Отидете към основна версия

21 Септември, 2023 16:33, обновена 21 Септември, 2023 16:33 2 639 47

Посланикът на Армения Н.Пр.Армен Едигарян пред ФАКТИ: Азербайджан подлага населението на Нагорни Карабах на етническо прочистване

  • армения-
  • нагорни карабах-
  • азербайджан-
  • конфликт-
  • посланикът на армения-
  • н.пр.армен едигарян

Още в първите часове на военната агресия са нанесени сериозни щети на цивилното население, според последна информация от Службата на защитника на правата на човека на Нагорни Карабах на 19-20 септември са убити над 200 души, в т.ч. 10 цивилни, 5 от които деца, а броят на ранените е над 400

Снимка: Посолство на Армения в България
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

– Ваше Превъзходителство, светът отново стана свидетел на ескалирането на конфликта в Нагорни Карабах. Какво точно се случи на 19 септември?

- На 19 септември 2023 г. Азербайджан предприе нова широкомащабна агресия срещу народа на Нагорни Карабах. Въоръжените сили на Азербайджан са атакували почти всички градове и населени места с оръжия с голям калибър.
Още в първите часове на военната агресия са нанесени сериозни щети на цивилното население, според последна информация от Службата на защитника на правата на човека на Нагорни Карабах на 19-20 септември са убити над 200 души, в т.ч. 10 цивилни, 5 от които деца, а броят на ранените е над 400.

– В изявление на Министерството на отбраната на Азербайджан се споменава за "изтеглянето на въоръжените сили на Армения" и "минирането от страна на Армения на територията на Азербайджан". Как ще коментирате това твърдение?


- Тези твърдения не са нищо повече от дезинформация, която беше направена с цел да се подготви информационното поле за атака.
Считам за важно отново да подчертая, че Армения няма армия в Нагорни Карабах, а неверните твърдения за „миниране от страна на Армения на територията на Азербайджан“ бяха отхвърлени от Международния съд, с решение от 22 февруари 2023г..


– Арменската страна твърди, че Азербайджан продължава политиката си за етническо прочистване. Какво точно означа това? Какво конкретно се крие в тази т.н. „политика на прочистването“?

- Припомням, че още през 2022г от декември Азербайджан блокира Лачинския коридор, в резултат на което ситуацията в Нагорни Карабах се превърна в хуманитарна катастрофа. Блокадата на Лачинскич коридор също беше придружена от прекъсвания на доставките на природен газ и електричество.
Азербайджан се опитва чрез сила да подложи населението на Нагорни Карабах на етническо прочистване и да го лиши от правото да живее и да се развива свободно и достойно в родината си.


– Президентът на Азербайджан Илхам Алиев обеща „да интегрира напълно населението на областта и да я превърне в рай“. Това е толкова объркващо...Какво е Вашето тълкуване на това „обещание“ ?


- Имайки предвид причините и корените на конфликта, включително политиката на Азербайджан на дискриминация срещу арменците от Нагорни Карабах през съветския период, както и насаждането на арменска омраза в азербайджанското общество през последните 30 години, е трудно да се повярва на подобни обещания, меко казано.


– Краткотрайната ескалация на напрежението завърши както винаги със споразумение за прекратяване на огъня в Нагорни Карабах - област с многогодишна история на конфликт между Азербайджан и Армения. От какво зависи спазването на това споразумение и неговата дълготрайност?


- Има данни, че днес е имало изстрели. Според нашето разбиране за ситуацията, руските мироопазващи сили в Нагорни Карабах имат ключова роля по този въпрос.

Интервю на Оля Ал-Ахмед

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 12 гласа.

Свързани новини