Отидете към основна версия

6 462 48

Давид Коен пред ФАКТИ: Израел е във война! Египетските служби са ни подали знаци

  • давид-
  • коен-
  • израел-
  • хамас-
  • война-
  • газа

Веднъж и завинаги трябва да вземем най-сериозните мерки и да приключим с „Хамас“, явно сега е моментът, казва дипломатът

Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Правителството на страната стигна до заключението, че "Хамас" не може повече да съществува! Какво се случва в ивицата Газа… Пред ФАКТИ говори Давид Коен, бивш посланик на Израел в България.

- Г-н Коен, как се живее в момента в Израел…
- Населението в Израел, извън това в южната част, която е много близо до Газа, живее горе-долу нормално. Казвам горе-долу, защото правителството обяви, че страната е във война. Защо война? Защото каквото стана от събота насам, от момента, в който се проведе атаката на „Хамас“, това е война. Сега Израел ще отговори на тази атака, на тази война. Длъжни сме. Към момента вече има повече от 1150 жертви на нападението на терористите от Хамас“, имаме над 800 ранени. За нас това беше огромна изненада. Затова казвам, че горе-долу се живее нормално в Израел.

- Колко често чувате сирени за тревога?
- Това се случва всеки ден, по няколко пъти. При този сигнал ние трябва да влизаме в бомбоубежищата, защото те са сигурни. Все пак да кажа, че аз живея в Йерусалим, а Йерусалим е далеч от Газа. Но, примерно, за вчерашния ден имахме три сигнала със сирени за тревога. Ако пък се пренесем и разглеждаме обстановката от гледна точка на населението, което живее до Газа, там те чуват от сирени на всеки час. Изобщо хората, които живеят на около 40 км от Газа, са под постоянен обстрел.

- Защо Израел се оказа неподготвен за тази атака. Буквално преди седмица се водиха разговори между Израел и „Хамас“ как да се облекчи режимът за преминаване на палестинци, които работят в Израел. А в следващия момент атака…
- Тук темата има различни гледни точки. Както видяхме от страна на „Хамас“, това не е било истински разговор. Водените преговори са били, за да бъдем ние - от страна на Израел, спокойни в този момент, а те да си приготвят атаката. И тук е хубаво да се разкажа малко хронология. Реално, в Израел сме имали информация от Египет за подготвена атака. Египетските служби са имали информация, че е имало подготвени неща в Газа, че нещо се случва там. В същото време нашите служби са приели това за нещо нормално. И предвид факта, че в същото време са се водили разговори с „Хамас“, в които ние се съгласихме да увеличим каквото те поискаха – повече работници да влязат в Израел, нещата изглеждаха спокойни. Една част от нашата помощ, свързана с Газа, е точно това - да позволяваме повече палестинци да влизат в Израел всеки ден и да работят.

- Но това е факт от години. Не може да се каже, че сега това е договореност…
- Така е. Но много голяма част от разговорите през миналата седмица бяха с акцент за броя на работниците да се увеличи. От гледна точка на „Хамас“ обаче, това е било явно ход, за да се приспи нашата бдителност. Затова казвам, че египтяните са ни дали знаци, ние сме получили информация, че нещо в този момент се подготвя. Но ние бяха повече концентрирани да успокоим ситуацията и да водим преговори. И, да, службите на Израел са подценили ситуацията. Има такъв момент. Но има и друго. Преди две-три седмици „Хамас“ проведе тренировка на атака в ивицата Газа. И те разказаха за тази тренировка. Тя се състоеше в това как те минават границата с различни бойни машини и хора. Ние го приехме това като една обикновена тренировка, каквато те правят всяка година, или, там примерно, на всеки две години. И тук имате право, че нашето разузнаване не взе най-правилните мерки, не погледна на ситуацията сериозно и да разбере за какво става дума. Също така много хитро палестинците успяха да разбият нашите постове и всички технически средства, които ние имаме на границата. И виждаме сега как резултатът е много лош за нас.

- 300 хиляди души мобилизация обяви правителството на Израел? Това е…
- Това означава война! Това означава, че правителството взима мерки - не мога да кажа, че те са окончателни, за влизане в Газа, за да се изчисти тази терористична организация „Хамас“. Ние не го направихме досега, защото влизането в Газа с войници означава много жертви. На тази неголяма територия живеят два милиона жители. Терористите се крият между цивилното население. Главното им командване се намира под главната болница, която ние не можем да бомбардираме, защото болницата е цивилен обект, а те използват болницата като щит. Освен това те построиха и много подземни тунели, в които се крият, след всеки инцидент. Това прави сега ситуацията още по-сложна. Също така те успяха с тази атака, която осъществиха през южната част, да вземат 130 заложници, което прави ситуацията за нас още по-сложна. Затова и аз отговарям на въпроса за 300 000 мобилизирани, че това е война. Правителството е готово да вземе сериозни мерки за поведението на „Хамас“.

- Виждате ли други международни сили, които имат интерес от ескалация на напрежението в региона?
- Израел сме сами срещу „Хамас“. Не търсим помощ. Ние сме решени да завършим нашата крайна цел – ликвидирането на „Хамас“. Ясно е вече, че ако не разрешим проблема с „Хамас“ сега, той ще се възобнови отново след няколко месеца, след няколко години. Така че веднъж и завинаги трябва да вземем най-сериозните мерки и да приключим с „Хамас“. Явно сега е моментът.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 38 гласа.

Свързани новини