кресльовци по медиите след цялото тяхно сквернословие и обвиненията във всички смъртни грехове към Русия и как ще тракат със зъби по евроатлантически през предстоящата зима?
  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Разбирач

    14 0 Отговор
    Преди да започна четенето искам да питам- този Енститут по енергиен мениджмънт кой го спонсорира ? Да знам дали да си губя времето де.
  • 82 ами

    3 0 Отговор

    До коментар #77 от "А ти....":

    ти знаеш ли? На твоите лъжи ли да вярвам?
  • 83 ами

    11 0 Отговор

    До коментар #75 от "Само питам":

    провери къде отива иракския нефт и какви са фирмите, които го източват, покрай това можеш да провериш и къде отива нефта от окупираните от щатите сирийски територии, и покрай това - къде отива либийският нефт...после пак си задай въпроса.
  • 84 значи

    4 0 Отговор

    До коментар #77 от "А ти....":

    Данните от изследването сравняват консумацията през 1990, 2010 и 2017 година. В началото на прехода българите са пиели средно по 11,6 литра чист алкохол, 10 години по-късно - 12 литра, достигайки 12,8 литра през 2017 г.

    Според проучването българският мъж пие приблизително по 21 литра, докато българската жена - едва 4,9 литра чист алкохол.

    България се нарежда пред Русия, където консумацията е с половин литър по-малко - 12,3 литра на година.

    Коментиран от #86

  • 85 Не е вярно

    2 0 Отговор

    До коментар #51 от "Ето":

    Жителите на Молдова са първенци по консумация на чист алкохол на планетата, посочва британският Daily Star. Това става ясно на базата на данни на Световната здравна организация за периода от 2010 до 2015 г.
    Молдовците изпиват 17.4 литра чист алкохол годишно, което се равнява на 178 бутилки вино. Следват ги обитателите на  Литва, Беларус и Русия. На пето място се нареждат жителите на Чехия.
  • 86 Значи не значи това са фактите

    1 10 Отговор

    До коментар #84 от "значи":

    Годишно по улиците на Русия регистрират около 1 милион опиянени лица, а над 50 000 руснаци умират от алкохолизъм. Затова през 2021 година в Русия връщат изтрезвителите. Те бяха затворени преди 10 години.
  • 87 Друга е истината

    3 10 Отговор

    До коментар #2 от "Истината":

    ....И този енергиен експерт я каза в прав текст - използуването на газа като политическо оръжие.Но един път стомна за вода,втори път стомна за вода...и на третия.Европа ще намери решение за енергийните си проблеми максимум до 2 години.Да видим тогава руснаците ще си я пият ли тази газ!
  • 88 ФАШИСТКИ ГАЗ

    2 10 Отговор

    До коментар #2 от "Истината":

    ФАШИСТ СИ ТИ И РУСНАЦИТЕ. ФАШИСТКИ ГАЗ НЕ НИ ТРЯБВА
  • 89 Гугутка

    15 3 Отговор
    Газта е на Русия и Русия е във война с около 40 държави. Ще прави каквото си иска. Точка!
  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Тити

    3 0 Отговор
    Сега ли се сетихте колко време ви отне май сте достатъчно
  • 92 дончичо

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "Истината":

    Стига с тия рубли! Плащайте в Газпромбанк с каквото искате,просто плащайте! Ако нямате пари вземете заем от световната банка! Да виждате някъде проблем!?
  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Цитат

    0 1 Отговор

    До коментар #37 от "Българин":

    Голямото клякане предстои.Търпение.И да чакаш "нетрадиционната" енергия да ти позвъни на вратата, ако си "нетрадиционно" ориентиран.
  • 95 ШАЛТЕТО

    0 1 Отговор
    Спокойствие!Демократичната газ идва вече по .....2450!
  • 96 Скрий се бе

    0 1 Отговор
    Април 30, юли 30, август 60 % КЕВР, като последната цена от 289 лева била без ДДС, такса пренос и още нещо. Честито, па после Русия е виновна! Много са ви жалки опорките, козяшки очилат грантазжия.