Last news in Fakti

14 Март, 2023 09:34 1 785 44

Опасен ли е колапсът на американската Silicon Valley Bank

  • икономика-
  • фалит-
  • банка-
  • банки-
  • банков сектор-
  • сащ-
  • silicon valley bank-
  • колапс-
  • svb-
  • финансова криза

Защо се стигна до този срив и какви са възможните последствия?

Опасен ли е колапсът на американската Silicon Valley Bank - 1
Снимка: Shutterstock

Американската Silicon Valley Bank, (SVB) фалира. Това е най-големият колапс на банка след финансовата криза от 2008 година, пише АРД. Скоро след това и нюйоркската “Signature” също прекрати дейността си.

Какво предизвика проблемите на SVB?

Silicon Valley Bank (SVB) беше една от най-важните финансови институции за стартиращи бизнеси в САЩ. Т. нар. стартъп компании държаха големи депозити в банката през последните години, обяснява АРД. Сега им се наложи да ги ликвидират по-бързо от очакваното с оглед на нарастващите лихвени проценти в САЩ.

За да продължи да осигурява средства на клиентите си, банката искаше да набере ликвидни средства чрез спешно увеличение на капитала. Това обаче не се получи и в края на миналата седмица акциите на финансовата институция отбелязаха рекордна загуба на „Уолстрийт“. Така бяха унищожени борсови стойности за около 80 млрд. долара. След срива акциите бяха спрени от търговия, а банката беше поставена под държавен контрол, обяснява германската обществено-правна медия.

Американските власти затвориха и базираната в Ню Йорк банка „Signature“, която беше последната голяма банка, работеща с криптовалути. След обявения банкрут на тези две банки, американското правителство обяви, че всички депозити ще бъдат защитени, а клиентите на затворените банки ще имат достъп до парите си.

Колко опасна е настоящата криза?

Международният валутен фонд съобщи, че наблюдава потенциалните последици от колапса на SVB върху финансовата стабилност. “Вярваме, че американските власти ще предприемат правилните действия, за да задържат ситуацията под контрол”, каза говорителят на МВФ, цитиран от АРД.

Към момента няма признаци, че кризата може да се разрасне. “SVB не застрашава международния капиталов пазар. Рискът за бранша на стартъпите е нетипичен за банковия сектор”, обяснява председателят на Баварския финансов център Волфганг Герке пред германската обществено-правна медия.

В неделя Федералният резерв представи новата си "Програма за срочно финансиране на банките”, с която иска да осигури допълнителни средства. До 25 млрд. долара от Стабилизационния фонд на американското Министерство на финансите ще подсигурят програмата за кредитиране на Федералния резерв.

Какъв е рискът за европейските банки?

Във Франция не се притесняват от кризата. Според френския финансов министър Брюно ле Мер колапсът на SVB не представлява риск за френската банкова система. В Обединеното кралство дъщерната фирма на SVB беше придобита от голямата банка HSBC, обяснява АРД. Британската централна банка подкрепя поглъщането и уверява клиентите, че ще имат достъп до депозитите си и до обичайните банкови услуги. Банковата система в по-широк смисъл остава сигурна, стабилна и добре капитализирана, заявиха от Bank of England.

Федералният орган за финансов надзор (BaFin) на Германия разпореди мораториум върху германския клон на SVB "поради съществуващата опасност от неизпълнение на задълженията към кредиторите”, пише АРД. Това означава, че клиентите няма да имат достъп до финансови операции с банката. В същото време BaFin подчерта, че SVB не е системно значима за банковата система в Германия, уточнява медията.

Може ли кризата да се отрази на валутната политика?

Икономистите смятат, че настоящите фалити могат да се отразят на политиката на лихвените проценти в САЩ. "Строгото повишаване на лихвените проценти от страна на Федералния резерв очевидно доведе до напрежение при американските банки", се казва в анализ на икономистите на Commerzbank, цитиран от АРД. Очакваше се ФEД да повиши лихвения процент с половин пункт, но сега навярно американският регулатор ще предпочете да покачи само с четвърт пункт, за да “не създава допълнителни проблеми на банковата система”, твърдят икономисти, цитирани от германската обществено-правна медия.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    36 3 Отговор
    Не е опасно за Ганчо. Той и без това е само на заеми.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Цитат:

    44 3 Отговор
    САЩ платиха 853 милиарда долара лихви по дълг от 31 трилиона долара през 2022 г.; Повече от бюджета за отбрана през 2023 г. Ако Фед поддържа лихвените проценти на това ниво (или по-високо), ще получим между 1,2 трилиона и 1,5 трилиона долара лихви, платени по дълга. Правителството на САЩ събира около 4,9 трилиона долара данъци.
    Една четвърт от всички данъци са само върху плащането на лихви по дълга😁

    Закривай...

