Last news in Fakti

9 Юни, 2023 09:00 4 474 25

ВСС и 13-те сребърника!

  • всс-
  • съдии-
  • прокуратури-
  • прокурори-
  • гешев-
  • политици

Тази промяна, която парламентът прие, тотално обезличава фигурата на главния прокурор

ВСС и 13-те сребърника! - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Съдебна реформа! Главният прокурор вън! Кадровици – скандали! Магистрати – скандали! Този вън, онзи – вътре (може и в ареста, може и без имунитет – имаме право на избор). Сагата в съдебната система доскоро бе далечен блян, а отскоро е шумен скандал. Но какво направиха в парламента? В желанието си на всяка цена Иван Гешев да бъде освободен, защото той е…. (тук може да се използват много интерпретации), се въведоха нови правила с промени в Закона за съдебната власт. Така вече с 13 гласа „за“ главният прокурор може да бъде сменен, уволнен, подменен, заменен, покорен, обезличен и т.н.

Но именно това е думата - обезличен. Защо…

Доскоро, за да се „скрои шапката“ на главния прокурор във ВСС бяха нужни 17 гласа (от общо 25 члена). Доста голямо мнозинство. Но депутати свалиха това мнозинство на 13 гласа заради Иван Гешев.

Какво означава това?

ВСС има 25 члена - единадесет члена на съвета се избират от парламента и единадесет члена се избират от органите на съдебната власт (чрез пряко гласуване - един магистрат, един глас. Съдиите избират 6 свои представителя, прокурорите - 4, следователите - 1). За да се допълни квотата до 25 се включват и Тримата големи – главният прокурор, председателят на ВАС и председателят на ВКС.

Добре е, че председателят на ВАС и председателят на ВКС запазиха статута си, разбирай, че за тяхното освобождаване са нужни 17 гласа, въпреки че депутат от ГЕРБ предложи и те „да си ходят“ след 13 гласа „за“. Но това не мина в парламента. Мина само „скрояването на шапката“ на главния прокурор. Тук правим важното уточнение, че в момента поводът е Иван Гешев, но това ще важи и за всеки друг на поста след него. Така че името е без значение.

13-те сребърника

Тази промяна, която парламентът прие, тотално обезличава фигурата на главния прокурор. И това е така, защото...

Политическата квота във ВСС, която е въведена там с цел да има баланс и да няма уж капсуловане на магистрати, е 11 човека. За да „падне главата“ на главния прокурор трябват още 2 гласа. Повече от постижимо. И така политическата квота, която е вътре благодарение на хората в парламента, няма как да не е „послушна“.

Когато си предложен и назначен от парламента, няма как вечно да се правиш на самостоятелен. Най-малкото от любезност и признателност. Все някога политиците ще поискат да осребрят позицията и мястото на назначените. И така само с гласовете на политическата квота може да се определи бъдещето на главния прокурор. Махаме този, идва онзи – не ни харесва. Нарушава етичния кодекс, гласува се, 13 гласа „за“ и чао. Да идва следващият главен прокурор – който и да е той.

Просто 13 гласа „за“ във ВСС, където има 11 политически назначения, означава само едно – възможност за контрол.

След като от тук нататък ще държиш главния прокурор „на къс повод“, за какво ти е изобщо такава фигура. Или пък целта е точно такава…


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 а кой ще осъди и тия от ВСС

    55 0 Отговор
    чийто записи за подкупите, които са си искали чухме и чийето имотно състояние и на родата не отговаря на доходите им ? аз питам тях кой ще ги освободи и съди?
  • 2 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    30 0 Отговор
    Неудобните биват остранявани под една или друга Форма
  • 3 Нищо се става от вас!

    10 31 Отговор
    Ей, голям рев за спасяването на тъпия милиционер!
  • 4 Питам

    32 6 Отговор
    Цяла България видя вчера селенията във ВСС и зависимоста на членовете,които имат ясната задача да свалят Гешев по обвинения изсмукани от пръстите.НЕ СЪМ МУ ФЕН,но е очевадно за всички колко усърдие влага "правосъдния" министър да си заработи заплата! Защо,когато Гешев е подпукал Тиквата,Киро и др. и има реален шанс да има справедливост искат да го махнат?

