Last news in Fakti

11 Октомври, 2023 13:25 6 391 48

Давид Коен пред ФАКТИ: Израел е във война! Египетските служби са ни подали знаци

  • давид-
  • коен-
  • израел-
  • хамас-
  • война-
  • газа

Веднъж и завинаги трябва да вземем най-сериозните мерки и да приключим с „Хамас“, явно сега е моментът, казва дипломатът

Давид Коен пред ФАКТИ: Израел е във война! Египетските служби са ни подали знаци   - 1
Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Правителството на страната стигна до заключението, че "Хамас" не може повече да съществува! Какво се случва в ивицата Газа… Пред ФАКТИ говори Давид Коен, бивш посланик на Израел в България.

- Г-н Коен, как се живее в момента в Израел…
- Населението в Израел, извън това в южната част, която е много близо до Газа, живее горе-долу нормално. Казвам горе-долу, защото правителството обяви, че страната е във война. Защо война? Защото каквото стана от събота насам, от момента, в който се проведе атаката на „Хамас“, това е война. Сега Израел ще отговори на тази атака, на тази война. Длъжни сме. Към момента вече има повече от 1150 жертви на нападението на терористите от Хамас“, имаме над 800 ранени. За нас това беше огромна изненада. Затова казвам, че горе-долу се живее нормално в Израел.

- Колко често чувате сирени за тревога?
- Това се случва всеки ден, по няколко пъти. При този сигнал ние трябва да влизаме в бомбоубежищата, защото те са сигурни. Все пак да кажа, че аз живея в Йерусалим, а Йерусалим е далеч от Газа. Но, примерно, за вчерашния ден имахме три сигнала със сирени за тревога. Ако пък се пренесем и разглеждаме обстановката от гледна точка на населението, което живее до Газа, там те чуват от сирени на всеки час. Изобщо хората, които живеят на около 40 км от Газа, са под постоянен обстрел.

- Защо Израел се оказа неподготвен за тази атака. Буквално преди седмица се водиха разговори между Израел и „Хамас“ как да се облекчи режимът за преминаване на палестинци, които работят в Израел. А в следващия момент атака…
- Тук темата има различни гледни точки. Както видяхме от страна на „Хамас“, това не е било истински разговор. Водените преговори са били, за да бъдем ние - от страна на Израел, спокойни в този момент, а те да си приготвят атаката. И тук е хубаво да се разкажа малко хронология. Реално, в Израел сме имали информация от Египет за подготвена атака. Египетските служби са имали информация, че е имало подготвени неща в Газа, че нещо се случва там. В същото време нашите служби са приели това за нещо нормално. И предвид факта, че в същото време са се водили разговори с „Хамас“, в които ние се съгласихме да увеличим каквото те поискаха – повече работници да влязат в Израел, нещата изглеждаха спокойни. Една част от нашата помощ, свързана с Газа, е точно това - да позволяваме повече палестинци да влизат в Израел всеки ден и да работят.

- Но това е факт от години. Не може да се каже, че сега това е договореност…
- Така е. Но много голяма част от разговорите през миналата седмица бяха с акцент за броя на работниците да се увеличи. От гледна точка на „Хамас“ обаче, това е било явно ход, за да се приспи нашата бдителност. Затова казвам, че египтяните са ни дали знаци, ние сме получили информация, че нещо в този момент се подготвя. Но ние бяха повече концентрирани да успокоим ситуацията и да водим преговори. И, да, службите на Израел са подценили ситуацията. Има такъв момент. Но има и друго. Преди две-три седмици „Хамас“ проведе тренировка на атака в ивицата Газа. И те разказаха за тази тренировка. Тя се състоеше в това как те минават границата с различни бойни машини и хора. Ние го приехме това като една обикновена тренировка, каквато те правят всяка година, или, там примерно, на всеки две години. И тук имате право, че нашето разузнаване не взе най-правилните мерки, не погледна на ситуацията сериозно и да разбере за какво става дума. Също така много хитро палестинците успяха да разбият нашите постове и всички технически средства, които ние имаме на границата. И виждаме сега как резултатът е много лош за нас.

