Last news in Fakti

22 Септември, 2023 15:00 1 282 20

Предизвикателства пред българската независимост в момента

  • независимост-
  • българия

Ако до началото на войната в Украйна в обществото ни имаше като че ли консенсус ,че бъдещето на България е към пълноправно членство и интеграция в ЕС и НАТО ,  то след избухването на тази война се появиха значимите разделения в обществото и политиците ни за четвърти път

Предизвикателства пред българската независимост в момента - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Във връзка с 115 години от обявяването на независимостта на България , ще се опитам да направя кратък исторически преглед на развитието на България като независима държава ,резултатите от независимостта и отговорностите, които независимостта поставя пред българското общество , политиците и управляващите към сегашния исторически момент. Това коментира д-р Събина Петканска.

От освобождението си през 1878 година до обявяването на независимостта си през 1908 година , България осъществява Съединението си въпреки съпротивата на великите сили и на Русия през 1885 година , печели категорично сръбско българската война , отстоява Съединението си и започва бързо индустриално развитие при управлението на Стамболов, въпреки разделението си на русофили и русофоби . Но остава васална държава на Турция и българския владетел е княз, а не цар . В някаква степен България има и ограничения за свободни външно- политически решения ,като васална а не независима държава .

През 1908 година са налице подходящи външно- политически условия ,с това че избухва преврата на младотурците в Турция , Австро-Унгария окупира Босна и Херцеговина, а Франция и Германия спорят за Мароко , Русия не се противопоставя остро за обявяване независимостта на България . Българското правителство и княз Фердинанд използват благоприятния външно- политически момент и обявяват независимостта на България на 22.09.1908 година .

Независимостта е призната от великите сили през 1909 година, като Русия опрощава оставащия дълг на Турция към Русия от руско -турската освободителна за България война , който България се задължава да изплати на Русия за голям период от време .

България става призната независима държава и започва сама да взема решения за своята външно- политическа ориентация и действия .

България, вече като независима държава участва активно в създаването на антитурската Балканска коалиция между България , Сърбия , Гърция и Черна гора за освобождаване от Турция на териториите на Балканския полуостров ,населени с християни . Война, която коалицията печели категорично и реално Турция губи почти всички свои територии на Балканите . Но за съжаление поради спорове между съюзниците за разпределение на завоюваните територии , по инициатива на България и най -вече на погрешно и катастрофално решение на цар Фердинанд , избухва междусъюзническата война и България претърпява първата си национална катастрофа .

През 1914 година избухва Първата световна война и България до 1915 година запазва неутралитет и е ухажвана от двете воюващи страни да се включи на страната на всяка от двете страни . През 1915 година Германия стига до Париж , рухва руския фронт срещу Германия , проваля се десанта на Англия при Дарданелите , Германия обещава на България загубените територии от междусъюзническата война и България се включва в Първата световна война на страната на Тройния съюз . И преживява втората си национална катастрофа , войнишкото въстания , преврата през юни 1923 и убийството на министър пр. Ал. Стамболийски , Септемврийското въстание , атентата в черквата Св. Неделя през 1925 година . Българското общество се разединява за втори път .

В навечерието на Втората световна война , България отново като независима държава , но в голяма степен и принудена от обстоятелствата , реално се включва във войната на страната на хитлеристка Германия и взема неразумното решение да обяви война на Англия и САЩ . Което по същество води до трета национална катастрофа , смяна на обществения строй , съветизация на България , загуба на независимост , разделение на обществото ни за трети път . И единствено факта че СССР и Англия и САЩ вече се оформят като противници , спасява България от загуби на територии от преди войната .

И идваме до 1989 и 1991 година, когато СССР се разпадна ,България отново е независима държава и българското общество и политици трябва да вземат решенията за бъдещето на България.

Ако до началото на войната в Украйна в обществото ни имаше като че ли консенсус ,че бъдещето на България е към пълноправно членство и интеграция в ЕС и НАТО , то след избухването на тази война се появиха значимите разделения в обществото и политиците ни за четвърти път . Разделение ,което съчетано с факта че България е независима държава ,която взема автономни решения и респективно цялото ни общество носи отговорност за взетите решения , става много важно осъзнаването на отговорностите на всеки българин ,който носи НЕЗАВИСИМОСТТА НИ за бъдещето на България . А тя се изразява най -вече в избора ,който всеки български гражданин прави коя политическа сила да подкрепи на национални и местни избори .

В пресата изляза данни за договорености между Франция и Германия и други централно европейски страни за развитие на ЕС на четири скорости . Идеята е в първата група да са страните с общо функциониращи институции като единна валута , единна данъчна система , съдебна система , външна политика , близък брутен продукт на човек от населението и други . А на по- задните етажи да са страните с по -слаба интеграция с ЕС .

Ако тази политика на ЕС влезе в сила , НЕЗАВИСОМОСТА на БЪЛГАРИЯ ще означава и голяма отговорност за вземане политически решения към каква интеграция с ЕС ще се стремим . Дали ще се борим за максимално интегриране на България към структурите на ЕС или ще надделеят националистически настроения на възможно най -слаба интеграция.

Историята на развитие на третата българска държава от получаването на независимост от 1908 година до сега ни подсказва и учи , че е от изключително голяма важност и е голяма отговорност на всеки българин и на всеки български политик и политическа партия , да се възползваме мъдро от сегашната си независимост и мислейки за бъдещето и просперитета на България да не допускаме грешките от миналото . Да вземаме отговорни и правилни решения на независима България, които да я направят силно развита и просперираща европейска страна .

НЕЗАВИСИМОСТТА означава и ОТГОВОРНОСТ на всеки българин за бъдещето на България .

Честити 115 години от Независимостта на България!

