Last news in Fakti

21 Септември, 2023 16:30, обновена 21 Септември, 2023 16:33 2 604 47

Посланикът на Армения Н.Пр.Армен Едигарян пред ФАКТИ: Азербайджан подлага населението на Нагорни Карабах на етническо прочистване

  • армения-
  • нагорни карабах-
  • азербайджан-
  • конфликт-
  • посланикът на армения-
  • н.пр.армен едигарян

Още в първите часове на военната агресия са нанесени сериозни щети на цивилното население, според последна информация от Службата на защитника на правата на човека на Нагорни Карабах на 19-20 септември са убити над 200 души, в т.ч. 10 цивилни, 5 от които деца, а броят на ранените е над 400

Посланикът на Армения Н.Пр.Армен Едигарян пред ФАКТИ: Азербайджан подлага населението на Нагорни Карабах на етническо прочистване - 1
Снимка: Посолство на Армения в България
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

– Ваше Превъзходителство, светът отново стана свидетел на ескалирането на конфликта в Нагорни Карабах. Какво точно се случи на 19 септември?

- На 19 септември 2023 г. Азербайджан предприе нова широкомащабна агресия срещу народа на Нагорни Карабах. Въоръжените сили на Азербайджан са атакували почти всички градове и населени места с оръжия с голям калибър.
Още в първите часове на военната агресия са нанесени сериозни щети на цивилното население, според последна информация от Службата на защитника на правата на човека на Нагорни Карабах на 19-20 септември са убити над 200 души, в т.ч. 10 цивилни, 5 от които деца, а броят на ранените е над 400.

– В изявление на Министерството на отбраната на Азербайджан се споменава за "изтеглянето на въоръжените сили на Армения" и "минирането от страна на Армения на територията на Азербайджан". Как ще коментирате това твърдение?


- Тези твърдения не са нищо повече от дезинформация, която беше направена с цел да се подготви информационното поле за атака.
Считам за важно отново да подчертая, че Армения няма армия в Нагорни Карабах, а неверните твърдения за „миниране от страна на Армения на територията на Азербайджан“ бяха отхвърлени от Международния съд, с решение от 22 февруари 2023г..


– Арменската страна твърди, че Азербайджан продължава политиката си за етническо прочистване. Какво точно означа това? Какво конкретно се крие в тази т.н. „политика на прочистването“?

- Припомням, че още през 2022г от декември Азербайджан блокира Лачинския коридор, в резултат на което ситуацията в Нагорни Карабах се превърна в хуманитарна катастрофа. Блокадата на Лачинскич коридор също беше придружена от прекъсвания на доставките на природен газ и електричество.
Азербайджан се опитва чрез сила да подложи населението на Нагорни Карабах на етническо прочистване и да го лиши от правото да живее и да се развива свободно и достойно в родината си.


– Президентът на Азербайджан Илхам Алиев обеща „да интегрира напълно населението на областта и да я превърне в рай“. Това е толкова объркващо...Какво е Вашето тълкуване на това „обещание“ ?


- Имайки предвид причините и корените на конфликта, включително политиката на Азербайджан на дискриминация срещу арменците от Нагорни Карабах през съветския период, както и насаждането на арменска омраза в азербайджанското общество през последните 30 години, е трудно да се повярва на подобни обещания, меко казано.


– Краткотрайната ескалация на напрежението завърши както винаги със споразумение за прекратяване на огъня в Нагорни Карабах - област с многогодишна история на конфликт между Азербайджан и Армения. От какво зависи спазването на това споразумение и неговата дълготрайност?


- Има данни, че днес е имало изстрели. Според нашето разбиране за ситуацията, руските мироопазващи сили в Нагорни Карабах имат ключова роля по този въпрос.

Интервю на Оля Ал-Ахмед


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    9 16 Отговор
    Има много ранени полицаи на паметника на съветската армия.

    Коментиран от #9

  • 2 да де

    42 4 Отговор
    Чакай сега нали вашия Пашинян твърди, че това там е азерска територия и затова руснаците не са се намесили.
  • 3 Ехааа

    30 8 Отговор
    Е защо са въоръжени арменците там? То утре и тука да направите същото,да се въоръжихте и после да ревете, че ви подлагаме на етническо прочистване . Никоя държава не би търпяла даден етнос да се въоръжава

    Коментиран от #43

  • 4 Е,как?

