Last news in Fakti

1 Ноември, 2022 08:34 3 071 24

Д-р Гевара пред ФАКТИ: Мръсният въздух създава не по-малко поражения от една вирусна инфекция

  • гевара-
  • въздух-
  • мръсен-
  • софия-
  • фандъкова

Политиците трябва да проговорят на общ език, в който крайната цел на действията им да е здравето на гражданите, казва психиатърът

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Здравни специалисти от сдружение “Въздух за здраве” официално се обърнаха към кмета на Столична община Йорданка Фандъкова с връчване на писмо апел “Всички дишаме това писмо”. “Въздухът е необходим и един и същ за всички нас. Нивото на неговото замърсяване е отговорно за увеличаването на хроничните заболявания при уязвимите групи като хора в напреднала възраст, деца и хора с хронични заболявания. Според официални данни за периода 2015-2019 г. жертвите на въздушното замърсяване надвишават поне десетократно тези вследствие на инцидентите на пътя в същия период”, коментира д-р Александър Симидчиев, специалист по белодробни болести и председател на сдружение „Въздух за здраве“. Повод за началото на инициативата е стартиращият отоплителен сезон, а от Столична община за поредна година изостават с така необходимата за всички информационна кампания, която да допринесе за допълнително подобряване качеството на въздуха. Още по темата пред ФАКТИ говори д-р Гевара.


- Д-р Гевара, лекари и обществени организации призовават да направим градовете по-здравословни места за живеене. Връчихте и писмо на кмета на София Йорданка Фандъкова, но как да стане това?
- От древността основните функции на градовете са икономически, политически, социални и духовни. Те са центрове, около които хората се обединяват с идеята за по-добър живот, с идеята да бъдат защитени. Това, което ние правим, е допускането на един почти невидим "троянски кон", който лека-полека съсипва психическото и физическото ни здраве. Това, разбира се, води до напрежение, опозиция на институции и разединение. За да не допускаме това, трябва да се фокусираме отново върху вече споменатите функции на града. Трябва да се фокусираме върху дългосрочните икономически последствия от мръсния въздух и да работим за превенцията. Да се инвестира в "зелени източници" на енергия, в "зелени" пространства и адекватна "зелена" инфраструктура, позволяваща повече спорт, движение и каране на велосипеди, например. Политиците трябва да проговорят на общ език, в който крайната цел на действията им да е здравето на гражданите. Ако говорим за едно правилно управление, то би довело до хармонизиране на средата и съответно създаване на повече условия за социални и духовни събития.

- Настоящата здравна криза, заради ковид, който удря белия дроб, успя да извади на преден план и темата за въздуха. Какво можем да кажем за въздуха в София?
- Замърсеният въздух, за съжаление, не е фактор, който лесно можем да контролираме. Той е навсякъде. През зимата въздухът в София е изключително мръсен и дори видим. Тъжно е, че малко хора се впечатляват от това и продължават да се возят сами в автомобилите си до работа. Истината е, че мръсният въздух създава не по-малко поражения от една вирусна инфекция. Най-вече поради факта, че сме изложени дълго време на него. Той влияе директно на белодробната тъкан, обостря налични и създава нови заболявания. Индиректно обаче този въздух води до имунна активация и системен възпалителен отговор, нарушава функцията на кръвоносните съдове, на стените им. А те - кръвоносните съдове, са навсякъде, съответно се засяга всяка една органна система. А човек е на такава възраст, на каквато са кръвоносните му съдове.

- Изобщо замисляме ли се за средата, в която живеем в града?
- Много малко хора се замислят за средата, в която живеят. Забравят защо са в града и живеят "ден след ден", просто за за оцелеят. Забравят се социалните и духовните аспекти на съществуването си. Факт е, е че хроничната политическа и духовна криза, която ни е налегнала допълнително, "обостря" този порочен кръг. За да се излезе от него, вероятно трябват по-драстични действия, които да ни извадят от тази "мнима" зона на комфорт.

- Идва отоплителният сезон и отново ще горим дограма, боклуци и кой каквото намери. И пак ще си говорим за чистотата на въздуха…
- Да, факт е, че през зимата въздухът се насища с фини прахови частици, най-вече от горенето на всякакви ненужни вещи и засиления трафик. Има опити за регулация на хартия, но на практика такава не съществува. Хората, които имат властта да променят ситуацията с действия, се страхуват да ги предприемат, защото това вероятно би довело до тяхното сваляне от постове и загуба на значителен електорат. А те нали са си „на топло“... Човек може да се предпази от замърсения въздух с употребата на маски със специални филтри и въздухопречистватели в дома си. Вършат работа.