- 300 хиляди души мобилизация обяви правителството на Израел? Това е…
- Това означава война! Това означава, че правителството взима мерки - не мога да кажа, че те са окончателни, за влизане в Газа, за да се изчисти тази терористична организация „Хамас“. Ние не го направихме досега, защото влизането в Газа с войници означава много жертви. На тази неголяма територия живеят два милиона жители. Терористите се крият между цивилното население. Главното им командване се намира под главната болница, която ние не можем да бомбардираме, защото болницата е цивилен обект, а те използват болницата като щит. Освен това те построиха и много подземни тунели, в които се крият, след всеки инцидент. Това прави сега ситуацията още по-сложна. Също така те успяха с тази атака, която осъществиха през южната част, да вземат 130 заложници, което прави ситуацията за нас още по-сложна. Затова и аз отговарям на въпроса за 300 000 мобилизирани, че това е война. Правителството е готово да вземе сериозни мерки за поведението на „Хамас“.

- Виждате ли други международни сили, които имат интерес от ескалация на напрежението в региона?
- Израел сме сами срещу „Хамас“. Не търсим помощ. Ние сме решени да завършим нашата крайна цел – ликвидирането на „Хамас“. Ясно е вече, че ако не разрешим проблема с „Хамас“ сега, той ще се възобнови отново след няколко месеца, след няколко години. Така че веднъж и завинаги трябва да вземем най-сериозните мерки и да приключим с „Хамас“. Явно сега е моментът.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 38 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Факт

    63 9 Отговор
    Поредния планиран "изненадващ 11-ти септември"...

    Коментиран от #5

  • 2 слабичко

    46 9 Отговор
    за сега, какво ли още са си купили от украйна палестинците ?
  • 3 така е

    20 16 Отговор
    Москва предложила руско гражданство на всички палестинци, които дойдат да се бият за РФ в СВО в Украйна.
  • 4 Божинката

    42 3 Отговор
    Каквото си направиш сам, сам си си го направил.
  • 5 Пфуййййй

    5 10 Отговор

    До коментар #1 от "Факт":

    няма място за сръвнение.......от близо Седмица,Хората имат Надежда
  • 6 БЪЛГАРИН🇧🇬

    60 12 Отговор
    Давате трибуна само на евреите.Нека чуем и някой палестинец.

    Коментиран от #13

  • 7 евреин миньор

    19 3 Отговор
    Обаче виж арабите какви са моньори

    Коментиран от #17, #32

  • 8 Kирил

    6 18 Отговор
    Те са ни подали инфо, ама нашите служби са служби на посолството намитрафонова
  • 9 да де

    39 5 Отговор
    Според Яков Кедми работил в тайните служби на Израел дейно участие в създаването на Хамас са взели еврейското правителство и военните, ако това е вярно за какво точно иде реч.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Човек с памет

    36 1 Отговор
    Някои корекции:
    Израел веднага поиска помощ от САЩ.
    Нетаняху преди 4 години е призовавал за подкрепа (вкл. финансова) за ХАМАС, за да подринат авторитета на правителството на Палестина и да предотвратят създаването на палестинска държава.
    В момента Израел се бори с ХАМАС като прави водна блокада и бомби 2 милиона не-членове на ХАМАС. Хитра работа...
  • 12 Гейчоооо

    29 3 Отговор
    ......
    Нали вчера ви видяхме 11 човека даже не можете в подкрепа на Израел да съберете нали.... ? Нали ?....Аре да се скриете и да замълчите моля...
  • 13 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    37 5 Отговор

    До коментар #6 от "БЪЛГАРИН🇧🇬":

    Евреите винаги ги описват като жертви, а още преди Хитлер в Германия всички банки, магазини и търговия са били еврейски и в ръцете на евреи. След ВСВ все им угаждат, уреждат ги на добри работи и винаги добре платени, а те винаги ни се качват на главите след това. Сега при тоя грабеж и мизерия им правим луксозен ремонт на синагога в центъра на столицата Средец.
  • 14 Шалом,

    30 3 Отговор
    Тази про-нацистка организация без членска маса в България трябва да бъде заличена от регистрите и никаква държавна субсидия да не получава
  • 15 Сатана Z

