Отидете към основна версия

1 304 20

Предизвикателства пред българската независимост в момента

  • независимост-
  • българия

Ако до началото на войната в Украйна в обществото ни имаше като че ли консенсус ,че бъдещето на България е към пълноправно членство и интеграция в ЕС и НАТО ,  то след избухването на тази война се появиха значимите разделения в обществото и политиците ни за четвърти път

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Във връзка с 115 години от обявяването на независимостта на България , ще се опитам да направя кратък исторически преглед на развитието на България като независима държава ,резултатите от независимостта и отговорностите, които независимостта поставя пред българското общество , политиците и управляващите към сегашния исторически момент. Това коментира д-р Събина Петканска.

От освобождението си през 1878 година до обявяването на независимостта си през 1908 година , България осъществява Съединението си въпреки съпротивата на великите сили и на Русия през 1885 година , печели категорично сръбско българската война , отстоява Съединението си и започва бързо индустриално развитие при управлението на Стамболов, въпреки разделението си на русофили и русофоби . Но остава васална държава на Турция и българския владетел е княз, а не цар . В някаква степен България има и ограничения за свободни външно- политически решения ,като васална а не независима държава .

През 1908 година са налице подходящи външно- политически условия ,с това че избухва преврата на младотурците в Турция , Австро-Унгария окупира Босна и Херцеговина, а Франция и Германия спорят за Мароко , Русия не се противопоставя остро за обявяване независимостта на България . Българското правителство и княз Фердинанд използват благоприятния външно- политически момент и обявяват независимостта на България на 22.09.1908 година .

Независимостта е призната от великите сили през 1909 година, като Русия опрощава оставащия дълг на Турция към Русия от руско -турската освободителна за България война , който България се задължава да изплати на Русия за голям период от време .

България става призната независима държава и започва сама да взема решения за своята външно- политическа ориентация и действия .

България, вече като независима държава участва активно в създаването на антитурската Балканска коалиция между България , Сърбия , Гърция и Черна гора за освобождаване от Турция на териториите на Балканския полуостров ,населени с християни . Война, която коалицията печели категорично и реално Турция губи почти всички свои територии на Балканите . Но за съжаление поради спорове между съюзниците за разпределение на завоюваните територии , по инициатива на България и най -вече на погрешно и катастрофално решение на цар Фердинанд , избухва междусъюзническата война и България претърпява първата си национална катастрофа .

През 1914 година избухва Първата световна война и България до 1915 година запазва неутралитет и е ухажвана от двете воюващи страни да се включи на страната на всяка от двете страни . През 1915 година Германия стига до Париж , рухва руския фронт срещу Германия , проваля се десанта на Англия при Дарданелите , Германия обещава на България загубените територии от междусъюзническата война и България се включва в Първата световна война на страната на Тройния съюз . И преживява втората си национална катастрофа , войнишкото въстания , преврата през юни 1923 и убийството на министър пр. Ал. Стамболийски , Септемврийското въстание , атентата в черквата Св. Неделя през 1925 година . Българското общество се разединява за втори път .

В навечерието на Втората световна война , България отново като независима държава , но в голяма степен и принудена от обстоятелствата , реално се включва във войната на страната на хитлеристка Германия и взема неразумното решение да обяви война на Англия и САЩ . Което по същество води до трета национална катастрофа , смяна на обществения строй , съветизация на България , загуба на независимост , разделение на обществото ни за трети път . И единствено факта че СССР и Англия и САЩ вече се оформят като противници , спасява България от загуби на територии от преди войната .

И идваме до 1989 и 1991 година, когато СССР се разпадна ,България отново е независима държава и българското общество и политици трябва да вземат решенията за бъдещето на България.

Ако до началото на войната в Украйна в обществото ни имаше като че ли консенсус ,че бъдещето на България е към пълноправно членство и интеграция в ЕС и НАТО , то след избухването на тази война се появиха значимите разделения в обществото и политиците ни за четвърти път . Разделение ,което съчетано с факта че България е независима държава ,която взема автономни решения и респективно цялото ни общество носи отговорност за взетите решения , става много важно осъзнаването на отговорностите на всеки българин ,който носи НЕЗАВИСИМОСТТА НИ за бъдещето на България . А тя се изразява най -вече в избора ,който всеки български гражданин прави коя политическа сила да подкрепи на национални и местни избори .

В пресата изляза данни за договорености между Франция и Германия и други централно европейски страни за развитие на ЕС на четири скорости . Идеята е в първата група да са страните с общо функциониращи институции като единна валута , единна данъчна система , съдебна система , външна политика , близък брутен продукт на човек от населението и други . А на по- задните етажи да са страните с по -слаба интеграция с ЕС .

Ако тази политика на ЕС влезе в сила , НЕЗАВИСОМОСТА на БЪЛГАРИЯ ще означава и голяма отговорност за вземане политически решения към каква интеграция с ЕС ще се стремим . Дали ще се борим за максимално интегриране на България към структурите на ЕС или ще надделеят националистически настроения на възможно най -слаба интеграция.

Историята на развитие на третата българска държава от получаването на независимост от 1908 година до сега ни подсказва и учи , че е от изключително голяма важност и е голяма отговорност на всеки българин и на всеки български политик и политическа партия , да се възползваме мъдро от сегашната си независимост и мислейки за бъдещето и просперитета на България да не допускаме грешките от миналото . Да вземаме отговорни и правилни решения на независима България, които да я направят силно развита и просперираща европейска страна .

НЕЗАВИСИМОСТТА означава и ОТГОВОРНОСТ на всеки българин за бъдещето на България .

Честити 115 години от Независимостта на България!

Д-р Събина Петканска

Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.

Свързани новини