Last news in Fakti

12 Май, 2024 19:01 3 739 33

Моля, не се разболявайте в България!

 • здравеопазване-
 • българия-
 • здраве-
 • психиатрия-
 • болни-
 • раднево-
 • иван добринов-
 • психиатри

Как в България се лекуват хората, които имат лошия късмет да развият психично заболяване? Условията често са окаяни, лекари носят от дома си шампоан и тоалетна хартия, а парите за модернизация и неотложни нужди са кът.

Моля, не се разболявайте в България! - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Емилия Милчева:

В една от Фейсбук групите, която свързва хора с отношение към терапия на зависими пациенти, психиатърът д-р Иван Добринов благодари на дарителите на шампоани, самобръсначки, крем за бръснене, тоалетна хартия, пижами, чорапи за Шесто мъжко отделение в Държавната психиатрична болница (ДПБ) в Раднево.

Без шампоан и паста за зъби

Д-р Добринов e шеф на отделението, където се лекуват хора с наркотични и алкохолни зависимости и твърде често те нямат средства, изоставени са от близките си или пък са настанени за принудително лечение с решение на съда - тоест, идват с дрехите на гърба си. “В бюджета на психиатриите обаче такива разходи не са предвидени, нито пък го прави съдът, когато постановява такива решения, затова често се налага и лекарите, и медицинските сестри да носим от домовете си”, казва той пред Дойче Веле.

На някои им свалят белезниците на входа и ги оставят на грижите на един лекар и възрастна медицинска сестра, а ако започнат да буйстват - да му мислят същите. До август миналата година ДПБ-Раднево, най-голямата в България - с 420 легла, не е имала охрана. Но след като криминално проявен пациент (с извършено убийство), интоксикиран с амфетамин и метамфетамин, започва да буйства и да троши в отделението, медици начело с д-р Добринов подават оставки - и болницата вече има охранители.

Моля, не се разболявайте в България

Къде в България се лекуват хората, които имат лошия късмет да развият психично заболяване? Съществуват 12 центъра за психично здраве, 12 държавни психиатрични болници, 17 отделения към МБАЛ и шест психиатрични университетски клиники. Това са общо над 3900 легла, разпределени крайно неравномерно - в Северозападния район 8 легла се падат на 10 000 души, в Югозападния – 1,7 легла на 10 000. В някои от тях условията са окаяни и най-добре да бъдат закрити. Преди седем години, когато санирането вървеше с пълна пара при управлението на ГЕРБ, директорката на болницата в Курило д-р Цветеслава Гълъбова търсеше средства за топлоизолация, тъй като дограмата беше от 1949 година.

Капиталовите разходи на държавните психиатрични болници за 2023 г. са били 269 355 лева, съобщиха от Министерството на здравеопазването в отговор на въпроси на Дойче Веле. Толкова струва малък апартамент в София. За 2022 г. капиталовите им разходи са били 1 081 369 лева. В същата година, в която управляваха две правителства - редовно и служебно - за бонуси на държавни служители от администрацията на МС бяха раздадени над 3 милиона лева. За първите три месеца на 2024-та в държавните психиатрии за целта са похарчени едва 26 880 лева. В бюджета на ДПБ-Раднево пък в графата “Капиталови разходи” пише „нула“.

А в Шесто мъжко с дарения и личен труд са направили фитнес и скромна библиотека без нито един бюджетен лев. От двете спортни зали и спортна площадка, съществували преди години, няма и помен. Цялата рехабилитационна база на ДПБ-Раднево, включваща трудова терапия и други дейности, е разпродадена и унищожена в последните 20-30 години.

Липсващата държава

Към лошата база се прибавя общият за цялото здравеопазване проблем - недостиг на персонал, особено на медицински сестри и санитари. Средната възраст на сестрите е 56,5 години, щатните бройки са 494, но от тях са заети 454,5 - отговориха на запитването на ДВ от здравното министерство. България е на дъното на класацията на ЕС и по брой психиатри. По данни на Икономическия и социален съвет лекарите са около 500, от които двайсетина са детски психиатри. Към този дефицит се прибавя и друг, още по-голям - липсата на психотерапевти, социални работници, (клинични) психолози, санитари и друг персонал.

Причината за доминацията на лекарите е, че в България лечението на психични заболявания започва, но и свършва, с поставянето на диагноза и медикаментозно лечение. Тази констатация присъства във всички доклади, проучвания и форуми и си остава там. Държавната политика към психично болните и хората със зависимости е като на българското общество - игнорираща, поради което липсва продължаващо лечение, рехабилитация и ресоциализация.