    31 3 Отговор
    Песков казва, че Азарбейджан си решава вътрешните си работи,а Вие казвате, че Азарбейджан извършва етническо прочистване. Едва ли Русия лъже
  • 5 Професор

    38 8 Отговор
    Вижте сега. Миналата година водехте война с Азербайджан която загубихте.. Разбрахте се, че Нагорни Карабах е територия на Азербайджан както е по международните правила. Нали така беше? Защо тогава поддържате полиция и армия в Карабах, минирате региона, провеждат си "президентски избори" и Пашинян поздравява Нагорни Карабах или както го наричате "Арцах"? Нали се разбрахте с Азербайджан, че няма да има сепаратизъм и Нагорни Карабах е част от Азербайджан? Защо не си държите на думата? И къде са доказателствата ви, че населението е без храна, ток и лекарства при положение, че Международни организации като Червения Кръст са там?
  • 6 Дааа бе

    33 2 Отговор
    Кой ви би по главите да се отделяте от РФ? Свободни сте да се сдружавате с когото си искате. После поискахте помощ, оказа ви се. Сега пак плюхте, после защо не ви помагат. Съюзихте се с най - големия враг на руснаците. Знаете ли въобще какво искате? Гладен ляга, ама си угажда. Жалко за обикновения народ, който страда заради престъпните продажници във властта.
  • 7 Сандо

    22 2 Отговор
    Арменците сами са си виновни.Сега дори и Русия едва ли ще се хване да ги вади от калта,а и защо - за да мога Пашинян и неговата пасмина да обвиняват за всичко Путин и Русия ли?Ами както е тръгнало,Турция и Азербайджан ще си поделят територията,а половината свят отново ще посреща "изгнаници клети".
  • 8 А50

    20 1 Отговор
    Азерите се възползваха от сащкото протеже Пашинян и извлекоха всичко от ситуацията. Армения не само загърби партбьорските си отношения с Русия, но и отправя убиди и нереални претенции. Не искат да си признаят, че сами се прецакаха, като се заиграха със САЩ. Превземането на Карабах стана пред очите на новите партньори на Армения с който в този момент провеждаха военно учение. Лукавия арменец няколко пъти се опита да вкара Русия в капан, но накрая се наиграха и сега кой ми такова в гащите
  • 9 А50

    10 4 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Жалко, трябва да бъдат ППродажниците вместо полицайте. Утре смеят ли да се покажат на обществени места на празника
  • 10 пешо

    22 3 Отговор
    на арменец и на евреин на портрет да ги видиш удари им по един шамар

    Коментиран от #38

  • 11 Дават ли ти взимай гонят ли те бягай

    9 1 Отговор
    Целия християнски свят е отворен за арменците те сега за планински Карабах се бият
    На баир лозе не ми трябва
  • 12 Божееее

    20 7 Отговор
    Та вие направихте етническото прочистване преди 30 години в Нагорни Карабах. Много лъжете
  • 13 Германец

    7 2 Отговор
    Това чака и българите след 20 години

    Коментиран от #15, #30

  • 14 А50

    20 3 Отговор
    Може и да не съм прав , но Армения с Пашинян ми прилича на някогашни български русофобски правителства след освобождението.. Постоянно плюене и обвинения по адрес на Русия са довели до няколко национални катастрофи и загуби на територии и въпреки всичко благодарение на Сталин си връщаме част от Добруджа, а не благодарение на фашистка Германия.Русия остави Армения по течението и се нагълтаха с вода, все пак руснаците не са по арменци от арменците, че за своя сметка да ги пазят от глупоста им
  • 15 Ние от 30 години аборти правим

    13 0 Отговор

    До коментар #13 от "Германец":

    Без да ни закача никой и от 9 млн сме 6,5 млн човека държавата субсидира от данъците земеделците те изнасят зърно да хранят децата на чужденците турците гледат тютюн и държавата им го изкупува с пари от данъците децата ходят на уроци при безплатно образование студентите си плащат също
  • 16 Ххххххххххх

    14 3 Отговор
    Търсете помощ от Сорос и ЕС. Те ви набутаха там.
  • 17 Търновец

    14 3 Отговор
    Преди хиляди години Арамейците бяха съзидателен народ и тяхната азбука в граматично отношение беше по приложима от Аккадската, дори Израелтяни твърдят че техния Хенри е диалектен на Староарменски - Арамейски, те обаче бяха ударени от Араби и Тюркяни, а преди това бяха завладени от Римляни- Византийци, и ние Българите се бихме с тях. Аз не съм виждал Арменец да е фермер или строителен работник.

