Last news in Fakti

1 Май, 2023 13:00 1 708 21

4-дневна работна седмица: Възможност или илюзия?

  • 4 дневна седмица-
  • работа-
  • безработица

Това не е приложимо в България, защото повечето хора работят на договори, на които пише, че работят осем часа, а те всъщност работят 12

4-дневна работна седмица: Възможност или илюзия? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В последните години темата за 4-дневната работна седмица става все по-актуална. Въпросът е дали работата на по-малко часове може да подобри баланса между личния и работния живот, да намали стреса и да доведе до по-добро здраве на работното място. Това е особено важно в светлината на факта, че много хора днес работят много повече от стандартните 40 часа на седмица, което може да има неблагоприятни последици за здравето им и личния им живот, коментира БНР.

Някои държави, като Великобритания, са внедрили 4-часовата работна седмица като експеримент. Тези, които подкрепят 4-дневната работна седмица, твърдят, че това може да доведе до по-добър баланс между личния и работния живот. Те смятат, че работниците ще имат повече време за себе си, за да се занимават с хобита, да се развиват личностно и да си почиват. Освен това според тях по-малко часове на работа може да намали броя на болничните и трудовите злополуки.

Въпреки това, има и хора, които считат, че 4-дневната работна седмица е непрактична и че за четири дни не може да се свърши толкова много работа, колкото за пет или шест.

Кристиян Иванов е млад работещ човек. Според него за четири дни не може да се свърши необходимото количество работа:

“Не одобрявам 4-дневната работна седмица, защото за четири дни не може да се свърши чак толкова много работа. Ако работите по 10 часа четири пъти в седмицата, това са 40 часа, които са минимум по закон, които трябва да работи всеки един човек, така че не е толкова голям проблем“.

Относно възможността за по-дълга почивка той казва:

“Това не е приложимо в България, защото повечето хора работят на договори, на които пише, че работят осем часа, а те всъщност работят 12. Аз винаги имам работа, независимо колко време е работната ми седмица“.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тази седмица

    19 0 Отговор
    И другата седмица евъзможност. През останалото време е илюзия
  • 2 да де

    13 0 Отговор
    Ъхъ възможно е 4 дневна работна седмица и 50 години трудов стаж за да се пенсионираш колко ли ще успеят да доживеят.
  • 3 Позитивен

    7 6 Отговор
    Добра статия. Точно така си е, както го е казал младежът.
  • 4 Варната

    16 8 Отговор
    Във Варна се работи на шестдневна , масово . Тук още се живее , като през соца , без трудови права , само задължения . И заплатите са , като в третият свят . Абе , град Сталин , какво да говорим .

    Коментиран от #6, #7, #11

  • 5 дф5фд

    30 0 Отговор
    На К. Иванов някой да му каже, че раб. седмица не е минимум 40 часа, а е точно, твърдо 40 часа. Всеки час над 40-те часа трябва да бъде допълнително заплатен. Което не се прави, щото трудовото право в Бг е Пунта Мара- само на хартия. Няма закон за експлоатацията в Бг, затова робовладелецът експлоатира безнаказано робите.

    Коментиран от #20

  • 6 Варна 1

    16 3 Отговор

    До коментар #4 от "Варната":

    За сегашно време съм съгласен,ама за това че през соца е било същото, кой те излъга? През соца мой човек твърдо се работеше по 8 часа и пет дни седмично.