- Според проучване общата здравна цена от мръсния въздух, която София плаща, се равнява на над 2,5 млрд. евро на година. Обяснете повече…
- Има направено проучване от Европейската асоциация за общественото здраве - EPHA. То оценява финансовите загуби, нанесени от мръсния въздух вследствие на смъртност (включително и детска), загубени работни дни, ограничени от активност дни, хроничен бронхит и астма, хоспиталиации вследствие на белодробна и сърдечносъдова патология. София е на 13-о място от 25-е града в Европа, които плащат най-високата цена вследствие замърсения въздух, а именно 2,5 млрд. евро на година, както казахте.

-------------------------------------
Д-р Калоян Гевара е специалист по психиатрия и участник в Лекарска мрежа „Въздух за здраве“. Работи в Държавна психиатрична болница за лечение на наркомании и алкохолизъм и е един от създателите на Българска младежка психиатрична асоциация. Дейността му свързана с подобряване физическото и психическо благосъстояние на хората.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Даа

    25 4 Отговор
    Ковачки е един от най-големите убийци в България. Отровните му технологии взеха здравето на хиляди българи...

    Коментиран от #6

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Псевдоним

    8 4 Отговор
    Че Гевара.
  • 4 Енгелберт Хъмпърдинк

    25 0 Отговор
    Нормално е да има ФПЧ след като много от зелените площи са всъщност сиви и са генератори на прахоляк, а и улиците не се мият.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Исторически парк

    9 4 Отговор

    До коментар #1 от "Даа":

    Ми кво очакваш от гербаджия..

    Коментиран от #8, #23

  • 7 бялата мaфия

    27 4 Отговор
    циркът с короната се изчерпа почваме да ви "лекуваме" от "климатинчи промени" през "зелената сделка"
  • 8 Последният път

    2 2 Отговор

    До коментар #6 от "Исторически парк":

    Е спонсорирал генерал Колев...
  • 9 ПовЕрвах ти докторе!

    12 4 Отговор
    Ако е така ти щеше, да си в някое балканско село, а не в най голЕмото София!!!
  • 10 Флипп

    8 3 Отговор
    Затова, за Бога, ваксинирайте се, по-добре миокардит от колкото няколко дена хрема!!!
  • 11 Летописец

    6 4 Отговор
    Българските ТЕЦ-ове в басейна Марица Изток са един от осемте най-големи замърсители в Европа .
  • 12 От Варна

    12 3 Отговор
    Мисля, че голям замърсител е усиленото строителство в градовете. При “лошия” социализъм градовете се разрастваха. Сега се уплътняват. Няма градинки, няма пространство и отстояния. Следват новите “технологии”. Примери- сградата не се измазва с хоросан, а се лепи със стиропор. Като го режат за напасване, навсякъде хвърчат частици, понеже е лек,вятърът го развява навсякъде! И също използването на пясък при редене на тротоари и пешеходни площи. До нас ремонтират улица, изсипани са купища пясък. Същия се оставя на самоуплътняване. Хората газят останалия пясък и се движат като в димна завеса. Всеки ден метем по лапатка пясък от терасата, а сме на втора линия от ремонта. Та, всичко е за пари и никой не мисли за здравето на хората, камо ли за работниците, дето директно дишат прахоляка. Дано скоро вече да се застрои всяка педя земя, да се миряса, поне поколенията да дишат по-чист въздух, но тогава ще са газовете от пренаселените коли! Надали ще се въведе закон, на семейство по една кола? Но спокойно, до края на годината щяло да станат 8 милиарда човеците! И милиард да остане, човешкият род ще го има! Оптимистично нали?
  • 13 Самоковлийски

    5 3 Отговор
    Кметицата на София е единствения кмет, който прави всичко София да има чист въздух и да е най-чистата столица. Ежедневно се мият улиците с шампоан, отпадъците се извозват навреме, като се метат непрекъснато улиците. Е такава като нея не сме имали!

    Коментиран от #21

  • 14 Масова шизофрения

    5 0 Отговор
    Да караш кола в София си е чиста проба лудост!

    Коментиран от #22

  • 15 Хе хе

    6 0 Отговор
    В съседен парцел в центъра на София, за да получи съседа разрешение да отреже 4 плодни дървета, едно от които 15 метров млад орех, тези дървета бяха описани в разрешението от районния кмет като стари дървета в лошо състояние, с изсъхнали клони и наклонени стъбла, което нямаше нищо общо с истината. Не беше споменат ореха въобще. Отрязаха дърветата. След това засипаха целия парцел с чакъл, който парцел по принцип е предназначен за жилищно строителство с изискване за съответен процент озеленяване. За да направят временен платен паркинг....Нов източник на замърсяване, ако не е "кална точка", то поне със сигурност ще е "прашна точка". .Хем районният кмет да си измие ръцете чрез частника, че открива нови паркоместа, хем частникът ще печели. Но декар и половина по-малко зелена площ, като и 4 млади дървета вече ги няма. така че, нещата са много сериозни, обвързани в зависимости и чист въздух скоро няма да видиме.