    Коментиран от #19

  • 18 Късно

    12 2 Отговор
    Армения и Азербайджан водят Първата карабахска война през деветдесетте. Тогава страните са с почти равен брой население. Армения побеждава и завзема/възвъща Карабах. През всичките 30 години това остава непризната територия. Когато започва Втората карабахска война, арменците вече са три пъти по-малко като население, по-слабо въоръжени и губят. Все пак Русия се намесва преди катастрофата и войната спира, но прозападното правителство на Пашинян признава Нагорни Карабах за азербайджанска територия. Русия вече няма юридическа възможност да застане зад арменците. Сега реват за геноцид. Дано САЩ ги чуе, но надали. Едно е ясно, западният стил на управление и "ценностите" им, отслабват народите и държавите попаднали под негово влияние и те губят шанс, който са имали. Българите да се замислят!
  • 19 Търновец

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "Търновец":

    Горе става въпрос за Хебру не Хенри ти
  • 20 Объркано Атлантиче

    6 0 Отговор
    Мария Захарова:
    "В началото на 2022 г. Ереван имаше в ръцете си 3 тристранни изявления на лидерите на Русия, Азербайджан и Армения от 9 ноември 2020 г., 11 януари и 26 ноември 2021 г., които бяха политическа и практическа пътна карта за това как по мирен начин, взаимно уважение и задълбочено изграждане на живота в региона, като се вземат предвид интересите на всички страни.
    Ереван предпочете да не изпълнява подписаното, а да търси късмета си от НАТО/ЕС. Именно с посредничеството на Брюксел и главния съветник – Париж, на 6 октомври 2022 г. на срещата на върха в Прага беше прието Изявление по резултатите от четиристранна среща на лидерите на Азербайджан, Армения, Франция и ЕС . Буквално се казва:

    „Азербайджан и Армения потвърждават ангажимента си към Устава на ООН и Декларацията от Алма-Ата от 1991 г., чрез които те взаимно признават териториалната цялост и суверенитета.“ Тоест Нагорни Карабах е част от Азербайджан. В същото време в текста няма нито дума за необходимостта да се гарантират правата и безопасността на жителите на региона.
    На 7 октомври 2022 г. беше официално публикуван.
    Това стана окончателното решение на Ереван за проблема с Нагорни Карабах. Защо Никола Пашинян и арменските власти направиха точно това, защо Париж и Брюксел натиснаха официален Ереван да направи това - тези въпроси трябва да бъдат зададени на тях."
  • 21 Петкан

    8 7 Отговор
    В Османската империя цели 600 г хората живяха в мир и разбирателство ..само тук таме някой битов конфликт ..цели 600 г мир и просперитет на десетки народи ,етноси , религии

    Коментиран от #37

  • 22 Истината

    12 5 Отговор
    Ако има майстори на етническото прочистване и геноцид, това са арменците. Те са тези, които са проляли най-много турска кръв но най-много реват, че турците са ги клали. Та и цифри дават, като, че ли са ги борили един по един.
    Светът още помни Ходжалъ.
    Жалък народ ,отломки от жалки отломки на жалката човешка история. Ореваха света така,че никой не видя кървавите им ръце, оцапани с турска кръв. Но историята ще си оправи кривотийте вече е време.
    Агресорът на чужда земя ще бъде наказан по най-жесток начин, макар че е арменец.
    Армения би ли разрешила 10.000 въоръжени азербайджанци да раздават "справедливост" в Армения?
    Умници...
    Да ги е$а в меките п$ки....