    Коментиран от #11

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 съвет

    38 4 Отговор
    Дръжте си парите в руски банки. Нито една не фалира след такива зверски санкции. САЩ да е в руини ако му наложат подобни санкции.
  • 6 Мнение

    42 2 Отговор
    Глобализмът в действие!
    Сега ще пристъпят към смяната на текущите хартиени валути с дигитални!
    След което голямото следене ще започне!
    А накрая, който не си постави "белега на звяра", няма да има достъп до храна!!!

    Всичко това може да бъде предотвратено, само ако хората се събудят и свалят зависимите си и овладени правителства!
    Но като гледам, на хората не им дреме много, поне за сега?!
    Естествено проверките на запаса започнаха!
    Уж само да видят, да попитат, да отчетат, а накрая ще е като при зеления, няма не искам няма недей, всички в окопите на Зеления?!
    Събуждай се народе!!!

    Коментиран от #10, #40

  • 7 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    30 1 Отговор
    Шефът и трима от борда на банката са разпродали свои дялове за по няколко милиона долара пред по-малко от месец ❗
    Защо ли 🤔
  • 8 гост

    27 3 Отговор
    Какъв е проблема?ФЕД ще напечата още 200-300 милиарда и за момента ще се оправят,но само за момента.

    Коментиран от #41, #42

  • 9 Сталин

    27 1 Отговор
    Шефа на SVB bank е един от бившите шефове на Леман Брадърс ,а друг шев е бивш служител на ФЕД
  • 10 да слагам па да се свършва

    1 9 Отговор

    До коментар #6 от "Мнение":

    Де го слагат тоя белег на звяра. В палатката в метростанцията?
  • 11 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    25 0 Отговор

    До коментар #3 от "Цитат:":

    ФЕД изсмукваше богатствата на Света, след като някой им врътна кранчето, вече изсмуква ШАШт ❗❗❗
  • 12 Бесен- _Язовец

    24 1 Отговор
    Обора фалира за 5 дни четири банки фалираха попна се спират и издръжката на местни колабороционисти и тръгват по кофтите
  • 13 РЕАЛИСТ

    29 3 Отговор
    САЩ де факти са една фалирала държава. Никога не може да си върне заемите, пък и няма намерение. Със заеми си купува оръжие и с него плаши кредиторите и прави бази в държавите им. Смее ли някой да си иска борча, му свалят правителството.
  • 14 Бонев

    34 1 Отговор
    Тези бяха едни от най-големите спонсори на прайд движенията, така че новината е страхотна.
  • 15 абе пишете, че русия фалира

    23 2 Отговор
    разбира се, че е опасен фалита на 16-та по големина банка в сащ, което говори за проблеми в банките от топ 20 в сащ.

    First Republic Bank, която е от топ 20 също е пред фалит.

    А на банките от топ 5, най- големите от най- големите цената на акциите им спада с темпове на срив.

    Акциите на англосакс ес банките също вървят надолу с по 7- 11 %пункта.

    а дедко бадън преди година плашеше, че ще срине рублата до 200 рубли за долар и ще фалира банковата система в Русия.

    Коментиран от #18

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ЗЕЛЕНИЯ „ГУЩЕР ”ФОРЕВЪР💸

    15 2 Отговор
    ОЧАКВАЙТЕ СВЕТОВНА
    ФИНАНСОВА
    ПАНДЕМИЯ...☝
    ПОМНЕТЕ КАКВО СЕ СЛУЧИ 2008/09😱
  • 18 ИдЕоти,сър

    3 19 Отговор

    До коментар #15 от "абе пишете, че русия фалира":

    Когато си в тинята като прасе от 1917,какво да фалираш?За Масква говоря,другарю!!!

