Last news in Fakti
  Тема: Украйна

10 Март, 2023 19:00 3 291 59

Русия и Китай: два съвсем неравностойни партньора

  • си дзинпин-
  • владимир путин-
  • китай-
  • украйна-
  • тайван-
  • русия-
  • сащ

Си Дзинпин е достатъчно умен, за да не унижава руснаците публично, защото има огромни ползи от руската зависимост. А Русия е просто принудена да му партнира.

Русия и Китай: два съвсем неравностойни партньора - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Тонът е вече доста променен. Китайският държавен глава Си Дзинпин обвини САЩ, че искали да потискат страната му. Пред Националния конгрес на Китай той говореше за "обкръжаване" и предупреди ръководството на Комунистическата партия и народа си, че се задавали "невиждани до момента предизвикателства". „Китай трябва да има смелостта да се бори”, каза държавният глава. Външният министър Цин Ган на свой ред предупреди Америка, че конфликтът може да има "катастрофални последици".

Заплахите звучат така, сякаш са били изказани от руския президент Владимир Путин. Лидерът на Кремъл оправдава нахлуването в Украйна с борбата срещу НАТО, САЩ и "колективния Запад". За това изкривяване на фактите Китай показва разбиране, но без изцяло да ги възприема.

Още новини от Украйна

Путин и Си са на почти еднаква възраст, съответно 70 и 69 години. По данни на медиите през последните десет години те са се срещали близо 40 пъти. Стилът им на ръководство е диктаторски, а властта им е непоклатима от много години. И двамата повтарят като мантра, че между двете ядрени сили съществува "стратегическо партньорство". Путин и Си не крият, че отхвърлят досегашния световен ред, основаващ се на определени правила, както и това, че искат да сломят предполагаемото господство на Запада.

Съществени различия

И все пак между двете страни има съществени различия. Китай е успешна експортна нация и втората най-голямата икономика в света след САЩ, ако за база се вземе Брутният вътрешен продукт. Икономиката на Русия е почти десет пъти по-слаба.

От десетилетия Москва се издържа от износа на суровини. Досегашната модернизация на страната представлява пълен провал.

С нападението си срещу Украйна Путин очевидно се бе направил сметките грешно: както политически, така и във военно и икономическо отношение. Единството на Запада и способността му в много кратки срокове радикално да намали зависимостта си от руските газ, нефт или въглища, принуждават Кремъл да ориентира икономиката си към азиатските страни, преди всичко към Китай. Тук Москва няма други опции за действие.

Нарастваща взаимозависимост

По съвсем друг начин стоят нещата с Китай, който се възползва от зависимостта на Москва, защото получава руски нефт и газ по много по-изгодни цени. И колкото по-дълго продължи тази зависимост на Русия от Китай, толкова по-добре за Пекин. Нека припомним: Китай нарушаваше западните санкции срещу Русия през 2014 г., които САЩ и Европа наложиха заради руската анексия на Крим, нарушила принципите на международното право. В същото време Китай успешно насърчаваше продължаването на икономическите отношения със Запада.

Си не е зависим от Русия. Вярно е, че държавният глава на Китай заплашва американците. Но Пекин все още има възможност да постигне компромис с Вашингтон. Стратегията за “нулев Ковид” по време на пандемията отслаби растежа на Китай през 2022 г., както става ясно от официалните статистики. Но след като тя беше изоставена, китайската икономика се стабилизира. Си едва ли има интерес да води търговска война със САЩ, а след това и с европейците. Подобно на Москва преди това, Пекин също се опитва да разедини трансатлантическите съюзници. Засега без успех. В края на краищата войната в Украйна показа на европейците колко силно зависими са от американското лидерство.

Русия и Китай не са равностойни партньори. Си е достатъчно умен, за да не унижава руснаците публично. Няма нито едно негово изказване, в което той да намеква за икономическата им слабост и зависимост.

Икономистите прогнозират, че жизненият стандарт в Русия ще продължи да спада през следващите години – включително и поради това, че стотици хиляди IT-специалисти напуснаха родината си след нападението над Украйна. Путин явно може да се примири с икономическия упадък на страната си. А Си продължава да преследва целта да настигне САЩ в икономическо отношение и някой ден дори да ги изпревари.

Тайван може да промени всичко

Ново проучване на берлинската Фондация „Наука и политика“ (SWP) припомня за първото посещение на президента Си в САЩ през 2012 г., когато той говореше за "нов тип отношения между Великите сили през 21-ви век". От думите му излизаше, че Америка и Китай ще бъдат равноправни сили. А Русия не фигурираше в тези сметки.

В същото време, според ръководството на Пекин, Русия е "най-важният стратегически партньор на Китай". Двете страни имат еднакво отношение към САЩ. Що се отнася до поведението на Китай във връзка с войната в Украйна, в изследването на SWP се цитира китайския политолог Ян Сюетун. Според него Китай би могъл да бъде тласнат офанзивно на страната на Русия само ако САЩ подкрепят военно евентуална декларация за независимост на Тайван.

