Отидете към основна версия

19 101 147

Ех, че… нямам германски паспорт!

  • израел-
  • газа-
  • атака-
  • паспорт-
  • нели-
  • такси-
  • кукова

2500 евро ли струва животът на един поданик?

Кадър: БТВ
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Паспортът, сам по себе си, е просто документ, че ти си някой. Снимка, ЕГН, лични данни и прочие. Нали така си мислите… А така ли е всъщност… Има ли значение дали имаш български паспорт, дали имаш германски. Теоретично не би трябвало да има – все е документ. Практически… О, разликата е толкова голяма, че то не остава място да се търсят прилики. Дали има значение, че си български граждани, или германец... Има. А както ще разберете от следващите редове, това може и да ти спаси живота. Каква е разликата ли? Четете.

Материалът мина в централната емисия на БТВ. Наша сънародничка остава блокирана в Палестина, след като в събота сутринта „Хамас“ нападна Израел. Нели Кукова успява да стигне до Йордания.

Въпросът е как?
„За мен всичко започна преди седмица, когато заминах за Израел. От Йерусалим реших да посетя Палестина, два дни останах там и на втория ден – точно в събота сутринта, бях изненадана от това, че има нападения. Затвориха границите и вече нямаше как да напусна страната. Имаше много информация за това как да постъпят българските граждани в Израел, но нямаше никаква информация какво да правим в Палестина. Всеки индивидуално се опитваше да напусне страната, което се оказа много трудно“, разказа Нели. Тя пътува сама. Споделя за премеждията ѝ, но разковничето – благодарение, на което успява да се изнесе от Палестина, се крие в паспорта – българският или германският? Познайте от три пъти…

„В неделя се върнахме в Палестина и направихме втори опит да преминем през границата. Аз имам два паспорта – български и немски. Вчера (б.р - цитатът е дословен и е отнесен към 10 октомври) се обърнахме към посолството на Германия в Рамала, откъдето успяха да ни организират ИЗРАЕЛСКИ ТАКСИТА, с които опитът ни беше успешен. Бяхме 13 часа на път. Вече съм в Йордания и всичко е наред“, коментира българката.

„Никой не се грижеше за нас - освен палестинските граждани, които много ни помогнаха, но от властите от израелска страна просто нямаше никаква помощ. Заради това, че нападенията бяха през уикенда, не можех да се свържа с посолствата и българските институции, защото тогава не работят“, посочва сънародничката ни.

От българското посолство също се свързват с Нели в понеделник и ѝ предлагат помощ, но първият ѝ опит е бил през немското посолство.

Какво повече може да направи немското посолство…
Значи Германия може да откликне на човек с двойно гражданство, да му организира транспорт, да плати на ИЗРАЕЛСКО ТАКСИ, за да го закара в Йордания. Пътували са 13 часа. Еха, ще каже някой. 13 часа да ти върти броячът – мечта на всеки таксиметров шофьор. Нали така.

Такситата в Израел взимат по 2,50 евро на километър. Да приемем, че за 13 часа са минали 1000 километра – 2500 евро. Сметката е ангро и по-лесно се смята. 2500 евро ли струва един живот?

Значи Германия може да си позволи да извади веднага по 2500 евро, за да плати на ТАКСИ, за да си измъкне поданик с два паспорта от критична ситуация (в случая са били май 8 човека, за които се е погрижило германското посолство), а българското посолство казва чакайте третия полет на правителствения самолет.


„Министерство на външните работи и посолството в Тел Авив следят внимателно ситуацията и координирано с останалите държави членки на Европейския съюз ще предприемат действия при решение за евентуална евакуация, каквото към момента няма", гласи съобщението от Външно министерство, което бе показано в същия материал за кризата в Израел, в който и Нели разказва за премеждията си. Както се казва, да се съберат всички гледни точки. Супер. Чуваме и виждаме кой какво, за да имаме право да направим информиран новинарски избор.

Защо, по дяволите, Германия не чака „ … координирано с останалите държави членки на Европейския съюз“, а си спасява хората. Защо Германия може, а нашето Външно чака… Защо, защо, защо… Ех, че сме държава, ех, че сме член на ЕС. Ми то нали и Германия е член на ЕС. Ех, че… нямам германски паспорт!

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 117 гласа.

Свързани новини