    Коментиран от #6, #7, #10

  • 5 Касапин

    6 1 Отговор
    АБЕ КВО Е ТОВА ВСС АДЕ ДА СЕ ИЗБИРА НА ИЗБОРИ КВО ШИ КАЙШ АДЕ СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ ДА КАЗВАТ ВИНОВЕН НЕВИНЕН И АДЕ ГЛАВЕН ПРОКУРОР ДА Е ПРАВОСЪДНИЯ МИНИСТЪР ЩОТО ТОЙ ТРЯБВА ДА Е АДВОКАТА НА ДЪРЖАВАТА И АКО СЕ ОСЕ....РЕ СИ ЗАМИНАВА ЗАЕДНО С ПАРТИЯТА КОЯТО ГО Е ИЗСИГНАЛА АДЕ СЪДИЯ НА ПЪРВА ИНСТАНЦИЯ АКО ПРИСЪДАТА МУ Е ОТМЕНЕНА НА СЛЕДВАЩА ДА НОСИ ОТ ГБ ОВОРНОСТ ЗА ТОВА СЛЕД РАСЛЕДВАНЕ А КО ШИ КАЙШ
  • 6 И аз питам

    3 6 Отговор

    До коментар #4 от "Питам":

    Защо да няма справедливос и за каскета. Защо вчера другите/твоите/ си отеглиха искането, което е по-тежкото/престъпление/ а оставиха нарушение на етичните норми?
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Данов

    9 1 Отговор
    Помислете за обратното. Трябваха му повече на брой компромати за повече хора .Поне 17-18 за да си седи Богоподобен . Сега само 11 плюс 2. Следващия партиец ще е още по близо до гръцката митология ,а Българския Народ само Господ го пази. Но и на него вече му е трудно срещу алчните .
  • 9 Иван Грозни

    15 1 Отговор
    В близкото миноло имаше народен съд. Питасе кои са били членовете на този съд. Сега кои са членове на въпросния съд. Ами същите-управляващите. И се твърди, че съдебната система била независима. Ала-бала.
  • 10 Иван4о

    4 2 Отговор

    До коментар #4 от "Питам":

    Защо питаш? - Гешев реши да бъде Гюро Михайлов, избра съдбата си. Гспод го запази веднаж (при атентата), няма да го закриля вечно, бутона ЕНТЕР вероятни е натиснат. Можем да съжаляваме, но едва ли ще има паметник като тожи на Гюро.
  • 11 Любо

    16 2 Отговор
    И какво се оказа накрая, че не Гешев е лошият герой а заместникът му който е от мафията на Герб и през цялото време е възпрепятствал Гешев. Предателите и евроатлантиците нарочно напоследък ни пробутваха тезата че Гешев е лошият за да се преглътне сватбата на мафията на мутрите , еничарите и неофашистите. Значи не е важен самият акт на атентата , а се оказа проблем с някакъв си експерт. Вместо продажният ВСС да обсъжда въпроса за атентата разпъва на кръст жертвата по политическа поръчка на едно посолство! Прокурорът Гешев и президентът Радев са последните препятствия на мафията на мутрите и фашизираните евроатлантици пред овладяването на цялата държава и превръщането ни във втора Украйна. Българският народ трябва да защити главния прокурор в името на България

    Коментиран от #12, #15

  • 12 драги

    5 1 Отговор

    До коментар #11 от "Любо":

    Божков да почерпи
  • 13 Миранда

    15 3 Отговор
    Така махнаха и главния прокурор на Украйна. Байдън ( тогава вицепрезидент) се обади по телефона ( разговорът го има записан) да го разкарат защото прокурорът на Украйна беше разнищил далаверите на Байдън и сина му.......това беше първото събитие от което тръгнаха всички останали и накрая се стигна до войната.
  • 14 Искат

    15 0 Отговор
    да махнат Гешев на всяка цена. За целта се използват всички възможни мафиотски методи: взрив и заплахи. Но най-мафиотският метод е промяната в закона, отнасящи се персонално за него. Всичко се случва само за около месец. Не може с мафиотски и непочтени методи да постигнат справедливост.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 СИНХРОН ???

