Отидете към основна версия

1 715 21

4-дневна работна седмица: Възможност или илюзия?

  • 4 дневна седмица-
  • работа-
  • безработица

Това не е приложимо в България, защото повечето хора работят на договори, на които пише, че работят осем часа, а те всъщност работят 12

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В последните години темата за 4-дневната работна седмица става все по-актуална. Въпросът е дали работата на по-малко часове може да подобри баланса между личния и работния живот, да намали стреса и да доведе до по-добро здраве на работното място. Това е особено важно в светлината на факта, че много хора днес работят много повече от стандартните 40 часа на седмица, което може да има неблагоприятни последици за здравето им и личния им живот, коментира БНР.

Някои държави, като Великобритания, са внедрили 4-часовата работна седмица като експеримент. Тези, които подкрепят 4-дневната работна седмица, твърдят, че това може да доведе до по-добър баланс между личния и работния живот. Те смятат, че работниците ще имат повече време за себе си, за да се занимават с хобита, да се развиват личностно и да си почиват. Освен това според тях по-малко часове на работа може да намали броя на болничните и трудовите злополуки.

Въпреки това, има и хора, които считат, че 4-дневната работна седмица е непрактична и че за четири дни не може да се свърши толкова много работа, колкото за пет или шест.

Кристиян Иванов е млад работещ човек. Според него за четири дни не може да се свърши необходимото количество работа:

“Не одобрявам 4-дневната работна седмица, защото за четири дни не може да се свърши чак толкова много работа. Ако работите по 10 часа четири пъти в седмицата, това са 40 часа, които са минимум по закон, които трябва да работи всеки един човек, така че не е толкова голям проблем“.

Относно възможността за по-дълга почивка той казва:

“Това не е приложимо в България, защото повечето хора работят на договори, на които пише, че работят осем часа, а те всъщност работят 12. Аз винаги имам работа, независимо колко време е работната ми седмица“.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 13 гласа.

Свързани новини