3 Октомври, 2022 13:21 5 254 39

Христо Панчугов пред ФАКТИ: Не виждам причина „Продължаваме промяната“ да не пробва да състави кабинет на малцинството

  • христо-
  • панчугов-
  • избори-
  • герб-
  • пп-
  • машини

Управление на ГЕРБ едва ли ще бъде подкрепено истински, казва политологът

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Кирил Петков първо каза, че няма да прави никакви коалиции, а днес заяви, че няма да прави коалиция с ГЕРБ. Значи има възможност за коалиция. Това смята политологът Христо Панчугов. Ето какво каза още той пред ФАКТИ за ситуацията, която се създаде след изборите.

- Г-н Панчугов, с много голяма вероятност са ясни участниците в следващия парламент? Какво следва?
- Ще видим опит за позициониране на партиите за едни бъдещи потенциални избори. Стратегиите, които ще се случат в следващите няколко седмици, по-скоро очаквам да са насочени в тази посока, а партиите няма да се опитат истински да съставят правителство. Разделителните линии, които бяха създадени и очертани през изминалите месеци, както и по време на кампанията, не позволяват да се намери някакво логично обяснение, за да се изгради основа за съставянето на управляващо мнозинство. От поведението и стратегиите на политическите формации ще зависи до голяма степен техният успех на следващите избори. Ако видим едно отговорно, логично и основано на ясни приоритети поведение на партиите към ситуацията в страната такава, каквато е тя сега, подобно поведение би било наградено от избирателите. Ако видим хаотични действия, още повече от това, което се случи през изминалите месеци, това ще бъде наказано.

- Да очакваме ли ГЕРБ да предложат кабинет без премиер Борисов?
- Ако ГЕРБ предложат кабинет, почти със сигурност той ще е без премиер Борисов. Но това е от една страна. От друга е възможно да видим изобщо опит за съставяне на кабинет от ГЕРБ, но той едва ли ще бъде подкрепен истински, едва ли ще има истинско усилие, вложено в това. По-скоро ще видим само опит за показване на потенциал за управление.

- Колко е висока цената да участваш в кабинет на ГЕРБ?
- Зависи от партньорите. От една страна имаме обективна ситуация, която е свързана с кризите, които ще трябва да се адресират към хората. Респективно това е и цената, която ще трябва да бъде платена от партиите, които ще решат да управляват, а от друга страна е опитът да се състави мнозинство.

Ако видим кабинет, подкрепен от ДПС, това ще има тежка политическа цена за ГЕРБ.

Аз съм убеден, че партията на Борисов няма да иска да плати подобна цена. В този смисъл управленските формули не са много. Едната е около ГЕРБ с подкрепата на формации като „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“... Това е очевидно, че няма как да се реализира.

- По заявки на повечето партии…
- Не само от партиите. Виждаме радикализация и в избирателите, а в това бе инвестирано доста сериозно в последно време. От друга страна има потенциална управленска формула около „Продължаваме промяната“, които отдавна обясняват, че могат да управляват с БСП. Те го потвърдиха няколко пъти в рамките на кампанията. Тук е и „Български възход“, които споделят една оценка за ситуацията около войната в Украйна с БСП.

В този смисъл, ако БСП е смисленият партньор на „Продължаваме промяната“, не виждам причина ПП да откаже подкрепата на „Български възход“.

Дали това стига за мнозинство? Към момента е трудно да се прецени. Но ние видяхме и много заявки за кабинети на малцинствата по време на предишния парламент. В този смисъл не виждам причина „Продължаваме промяната“ да не пробва да състави кабинет на малцинството сега с ясен политически дневен ред и ясни задачи, за да излезем от кризата.

- Може би и с ясен времеви хоризонт…
- Да, и с ясно време, за да се изпълнят тези неща. Просто трябва да се предложи политически дневен ред, около който да се търси подкрепа. За мен това са вариантите. Всичко друго би било в сферата на фантазиите. За съжаление, след като знаем какво е поведението на политическите субекти, не смятам, че има някакъв шанс тези сценарии да се случат.