    Коментиран от #18

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 математик

    6 0 Отговор
    Ето сега чак разбрах защо сме били бедни при социализма! Щом като сега само за София загубите за година от мръсният въздух /здравната цена/ е 2.5 милиарда евро, т.е. 5 милиарда лева, то представете си какви пари сме губили при бай Тошо, когато нямаше климатици, дори градските ТЕЦ-ове още не бяха построени и всяка къща, всяка административна или стопанска сграда, военно поделение или ТКЗС бълваше от няколко милиона комина огромни облаци дим и то целодневно и денонощно! Ако сега само за София загубите от мръсен въздух са 5 милиарда на година, то за цялата страна са поне 20 милиарда на година, но преди 40-50 години тия загуби са били поне 200 милиарда лева! Ле-е-е-е-е-е-е-еле-е-е-е-е-е! Виждате ли колко сме спестили сега и затова сме по-богати от социализма! Значи сега само от спестявания сме станали по-богати с едни 180 милиарда лева на година! Ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха!
  • 18 От Варна

    6 0 Отговор

    До коментар #15 от "Хе хе":

    И до нас отрязаха две 30 год дървета, за да се осигурят паркоместа на съседния строеж- жилищна сграда. Писахме протестни писма до нашата община Приморски, отговорът беше лъжливо успокояващ, че дърветата ще останат. Една събота дойдоха резачите- целият блок живущи се изсипа срещу тях. Децата плачеха за техните дървета! Наистина драма! На който се обадиш, дежурен община, полици, всеки вдига рамене. Един господин ни показваше разрешително и снимки, как са посадили някъде компенсационно дървета, даже на брой 6. На снимките имаше няколко забодени клечки, изобщо не отговарящи на изискването на за вида и размери дървета, което казва закона. Нищо не можехме да направим, разкостиха с такава стръв двете разкошни дървета! После две седмици не можаха да извадят дънерите- с какво ли не рязаха и дърпаха. Имах чувството, че дърветата се съпротивляваха до последно. Лишиха ни от сянката, прохладата и песента на птиците пред блока ни. Сега пред нас се издига стена, с новите съседи ще си надничаме в прозорците!Но ще има паркинг, макар и недостатъчен за всички бъдещи обитатели. Та тази картинка е повсеместна, явно!
  • 19 Директора

    3 1 Отговор
    В България на никой не му дреме. Бананова република!
  • 20 математик

    4 0 Отговор
    Бюджетът на София за 2022 е 2 милиарда лева, а тия ми обясняват че загубите само от мръсния въздух били 5 милиарда лева! Да се чуди човек да се смее ли да плаче ли! Ей това Зелените са големи мошенници и лъжци! Добре че има кой да им вярва!
  • 21 политнекоректен

    3 1 Отговор

    До коментар #13 от "Самоковлийски":

    Самоковлийски, ами спрете да пърдите и въздуха в София ще се оправи! При 1.5 милиона пръдльовци в тоя град как да се оправи въздуха?
  • 22 почтен

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Масова шизофрения":

    Ами оди пеш бе!
  • 23 почтен

    3 2 Отговор

    До коментар #6 от "Исторически парк":

    Ами нищо! Вие я плюете ГЕРБ аджийската, черните я, обиждате я, ругаете, псувате, а тя само си върши работата и ви трае! Мали искам кмет да е някой от Промяната, ДБ или Борю от "Спаси София", та тогава да ви видя, дали ще ви оставят да се оплачете от каквото и да е! Първо ще ви дойдат жълтопаветниците у вас и ще ви спретнат един такъв брутален протест, да ви заекват децата от страх до края на живота си, а после Софийска община ще ви осъди за обида и злонамерено сриване на авторитета. А накрая ще ви спрат достъпа до жилищата с някой прекрасен проект за ремонт и озеленяване!
  • 24 Дааа

    1 0 Отговор
    Елате да видите в Бургас, като започнат да товарят на пристанището въглища, медна руда или апатит - фосфор, духни ли вятъра целия център е във въглища, а общинския център отчита планински въздух.
    Да не пиша, че апатита води до рак.... ни на бургазлий им пука, че ги тровят, ни на властите.
    Едните са на доизживяване - останали пенсионери, другите като откраднат кинтите на Бургас се местят далече от мястото на кражбата и отровен въздух от фосфор, мед и други отрови.