Отидете към основна версия

6 482 45

Държавният резерв се запаси с йодни таблетки? Пред ФАКТИ говори и.д. председател на агенцията Асен Асенов

  • асен-
  • асенов-
  • йодни таблетки-
  • държавен резерв-
  • запаси

Конкретният случай за натрупването на препарат за йодна профилактика беше провокиран от кризата в Украйна, казва той

Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Държавният резерв е запасен превантивно с таблетките калиев йодид, предназначени за радиационна защита на населението. Препаратът е необходим за йодна профилактика, за да не се допусне увреждане на здравето на хората в резултат на натрупване на радиоактивен йод в щитовидната жлеза при възникване на ядрена или радиационна авария. "Към момента не съществува заплаха за населението на България, но с осигурените количества в базите на Държавния резерв се гарантира сигурността и превенцията при евентуално, възникнал радиационен риск", уточниха от агенцията. Пред ФАКТИ по темата говори и.д. председател на Държавния резерв Асен Асенов.

- Г-н Асенов, Държавна агенция „Държавен резерв и военновременни запаси“ (ДА ДРВВЗ) скоро обнови запасите си от таблетки калиев йодид, предназначени за радиационна защита на населението са доставени в базите на агенцията. Колко добре сме подготвени – дано не се налага, разбира се, като превенция?
- Държавният резерв съхранява широк асортимент стоки и материали с цел адекватна реакция за защита на населението при кризисна ситуация, военно или извънредно положение, както и предотвратяване последствията от различни аварии, природни бедствия и други неблагоприятни явления, в това число и препарат за йодна профилактика при радиационно замърсяване. При евентуална криза от такъв характер страната ни е в готовност да реагира чрез всички ангажирани за защита на населението институции, като агенцията е в състояние да изпълни възложените ѝ задачи. В тази връзка в края на миналата година в изпълнение на решение на Министерски съвет агенцията закупи значителни количества калиев йодид с цел готовност за защита на здравето на населението и незабавна реакция при извънредна ситуация, в случай на ядрена авария.

- Войната в Украйна ли ни кара да бъдем по-бдителни, или това е рутинна процедура при подновяването на запасите?
- Обновяването на съхраняваните резерви и запаси е рутинен процес. Агенцията стриктно следи за сроковете на съхранение и своевременно обновява материалите, така че те да бъдат в непрекъсната готовност за ползване. Конкретният случай за натрупването на препарат за йодна профилактика беше провокирано от кризата в Украйна и стремежа на страната, респективно на агенцията, населението да бъде максимално защитено при всякакъв вид опасности.


- Какви изделия има в Държавния резерв, свързани с радиационната защита?
- Конкретните позиции и количества, които съхраняваме, са класифицирана информация, но отново искам да ви уверя, че страната разполага с механизми и средства за адекватна реакция в случай на опасност от радиационно замърсяване. С оглед своевременното разпространение на таблетките до населението в Агенцията е създадена работна група, която да координира дейностите с другите държавни и местни органи на изпълнителната власт, отговорни за разпространението им.

- Какви медицински изделия като цяло се съхраняват в Държавния резерв?
- Агенцията освен хранителни запаси, вода, горива и индустриални запаси, създава, поддържа и съхранява и болнично-домакинско имущество, лични предпазни средства, дезинфектанти както и широк спектър лекарствени изделия от различни фармакотерапевтични групи (аналгетици, антибиотици, кръвоспиращи и други). Част от болнично-домакинското имущество са и полевите болници, оборудвани с всичко необходимо за оказване на първа медицинска помощ, включително операционни, хирургични инструменти и др.

- В обсега на агенцията попадат и болници. Какво означава това и как една болница е длъжна да реагира в случай на нужда…
- Да, агенцията съхранява и полеви болници с необходимия за тях инструментариум - легла, одеяла, постелки и други, които в случай на нужда могат да бъдат разгърнати. Реакцията и работата на самата болница би зависела от конкретната ситуация и необходимите действия за преодоляване на последствията от нея.

- За колко време трябва да се разгърне една полева болница с целия необходим инструментариум от легла, постелки, медикаменти и др., за да се окаже помощ на населението?
- Разгръщането на самите болници следва да се извърши със съдействието на Министерство на отбраната. Пример за разгръщането на такава болница е Ковид кризата през 2020 г., когато само за дни бяха изградени три полеви болници в зала „Арена Армеец“ в София, както и в подходящи зали в Русе и Пловдив. Времето, за което беше изпълнена възложената задача, е показателно за професионализма на служителите и добрата координация между отговорните за защитата и безопасността на населението ведомства постигнати благодарение на дългогодишния опит и съвместна работа.

- Колко са териториалните дирекции на Държавния резерв?
- Териториалните дирекции, част от структурата на ДА ДРВВЗ, са седем, като те са разположени из цялата страна, така че максимално ефективно и бързо Агенцията при необходимост да изпълни възложените ѝ със закона задачи и да бъде в максимална степен полезна на населението.

------------------
Асен Асенов е назначен в ДА ДРВВЗ през 1999 година като главен специалист. През годините съответно заема длъжностите старши експерт, главен експерт, началник отдел, а през 2008 година става Главен директор. През 2017 година е назначен на длъжността заместник-председател, а от август 2022 г. е временно изпълняващ длъжността председател на ДА ДРВВЗ.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 13 гласа.

Свързани новини