- „Български възход“ е близо и най-вероятно ще влезе в парламента, а ИТН не. Изненада или закономерност е това?
- Не съм изненадан, че „Има такъв народ“ няма да влезе. По-скоро изненада ще е, ако влезе.

Очевидно „Български възход“ успява да мобилизира вот сред някаква част от разочарованите от БСП.

Сега виждаме, че БСП губи около 30 000 гласа. Проблемът, който аз виждам, е свързан с ниската избирателна активност.

Всички политически формации, ако изключим „Възраждане“, губят гласове в абсолютна стойност.

Това показват процесите. Всички формации взимат по-малко гласове, ако сравним резултатите им с предните избори. Това е устойчива тенденция и тя ще се задълбочи, ако продължаваме да виждаме същото политическо поведение да доминира.

- Свикнаха ли хората да гласуват с машините?
- Според мен, да. Все още, за съжаление, има много неясноти около вота с машините.

Има съмнение около капацитета на ЦИК да управлява този процес.

Виждаме зависимост от страна на ЦИК към фирмата „Сиела Норма“, защото само те могат да обслужват машините. Създава се усещането за някаква зависимост от страна на ЦИК сред определено ниво на гласоподавателите, но не мисля, че това играе някаква голяма роля и е фактор за ниската избирателна активност. Ако се окаже, както имаха подозрения някои политически формации, че това влияе върху избирателната активност при вота с машини, мисля, че е крайно време да се вземат мерки и проблемът да бъде преодолян по стратегически начин. Да изключваме избиратели от гласуването е изключително лоша практика и влияе на устоите на демокрацията.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Механик

    28 30 Отговор
    Канадския зъбльо, даже и с герб ще направи коалиция, само и само да остане във властта.
    Само гледайте сеирите и цирковете оттук насетне.

    Коментиран от #14, #17

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Мунчо

    16 6 Отговор
    Щом не я виждаш значи или си сляп, или пъп!

    Коментиран от #34

  • 4 гласоподавател

    23 3 Отговор
    Аз пък не виждам причина да го допусна ...
  • 5 Хехехех

    22 4 Отговор
    Доста тъпичко, политолога
  • 6 Дипломат Чукчев

    15 5 Отговор
    Що губите мастило бе Факти.
    То се знае ще има служебно правителство т.е нови избори!
  • 7 Ддд

    8 9 Отговор
    ГЕРБ да поканят ИТН брокерите за правителство
    ЧЕСТИТО НА ПЕЧЕЛИВШИТЕ
  • 8 Павел пенев

    19 4 Отговор
    Това би означавало старата песен на нов глас, но на Христо толкова са му знанията.
  • 9 Не ни искаме

    10 1 Отговор
    Не ни искаме бе невнятници!
  • 10 Е да

    11 2 Отговор
    Безочливите хора все "не виждат" реалността !
  • 11 Уникат

    6 5 Отговор
    Най-добре ПП да състави виртуално правителство и тогаз нещата ще тръгнат по мед и масло
  • 12 Фактите

    8 13 Отговор
    Най добрия вариант ще е ПП да управлява а БКП ГЕРБ ДПС да влезнат в затвора заедно с ударната им бухалка Гешев и да им бъдат отнети всички милиарди които открадната през последните 15 г
  • 13 Иван Тушев

    10 2 Отговор
    Ти не виждаш причина, но ние виждаме. Какво искаш, да ги плюят всички останали, да ги заливат с помия, а вие политолозите да папкате и да плещите глупости по купените медии. Абе, обидно е. Защо ни мислите за толкова тъпи не разбирам и докога? Вашите изкарани пари са гадни.
  • 14 Коментар

    10 4 Отговор

    До коментар #1 от "Механик":

    Подкрепям Ви, и аз мисля по този начин!

