Отидете към основна версия

3 074 24

Д-р Гевара пред ФАКТИ: Мръсният въздух създава не по-малко поражения от една вирусна инфекция

  • гевара-
  • въздух-
  • мръсен-
  • софия-
  • фандъкова

Политиците трябва да проговорят на общ език, в който крайната цел на действията им да е здравето на гражданите, казва психиатърът

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Здравни специалисти от сдружение “Въздух за здраве” официално се обърнаха към кмета на Столична община Йорданка Фандъкова с връчване на писмо апел “Всички дишаме това писмо”. “Въздухът е необходим и един и същ за всички нас. Нивото на неговото замърсяване е отговорно за увеличаването на хроничните заболявания при уязвимите групи като хора в напреднала възраст, деца и хора с хронични заболявания. Според официални данни за периода 2015-2019 г. жертвите на въздушното замърсяване надвишават поне десетократно тези вследствие на инцидентите на пътя в същия период”, коментира д-р Александър Симидчиев, специалист по белодробни болести и председател на сдружение „Въздух за здраве“. Повод за началото на инициативата е стартиращият отоплителен сезон, а от Столична община за поредна година изостават с така необходимата за всички информационна кампания, която да допринесе за допълнително подобряване качеството на въздуха. Още по темата пред ФАКТИ говори д-р Гевара.


- Д-р Гевара, лекари и обществени организации призовават да направим градовете по-здравословни места за живеене. Връчихте и писмо на кмета на София Йорданка Фандъкова, но как да стане това?
- От древността основните функции на градовете са икономически, политически, социални и духовни. Те са центрове, около които хората се обединяват с идеята за по-добър живот, с идеята да бъдат защитени. Това, което ние правим, е допускането на един почти невидим "троянски кон", който лека-полека съсипва психическото и физическото ни здраве. Това, разбира се, води до напрежение, опозиция на институции и разединение. За да не допускаме това, трябва да се фокусираме отново върху вече споменатите функции на града. Трябва да се фокусираме върху дългосрочните икономически последствия от мръсния въздух и да работим за превенцията. Да се инвестира в "зелени източници" на енергия, в "зелени" пространства и адекватна "зелена" инфраструктура, позволяваща повече спорт, движение и каране на велосипеди, например. Политиците трябва да проговорят на общ език, в който крайната цел на действията им да е здравето на гражданите. Ако говорим за едно правилно управление, то би довело до хармонизиране на средата и съответно създаване на повече условия за социални и духовни събития.

- Настоящата здравна криза, заради ковид, който удря белия дроб, успя да извади на преден план и темата за въздуха. Какво можем да кажем за въздуха в София?
- Замърсеният въздух, за съжаление, не е фактор, който лесно можем да контролираме. Той е навсякъде. През зимата въздухът в София е изключително мръсен и дори видим. Тъжно е, че малко хора се впечатляват от това и продължават да се возят сами в автомобилите си до работа. Истината е, че мръсният въздух създава не по-малко поражения от една вирусна инфекция. Най-вече поради факта, че сме изложени дълго време на него. Той влияе директно на белодробната тъкан, обостря налични и създава нови заболявания. Индиректно обаче този въздух води до имунна активация и системен възпалителен отговор, нарушава функцията на кръвоносните съдове, на стените им. А те - кръвоносните съдове, са навсякъде, съответно се засяга всяка една органна система. А човек е на такава възраст, на каквато са кръвоносните му съдове.

- Изобщо замисляме ли се за средата, в която живеем в града?
- Много малко хора се замислят за средата, в която живеят. Забравят защо са в града и живеят "ден след ден", просто за за оцелеят. Забравят се социалните и духовните аспекти на съществуването си. Факт е, е че хроничната политическа и духовна криза, която ни е налегнала допълнително, "обостря" този порочен кръг. За да се излезе от него, вероятно трябват по-драстични действия, които да ни извадят от тази "мнима" зона на комфорт.

- Идва отоплителният сезон и отново ще горим дограма, боклуци и кой каквото намери. И пак ще си говорим за чистотата на въздуха…
- Да, факт е, че през зимата въздухът се насища с фини прахови частици, най-вече от горенето на всякакви ненужни вещи и засиления трафик. Има опити за регулация на хартия, но на практика такава не съществува. Хората, които имат властта да променят ситуацията с действия, се страхуват да ги предприемат, защото това вероятно би довело до тяхното сваляне от постове и загуба на значителен електорат. А те нали са си „на топло“... Човек може да се предпази от замърсения въздух с употребата на маски със специални филтри и въздухопречистватели в дома си. Вършат работа.

- Според проучване общата здравна цена от мръсния въздух, която София плаща, се равнява на над 2,5 млрд. евро на година. Обяснете повече…
- Има направено проучване от Европейската асоциация за общественото здраве - EPHA. То оценява финансовите загуби, нанесени от мръсния въздух вследствие на смъртност (включително и детска), загубени работни дни, ограничени от активност дни, хроничен бронхит и астма, хоспиталиации вследствие на белодробна и сърдечносъдова патология. София е на 13-о място от 25-е града в Европа, които плащат най-високата цена вследствие замърсения въздух, а именно 2,5 млрд. евро на година, както казахте.

-------------------------------------
Д-р Калоян Гевара е специалист по психиатрия и участник в Лекарска мрежа „Въздух за здраве“. Работи в Държавна психиатрична болница за лечение на наркомании и алкохолизъм и е един от създателите на Българска младежка психиатрична асоциация. Дейността му свързана с подобряване физическото и психическо благосъстояние на хората.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 24 гласа.

Свързани новини