Отидете към основна версия

5 849 18

Защо София е „топлинен остров“? Д-р инж. Лидия Витанова пред ФАКТИ

  • лидия-
  • витанова-
  • климат-
  • топлинен-
  • остров-
  • софия

За последните 145 г. температурата в централните части на столицата се е повишила с приблизително 4 °C, казва експертът

Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Защо столични живеят върху „котлон“? Какво е „топлинен остров“ и колко се вдига температурата в градската среда, когато заместваме тревата с асфалт. Пред ФАКТИ по темата говори климатологът д-р инж. Лидия Витанова, която от 2013 година живее и работи в Япония.

- Д-р Витанова, ако доскоро имаше скептици, които отричаха проявите на глобалното затопляне, в последните години те получиха доста доказателства. Цяла Европа (и не само) страда от суши, пожари, големи жеги. Жителите на големите градове пък се срещат с един особен феномен, който учените наричат „градски топлинен остров“. Разкажете какво е това?
- Градски „топлинен остров“ е явление, което се характеризира с разликата в температурата на въздуха между града и околните райони. Едни от основните факторите, които му влияят, са топлината, генерирана от човешката дейност, увеличеното потребление на енергия и трафик, намаляване на зелените пространства и влиянието на локалния релеф и климат.

- Здравите хора не обръщат особено внимание на горещините, но те се отразяват осезаемо върху децата, възрастните и болните. Как и защо?
- За съжаление, островът на топлина допринася за по-високи температури и намалено охлаждане през нощта най-вече и води до по-високи нива на замърсяване на въздуха, което пък се отразява негативно на човешкото здраве, води до дискомфорт, риск от топлинен удар, респираторни заболявания и намалена работоспособност.

- Свидетели сме как след ремонт на булевард, например, се слага много асфалт или бетон и почти никаква растителност. Така ли бавно се погубваме, след като обезлесяваме градската среда?
- Според Института за глобално здраве в Барселона и по данни от 93 европейски града, 1/3 от смъртните случаи, които се дължат на "топлинни острови", биха могли да бъдат избегнати, ако дърветата покриват 30% от градското пространство. Това показва колко са значими зелените площи и необходимостта да се прилагат подобни практики и в България.

- С колко се е покачила средната температура за София в последните години?
- Според мое последно проучване за остров на топлина, за последните 145 г. температурата в централните части на София се е повишила с приблизително 4 °C, поради нарастващата урбанизация, потреблението на енергия и вследствие на климатичните промени.

- Как в големия град се получава мини парников ефект…
- Ако говорим за София, столицата ни е характерна със специфичен релеф, който заедно с нарастващата урбанизация, потребление на енергия, много интензивния трафик и липсата на добра инфраструктура допринасят за много силно изразен остров на топлина. Паралелното проявление на горещи вълни пък води до още по-голямо увеличение на температурата и чувството за дискомфорт у гражданите.

- Какво трябва да направим, за да намалим или спрем това да сме „върху котлона“…
- Важно е гражданите да бъдат добре информирани и да участват активно в акции за подобряване на климата. Държавното и местно управление носят отговорност да работят по въвеждането на финансови стимули за зелени покриви и фасади, използване на електромобили, умни технологии и правилното усвояване на незастроени и публични пространства.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 13 гласа.

Свързани новини