Отидете към основна версия

10 945 103

Китай е изправен пред икономически срив. Какво предстои?

  • си дзинпин-
  • икономика-
  • срив-
  • пекин-
  • китай-
  • финансова криза

Проблемите на страната създават сериозни рискове и за световната икономика

Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Икономическата машина на Китай буксува. Това трябваше да признае отиващият си премиер Ли Къцян, който ревизира икономическите цели на страната за 2023 година: 5 на сто ръст на БВП. Според експерти Народната република е изправена пред икономически упадък, който може да има драстични последици за световната икономика.

Миналата година беше заложен икономически ръст от 5,5 процента, но китайската икономика нарасна само с 3 процента. Тазгодишните икономически цели експертите определят като "скромни". За 2024 година Организацията за икономическо сътрудничество и развитие прогнозира ръст на БВП на Китай от едва 4,9 на сто - значителен спад в сравнение с онези 7,9% годишен икономически ръст от последното десетилетие, пише АРД.

Дълбока демографска криза

Експертите предупреждават, че времето на рекордните темпове на растеж в Китай вероятно е отминало окончателно. Страната е изправена пред драстичен икономически спад. Строгата, в крайна сметка и неуспешна, политика на държавното ръководство по отношение на пандемията от коронавирус е само един от факторите. Други причини са комбинацията от други две кризи: тази в сектора на недвижимите имоти и демографската криза. В средно и дългосрочен план те ще продължат да създават трудности на Народната република и да потискат растежа. В тази връзка АРД припомня, че именно бързо нарастващото население беше в основата на икономическия успех на Китай десетилетия наред.

Но тази основа се руши: населението на страната намалява много по-бързо от очакваното. Спадащата раждаемост има драматични последици: до 2050 г. китайците може да съставляват само 11% от световното население. За сравнение: днес те са 18% от него. А според прогнозата на ООН населението на Китай може да спадне почти наполовина до 2100 година - от 1,4 милиарда до 767 милиона души.

Опасност от глобална финансова криза?

В средносрочен и дългосрочен план демографската криза ще окаже трайно въздействие и върху пазара на недвижимите имоти, който влиза от една криза към друга. "Спука ли се този балон, растежът на китайската икономика ще се забави. А това на свой ред ще доведе до глобална финансова криза", казва И Фусиян от Уисконсински университет, цитиран от АРД.

Ако китайската икономика започне да се задъхва, това ще има тежки последици за световната икономика. Известно е, че Китай има най-голямо влияние върху нея. Страната осигурява 18,56% от световния БВП (по паритет на покупателната способност). Очаква се до 2027 година този процент да нарасне до 19,9 на сто. Забавянето на растежа на Китай може да има драматични последици и за световната икономика. Особено като се има предвид, че Китай е не само най-голямата страна износител, но и вторият по големина вносител в света - след САЩ. По-ниските темпове на растеж в Китай биха се отразили сериозно и на Германия като експортна страна с всичките ѝ машиностроителни и автомобилни предприятия.

Ефект върху цените на петрола?

На пазара на суровини по-ниското търсене от страна на Китай може да доведе до поевтиняване на петрола. Защото втората по големина икономика в света е и един от най-големите потребители на енергия. Когато тя започне да се забавя, това ще означава съответно и по-слабо потребление. По-ниската цена на петрола пък би намалила глобалните инфлационни рискове. Експертите посочват още един възможен ефект: по-ниският растеж на Китай може също така да доведе до ръст на потребителските цени. Или както посочва Улрих Лойхтман, валутен експерт в Комерцбанк, цитиран от АРД: "Наблюдаващият се от десетилетия насам спад на цените на трайните потребителски стоки, дължащ се на процъфтяващата експортна икономика на Китай, не само беше прекъснат от пандемията от Ковид-19, а по-скоро окончателно е приключил."

Автор: Ангела Гьопферт АРД

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 59 гласа.

Свързани новини