Автор: Миодраг Сорич


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Китай:

    25 48 Отговор
    Русия е смешна :)))))

    Коментиран от #3, #4, #16, #19

  • 2 Госあ

    17 8 Отговор
    😂 ама тия си дават мненията все едно са носители на Нобел за мир, а не довчерашни плодзеленчукари 😂
  • 3 Китай :Русия е пародия на държава и

    26 34 Отговор

    До коментар #1 от "Китай:":

    Армия

    Коментиран от #6, #10

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Хихихи..

    39 13 Отговор
    Те си знаят колко са равно и неравно стойни,нема защо некви си изпаднали германистанци с чадори и алтън-шалвари да ги "поучават"..
  • 6 Китай:

    18 26 Отговор

    До коментар #3 от "Китай :Русия е пародия на държава и":

    Русия е наша собственост - сателит
  • 7 КОТарАК

    14 19 Отговор
    чайна даваше оръжия на талибаните срещу СССР/припомням лекичко

    Коментиран от #57

  • 8 DW - Пропаганден машинен

    45 15 Отговор
    То па щот ЕС на чийто врат е стъпил САЩ са мнооо "равностойни партньори"!?
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Хихихи..

    15 0 Отговор

    До коментар #3 от "Китай :Русия е пародия на държава и":

    Търси клечки и стартирай чушкопека,нацийо техническа!

    Коментиран от #40

  • 11 !!!?

    13 13 Отговор
    Путин в зоната на Здрача !!!?

  • 12 ахахахаха

    29 12 Отговор
    добре че колониална българийка е равностоен партньор на западните си господари!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Воин

    25 6 Отговор
    Не мога да разбера т.н геополитика.Аз имам ресурси.Давам ги на когото си поискам.Ти имаш технологии.Даваш ги на когото си поискаш.И това е обикновена търговия и никоя страна няма право да се меси.И как ще се разплащане е въпрос на договорка.Какво означава петролодолар,че не ми е ясно?
  • 15 ДБ ВЪН ОТ БЪЛГАРИЯ

    26 9 Отговор
    ДЕПОТАТИТЕ ОТ ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ СА НА ХРАНИЛКА ПРИ ФОНДАЦИЯ АМЕРИКА ЗА БЪЛГАРИЯ И СОРООС

    Коментиран от #48

  • 16 карамфила

    17 12 Отговор

    До коментар #1 от "Китай:":

    дуче зеле е смешен наци сайт
  • 17 Урюрвкос

    8 16 Отговор
    1991г. СССР и КНР имат почти еднакъв брутен вътрешен продукт, но едните избраха демократичен път на развитие а другите на тоталитарен и резултата фрапиращ.

    Коментиран от #27

  • 18 Тиква

    8 2 Отговор
    Черешката на тортата за тази вечер.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Госあ

    4 8 Отговор
    Страхливи роби са били винаги такива ще си и останат, само бегеподлогите им завиждат и величаят!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Воин

    24 5 Отговор
    До всички.Русия разката ли целия свят?Не съм чул по медиите руснаците да реват.Да нямат ракети ,танкове и д-р.Умират по милион на ден.И все още воюват срещу натю.И са в Украйна .И най-хубавото е,че правят каквото си поискат и когато си поискат.И то срещу не знам колко на брой"великите сили".Ама какво се учудвам?Че то С.Корея го прави също.

    Коментиран от #25

  • 24 Прокопий

    1 11 Отговор
    Да, там е, дави се и чака да я спасят аятоласите, докато пандата я оправя!
    🤣🤣🤣🤣🤣😆😆😆😆😂😂😂😂😂
  • 25 Госあ

    6 15 Отговор

    До коментар #23 от "Воин":

    Прооооосссс с галоши и съдрана ватенка!

    Коментиран от #32, #58

  • 26 Да ама не

    12 1 Отговор
    Вие !който пишете знаете ли за коя държава става на въпрос.
  • 27 Последния Софиянец

    7 15 Отговор

    До коментар #17 от "Урюрвкос":

    Хахаа, алкохолните ватници ли са тръгнали към демокрацията или жълтите роби, че не разбрахме!
  • 28 Китайче

    9 18 Отговор
    Кравата е само за доене .
    Това е Раша .
    Газ и нефт на безценица .
    Хаха
    До преди войната беше друго.
    Сега ги видяхме колко струват Путлер и Блатниците.
  • 29 от оня свят

    18 4 Отговор
    Като започнем с това, че Китай е най-голямата икономика в света, и е ТРИ пъти пред США... е достатъчно и да завършим, тъй като ДВ по презумпция пишат ЛЪжИ, а причината е, че са медия на ЦРУ
  • 30 Хохо Бохо

    12 9 Отговор
    Нормално е да са неравностойни.
    Русия има смешна икономика, а Китай с почти първите в света по икономическа мощ...

