Отидете към основна версия

4 487 25

ВСС и 13-те сребърника!

  • всс-
  • съдии-
  • прокуратури-
  • прокурори-
  • гешев-
  • политици

Тази промяна, която парламентът прие, тотално обезличава фигурата на главния прокурор

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Съдебна реформа! Главният прокурор вън! Кадровици – скандали! Магистрати – скандали! Този вън, онзи – вътре (може и в ареста, може и без имунитет – имаме право на избор). Сагата в съдебната система доскоро бе далечен блян, а отскоро е шумен скандал. Но какво направиха в парламента? В желанието си на всяка цена Иван Гешев да бъде освободен, защото той е…. (тук може да се използват много интерпретации), се въведоха нови правила с промени в Закона за съдебната власт. Така вече с 13 гласа „за“ главният прокурор може да бъде сменен, уволнен, подменен, заменен, покорен, обезличен и т.н.

Но именно това е думата - обезличен. Защо…

Доскоро, за да се „скрои шапката“ на главния прокурор във ВСС бяха нужни 17 гласа (от общо 25 члена). Доста голямо мнозинство. Но депутати свалиха това мнозинство на 13 гласа заради Иван Гешев.

Какво означава това?

ВСС има 25 члена - единадесет члена на съвета се избират от парламента и единадесет члена се избират от органите на съдебната власт (чрез пряко гласуване - един магистрат, един глас. Съдиите избират 6 свои представителя, прокурорите - 4, следователите - 1). За да се допълни квотата до 25 се включват и Тримата големи – главният прокурор, председателят на ВАС и председателят на ВКС.

Добре е, че председателят на ВАС и председателят на ВКС запазиха статута си, разбирай, че за тяхното освобождаване са нужни 17 гласа, въпреки че депутат от ГЕРБ предложи и те „да си ходят“ след 13 гласа „за“. Но това не мина в парламента. Мина само „скрояването на шапката“ на главния прокурор. Тук правим важното уточнение, че в момента поводът е Иван Гешев, но това ще важи и за всеки друг на поста след него. Така че името е без значение.

13-те сребърника

Тази промяна, която парламентът прие, тотално обезличава фигурата на главния прокурор. И това е така, защото...

Политическата квота във ВСС, която е въведена там с цел да има баланс и да няма уж капсуловане на магистрати, е 11 човека. За да „падне главата“ на главния прокурор трябват още 2 гласа. Повече от постижимо. И така политическата квота, която е вътре благодарение на хората в парламента, няма как да не е „послушна“.

Когато си предложен и назначен от парламента, няма как вечно да се правиш на самостоятелен. Най-малкото от любезност и признателност. Все някога политиците ще поискат да осребрят позицията и мястото на назначените. И така само с гласовете на политическата квота може да се определи бъдещето на главния прокурор. Махаме този, идва онзи – не ни харесва. Нарушава етичния кодекс, гласува се, 13 гласа „за“ и чао. Да идва следващият главен прокурор – който и да е той.

Просто 13 гласа „за“ във ВСС, където има 11 политически назначения, означава само едно – възможност за контрол.

След като от тук нататък ще държиш главния прокурор „на къс повод“, за какво ти е изобщо такава фигура. Или пък целта е точно такава…

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 35 гласа.

Свързани новини