Отидете към основна версия

6 521 26

Петър Бояджиев: Как Васил Божков започна да гради империята си

  • васил божков-
  • империя

Той беше убеден, че няма човек, който да не може да подкупи

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Позамислих се тази нощ, за съдбата на Васил Божков. По стечение на обстоятелствата, го познавам, още от времето на неговия прощапулник. Той е един от малкото олигарси, които не са били в списъкът на Луканов.

В началото на 90-те години е счетоводител на "Елметинженеринг". Една от фирмите за търговия с оръжие. Офисът и беше на улица "Ангел Кънчев", на една минута от седалището на КТ "Подкрепа" на площад Гарибалди. Чичото на Тренчев беше военен полковник и участваше в управлението на тази фирма. И така Васил Божков беше получил едно малко бюро под стълбите при Подкрепа.

Времето си прекарваше между "Елметинженеринг" и това бюро в "Подкрепа". Във фирмата имаше, разбира се доста долари и Васил започна с тях да търгува по чейнч бюрата, като за себе си отначало оставяше само разликите. Не знам какво по-късно е станало и с парите на тази фирма. Та докато беше там, Тренчев ми го представяше като специалният финансист на "Подкрепа".

По-късно аз прекъснах отношенията си със синдиката и не съм проследил пътя му. Появи се отново при мен по молба на един общ приятел, да му помогна за лиценз за банка. Тогава това беше на мода и той вече беше започнал да подкупва. Беше дал 100 000 долара на подуправителя Шукеров за да получи лиценз, но Тодор Вълчев блокирал даването на лиценз.

И така моят приятел ме помоли да помогна при Тодор Вълчев, а Васил Божков обещал да даде кредит на приятелят ми. Е, направих тази услуга, но и до сега не ми е изпратил поне една бутилка уиски за услугата, а друго не съм и искал, защото вършех услуга на приятелят ми, а не на Васил.

И тъй от онова време Божков започна най успешната търговия, Купуваше всеки до министри срещу 10-15 % от печалбата, която му осигуряваха. Според твърденията му е стигнал и до премиери, в случая Бойко Борисов. За друг не знам, само мога да подозирам Симеон.

И така банковите сметки набъбваха и Васил беше убеден, че няма човек, който да не може да подкупи. И сега се оказа в дупките на НСС. Мирише ми на подхлъзване, но ще се види окончателно на 5 септември. А ако се установи, че наистина е изпързалян, по-късно ще пиша от кого и защо.

(Текстът е от фейсбук страницата на Петър Бояджиев)

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 39 гласа.

Свързани новини