    Коментиран от #44

  • 23 САТЪРА НА ХАНА

    8 2 Отговор
    АМИ СМЕНЕТЕ ГО ТОЯ СОРОСОПИТЕК ПАШАНЯН БЕ
    АРМЕНЕ .. :))
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Наблюдател

    8 0 Отговор
    Пашинян е арменския Саакашвили и Зеленски, продаде народа си на Америка за пари.
  • 26 Азери

    11 1 Отговор
    Това е азерска територия , колкото и да боли.
  • 27 САТЪРА НА ХАНА

    6 0 Отговор
    ПОПИТАЛИ РАДИО ЕРЕВАН
    .. КАКВО Е БЪЛГАРИНА ? .. И РАДИОТО ОТГОВОРИЛО
    ....
    " ЛЪВ В ТУРСКИ ЗООПАРК, . А НИЕ СМЕ ТИГРИТЕ В ЗООПАРКА "

    Коментиран от #47

  • 28 Не разбира

    10 1 Отговор
    Как етническо прочистване , какви жертви? Само до преди броени дни арменската армия , гордо, рамо до рамо с американският си събрат правиха военно учение.
  • 29 Павел пенев

    8 0 Отговор
    Защо се получава така, че арменците винаги ги подлагат на геноцид и етническо прочистване?
  • 30 сигурно

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Германец":

    Толкова много , няма да ни чакат.
  • 31 Глей сига

    3 3 Отговор
    ЗНАЧИ ОТ УБИТИТЕ 180. СА ВОЕННИ НА КОЯ АРМИЯ НА НА ТЕРИТОРИЯ НА АЗЕРБАЙДБАН ТА МИЛИ МИ АГОПЕ КОГАТО УКРАИНЦИТЕ УБИВАХА РУСНАЦИ ТЕ РУСНАЦИТЕ ВЛЯЗОХА НА УКРАИНСКА ТЕРИТОРИЯ ДА ЗАЩИТЯТ СЪНАРОДНИЦИТЕ СИ ЖЕРТВАЙКИ СОБСТВЕННИЯТ СИ ЖИВОТ А ВИЕ МИЛИ МИ АГОПЕ СИ СЕДИТЕ ПО ПЛОЩАДИТЕ И ИСКАТЕ РУСНАЦИТЕ ДА ВОЮВАТ ЗА ВАС А ВИЕ ДА ПОДКРЕПЯТЕ ВРАГА ИМ УКРАЙНА Е ДА ДА АМА НЕ ПАК МНОГО НАПРАВИХА ЗА ВАС ЩОТО МАЙ ПРОСТО ТРЯБВАШЕ ДА СИ ТРЪГНАТ А ЗЕМЕТЕ РАЗКАРАЙТЕ НЕАДЕКВАТНИЯТ СИ ПРЕЗИДЕНТ А ПЪК ПОСЛЕ ЩЕ ВИДИМ
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Слава Ердогана

    5 5 Отговор
    Слава Ердогана
  • 34 Слава Азербайджана

    5 4 Отговор
    Слава Азербайджана. Газ на мук ако рипате.
  • 35 Армения геноцид

    3 3 Отговор
    Газ и геноцид от Азербайжан за бъгарята и арменята
  • 36 Мамул

    6 1 Отговор
    САЩ ще защитава Армения докато загине и последния арменец, стига конфликта да е в ущърб на Русия или Иран. Но това е така откакто англосаксонците успяха да станат империя.
  • 37 Паткане

    4 7 Отговор

    До коментар #21 от "Петкан":

    Слуша ли те главата? Управлението на османската империя е силно изостанало феодално селско и примитивно. Войска, клане, данъци, бой и кючек. Нищо повече!

    Коментиран от #45

  • 38 Реалист

    1 1 Отговор

    До коментар #10 от "пешо":

    Ипоединуй:)
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Оправяйте се

    5 2 Отговор
    Когато сте продажници и лизачи ,ще си носите последствията. Като ритате срещу Русия, сега ще ревете.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Краварче

    2 3 Отговор

    До коментар #3 от "Ехааа":

    С тази разлика, че Нагорни Карабах е арменска територия с арменско население от хиляди години

    Коментиран от #46

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Така е

    3 0 Отговор

    До коментар #37 от "Паткане":

    Но в онези години е нямало нищо по-добро. В Европа са горе ли различните на клади, а в Русия са си продавали крепостните като добитък. А от завладените народи още не всички са били слезнали от дърветата.
  • 46 Ми що дириш ти тука

    2 1 Отговор

    До коментар #43 от "Краварче":

    Айде бохчичката, талигата и в карабах
  • 47 Арслан

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "САТЪРА НА ХАНА":

    А сега станали мишки в задния двор на ЕС и другите западНЯЦИ