    40 7 Отговор
    Те това е тежката артилерия.Ортодоксален евреин,а не като Украинският фюрер -еврей Зеленски.
    Единственото,което ги обединява е отмъщението.
    Въпросният Коен и дума не е обелвал,когато Еврейската хунта в Киев обстрелваше 8 години Донбас,а сега вие на умряло.
    Кръвожадна нация.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Тити

    31 1 Отговор

    До коментар #7 от "евреин миньор":

    Няма евреи миньори. Нито такива, да работят на строеж.
  • 18 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    28 6 Отговор

    До коментар #16 от "Гласът на България":

    Защо отделна? Там си е било винаги Палестинска държава, евреите никога не са има ли държава, ще се научат като много други народи без държави да живеят в държавата приемник и да не се бъркат във всичко.
  • 19 Аре моля

    26 5 Отговор
    бивши посланици на Израел в България да си затварят зурлата. Давид Коен да умува в Израел. Тук разбиране категорично няма да получи сред мнозинството от хората. Нека антисемитизъм само да не събужда и парцалите да си наляга а не глупости да плющи
  • 20 аси

    18 6 Отговор
    Веднъж завинаги трябва да се приключи с Израел!
  • 21 Българите мразят нацисти,

    29 4 Отговор
    Включително и еврейски нацисти. Ако ще давате пари на медиите за пропаганда, давайте ги и изчезвайте. Дим да ви няма. Народа ни няма нужда от ново разделение.
  • 22 Чума

    30 1 Отговор
    Проблемите ви, както на израелтяните, така и на европейците идват най вече от това, че вече поколения не ви се работи и прибирате всякакви, уж за да работят! А те са па мързеливи природно и от вас и когато не им се работи, се чувстват дискриминирани и комплексирани, и правят бунтове и метежи! Като се прибави към това религиозната особеност, различия и фанатизъм, става взривоопасна смес.Ако искате да живеете по нормално, научете се сами да си почиствате улиците и градинките, а не да прибирате в Европа всякакви, които освен, че ви мразят, всеки час ви упрекват, че ако не били те, ще затънете в пластмаса и опаковки до над ушите.
  • 23 Гласът на България

    35 4 Отговор
    отделна независима палестинска държава веднага ! Израел са окупатори и нацисти извършващи апартейд и геноцид над палестинският народ . Борбата на палестинците е справедлива и на всеки разумен българин това е ясно....Независима палестинска държава веднага и слагане край на еврейската окупация

    Коментиран от #40

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Мери Шели

    27 3 Отговор
    А га Мюсюлмански братя и Хамас ги ползвахте за проксита да ви правят Арабски пролети в Либия,Египет и особено да свалят Башар Асад ... не ви бяха врагове. Сега Франкенщайнът ви захапа и пищите... Ми да бяхте чели Мери Шели по-внимателно бееее пезевенци.
  • 26 Е,като са ви подали

    25 0 Отговор
    Защо оставихте това да се случи???!!!Или е удобен повод да започнете поредната война с цената на мирни човешки животи?!

    Коментиран от #33

  • 27 Апел

    25 2 Отговор
    Всички евреи да отиват в Израел да защитават родината си! Другото са празни приказки!

    Коментиран от #35, #43

  • 28 Бай Дамян от Пловдив

    28 2 Отговор
    Аз като евреин също осъждам геноцида и апартейда който Израел години на ред осъществява над палестинците. Давид Коен въобще да не ни казва какво трябва и какво не трябва. Нещо много ни дойде този нацизъм
  • 29 Не знам дали

    16 3 Отговор
    Египетските служби са Ви подали знаци, но знам че египетски полицаи стрелят по израелски туристи и вчера имаше най малко 3 ма убити такива в Египет ...мушмул
  • 30 Абе палестинците,

    7 0 Отговор
    го планират това от много време
  • 31 Давид Коен: Израел е във война

    12 2 Отговор
    Абе глупако в Израел и до сега важат военновременните закони ако не знаеш ! Сега ли разбра, че Израел е във война да те питам същество малоумно ?
  • 32 истина ти казвам

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "евреин миньор":

    Ти да видиш!!!!