    Коментиран от #33

  • 19 Абе

    19 2 Отговор
    Според мене всичко е нарочно.Поредната стъпка да въведат цифровата валута.Започнаха със Ковид за да дресират стадото към послушание,и ще завършат със чипирането.Което е последната фаза на новия световен ред.До 10 години ще бъдем във най големия концлагер.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Българин🇧🇬

    18 1 Отговор
    Както обикновенно мизерия от ФАЩ се задава нова по голяма от тази през 2009.
  • 22 Ами те

    15 0 Отговор
    Си го казват в прав текст: Федчо ще завърти циколостила,за да удържи вълната.И ще ги " избие" от вън.По същия начин отърваха и Лимончо.Е, доста ще захпят дръжката до дъно.Около 30 млрд изгарят.Та до тук,със прословутите и модерни у на Старт Ъп. Абе друго си е,ти да държиш циклостила, и цялата планета да се кланя на неговите произведения.Както проф.И.Христов използва много уместен пример..Пари - въздух,пари- прим!
  • 23 Само питам

    25 1 Отговор
    Краварите бяха фалирали още 2019 обаче измислиха Ковид след него и конфликта в Окрайна. 2023 вече края 3 години бавиха новината обаче балона се спуска

    Коментиран от #27

  • 24 Мдам

    17 1 Отговор
    Само още 10 американски банки ще засегне.. Байдън ако не вдигне максималния минус (а това минава през долната камара която е на републиканците) ФАЩ ще изпадне във фалит. Инфо от яху файнъбс
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Къде

    1 5 Отговор

    До коментар #23 от "Само питам":

    Ти е въпроса бе момче.. Дори реторично нищо не си попитал.. Тоа български за нищо го нямате ей.
  • 28 8888

    20 1 Отговор
    Говедарите сега ще се юрнат да теглят спестяванията от банките и гражданската война във ФАЩ почна. Банките нямат достатъчно кеш за всички.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Финнсист

    19 1 Отговор
    То беше ясно от момента в който повишиха лихвите, че банките почват да изсъхват. Ротшилдите се изхранват от мизерията по Света
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 оня с коня

    14 1 Отговор
    Амерската ко4ина фалира
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 асдасдасдасд

    14 0 Отговор
    Без съмнение е опасно... кой знае къде ще разпалят война сега.

    Коментиран от #37

  • 36 Ники

    5 2 Отговор
    Изобщо не ми дреме за някаква си банка на сругия край на света
  • 37 жълтопаветен универсален войник

    3 0 Отговор

    До коментар #35 от "асдасдасдасд":

    Как къде? Имаш ли съмнения къде?
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 след 20ти март

    14 0 Отговор
    2 цента ще струват 0.0000000000000001 копейка и козяк троляка оотича в канализацията
  • 40 апокалипсис

    7 0 Отговор

    До коментар #6 от "Мнение":

    "Глобализмът в действие!
    Сега ще пристъпят към смяната на текущите хартиени валути с дигитални!
    След което голямото следене ще започне!
    А накрая, който не си постави "белега на звяра", няма да има достъп до храна!!!..."

    Ако се приеме буквално:

    "И това ще продължи 42 месеца."
    " Този който е мъдър ще го преживее с търпението на светиите" се казва също.

    от 13.03. 2020, когато в България обявиха пландемията и паследващотот задължителното игло ирнк маркиране в рамото минаха 36 месеца, остават още 6 месеца.

    излиза, че тази година, ако демонократите и главната им гинеколожка ги въведат задължителните " дигиталните знаци, чипиране и т.н." за да можеш да "купуваш и продаваш" ще имаме дигитална пландемия за още 42 месеца.

    Но с търпението на светиите ще бъдат победени.

    По " Апокалипсиса на Йоан"
  • 41 Дякон Унуфрий Араллампиев

    7 0 Отговор

    До коментар #8 от "гост":

    Ще затиснат дупката но кърпените гащи ще се скъсат на кръпката Правеха сметка да доят Украйна обаче не се получи Ударът който нанесе Русия е съкрушителен
  • 42 От страни

    5 0 Отговор

    До коментар #8 от "гост":

    Не може вече да печати. Само обслужването на дълга тази година е около 900 милиарда долара. То вече не може да се обслужва та камо ли да бъде върнат тоя дълг. До 30 март ще обявят за пускането на дигиталния долар а хартиени отива на кино и кому са дължни на всички прощават.
  • 43 Става нещо страшно

    6 0 Отговор
    Скоро .........фалити
  • 44 ЕВРОНЮЗ

    5 0 Отговор
    Който нож вади от нож умира........... Z Z. Z. Z Z 🇷🇺