Д-р Събина Петканска


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    7 20 Отговор
    Руските слуги в БГ са основното предизвикателство пред българската независимост.
  • 2 Дааа

    19 3 Отговор
    Освобождението от американските поробители и еничарите-елгебетета, това е предизвикателството!
  • 3 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    9 2 Отговор
    Честит разник Българи
  • 4 ген КЪСТЪР

    7 3 Отговор
    И ОТ КАКВО И ОТ КОГО Е НЕЗАВИСИМА -ТАД ИС ДЪ КУЕСЧЪН както е казал ГРАЖДАНИНЪТ ХАМЛЕТ
  • 5 БЪЛГАРИН

    7 10 Отговор
    Българи,
    по света и у нас!
    ЧЕСТИТ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК!

    Ден на Независимостта на България от Османската и от Руската империи!

    Това е нашият национален празник!
    А не 9-ти септември-денят на превръщането на България в социалистически концлагер-фактическа 16-та ССР!
    Нито е 3-ти март-денят на учредяване на Сан Стефанска Задунайска губерния, което наложило свикването на
    Берлинския конгрес.
    Нито е 24-ти май! Тогава нито е създадена азбуката,
    нито е рождение или възвишение на някой от Светите Седмочисленици!
    Денят на азбуката е 15-ти септември!Първият учебен ден на българските азбукарчета!

    Българи,
    по света и у нас!
    ЧЕСТИТ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК!

    Коментиран от #10, #12

  • 6 Съюз може, но провинция НЕ

    8 0 Отговор
    За каква независимост в интегрирани структури може да се говори? Нещата стоят така, или сме държава или покрайнина на ЕС със затихващи функции, буферна и карантинна зона, без собствени закони, валута и власт. Едва ли някой патриот някога е е борил за смяна на империите, а това ЕС даже няма шанс да бъде империя.
  • 7 ха ха

    7 1 Отговор
    уж сме независими , но сменихме само посолството дето ни назначава правителство , държавата бандит не носи независимост а робство , гръмки речи за пред публиката и бой зад колоните на министерски съвет ,Честит Празник
  • 8 От службите

    7 2 Отговор
    Това не трябва да е Празник в момента а ден на Скръб, защото България в момента не е Васална, а КОЛОНИАЛНА държава, която се управлява от САЩ чрез Посолството в София, а "Правителството" е една продажна структура , в която са сложени предатели на България, които да изпълняват Американските ПОРЪЧКИ за обедняване и ОБЕЗЛЮДЯВАНЕ на Българи и превръщането и във втора Украйна, чийто население в момента е15 000 000 от 40 000 000 преди СВО и продължава да се топи с темпове от 1000 човека дневно, които умират на фронта, а в някои случаи смъртта дневно ги спохожда повече от 3000 хиляди човека благодарение на Зеленски, който изпълнява директивите на Сащ.
  • 9 Механик

    9 2 Отговор
    Държава на която и назначават правителството и то се състои от канадци и украинци, не може да има предизвикателство пред независимостта си, защото тя нямама независимост.
    Да не говорим за държава без армия и и таква дето английския посланник и реди софтуера за изборите.
  • 10 Касапинъ

    5 2 Отговор

    До коментар #5 от "БЪЛГАРИН":

    Ей нацист! Избра ли си парцел, или ще станеш храна за кучетата... може и жив, но със сигурност едно от двете още тази година.
  • 11 Сън в лятна нощ

    5 6 Отговор
    Събинке, ние сме една сбирщина от подлоги -и сме наведени в конкретния исторически момент, било към Германия, чиито съюзник бяхме, било към СССР, на когото искахме да сме съюзна република, било към САЩ комуто слугуваме сега! НИКОГА не сме имали самостоятелна политика и суверинитет! НИКОГА!!! Подлоги сме и такива ще си останем! Кой от т.н. наши герои не е предаден от българи? Дори История славянобългарска е написана (по скоро преписана от архивите в Атон) едва през1780 г.!!! На всичко отгоре агенти на ДС откраднаха оригинала от Атон и брахме срама, за да го върнат в манастира!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 2 Отговор
    алооо, няма българсак независимост в момента вижда се от космоса, окопирани сме от 4 военни бази на америка а управляващите са козяшки подлоги и се подчиняват на урсула и галя от козяк

    за каква бг независимост пишете? само нациоални предатели ни управляват , повече ги вълнува окрайна от колкото българия
  • 14 Генерал 🇧🇬

    6 2 Отговор
    Само че, днес България не е независима държава отново,след като всички ние солидарно сдадохме нейната Независимост и станахме територия- 27 република в Европейския конгломерат.

    България чрез т. нар. "Лисабонски Договор" е зависима от брюкселските бюрократи?
    През 2009 с ратификацията на Лисабонския договор се отне държавната ни независимост. България остана без държавен суверенитет. Жалко, позорно и ФАКТ!

    Днес, тази дата не е редно да я честваме, защото сме пак зависима територия.
  • 15 Сандо

    1 0 Отговор
    Пред независимостта на България няма никакви предизвикателства поради липса на такава.
  • 16 Честит

    2 0 Отговор
    празник на зависимите, празнуващи своята независимост!
  • 17 днес сме независими от русия

    4 0 Отговор
    и сме роби на сащ и ес - какво по - лошо може да ни се случи ?
  • 18 Зависимите са вече 50 - 70% от младите ,

    3 0 Отговор
    И ТЕ ЛИ СА НЕЗАВИСИМИ И ОТ КОГО ?
  • 19 Петкан

    1 0 Отговор
    През 1908 г няма Турция а тип Османска империя
  • 20 Гост

    0 0 Отговор
    Един мой познат казваше ,и тук съм зависим ,и като бачкам на запад ,пак съм зависим,обаче по добре там,....защото съм само уморен, отколкото тук....гладен ,и уморен