Затвореният кръг

“Когато са при нас, си пият хапчетата, подобряват се, излязат ли - правят криза, и пак се връщат, затворен кръг е. А от януари в Шесто мъжко отделение бяха съкратени 10 легла, останаха 50 и на моменти ситуацията е доста напрегната при увеличен прием”, казва д-р Иван Добринов. В същото време лечебните програми, специализирани за жени със зависимости, са много малко на брой, често краткотрайни и без нужния обхват от грижи, отбелязва той и дава пример - в ДПБ-Раднево за зависими жени е обособен само един профил с 12 легла в друго отделение, където се лекуват и пациентки с хронична шизофрения и умствена изостаналост. Стигмата към жените е много по-голяма, а държавата ни демонстративно пренебрегва техните нужди, коментира д-р Добринов.

Какъв е шансът за хората с нарушено психично здраве, когато излязат от психиатричните отделения? Да влязат пак - този път за дълго и да станат 274-ият живеещ в психиатриите пациент за повече от 12 месеца - тази бройка се мени, но се движи около 300. Или да заживеят на улицата, защото близките са им обърнали гръб и имотната мафия им е отмъкнала жилището. Да са от късметлиите - с грижовно семейство и със средства, които да им позволят да плащат за редовни посещения в частни кабинети. За повечето обаче тези услуги нито са налични, нито пък достъпни. Проследяване и амбулаторно обслужване на психично болните хора липсва.

Политическа безотговорност

Чл. 151 от Закона за здравето регламентира, че трудовата терапия на лицата с психични разстройства е част от психо-социалните рехабилитационни програми, недопустимо е да има експлоатация, а начинът, по който ще се заплаща и ще се уреждат условията на труд се определя с наредба на министъра на здравеопазването. Каква е реалността? Законът за здравето е в сила от 19 години, но наредба няма - тоест, всяка трудова терапия е експлоатация, тъй като не се заплаща. Няма и рехабилитационни програми поради липса на финансиране. Психиатри обясниха, че те включват и други дейности освен трудовата терапия, които не са регламентирани - индивидуална и групова психотерапия, спорт, арттерапия и др.

49-ият парламент не успя да гласува законодателните промени за защита правата на психично болните. В становище от 20 април т.г. Българската психиатрична асоциация (БПА) предупреди за рискове, тъй като “не са съобразени с мнението на психиатрите, работещи ежедневно с психично болни”. Няма как да се реализират предложенията при необходимост от имобилизация и изолация на пациент в екипа да се включат юрист и представител на хуманитарна и правозащитна организация. Персоналът в психиатричните заведения не достига, инциденти възникват непрекъснато, а средства за заплащане на такива експерти няма откъде да се вземат.

От професионалното сдружение настояха промените да бъдат обсъдени съвместно с представители на МВР, съд, прокуратура, социални служби, НПО-сектора и “да бъдат съобразени с възможностите на хронично недофинансираната здравна система”. Сходно становище изрази и бившият вече министър на здравеопазването проф. Христо Хинков, също психиатър: “Предложенията за законови промени са чудесни, но в реалността някои от тях са невъзможни”. В гилдията не приемат и идеята за електронен регистър, в който в реално време да се записват всички действия по имобилизация и изолация, защо са били приложени и времето, в което пациентът е бил обездвижен и изолиран. Пробивите на информационни системи в България са чести, а и без тях данни лесно “изтичат” - и, предвид стигмата за психично болните, хората ще бъдат уязвени.

Парламентът увеличи с 1.1 милиарда лева бюджета на Здравната каса за 2024 г., но не повиши разходите за психиатрична помощ, които се покриват от Министерството на здравеопазването - а за промяна на остарялата схема на финансиране изобщо не стана и дума.

Затова пък депутатите обещаха 30 милиона лева повече за 2025 г. за тази цел. Обещанията не им струват нищо.

Извън системата

Съвсем наскоро д-р Цветеслава Гълъбова в гневен пост във Фейсбук предложи МЗ да закрие държавните психиатрични болници. “Явно психично болните са в тежест на обществото, защо да ги лекуваме изобщо тези бивши хора… кога ще се провери как са защитени правата им в системата на здравеопазване, кога ще се провери и ще бъде задължена държавата да си изпълнява задълженията по осигуряване на ЧОВЕШКИ условия за лечението им и ПРАВАТА на работещите в тези “лечебни заведения” – да се увеличи и броя на персонала, и заплащането в пъти”, написа тя.

Психиатърката разказа за случаи на отказано лечение на психично болни, един от тях от университетска болница в София. Там предписали “консервативно лечение” на психично болен със счупена тазобедрена става - “поради социален статус и наличие на основно заболяване шизофрения”. Социалният му статус е, че е ром.