    и още...
    Русия продава това, което има - суровините си,
    а Китай - това, което произвежда

    Коментиран от #33

  • 31 хаха

    17 7 Отговор
    Неравнойстойни били, но Русия показа, че Джунгла в света е ЕС, в който живеят примати и всякакви видове червеи живуркащи под строгия контрол на краварите, които ги напояват с млякото си за да не умрат от глад.
  • 32 Воин

    19 4 Отговор

    До коментар #25 от "Госあ":

    Не ми отговаряш на въпроса,както и никой не ми дава инфо,кога Путин е казал "за 3 дни в Киев"Чак ми омръзна да питам галошите.Ама що го повтарят.......не знам

    Коментиран от #35, #36

  • 33 ☆ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★

    5 8 Отговор

    До коментар #30 от "Хохо Бохо":

    Но най важното е, че са роби и такива ще си изгният на сметището!
  • 34 ТТТ

    5 12 Отговор
    Путлер стария глупак го набутва все дълбоко на разсипия като я предлага на тепсия на Китай.

    Коментиран от #42

  • 35 Хохо Бохо

    5 14 Отговор

    До коментар #32 от "Воин":

    Путин за една година толкова много взаимноизключващи се неща каза, че вече не знам какво е казал...
    А и какво ми пука за Путин?

    Коментиран от #38

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Воин

    6 0 Отговор

    До коментар #35 от "Хохо Бохо":

    Инфо колеги,моля.Дасе образовам и аз малко

    Коментиран от #41

  • 39 Европеец

    14 6 Отговор
    "Путин и Си не крият, че отхвърлят досегашния световен ред, основаващ се на определени правила"

    И какви са тези правила бе - че краварите могат да си нападат която си искат държава, да ограбват природните им богатства, да сменят президенти чрез "оранжеви" революции, да поставят в зависимост много държави, да налагат собствената си валута като световна и още много други.

    Обаче другите държави не могат да правят това.

    Това ли са ви правилата.
  • 40 И кат ги намери клечките?

    2 12 Отговор

    До коментар #10 от "Хихихи..":

    Това няма да промени ситааца.Китай скоро е на Северния океан.Байкал става склад за жива ръйба за китайски народ.А за руский народ-хайвер,зеленски хайвер

    Коментиран от #47

  • 41 Прокопий

    3 8 Отговор

    До коментар #38 от "Воин":

    Писах ти плюс, за пръв път си прав, наистина трябва да се образоваш, видях ти пункуацията... Безаналогов!
    🤣🤣🤣😆😆😆😂😂😂😆😆🤣😆😆😂😂

    Коментиран от #44, #59

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Гост

    3 8 Отговор
    Сиситу чайника обвинил фащ че искали да ПОТИСКАТ държавата му. Пхахаха. От китайския тоталитарен режим на рейтингова социална система по потиснически има ли бе чайник?
  • 44 Воин

    5 0 Отговор

    До коментар #41 от "Прокопий":

    Безаналогоффф.Ама в Украйна А за инфото нееммма дъ питам вече
  • 45 ДВ новини и лъжи на едно от краварите

    7 1 Отговор
    ДВ колко кухи сте знаете ли?
  • 46 Коментар

    7 1 Отговор
    Дойче веле е медията която сипе само провокации, лъжи, пропаганда и дезинформация.
    Най-gnusnata i nazistka медия в западния свят.
  • 47 Въпрос

    4 0 Отговор

    До коментар #40 от "И кат ги намери клечките?":

    Винаги съм се учудвал как може да се раждат толкова дебили като теб на тази колонизирана територия.
  • 48 Мнение

    7 0 Отговор

    До коментар #15 от "ДБ ВЪН ОТ БЪЛГАРИЯ":

    Имаш грешка.
    ДБ са на хранилка на "Америка protiv България"
  • 49 вида

    6 1 Отговор
    Този вестник е подлога на войнолюбците САЩ и ЕС, като анкетите му се фалшифицират
  • 50 Вие сте бунаци

    1 7 Отговор
    Китайците са тарикати.Те не робуват на идиотски идеологии като руснаците. Сега чакат русия да им падне в ръцете като зряла круша. Тогава ще видите какво означава да ограбват руски суровини на безценица и руснаците да са благодарни.
  • 51 Сталин

    6 1 Отговор
    Разликата е,...че във военната доктрина на краварите, Русия е записана като ЕКЗЕСТИАЛНА ОПАСНОСТ... това дава и отговора))....Русия може да унищожи кравария за 30 мин, Китай не може
  • 52 Васил

    3 6 Отговор
    Рашистите са новите роби на Китай!
  • 53 Глупаци

    1 2 Отговор
    Едните са наведени е другите са отзад 😁😁😁
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 ДебиленВюрстен

    2 0 Отговор
    Писаница от васали под окупация....
  • 56 Защо

    1 0 Отговор
    ДВ да ви питам ? САЩ и ЕС равностойни партньори ли са ? Австралия имаше договор с Франция за подводници , САЩ им би шута и прибират договора и едни 250 милиарда а макрон само мига и мучи . Страшни партньори са .
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.