Отидете към основна версия

5 288 39

Христо Панчугов пред ФАКТИ: Не виждам причина „Продължаваме промяната“ да не пробва да състави кабинет на малцинството

  • христо-
  • панчугов-
  • избори-
  • герб-
  • пп-
  • машини

Управление на ГЕРБ едва ли ще бъде подкрепено истински, казва политологът

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Кирил Петков първо каза, че няма да прави никакви коалиции, а днес заяви, че няма да прави коалиция с ГЕРБ. Значи има възможност за коалиция. Това смята политологът Христо Панчугов. Ето какво каза още той пред ФАКТИ за ситуацията, която се създаде след изборите.

- Г-н Панчугов, с много голяма вероятност са ясни участниците в следващия парламент? Какво следва?
- Ще видим опит за позициониране на партиите за едни бъдещи потенциални избори. Стратегиите, които ще се случат в следващите няколко седмици, по-скоро очаквам да са насочени в тази посока, а партиите няма да се опитат истински да съставят правителство. Разделителните линии, които бяха създадени и очертани през изминалите месеци, както и по време на кампанията, не позволяват да се намери някакво логично обяснение, за да се изгради основа за съставянето на управляващо мнозинство. От поведението и стратегиите на политическите формации ще зависи до голяма степен техният успех на следващите избори. Ако видим едно отговорно, логично и основано на ясни приоритети поведение на партиите към ситуацията в страната такава, каквато е тя сега, подобно поведение би било наградено от избирателите. Ако видим хаотични действия, още повече от това, което се случи през изминалите месеци, това ще бъде наказано.

- Да очакваме ли ГЕРБ да предложат кабинет без премиер Борисов?
- Ако ГЕРБ предложат кабинет, почти със сигурност той ще е без премиер Борисов. Но това е от една страна. От друга е възможно да видим изобщо опит за съставяне на кабинет от ГЕРБ, но той едва ли ще бъде подкрепен истински, едва ли ще има истинско усилие, вложено в това. По-скоро ще видим само опит за показване на потенциал за управление.

- Колко е висока цената да участваш в кабинет на ГЕРБ?
- Зависи от партньорите. От една страна имаме обективна ситуация, която е свързана с кризите, които ще трябва да се адресират към хората. Респективно това е и цената, която ще трябва да бъде платена от партиите, които ще решат да управляват, а от друга страна е опитът да се състави мнозинство.

Ако видим кабинет, подкрепен от ДПС, това ще има тежка политическа цена за ГЕРБ.

Аз съм убеден, че партията на Борисов няма да иска да плати подобна цена. В този смисъл управленските формули не са много. Едната е около ГЕРБ с подкрепата на формации като „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“... Това е очевидно, че няма как да се реализира.

- По заявки на повечето партии…
- Не само от партиите. Виждаме радикализация и в избирателите, а в това бе инвестирано доста сериозно в последно време. От друга страна има потенциална управленска формула около „Продължаваме промяната“, които отдавна обясняват, че могат да управляват с БСП. Те го потвърдиха няколко пъти в рамките на кампанията. Тук е и „Български възход“, които споделят една оценка за ситуацията около войната в Украйна с БСП.

В този смисъл, ако БСП е смисленият партньор на „Продължаваме промяната“, не виждам причина ПП да откаже подкрепата на „Български възход“.

Дали това стига за мнозинство? Към момента е трудно да се прецени. Но ние видяхме и много заявки за кабинети на малцинствата по време на предишния парламент. В този смисъл не виждам причина „Продължаваме промяната“ да не пробва да състави кабинет на малцинството сега с ясен политически дневен ред и ясни задачи, за да излезем от кризата.

- Може би и с ясен времеви хоризонт…
- Да, и с ясно време, за да се изпълнят тези неща. Просто трябва да се предложи политически дневен ред, около който да се търси подкрепа. За мен това са вариантите. Всичко друго би било в сферата на фантазиите. За съжаление, след като знаем какво е поведението на политическите субекти, не смятам, че има някакъв шанс тези сценарии да се случат.

- „Български възход“ е близо и най-вероятно ще влезе в парламента, а ИТН не. Изненада или закономерност е това?
- Не съм изненадан, че „Има такъв народ“ няма да влезе. По-скоро изненада ще е, ако влезе.

Очевидно „Български възход“ успява да мобилизира вот сред някаква част от разочарованите от БСП.

Сега виждаме, че БСП губи около 30 000 гласа. Проблемът, който аз виждам, е свързан с ниската избирателна активност.

Всички политически формации, ако изключим „Възраждане“, губят гласове в абсолютна стойност.

Това показват процесите. Всички формации взимат по-малко гласове, ако сравним резултатите им с предните избори. Това е устойчива тенденция и тя ще се задълбочи, ако продължаваме да виждаме същото политическо поведение да доминира.

- Свикнаха ли хората да гласуват с машините?
- Според мен, да. Все още, за съжаление, има много неясноти около вота с машините.

Има съмнение около капацитета на ЦИК да управлява този процес.

Виждаме зависимост от страна на ЦИК към фирмата „Сиела Норма“, защото само те могат да обслужват машините. Създава се усещането за някаква зависимост от страна на ЦИК сред определено ниво на гласоподавателите, но не мисля, че това играе някаква голяма роля и е фактор за ниската избирателна активност. Ако се окаже, както имаха подозрения някои политически формации, че това влияе върху избирателната активност при вота с машини, мисля, че е крайно време да се вземат мерки и проблемът да бъде преодолян по стратегически начин. Да изключваме избиратели от гласуването е изключително лоша практика и влияе на устоите на демокрацията.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 22 гласа.

Свързани новини