Отидете към основна версия

6 263 168

Светлана Боянова пред ФАКТИ: Какво правят колегите в Полша и Унгария - и там ли са терористи!?

  • светлана-
  • боянова-
  • протести-
  • зърно-
  • украйна-
  • продукция-
  • слънчоглед

Не мога да разбера защо ние отказваме да защитим родното, пита експертът

Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Протестите на земеделците не са някакъв лобизъм, а са борба на сектора да оцелее. Политиката, която в момента прилага българската държава, не помага за това много голяма част от производствата на храни в България да бъдат устойчиви. Това твърдят от бранша. По темата пред ФАКТИ говори Светлана Боянова, изпълнителен директор на Българска аграрна камара (БАК).

- Г-жо Боянова, вие сте завършила право…
- Точно така, но не го практикувам - не съм действащ адвокат, съдия, прокурор и т.н. Практикувам право, но съм експерт по Общата селскостопанска политика на ЕС.

- Питах ви какво сте завършила, за да кажете в кой курс, докато следвахте, имахте специалност „Аграрен тероризъм“…
- Нямаше такава дисциплина. Извинете, но не е смешно.

- А защо станахте аграрни терористи. Така ви определи премиерът Денков?
- Станахме, защото някои хора изобщо не знаят какво говорят. И то, за съжаление, от най-високо ниво. Очевидно премиерът не познава изобщо сектора като начин на производство, каква е политиката, защото това е европейска политика, как функционират механизмите на субсидиране. Премиерът не може да направи никаква връзка между двете, както и какво е внос от трети страни, не говоря само за от Украйна. Вносът от трети страни подбива цените на българските производители и влияе върху изкупуването на българската продукция и тя престава да бъде конкурентна. Това се отнася особено за вноса на плодове и зеленчуци, вкл. оранжерийна продукция, грозде, картофи, мляко и млечни продукти, месо и месни продукти, живи животни, мед и пчелни продукти. Премиерът не може да си представи как работи секторът, не мисли какво означава всичко това за един български земеделски производител.

- И станахте терористи…
- Това звучи обидно, цинично. Това са думи на човек, който в безсилието си да аргументира решението, което е взел, без да го съгласува със сектора, говори просто някакви неща.

- Да очакваме ли среща на сектора с премиера, или с министри…
- След като падна забраната за внос на зърно от Украйна – парламентът я прие, премиерът ни прати писмо и ни покани на среща. След дъжд качулка, тогава реши да ни покани. Ние отказахме, защото няма никакъв смисъл. Просто от своя страна го поканихме на протеста. Нека да дойде и там да каже какво отношение и ангажираност ще има държавата към сектора. Проблемът е най-вече в сектор слънчоглед, но основно е маскиран като общо зърно от Украйна. Не е само в това проблемът, а в липсата на политика по защита на сектора чрез осигуряване на конкурентна среда за българския производител на зърно (в случая основно за слънчогледа), плодове и зеленчуци, грозде, картофи, мляко, месо, живи животни, пчелен мед и т.н. Всичко друго е за отклоняването на вниманието от основната тема. И така станахме терористи, а всичко е за сметка на българския потребител, който иска да сложи на масата си хубава българска качествена и безопасна храна.

- Какъв е проблемът със слънчогледа?
- Внася се слънчоглед от Украйна на много по-ниска цена от тази, която струва на нашите производители, и така те са блокирани. Имаме наличности, има достатъчно за преработвателите, просто себестойността на слънчогледа у нас е много по-висока от тази, на която идва от Украйна. И така идват разминаванията. А и не мисля, че е редно да се намесва държавата в отношенията между производители и преработватели. Държавата може да се намеси, ако трябва да предотврати увеличаване на цените. Докато имаше забрана, да сте видели увеличение на цената на олиото? Така че всичките тези доводи, които циркулират нагоре-надолу, изказани от кабинета, са абсолютно необосновани. Държавата да се занимава с това да защити гражданите по някакъв начин, но да не забравяме, че граждани са и земеделските производители. Аз не познавам държава, която да не си пази собствената продукция. Не мога да разбера защо ние отказваме да защитим родното. Нека да видим какво правят колегите от Полша, от Унгария. И там ли са терористи!? Те правят логичното, а у нас разни неща се хвърлят на обществото и никой не ги обяснява. И понеже и премиерът няма как да ги обясни, започва да вади някакви измислени доводи.

- Това, което чухме в началото, е, че се губи ДДС…
- И тази опорка падна. Къде се плаща ДДС – плаща го този, който продава. В случая ДДС остава в Украйна! Точка! Какво губим ние… Нека го обяснят.

- Стачка в страната, а утре в София. Това да очакваме?
- Днес протестът е в страната, а утре сме в София. Нека хора да видят и да усетят наистина недоволството на целия земеделски сектор, защото не говорим само за зърно, както се опитват манипулативно да го представят. И вече премиерът, понеже не е наясно със сектора, започна да го разделя на малки, на големи. Страдат всички – и зеленчукопроизводители, и животновъди, и медари, и млекопроизводители, и зърнопроизводители. Поведението на премира показва изключително безсилие.
---------------
Светлана Боянова е един от водещите експерти в България по темата Обща селскостопанска политика. Тя завършва право в Бургаския свободен университет и започва кариерата си като главен експерт в дирекция „Интеграционна политика“ в Министерството на земеделието и горите през януари 2000 г. Още по това време нейният фокус е Обща селскостопанска политика, както и биологичното земеделие и правната закрила на сортовете в ЕС. От ноември 2013 г. до момента ръководи Институт за агростратегии и иновации. Понастоящем Светлана Боянова е национално контактно лице по Рамковата програма за научни изследвания и иновации „Хоризонт Европа“, клъстер 6 „Храни, биоикономика, природни ресурси, селско стопанство и околна среда“. Светлана Боянова е двигател за основаването на първия български цифров иновационен хъб за земеделие АгроХъб.БГ. От юни 2022 г. е и ръководител на одобрения по програма „Цифрова Европа“ на Европейската комисия Европейски цифров иновационен хъб с фокус прецизно земеделие AgroDigiRise, който надгражда АгроХъб.БГ. На 17 май 2023 г. е избрана за изпълнителен директор на Българска аграрна камара (БАК) - най-голямото обединение на земеделски производители след 1989 г. в България.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 78 гласа.

Свързани новини