А в Шесто мъжко ще чакат следващите дарения от пасти за зъби, шампоани и самобръсначки за своите хора.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

 • 1 Госあ

  45 8 Отговор
  Българина днес е стъпил здраво с двата крака на дъното ! Напълно разгембени от запада, оставени в ръцете на Турция като армаган за услугите които анадолците правят на запада. Официално в управлението на страната има турска партия заедно с измекяри и продажници подобно на турско. Бива, бива, но такава гавра никъде няма !

  Коментиран от #13

 • 2 Госあ

  24 5 Отговор
  Българина днес е стъпил здраво с двата крака на дъното ! Напълно разгембени от запада, оставени в ръцете на Турция като армаган за услугите които анадолците правят на запада. Официално в управлението на страната има турска партия заедно с измекяри и продажници подобно на турско. Бива, бива, но такава гавра никъде няма !
 • 3 Моля не гледайте повече

  29 1 Отговор
  120 минути. Светослав става все по-плосък журналист и се опитва да балансира между интересите които е поел със своя пост да защитава и истината. А тя истината е една и това че са те сложили И получаваш заплата за да я криеш не те прави журналист А мисирка . Страшно те уважавах но преди няколко години ти изчезна от екрана по време на пандемията и се превърна в безличен индивид за което съжалявам защото мисля че можеш и повече.
 • 4 Путинофил

  47 1 Отговор
  Къде в България се лекуват хората?
  240 души с психични заболявания се лекуват в лечебницата на жълтите павета срещу Коня!
  Защо за да станеш шофьор се изисква психотест, а за да станеш депутат от който зависи съдбата на цял един народ НЕ ?
 • 5 Поздрави

  33 5 Отговор
  Във Виена ви лекуват в пъти по качествено и без осигуровки или поне помагат, България е крайно изостанала и не е за хора, за добитък и милиционери е!

  Коментиран от #7

 • 6 Четвърто

  28 2 Отговор
  Правилното заглавие на статията, моля по възможност не живейте в България
 • 7 Милена

  10 2 Отговор

  До коментар #5 от "Поздрави":

  Нерде Виена нерде София
 • 8 Васил

  20 8 Отговор
  Да ама касапите в бяла престилка не забравят да ни напомнят за здравна вноска а срещу нея не получаваш нищо.
 • 9 Срам Срам Срам

  21 10 Отговор
  Моля не дишайте в кочината..........
  НЯМАМ ДУМИ В КАКВО СЕ ПРЕВЪРНАЛ ТОз БОСТАН.!!!!
  Не излезем ли скорострелно от ЕС и НАТО.......
  ...... ЖАЛНА ВИ МАЙКА.......
 • 10 Тома

  25 3 Отговор
  Най много пари в бюджета има за здравеопазването милиарди лева от данъците на народа.Но бялата мафия ги краде с г.за си и няма един от тях пратен в затвора.

  Коментиран от #16

 • 11 А в Англия може ли?!

  18 10 Отговор
  Там се чака само месец за лекар,без значение дали е спешно или не!Исат да направят и тука да е така! Само Възраждане!!!
 • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 13 Гласуващ за ПП/ДБ

  12 1 Отговор

  До коментар #1 от "Госあ":

  Каквито и да са резултатите от изборите!
  Никога повече да не се повтаря грешката!
  Никога повече коалиция на ПП/ДБ с предателите ГЕРБ!

  Ако искат ПП/ДБ,
  отново да гласуваме за тях...

  Коментиран от #14

 • 14 Госあ

  5 1 Отговор

  До коментар #13 от "Гласуващ за ПП/ДБ":

  Две неща бяха свършени/предложени от ПП - увеличиха най накрая заплатите на учените, колкото да не е без хич и въведоха допълнителни награди за тези които публикуват в международни реферирани списания, колкото и смешни да са тези добавки. И второто, предложение което беше смислено за енергетиката беше предложението за тези батерии с които все пак да се оправдае тоя безумен бум на веи’та. Аз го приех като идея, че ще бъдат изградени на няколко места в България инсталации за производство на водород, така че да се осигури инфраструктура да водородни автомобили. Но не би. Май купиха нек’ва измислена австрийска станция, която генерирала сама водород по най неудачния начин и това ше ни е водородното бъдеще 😂 Но тук, действително и простите гербери се намесиха според мен с нек’ви лобистки интереси. Това видях аз като нещо положително.
 • 15 Параноид

  13 0 Отговор
  При соца, ДС използваше психиатричните отделения вместо арести, а санаториумите - вместо лагери. Сега държавата няма интерес от развитие и финансиране на лудници. За демонстрация на тежки патологични психиатрични заболявания си има парламент.
 • 16 ИМПЕРИАЛИСТ

  12 0 Отговор

  До коментар #10 от "Тома":

