Отидете към основна версия

3 077 17

Полк. Радион Попов пред ФАКТИ: За пръв път организацията Хамас се изправя срещу държавата Израел

  • израел-
  • палестина-
  • ивицата газа-
  • война-
  • конфликт-
  • хамас-
  • атака-
  • радион попов

Страшното е, че отговорът на Израел , условно, ще бъде три пъти по-силен от този на Хамас. Едва ли ще се постигнат резултатите, които Натаняху обявява – пълна ликвидация на организацията Хамас. Това реално е невъзможно, твърди експертът по Близкия Изток полк. Радион Попов

Снимка: Радион Попов / личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Полк. Радион Попов е бивш заместник-министър на външните работи, бивш посланик и военен аташе в Сирия и Испания. Специалист по въпросите на Близкия Изток. Завършил е с висок успех престижния Национален университет по отбраната във Вашингтон. Специализирал е арабски език в Багдадския университет в Ирак. Докторант във Великотърновския университет на тема: „Кюрдско национално-освободително движение“. Владее свободно турски, арабски, английски и руски езици.

Предистория:

От дни Израел бомбардира ивицата Газа в отговор на безпрецентните терористични атаки от страна на Хамас, обявена за терористична организация от редица държави, включително Европейския съюз, САЩ и Израел. Газа е в ситуация на блокада, а Израел подготвя сухопътна офанзива срещу анклава. Близкият Изток е "На ръба на пропастта", пише Deutsche Well. За създалата се ситуация разговаряме с полк. Радион Попов.

- Г-н Попов, като военен и дипломат, добре познаващ Близкия Изток, какъв е вашият прочит на случващото се между Израел и Ивицата Газа?

- Това е поредното безумие, което няма да реши нито един от проблемите, може би единственото „добро“, ако това може да се назове „добро“ - това, че палестинският проблем отново извиза във фокуса на световната дипломация, въпреки , че светът е фокусиран напоследък върху руско – украинският конфликт. Този обаче е пресен и, уви, за кратко време с изключително много жертви и от двете страни. За пръв път организацията Хамас се изправя срещу държавата Израел! Това не бяха просто рейдове на терористична организация , а една масивна атака по цивилни граждани, отвличания, вземане на заложници. Страшното е, че отговорът на Израел , условно, ще бъде три пъти по-силен от този на Хамас. Едва ли ще се постигнат резултатите, които Натаняху обявява – пълна ликвидация на организацията Хамас. Това реално е невъзможно и е една непосилна задача, която може да доведе до изключително много жертви от израелска страна. Те могат да разрушат голяма част от Газа, но няма как да разрушат цялата организация, която е смесена с цивилното население. И още един резултат виждам, който може би е в полза на палестинците – и това е , че за неопределено време се отлага нормализацията на отношения Саудитска Араби – Израел.

- С каква цел беше направен този ход? Как мислите?

- Без да съм категоричен, но това може и да е една от причините да се извърши тази мощна атака от Хамас! Резултатът е на лице. Саудитският престолонаследник обяви, че за необозримо време се отлага регулирането на отношенията между Саудитска Арабия и Израел. Дали Иран е доволен от това, времето ще покаже. Вероятно са доволни...

- Като споменахте Иран, според вас има ли шанс Иран да се намесят пряко, ако Израел отвърне на удара? А респективно да се намеси и Русия, подкрепяйки Иран? Възможен ли е такъв сценарий?

- Лично аз смятам, че няма да бъдем свидели на пряката намеса на Иран. По- вероятно е да видим действия на „Хизбулла“ в Южен Ливан срещу Израел, може да се задействат и други палестински структури, могже да бъдем свидетели на неспокойствие и нарастващо недоволство на Западния Бряг от случващото се в Газа и Израел. Не очаквам директно ангажиране на Иран. Израел „превантивно“ нанася удари по летищата на Дамаск и Алепо, с цел – недопускане на преки доставки от Иран за групировките, намиращи се и в Сирия, и в Ливан и в Газа. За мен тези атаки по летищата не са оправдани. Иран винаги е намирал и ще намери начин за доставки , ако е решил.

- В момента сме свидетели на една двустранна агресия – на агресията от страна на Хамас се отговаря с друга, огън може ли да се изгаси с огън? Няма ли друга алтернатива? Антъни Блинкън обикаля Близкия Изток в търсене на решение, ще се намери ли това решение в крайна сметка? Ще има ли някога мир между Палестина и Израел?

- Алтернативата е в изпълнението на резолюцията на ООН от преди 70 години, и възстановяване на идеята за двете държави – Израел и Палестина, които да живеят с гаранции за неприкосновеност, в мир и разбирателство една до друга.

Другият вариант остава – насилие, агресия, терор, много кръв, и то невинна, цивилна кръв и повтаряне на едно и също през 4-5 години. Веднага ще приведа пример, че с мирни средства бяха постигнати т.н. „Авраамови споразумения“ между Израел, Емирствата и Бахрейн , където нямаше кръв. С посредничеството на Китай се постигна затоплянето и нормализирането на отношенията между Саудитска Араби и Иран, нещо немислимо до сега! Вероятно ролята на Китай в урегулирането на този конфликт ще нараства. Очаквам среща в Пекин. Вече е на лице китайската инициатива за посредничество. Очаквам Китай да изиграе още по-ключова роля в постигане на поне прекратяване на огъня и спиране на това безумие!

Все още имам надежда да не сме свидетели на мощна, сухопътна,военноморска, военновъздушна пълномащабна операция от страна на Израел срещу ивицата Газа. Това ще доведе до много цивилни жертви. Но както виждаме нищо сериозно не се случва и с освобождаване на заложниците. Проблемът със заложниците все още е налице и е много тежък, ако е вярна информацията около двеста израелци, сред тях и чужденци, са в плен. Как ще се реши този проблем? Не може с военна операция да се реши! Само с посреднически усилия може да се постигне някакво решение на този проблем, ако не пълно, поне частично.

Интервю на Оля АЛ-АХМЕД

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 14 гласа.

Свързани новини