    Коментиран от #48

  • 33 Псето от синджира го

    10 3 Отговор

    До коментар #26 от "Е,като са ви подали":

    Египет на 100 % им е подал информация защото преди десетина години жестоко се опари от Мюсюлмански братя, а Хамас са икстеншън на братята в ивицата Газа. сСащианските шороши и еврейските служби си бяха въобразили ,че са много умни,използваха горните организации за проксита в Либия,Египет и най-вече срещу Башар Асад в Сирия.Сега рИвът, че псето скъса синджира и ги захапа за гърлото.
  • 34 Ха ха ха

    3 16 Отговор
    Мирни палестинци няма , след като подкрепят Хамас и викат в негова подкрепа , след като одобряват и се радват на нападението на Хамас над Израел , значи тия псевдо мирни палестинци си заслужават това ,което ще им се случва и ще им се случи за наред .
  • 35 Бай Дамян

    13 0 Отговор

    До коментар #27 от "Апел":

    Може пък и да не искаме да живеем в нацистка държава като Израел. Що там точно ни пращаш а ?
  • 36 Ха Ха ХА

    10 2 Отговор
    израел ......няма такава държава , ккто и украина !
  • 37 НАП

    15 3 Отговор
    Израел, Украйна, Косово, Македония - измислени държави.
  • 38 Кавин Доен

    8 0 Отговор
    И палестинците са във война.
  • 39 Оооо Давидчо,

    7 0 Отговор
    Ти кво работиш сега бре пумпъл ?
  • 40 любител

    12 0 Отговор

    До коментар #23 от "Гласът на България":

    прав си пич то хитлер не напразно ги беше започнал евреите. а сега след като изплзват палестинците като работен добитък ще унищожът около 2 милиона старци жени и деца и това според нашите продажници е хуманно дело. но господ гледа.
  • 41 Анонимен

    2 8 Отговор
    Евреите са умен народ, изстрадал, а що трябва вие да им казвате, какво да работят, от тях имаше с различни специалности, юристи, прокурори. Комунисти бяха големи по времето на живков, заклети, но поне възпитани и се извиниха на някои пострадали от режима на живков, християни са и са погребани в български гробове. За мен бяха и си остават добри изстрадали хора. Бай тошо им бе построил еврейски парк, но след 1989 явно много от тях евреите са си заминали в техните си земи, където днес воюващите ги убиват. Утре някой бабаит може да бъде и у нас, никой не е застрахован, ние знаем от родители и баби за притеснението към техните български земи завоювани от войни от Гърция и Турция. Те всички българки се оъжиха за трите етноса мюсюлмани.

    Коментиран от #44

  • 42 Пет пари

    11 2 Отговор
    Хубаво е да попитате, г-да журналисти, как живее и палестинското население и защо изобщо има ха мас? Задавайте ги тези въпроси. От тях зависи много.
  • 43 Макак

    8 1 Отговор

    До коментар #27 от "Апел":

    Израел не им е родина. Повечето евреи са родени другаде.
  • 44 Тъмен субект

    3 0 Отговор

    До коментар #41 от "Анонимен":

    Ама ти говориш за евреите в България. Тук става въпрос за политиката на държавата Израел, което е друго.
  • 45 Гал

    5 0 Отговор
    Най големите измекяри на света.
  • 46 Петкан

    3 1 Отговор
    Дааааа...свърши ролята на Хамас ..както Бин Ладен, Даеш и много други ..ръководителите ще се пенсионират и ще си живеят на някое райско място а баламите бедуини ще ги избият заедно с децата им ..
  • 47 Сен Жермен

    6 1 Отговор
    Е тая ч@футска лъжлива пропаганда която постоянно въртят по напазаруваните медии взе да става досадна и противна на хората.
    Колко повече се мъчат да се направят на (жертви)жидовете,толкова повече ставаг противни и гнусни пред целия свят ,който е наясно какви гадости и свинщини творят юдите и какъв отвратителен геночид прилагат над палестинския народ.
    Истината е ,че без юдо-хазари земята ще стане едно прекрасно място за живот.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.