  От 2005 г. до сега, бюджетът за здравеопазване е нараснал 10 пъти, но въпреки това, заболеваемостта вместо да се намали се е увеличила 3 пъти...
 • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 18 САТЪРА НА ХАНА

  5 5 Отговор
  ПРИ НАС В СЕВЕРНА АМЕРИКА НЯМАМЕ ПСИХИАТРИЧНИ БОЛНИЦИ
  ...
  НАПРАВО ГИ ПУСКАМЕ ЛУДИТЕ ДА СИ ТРЕПЯТ ПО УЛИЦИТЕ - 20-30 ДНИ СТАЦИОНАР И Е ЗДРАВ КАТО
  ПРЕСНА КРАСТАВИЧКА ...
  ...
  И КАТО НЯМА БОЛНИЦИ , НЯМА КАКВО ДА КРИТИКУВАМЕ :))
 • 19 Някой

  1 0 Отговор
  Не ми се чете Дойче Пропаганда. Но да кажем как се лекува и в Германия. Вчера даваха предаване по немска телевизия как помагат на една, която са и направили грешно операция и са и зашили пикочният мехур и веднага пак на операция. Познат в Германия не могат да му открият какво е, идва си веднага за апендикс, но в Германия не могат да го открият. Друга била излекувана от рак и малко по-късно умира от рак. Нещата опират до хора.
 • 20 Някой

  3 1 Отговор
  И какви ли не случаи в Германия. От един евтаназирал тежките случаи. Да друг разболявал ги, да може да се хвали как ги излекува. До това на ковид тестове от 60 положителни проби 58 да са грешни - 97%. Това са все случаи от Германия.
 • 21 няма оправия

  4 0 Отговор
  Управляват ни алчни и корумпирани хора. Не променят нищичко към по-добро, дори да им е по силите. Ужасно много са проблемите в тази държава, но нещото, което е непростимо е, че нямаме качествено здравеопазване. Само погледнете - проблемът с мед.сестри. Години и години говорене, констатации, нищо. Ами раздвижете се, намерете решения. Тръгвайте от гимназия в гимназия, обяснявайте, обучавайте, оправете заплатите, осигурете ги. Но защо да го правят? За тях всичко има - и лекари, и сестри, и лекарства и ВИП стаи, и всичко. Парите не са им проблем. Така, че все им е едно, как в България се лекуват болните хора.
 • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 23 Уса

  9 1 Отговор
  След като сте приели и усвоявате американската система здравеопазване няма да имате.Усвоявате неща,които са провалени за хората,но печеливши за бизнеса
 • 24 Иван

  5 1 Отговор
  Кошмарно е, това е лицето на демокрацията - "нулаве" грижа за човека.
 • 25 Жалко

  1 2 Отговор
  Как е Латинските държави Имат държавно здравеопзване Което не е супер Но е по добре от Здравната каса у нас имат и частно осигуряване което много добро Ако си внасял вноски В САЩ е ужасно скъпо и ако нямаш пари си вътре Няма да те лекуват добре А у нас кое е наред Ами разпадаща се държава сме ние
 • 26 Иван

  0 1 Отговор
  Това е - наистина кошмарно, защо е така - някакви Конституции се цитират.

  Трябва да се лекуват болните.
 • 27 Уса

  3 1 Отговор
  Няма по-добро от държавното здравеопазване,колкото и да е критикувано,каквито и грешки да стават няма кой да бие държавното.Грешките при частното са повече,но умело се прикриват.Повярвайте ми хора живея в сащ от 20 години борете се срещу великата измама в здравеопазването убивате бъдещето на своите деца
 • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 29 Баш софиянец

  2 0 Отговор
  Я ние строим луксозен зятвор без огради и се хвалим с него по телевизора!!! Умопомрачително!
 • 30 факуса

  2 1 Отговор
  наложително е да се разреши евтаназия в българия,така който желае нема да стряска хората скачайки пред влакове коли или от блокове
 • 31 Бялата мафиия в действие!

  3 0 Отговор
  Здравната мафия действа - първи сме по смъртност не само в ЕС!
 • 32 Опечален

  3 0 Отговор
  И аз да харесам една статия от Дойче Веле. Само че, каквото ни е здравеопазването, такова ни е и всичко друго: транспорт, образование, индустрия, селско стопанство сигурност и всякакви услуги. Различни хора непрекъснато молят за внимание и финансова помощ без да разбират, че в държавата всичко е "опоцкано". Помощите от ЕС не стигат дори за връзване на приличен бюджет на колониална България, без да остават никакви средства за развитие. 35 години Демо(н)крация стигат!
 • 33 трагедия

  2 0 Отговор
  Територия на варвари. На нехора. Диващина. Криминална арена.