    6 0 Отговор
    Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители 09.06.2020........
  • 17 АЛА БАЛА

    3 1 Отговор
    Божков: И после да видиме Румен Радев к"во Правителство ше направи. Там трябва да се съветва. .......Божков: Като го напраиме фигурант като Президента, точно клво ше ни вреди.......
  • 18 Не става така!

    10 0 Отговор
    Ако това е нивото на юристите ни в съдебната система, това, на което станахме свидетели вчера е отчайващо. Сборище от посредственици, които си създават правила, в нарушение на основни принципи на правото, в нарушение на съществуващите закони. Хора с вътрешно убеждение, мотивирано с угодничество по лична изгода... Това свърталище на кривосъдието трябва да бъде изгорено...Потресаващо!
  • 19 САМОДУР

    4 1 Отговор
    където има 11 политически назначения, означава само едно – РУСКА ЮЗДА И ТОЯГА ОТ ДС
  • 20 Да.....

    4 2 Отговор
    Тоя народ е тотално объркан /побъркан/ - до вчера искаше Гешев да падне, днес го защитават!? Това само в Бг може да се случи!
    И аз вече съм напълно объркан /побъркан/, като типичен представител на тоя ошашавен народ! Кой е лош, кой е добър, кое е крал, кой е крал още повече...... ?
    Има ли светлина в тунела или светлината е от идващия насреща влак?

    Коментиран от #22

  • 21 хихи

    2 1 Отговор
    Или пък целта е точно такава…
    това е това е
    виж ка се сещаш
  • 22 Народа

    8 1 Отговор

    До коментар #20 от "Да.....":

    не е объркан или побъркан. Тй вижда, че тези които го свалят са по лоши от него и на негово място искан да сложат друг не по добър от него, а по послушен от него.

    Коментиран от #23

  • 23 Баба Гицка

    2 1 Отговор

    До коментар #22 от "Народа":

    Ама и този е послушен, когато му отърва. Държи делата на трупчета и записите "на склад" за да ги употреби по предназначение - когато лично на него му приляга.
  • 24 007

    3 0 Отговор
    Приетите промени са само една мимикрия за отстраняването на Иван Гешев от поста защото стана неудобен на издигналите го на поста политици.Трябва цялостна реформа на съдебната система- съдилища , прокуратура, следствени служби като се засегне и МВР касаещо разследването на престъпления.Например в един окръжен град знаете ли ,че съдиите и прокурорите идват на работа в 10 часа , започват да гледат делата в 10ч30м , приключват в 12 часа , обяд , идват около 14 часа и си отиватв 16 часа.Няма никакъв контрол от страна на административните ръководители тъй като магистратите били незавасими и никой не може да ги контролира, което е абсурдно. Вчера бях на дело в едно малко градче обл.Стараа Загора.Съдията пристигна на работа в 9ч50м с луксозен джип “Ауди“ , прокурора доиде окло 9ч25м. също с луксозно возило ,не обърнах внимание на марката.Делото за това заседание приключи за 20 минути, за деня нямаше други дела.В 14ч30м съдииското Ауди ме изпревари на път за Стара Загора ,тъй като всички магистрати живеят там.За тази работа получават заплати в порядъкана 7000-9000лв. като им се заплаща и командировъчни и горивото за автомобилите с който пътуват.Това ако не е законово облечен обир на държавни пари не мога да се сетя за друго такова , за около 80-90 часа работа месечно да получаваш тази голяма сума.Имайте предвид ,че във България се отделят най много държавни средства за съдебната система от целия ЕС според Евростат, като същевременно най неработещата в същия съюз
  • 25 Мирослав

    1 2 Отговор
    Главен прокурор изобщо не е нужен. Това е паразитна длъжност, създадена след 09.09.1944г. за да се контролира прокуратурата от един единствен човек. Също така прокуратурата и следствието трябва изцяло да излязат от съдебната власт. Те са страна в процеса и не трябва да бъдат част от съдебната власт. За съжаление за последните две неща е нужна промяна в Конституцията.