    Моля пуснете си последното предаване на Панорама по БНТ (или пък дебатите по БТВ, където цъфна Киро) преди изборите и ги вижте евроатлантягите как викаха, виеха, спореха, издаваха звуци, само и само по някакъв начин да поизлъжат добитъка, за още малко цоцане от държавната софра!

    Те - мафията унищожила България (герб, сдс, бсп, дпс, пп, дб, оп, итн и др), не се разбират помежду си изобщо!!! Направо не могат да се траят!!! Хвърлят огън и жупел едни върху други, единствено началниците от козяк ги усмиряват, като дойде време напр. за вдигане на ветото за макетата!!!
    Това много напомня на орките от един игрален филм - сами са като мухи без глави, но обединени от силен господар са "гоуема работа"!

    А нашия народ иска още от същото??????
    Не ви ли омръзна бе хора????
    Пак ли искате тикви да козируват в Брюксел и Вашингтон (пък и в Москва)????

    Тиквата можеше да построи южен поток, но уви началството не разреши???
    Вместо това направи турски поток транзит през БГ, без ползи за нашата страна?!

    Нямам думи просто!
    Ако съм на работодателите, моментално намалям заплатите на половина за тия дето не гласуват!!!
    Щом са съгласни турците и ромите да им водят държавата, значи ще са съгласни и да бачкат за хляб на ден!!!
  • 15 Тнвм

    6 4 Отговор
    Пп подкрепяйте Герб. Янев е уникат умен, въздържан, с отлична програма, промених си мнението преди изборите и бихме гласували за Него, но уви 70% са отчаяни от живота си и не отидоха до урните.
  • 16 Панчугов

    5 2 Отговор
    ние избирателите на ПП не желаем коалиция с коалицията на Български възход. Там е най- отявленият противник на ПП, АБВ - Румен Петков, там е и Софиянски. Миш маш! Просто Путинистите и газовиците са там.
  • 17 Тъпанарския механик

    6 2 Отговор

    До коментар #1 от "Механик":

    образовай се малко. ПП още снощи ясно заявиха, че ще бъдат ОПОЗИЦИЯ. Няма да се коалират с Банкянския бандит, нито с Магнитския.
  • 18 Бамбука

    8 1 Отговор
    Първата политическа сила Герб е длъжна да състави правителство в коалиция с ДПС и Въздухарите. И трите партии са с ясни проруски дух и финанси. Възпроса е дали самия Борисов има смелост за подобна стъпка или ще се скрие страхливо. Ще се види през следващата седмица.

    Коментиран от #32, #35

  • 19 Хаха хаха ха

    3 1 Отговор
    А каква причина виждаш ГЕРБ и Борисов да не пробват да съставят кабинет на малцинството???
  • 20 Видьо Троев

    5 0 Отговор
    Подмяната продължава!

    Промяната не Продължи,
    защото изобщо не е започвала!

    Дали властта и държавата са демократични,
    зависи от това,
    дали изборите са демократични!

    Не само българите в чужбина,
    но и у нас ще гласуват все по-малко.
    Защото все повече чувстват измамата на подмяната!
    Защото все повече осъзнават,
    че изборът на депутатите изобщо не зависи от дадените за тях преференции,
    а е определящо, дали кандидатите са подставени на избираемо място от партийните централи!

    С една дума, партийните централи са узурпирали народния суверенитет.
    Както от БКП и ОФ след 9.9.1944г.
    Разликата след 10.11.1989г. е че партиите са много,
    но принципът на провеждане на изборите е един и същ.

    И това ще го докажем, като ЦИК публикува избраните депутати!

    Предварително от сега гарантираме 100%,
    че всички водачи на листите на партиите ,влезли в НС, ще бъдат "избрани"
    поради противоконституционното им привилегироване с гласовете на неотбелязалите преференции.

    Предварително от сега гарантираме 100%,
    че няма да има избран нито един непартиен независим кандидат,
    заради абсурдния ПРАГ на преференции.

    Промяната ще започне,
    когато изборите станат демократични!

    Българите искат да са избиратели,
    а не овце гласоподаватели!

