Last news in Fakti

7 Юни, 2023 13:33 5 769 18

Защо София е „топлинен остров“? Д-р инж. Лидия Витанова пред ФАКТИ

  • лидия-
  • витанова-
  • климат-
  • топлинен-
  • остров-
  • софия

За последните 145 г. температурата в централните части на столицата се е повишила с приблизително 4 °C, казва експертът

Защо София е „топлинен остров“? Д-р инж. Лидия Витанова пред ФАКТИ - 1
Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Защо столични живеят върху „котлон“? Какво е „топлинен остров“ и колко се вдига температурата в градската среда, когато заместваме тревата с асфалт. Пред ФАКТИ по темата говори климатологът д-р инж. Лидия Витанова, която от 2013 година живее и работи в Япония.

- Д-р Витанова, ако доскоро имаше скептици, които отричаха проявите на глобалното затопляне, в последните години те получиха доста доказателства. Цяла Европа (и не само) страда от суши, пожари, големи жеги. Жителите на големите градове пък се срещат с един особен феномен, който учените наричат „градски топлинен остров“. Разкажете какво е това?
- Градски „топлинен остров“ е явление, което се характеризира с разликата в температурата на въздуха между града и околните райони. Едни от основните факторите, които му влияят, са топлината, генерирана от човешката дейност, увеличеното потребление на енергия и трафик, намаляване на зелените пространства и влиянието на локалния релеф и климат.

- Здравите хора не обръщат особено внимание на горещините, но те се отразяват осезаемо върху децата, възрастните и болните. Как и защо?
- За съжаление, островът на топлина допринася за по-високи температури и намалено охлаждане през нощта най-вече и води до по-високи нива на замърсяване на въздуха, което пък се отразява негативно на човешкото здраве, води до дискомфорт, риск от топлинен удар, респираторни заболявания и намалена работоспособност.

- Свидетели сме как след ремонт на булевард, например, се слага много асфалт или бетон и почти никаква растителност. Така ли бавно се погубваме, след като обезлесяваме градската среда?
- Според Института за глобално здраве в Барселона и по данни от 93 европейски града, 1/3 от смъртните случаи, които се дължат на "топлинни острови", биха могли да бъдат избегнати, ако дърветата покриват 30% от градското пространство. Това показва колко са значими зелените площи и необходимостта да се прилагат подобни практики и в България.

- С колко се е покачила средната температура за София в последните години?
- Според мое последно проучване за остров на топлина, за последните 145 г. температурата в централните части на София се е повишила с приблизително 4 °C, поради нарастващата урбанизация, потреблението на енергия и вследствие на климатичните промени.

- Как в големия град се получава мини парников ефект…
- Ако говорим за София, столицата ни е характерна със специфичен релеф, който заедно с нарастващата урбанизация, потребление на енергия, много интензивния трафик и липсата на добра инфраструктура допринасят за много силно изразен остров на топлина. Паралелното проявление на горещи вълни пък води до още по-голямо увеличение на температурата и чувството за дискомфорт у гражданите.

- Какво трябва да направим, за да намалим или спрем това да сме „върху котлона“…
- Важно е гражданите да бъдат добре информирани и да участват активно в акции за подобряване на климата. Държавното и местно управление носят отговорност да работят по въвеждането на финансови стимули за зелени покриви и фасади, използване на електромобили, умни технологии и правилното усвояване на незастроени и публични пространства.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ХАХАХА

    14 6 Отговор
    Вчера другият климатолог каза ,че отдавна в София не е имало толкова дъждовен м.май и студено начало на м.юни със сутрешни температури 12,13 градуса. Та не знам кои централни части визера госпожата ,аз живея в "Света Троица ,може и широк център да се води ,но след топлата зима, пролетта си компенсира със студ.
  • 2 Машала

    16 7 Отговор
    Явно софиянци отделят много метан... А това води точно до парников ефект. В прованса това го няма - по нарядко сме, по малко ядем, и по малко метан отделяме!

    Коментиран от #6, #16

  • 3 Софията е на ДБ

    2 5 Отговор
    Питайте Ристаийййй защо!
  • 4 Теляк

    17 3 Отговор
    Топлото е приятно, дрехите са леки и е ЕВТИНО! Защо непрекъснато плашите с топло?
  • 5 Инж.д-р Инг Порш нафукан германец

    8 2 Отговор
    Тая немое сметне 3 и 5 колко прави
  • 6 Aлфа Bълкът

    7 3 Отговор

    До коментар #2 от "Машала":

    Нашите тулупи са шишковци, а столичните тулупи са свинчуги!
  • 7 ПСР

    17 0 Отговор
    Презастрояване,много асфалт и бетон.Изчезват дворчета и растителност.Строят се високи сгради,без преценка за естествените течения на въздуха в Софийското поле.И свръх много трафик-всичкото по улиците и булевардите,особено в задръстванията,бълва горещи газове и топлина от двигателите.

    Коментиран от #15

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 То не е само

    16 2 Отговор
    София, а всички по-големи градове. Една от основните причини е некомпетентното строителство и архитектура. Налива се безразборно бетон, масово се презастроява, без да се спазват необходимите отстояние между сградите, унищожиха се много дървета и зелени площи ... Тая „демокрация“ разпилява всичко до каквото се докопа.
  • 15 ИМПЕРИАЛИСТ

    13 0 Отговор

    До коментар #7 от "ПСР":

    Градовете потребяват много енергия от всякакъв вид: химична, физична механична и т. н. Всяка енергия в края на цикъла се преобразува в топлинна и е напълно нормално да има по-висока температура в градовете.
  • 16 Съдията Дред

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "Машала":

    Дължи се на голямата консумация на боб от някои слоеве. Ето защо трябва да бъдат обложени с допълнителни данъци, и да са благодарни, че още не са подложени на периодична децимация. Щото в Кофи шопа например колят кравите заради газоотделянето. Без данъци ще останат похапващите хайвер от есетра, защото не вредят на климата.
  • 17 Село Евроатлантиково

    1 0 Отговор
    Колко от столиците на континента са на голяма река, като Перловската, а.к.а. река L@Yнянк@!? Расте, но не старее, е мислена с друга цел и то още когато, понятията климат, екология и т.н, са били НЕГОВА работа - на оня отгоре. В по-нови времена Междуречки се е опитал да направи нещо, но ...
  • 18 Чобанин

    1 0 Отговор
    АВА КАЛИНЧО АВА ЧУБАНЕТЕ КАТ ТЕБЕ СА ВИНОВНИ ЕДНИТЕ ЧУБАНЕ СТРОЯТ БЛОКОВЕ ЕДИН ДО ДРУГ И СЕКАТ ДЪРВЕТА ДРУГИТЕ ЧУБАНЕ КУПУВАТ АПАРТАМЕНТИ КАТ КОШЕРИ А ТРЕТИТЕ ЧУБАНЕ СЕ ОПЛАКВАТ АВА ЩО ВА КОЙ ДА ВИ БЪРШЕ ОС.....НОТО А