    Коментиран от #14

  • 7 дф5фд

    22 0 Отговор

    До коментар #4 от "Варната":

    Навсякъде е така, целият Североизток е под робство- 10-12 часа, 6 дена в седмицата, накрая МРЗ. Понеже няма проверяващи, няма санкционирани работодатели, Инспекцията по труда е в сговор с робовладелците, експлоатацията в провинцията е повсеместна.
    Сега покрай 1.05. споменават по медиите за нередностите. Утре всичко ще бъде потулено.
  • 8 ОБЕКТИВНИЯ

    22 1 Отговор
    ЗА ЗАПЛАТИТЕ КОИТО ДАВАТ ТАКА
    НАРЕЧЕНИТЕ"бизнесмени"
    И 4 ДНЕВНА РАБОТНА СЕДМИЦА Е
    МНОГО!!! ТЕ ВИНАГИ СА ЗАТРУДНЕНИ И ИМАТ "МНОГО" КРЕДИТИ!?
  • 9 нали искахте банани

    12 3 Отговор
    За ония които са отгоре , на върха на пирамидата - може . За такива като нас дето сме най отдолу - 12ч/7 дни в седмицата .
  • 10 Миризлив пор

    11 0 Отговор
    Могат да го вкарат като опция, 4 дена на половин работен ден. Тъкмо ще може да назначават така хора и да им плащат за 4 дневна седмица.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 нннн

    8 0 Отговор
    Човек работи 2 часа за себе си, 2 - за държавата и 4 - за да го крадат. Ако няма злоупотреби от всякакъв характер, е възможна и 3-дневна работна седмица.
  • 13 Шаро

    17 1 Отговор
    "Ама не е така... Много ви е ниска производителността на труда, Малка ни е добавената стойност и т н т."
    А имаме в гаража:
    1 ламбо
    1ферари
    1бентли
    И 4 мерца(1 на жената, 2 на двете щерки и един-всекидневна).
    Заплати в фабриката-900-1000лв.
  • 14 Варната

    6 7 Отговор

    До коментар #6 от "Варна 1":

    Работеше се на шестдневна , имаше и ленински и димитровски съботници и и неделници на който присъствието беше задължително .

    Коментиран от #18

  • 15 абе,дойчоооовци

    6 4 Отговор
    Докога ще пробутвате лъжи и пропа.анда?Някои държави,като Великобритания са внедрили 4 дневна работна седмица!Ха ха ха ха,ще ме побъркате вие от смях!ЗНачи,бера си аз ягоди из английските полета.Става четвъртък 17 часа и бигбосът казва;хайде гуудбай,понеделник на работа!За тези 3 дни той ще изхвърли тонове ягоди и ще е принуден да изплати хиляди паунди неустойки към вериги магазини.Няма как да се случи това-ще си работиш 6 дни по минимум 12 часа

    Коментиран от #17

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Алигатор

    5 4 Отговор

    До коментар #15 от "абе,дойчоооовци":

    Ти там си доброволен роб . Какво правиш там . Ходи в Руzия , там само ще бухаш водка .
  • 18 Варна 1

    5 0 Отговор

    До коментар #14 от "Варната":

    Да,имаше ленински съботници, ходеше се в Събота до обяд и най-много да преметеш работното си място.В някои производства също работеха в Събота,но ги компенсираха с премиални и някой и друг ден върху отпуската.Като млад инженер работех в завод с непрекъснат цикъл на производството.Дневна,нощна по 12 часа,между двете също имаш 24 ч.пауза, а след нощната два дни почивка и пак така.Отпуската ми беше 30 дни,отделно премиалните ,вредни за труд, за нощен труд и пр.Това беше реалноста,имаше грижа да работника , но не толкова от човещина и алтруизъм,а защото отпочиналия и доволен работник е по-продуктивен. А както знаем , успехите на работника,се приписваха на началника.Същото би могло и да е в сегашно време,доволни и отпочинали работници могат само да са от полза на началниците си,тоест вече на работодателя си.Някои почнаха да го осъзнават,но масата все още не .

    Коментиран от #21

  • 19 един от многото

    2 0 Отговор
    Кои са тези държави от Великобритания внедрили 4 – часова работна седмица , като експеримент , питам?
  • 20 000013

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "дф5фд":

    В белите държави се работи по 38,5 часа
  • 21 TV Бобов дол

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Варна 1":

    Ленивците и Димитров ските съботници си бяха ангария - надниците от такива дни отиваха в бюджета. Напишете за неща на които не сте били съвременници.