    Коментиран от #36

  • 21 Мнение

    0 0 Отговор
    Не им трябва да берат пасиви. ГЕРБ ще СЪБИРАТ СЕГА ПАСИВИТЕ

    Коментиран от #23

  • 22 мдаа

    0 0 Отговор
    Това предложение го разбирам като признание за ненужния вот на недоверие в предишното НС. Е, вярно, че се отървахме от едно недоразумение, но получихме по-голямо друго.
  • 23 ретрограден Меркурий

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "Мнение":

    Те ги събират от 10 години. Сега остава и да го разберат.
  • 24 анонимен

    8 2 Отговор
    мислех,че такава шизофренна идея може да роди сома главата на Кирил Петков. Грешала съм. Има и други. ПП загуби 120 000 гласа от предходните избори и да управлява пак? Явно българите не измираме достатъчно бързо и за това трябва да ни управлява Кирил Петков и компания , защото няма никакво съмнение ,че са изпратени да ни довършат.
  • 25 Онуфри

    1 0 Отговор
    А дали ДБ ще се вържат пак с БСП????
    БСП са за:
    -преговори с ГАЗПРОМ
    - никво оръжие за Украйна
    ДБ са на противоположна позиция.
  • 26 Бивш левскар

    7 0 Отговор
    Ице, Ице. Ти, Ицата Стоичков и лявата ми обувка имате общо три грама мозък.
  • 27 Дермидон Богоявленски

    1 1 Отговор
    Коалиция : Кире, Асенчо, Лорер и татко Петко кирчов. Прелест.
  • 28 ХаХа

    1 0 Отговор
    Родопа планина хеоси бкпдсгербдпс. Йокнишей комшю. Куоуваш земя за 4000 хиляди край града и след една две години я продаваш за 70000 лева, така живеят дс дирейтори дс милиционери, а ти умирай
  • 29 ХаХа

    1 0 Отговор
    Родопа планина хеПси бкпдсгербдпс. ЙокБишей комшю. КуПуваш земя за 4000 хиляди край града и след една две години я продаваш за 70000 лева, така живеят дс диреКтори дс милиционери, а ти умирай. Те от герб родители прости и болни акъл дават.. Яж доматите щом искаш честно да живеете. Дразнещо е, когато прости с пари те поучават. Използваха момента и се възползваха от много заминаващи преди 20 г навън и днес резултата е на лице.
  • 30 Анонимен

    2 4 Отговор
    Надеждата ни е в Янев, Радев, Борисов...

    Коментиран от #37

  • 31 Ти да видиш

    3 1 Отговор
    Аз пък виждам една - първо е редно ГЕРБ да го направят.
  • 32 Немезида

    3 1 Отговор

    До коментар #18 от "Бамбука":

    Никой нищо не е длъжен, ако не може. Обаче рокуратурата е длъжна да се самосезира за кражбите и измамите осъществени от ПП и , като: доказано нарушение на Конституцията и законите на България, изчезването на 9 милиарда през Декември 2021 г. и милионите заеми теглени по 500 милиона седмично; парите за уж завод за ел. автомобили, 100 милиона от посредниците за газа, милиарди от ненужно повишената цена на тока, двуцифрената инфлация, която е в пъти по-голяма от средната в ЕС, при положение, че ние почти не ползваме газ и произвеждаме евтин ток....милионите изхарчени за екскурзии, пици с кристали, екстри и още и още. Вярвам, най-накрая да има ефективно осъдени политици.
  • 33 Простото Киро

    1 0 Отговор
    Причината да няма кабинет на малцинството е, че няма да могат да прекарат нито един закон, свързан с предизборните им обещания и заявените им цели. И накрая ще се провалят още по-мизерно от предишния път и повече никога няма да видят парламент, дори да не ги вкарат в затвора.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Нет и тв

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "Бамбука":

    Аз викам да пробват защото ми писна от евроценности. Евроценности=да плащаш като грешник всичко на тройна и четворна цена. И да искаш да си емили тротинетката.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.