Отидете към основна версия

4 039 54

Ще вземете ли европейска дъвка от земята, изплюта от депутат, за да си я сложите в устата

  • аец белене-
  • реактори-
  • украйна-
  • сделка-
  • ек-
  • пари

Темата за АЕЦ „Белене“ отново избуя с пълна сила

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Темата за АЕЦ „Белене“ отново избуя с пълна сила, след като управляващи депутати „родиха“ идеята да продадем руските реактори, които сме платили за уж втората ни атомна централа, на Украйна

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ веднага прегърнаха идеята, че даже и започнаха да наместват парите – около 1,2 млрд. лева, в НЕК. Толкова трябвало да вземем, защото сме били платили толкова?

Та какво ни казват депутатите с тази „гениална“ идея

Да продадем на Украйна руски реактори в този момент, когато Русия е нападнала Украйна и двете страни са във война. Че даже и Украйна да ни ги плати!? Пардон, Европейската комисия ще ни ги плати. Имало европейски фонд, от който може да се ползват средства.

Първо. 1,2 млрд. лева са 600 000 млн. евро – нека да обърнем сумата така, че все едно вече сме част от еврозоната и имаме по два етиката на стоката – в лева и евро. Това е „европейска“ помощ за Украйна, когато всяко евро и долар, стигащи до Киев, отиват за куршуми на фронта.

Второ. За да заработят тези реактори в Украйна, Русия трябва да издаде лиценз? Как точно ще се случи…

Трето. Даваме ли първо реакторите, или първо вземаме парите!? Когато си купихме самолети Ф-16 от САЩ, въпреки че те не са във война, ние първо преведохме парите в доверителна сметка. Това означава, че парите се усвояват на даден етап и дадена сума. Е, самолетите ще закъснеят малко – с няколко години, но това е заради Ковид, не е заради нещо друго. Американците не са предвидили, че болест по хората ще бъгне производството на чипове.

Та какво ще направим – ще дадем ли оборудването първо, или ще искаме парите.

Четвърто. “Мудис инвестърс сървис” потопи Украйна още по-дълбоко във високорисковата кредитна територия в резултат на растящия натиск върху финансите ѝ заради конфликта с Русия. Дългосрочните рейтинги на емитентите на книжа в чуждестранна и местна валута и на първите по ранг за погасяване необезпечени дългове в задгранични парични единици бяха понижени от Саа3 до Са със стабилна перспектива. Това обяви агенцията на 11 февруари. Кредитната оценка Са не е от инвестиционната скала, което означава, че страната и компаниите ѝ ще получават по-трудно достъп до капиталовите пазари и до финансиране. Преведено на разбираем език – няма такава държава.

И ето така едно нещо, което е сдъвкано от политици, че даже и европейски, се превръща в обществена дъвка, по която се изказват икономисти, енергетици, а понякога и журналисти.

И така с решение на Народното събрание се отменя предишно решение на парламента от 7 юни 2018 г. за възобновяване на действията по търсенето на възможности за изграждане на АЕЦ „Белене” съвместно със стратегически инвеститор, на пазарен принцип и без предоставяне на държавна гаранция, чрез отделяне на активите и пасивите за проекта АЕЦ „Белене” в отделно проектно дружество. (б.р.-решението е от вчера)

Та така. Ще вземете ли дъвка, била тя и европейска, от земята, изплюта от депутат, за да си я сложите в устата – разбирай да влезе като част от дневния ред на обществото. Тя вече не е сладка, а направо горчи. Но депутатите обичат да дават на хората… пък било то и много често дъвки за раздумка.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 74 гласа.

Свързани новини